28°C

Talibani oblikujejo novo afganistansko vlado. Kdo so potencialni voditelji?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Tadeja Voščun / STA /
KOMENTARJI
41
Novo talibansko vlado v Afganistanu bo najverjetneje vodil mula Abdul Gani Baradar, sicer soustanovitelj talibanskega gibanja, poročajo talibanski viri. Neuradno so znani že visoki člani vlade, njihove funkcije pa še niso natančno določene. V vladi naj bi se tako Baradarju pridružila še mula Mohamed Jakub, sin pokojnega talibanskega voditelja mule Omarja, in Šer Mohamed Abas Stanikzaj.

Novo vlado v Afganistanu bo vodil talibanski voditelj, ki se bo osredotočil na verska vprašanja in vladal v duhu islama, so za Reuters potrdili anonimni pripadniki talibanov. 

Vrhovni vodja talibanov je Hajbatulah Akhundzadej, pravni strokovnjak, ki je doslej deloval iz ozadja. Krmilo je prevzel potem, ko je njegov predhodnik mula Aktar Mansur leta 2016 umrl v napadu ameriškega brezpilotnega letala. Združeni narodi so Akhundzadeja označili za nekdanjega vodjo pravosodnega sistema, ki so ga talibani uvedli v letih 1996 do 2001, ko so vladali Afganistanu. 

Hajbatulah Akhundzadej
Hajbatulah AkhundzadejFOTO: AP

Po imenovanju za novega vodjo si je prizadeval, da bi združil gibanje, odstranil visoke uradnike, da bi utrdil oblast, ozdravil notranje delitve in ustavil beg borcev v nasprotne skupine, kot je Islamska država. Eden od njegovih sinov je bil ubit v samomorilskem napadu na afganistansko vojaško bazo v Helmandu leta 2017. Akhundzade od padca Kabula ni dajal izjav in se pojavil v javnosti, zato celo krožijo govorice, da je bil pred časom ubit.

Abdul Gani Baradar

Vodenje afganistanske vlade bo, sodeč po virih blizu talibanov, prevzel mula Abdul Gani Baradar, soustanovitelj talibanov. Po nekaterih navedbah bi lahko objavili sestavo prihodnje talibanske vlade že v kratkem. Talibanski tiskovni predstavnik je sicer potrdil, da bi objavo lahko izvedli že v soboto, a je hkrati dodal, da naj bi bila poročila o sestavi vlade "brez osnove", navaja britanski BBC.

Abdul Gani Baradar
Abdul Gani BaradarFOTO: AP

Kot ugibajo analitiki, naj bi talibane v bistvu presenetil hiter padec vlade pod vodstvom Ašrafa Ganija 15. avgusta in v bistvu še niso bili pripravljeni na to, kako si bodo razdelili položaje. To bi lahko pojasnilo vprašanje, zakaj traja toliko časa, da povedo, kdo bo poslej vodil državo."Sploh si niso pripravili načrta glede vlade," je ocenila analitičarka Martine van Bijlert in dodala, da naj bi bili talibani "razdeljeni glede tega, kako naprej".

Znano pa je, da je bil Baradar nekoč tesen prijatelj prvotnega talibanskega voditelja mule Mohameda Omarja, ki mu je nadel vojno ime Baradar, kar pomeni brat. Bil je namestnik obrambnega ministra, ko so talibani prvič vladali Afganistanu. Po padcu talibanske vlade je bil Baradar, po poročanju ZN, višji vojaški poveljnik, zadolžen za napade na koalicijske sile.

Leta 2010 so ga aretirali in zaprli v Pakistanu. Po izpustitvi leta 2018 je vodil talibanski politični urad v Dohi in postal eden najvidnejših uradnikov v mirovnih pogajanjih z ZDA.

Mohamed Abas Stanikzaj

Njegov tesen sodelavec naj bi postal Šer Mohamed Abas Stanikzaj, Baradarjev namestnik v Dohi. Leta 1982 je diplomiral na vojaški šoli v Indiji. Njegovi sošolci pravijo, da je ob koncih tedna užival v pohodništvu in plavanju v Gangesu in ni simpatiziral z islamističnimi radikali.

 Mohamed Abas Stanikzaj
Mohamed Abas StanikzajFOTO: AP

"Ni bilo znakov kakršnih koli radikalnih ali ekstremističnih idej," je dejal D. A. Chaturvedi, upokojeni indijski generalmajor, ki je bil Stanikzajev sošolec.

Po končani šoli se je Stanikzaj boril v sovjetsko-afganistanski vojni in bil namestnik zunanjega ministra v prvi talibanski vladi. Tekoče govori angleško, pomagal je pri ustanovitvi političnega urada v Dohi in je eden ključnih predstavnikov talibanov za tuje diplomate in medije.

Mohamed Jakub

Tretji znani član novega afganistanskega vodstva je sin ustanovitelja talibanov mule Omarja Mohamed Jakub, ki je leta 2015 želel naslediti svojega očeta. Razočaran je zapustil sejo sveta, ki je za vodjo imenoval Mulo Aktarja Mansurja, vendar se je sčasoma sprijaznil s talibanskim vodstvom in bil imenovan za namestnika Akhundzadeja, ko so Mansurja ubili. 

Jakub je star trideset let in nima dolgih izkušenj na bojiščih, kot jih imajo glavni talibanski vojaški poveljniki, vendar naklonjenost dela gibanja uživa zaradi očeta. Lani je bil imenovan za vodjo talibanske vojaške komisije, ki nadzira vse vojaške operacije v Afganistanu.

Čeprav ga nekateri zahodni analitiki označujejo za razmeroma zmernega, so talibanski poveljniki dejali, da je bil med tistimi voditelji, ki so si želeli še dodatno okrepiti vojaško ofenzivo proti mestom v tednih pred padcem Kabula.