Tujina

Talibani so jo obiskali trikrat. Četrtič so jo ubili

Kabul, 18. 08. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
431

Čeprav so talibani ob prevzemu oblasti v Afganistanu zagotovili, da nihče ne bo ogrožen in da bodo spoštovali ženske pravice v okviru šeriatskega prava, tamkajšnje ženske trepetajo pred negotovo usodo. "Rekli so tudi, da ne bodo vstopali v naše domove. Ne moremo jim zaupati. Videli smo njihove brutalnosti, kako bi jim le lahko?" se sprašuje ena od njih. Pred dvema mesecema so borci v majhni vasi na severu države do smrti pretepli žensko, ker je bila revna in jim ni mogla skuhati kosila. 29-letna županja pa je odkrito priznala: Čakam, da pridejo pome in me ubijejo.

Medtem ko ves svet iz Afganistana poskuša čim hitreje varno evakuirati svoje državljane, diplomate, pa tudi vojaške sodelavce in njihove najbližje, in ko do zob oboroženi talibani patruljirajo po prestolnici, v medije prihajajo osebne zgodbe nedolžnih ljudi, katerih usoda je negotova ali pa se je tragično končala.

CNN tako predstavlja zgodbo ženske z imenom Najia (imena vpletenih so zaradi varovanja njihovih podatkov spremenjena). Bila je doma, v majhni vasi na severu Afganistana, s svojimi tremi sinovi in hčerko, ko so na njena vrata potrkali talibani. Njena 25-letna hčerka Manizha je vedela, da prihajajo, saj so prišli že trikrat prej. Vsak dan so od njene mame zahtevali, da skuha kosilo za okoli 15 borcev.

"Četrti dan jim je moja mama rekla: Revni smo, kako naj vam skuham? In talibani so jo začeli pretepati. Padla je po tleh in tepli so jo s puškami – AK 47," opisuje.

Manizha je zakričala, naj prenehajo. "Za trenutek so se ustavili, vrgli granato v sosednjo sobo ter se razbežali." 

Njena mama je zaradi poškodb umrla. 

Napad, ki se je zgodil 12. junija v majhni vasi v provinci Farjab, je bil le strašljiv uvod v to, kar je prihajalo. V grozote, s katerimi se soočajo številni prebivalci Afganistana, odkar so talibani bliskovito prevzeli oblast v državi. Še najbolj se jih bojijo ženske.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je sinoči zagotovil, da nihče ne bo ogrožen, da si ne želijo sovražnikov in da bodo spoštovali ženske pravice v okviru šeriatskega prava. Poudaril je, da bodo lahko še vedno delale in se izobraževale. A tega pravzaprav nihče ne verjame. 

'Videli smo njihove brutalnosti. Kako naj jim zaupamo?' 

Novinarji BBC-ja so govorili z žensko iz Kabula, ki je skoraj dve leti delala za afganistansko vlado. Prejšnji teden je ostala brez službe. 

"Nedelja je bila najbolj grozen dan v mojem življenju. Zjutraj sem šla v pisarno. Edina ženska, ki sem jo videla, je bila varnostnica na vhodu. Zelo malo ljudi je bilo tam – nekaj ni bilo v redu," opisuje.

Vedela je, da so talibani blizu, ljudje so bili prestrašeni, a sama ni verjela, da bodo vstopili v mesto. Okoli poldneva je zapustila pisarno, vzela polnilec za telefon in nekaj osebnih dokumentov. "Šla sem na banko, da bi dvignila nekaj denarja, saj so to počeli vsi. A vrsta je bila zelo dolga. Situacija je bila napeta. Ko sem vstopila v banko, sem videla zgrešene klice moje mame, brata in sestre. Ustrašila sem se, vedela sem, da se je nekaj zgodilo. Poklicala sem mamo in zelo nervozno me je vprašala, kje sem in kaj počnem." 

Naročila ji je, naj pohiti in steče domov, saj so talibani že v zahodnem delu mesta. "Bila sem šokirana in prestrašena. Vsi so tekli. Ljudje so zapirali vrata svojih prodajaln, vsi so hoteli čim prej priti domov. Brat me je poklical in mi rekel, da bo prišel pome. A ceste so bile zaradi prometa povsem blokirane."

Začela je teči, poskušala je celo najti taksi. "Strah me je bilo, da me bodo talibani ujeli na poti in me ubili, ker sem bila v službenih oblačilih. Po dveh urah sem končno prišla domov. Bila sem tako pretresena, da nisem mogla niti govoriti s svojo družino."

Ženske v Afganistanu se bojijo tega, kar jih čaka. Jim bo znova odvzeto vse, kar so v zadnjih 20 letih uspele pridobiti?
Ženske v Afganistanu se bojijo tega, kar jih čaka. Jim bo znova odvzeto vse, kar so v zadnjih 20 letih uspele pridobiti? FOTO: AP

Tega dne, pravi, ne bo nikoli pozabila. "Vso noč nisem spala, ker sem se bala, da bo nekdo potrkal na vrata. Vse od tedaj razmišljamo, kje naj se skrijemo. Rada bi pobegnila k sorodnikom, a si ne upam, da me ne bi prestregli na poti. Doma se zdaj počutim varno. Če pridejo, nihče ne bo vedel, da sem delala za vlado. Talibani so rekli, da ne bodo vstopali v naše domove. A ne moremo jim zaupati. Videli smo njihove brutalnosti, kako bi jim le lahko?" 

Zdaj čaka na vizo, da bo lahko zapustila državo, a to še ni zagotovo. "Če ostanem v Afganistanu, ali mi bodo dovolili delati? Mislim, da ne. Moja prihodnost v Afganistanu ne bo varna. Mislim, da je za nas vsega konec. Izgubila sem upanje v prihodnost." 

Županja: Čakam, da pridejo in me ubijejo 

Da je vsega konec, je prepričana tudi 29-letna Zarifa Gafari, županja mesta Maidan Šar v provinci Wardak. Najmlajša županja v Afganistanu in ena prvih žensk, ki je v tej državi zasedla ta položaj, je bila še pred tremi tedni optimistična. Verjela je, da obstaja upanje za njeno državo. 

Zdaj je vse drugače.

Zarifa Gafari se je vdala v usodo. Pravi, da čaka, da talibani pridejo ponjo in jo ubijejo.
Zarifa Gafari se je vdala v usodo. Pravi, da čaka, da talibani pridejo ponjo in jo ubijejo. FOTO: AP

Kot je povedala za britanski časopis I News, čaka, da pridejo talibani in jo ubijejo. "Sedim tukaj in jih čakam. Nikogar ni, ki bi pomagal meni ali moji družini. Prišli bodo po ljudi, kakršna sem jaz, in me ubili. Ne morem zapustiti družine. In tudi, če bi jo lahko … kam pa naj grem?"  se sprašuje.

Gafarijevo je na položaj imenoval predsednik Ašraf Gani poleti 2018, poroča New York Times. Čeprav je v Afganistanu že bilo nekaj guvernerk in županj, je ena redkih žensk, ki so kdaj opravljale vladno službo v zelo konservativnem mestu Maidan Šar.

Mediji poročajo, da ji je v nedeljo vendarle uspelo pobegniti iz države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (431)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinov
19. 08. 2021 12.35
Ukinite, da bo malo miru !
RDPESA
19. 08. 2021 12.29
+2
Zadnjih 20 let.. Ves čas se ponavlja ta številka... Kako so preživeli tam zadnih 2000 let, če je samo zadnjih 20 let z okupacijo Nato bratovščine bilo življenje?
RedRooster
19. 08. 2021 11.56
-1
Vsi mediji se trudijo kako čim bolj očrniti talibane in vse povezati z muslimanstvom in to počne kultiviran bogati svet, ki je še nedolgo nazaj sežigal čarovnice in gradil svoja mesta z nakradenim bogasvom po vseh koncih sveta.
Ploh
19. 08. 2021 10.26
-4
čist po partizansko
dirtmcgirt
19. 08. 2021 10.18
+3
že videno kaj pomen ženska pravica po šeriatskem pravu. so spraševal domačine kakšna je razlika če bi vladal talibani še naprej ali pa če je ameriška vojska prisotna. so rekli da ni razlike, al eni al drugi. napredka v državi ni. zato so talibani prevzeli nadzor in bo vse po starem. spet se bodo urile teroristične skupine tam. zastonj so umiral američani v afganistanu. a važno da so generali napredovali. važno da so ameriški marinci dajali denar v afganistanskih krajih in vaseh. vse skup zapravljeno vse.
RDPESA
19. 08. 2021 12.35
+1
Niso zastonj.... Kradli in ropali so vse kar se je dalo... Še največ so pokradli naravnih bogatstev.. Je pa zanimivo, da makovih polj in proizvodnje heroina niso uničevali kaj veliko...
Bjonda13
19. 08. 2021 10.10
+7
Grozno. Grozno. Kaj se dogaja po svetu ... Žal mi je za vsakega, ki gre čez tako kalvarijo, pa naj bo katere koli rase. Uboge ženske, otroci ... Vse gre v maloro ... :( :(
sandi79
19. 08. 2021 09.44
+9
Vsak dan se zahvaljujem bogu, da živim v delu sveta, kjer lahko varno in srečno živim in kjer se mi ni treba bati oblasti ter da nisem muslimanka.
martinov
19. 08. 2021 10.13
+0
Nekim je, neki bog za svetinjo. Naj te po riti tepe ženska ali moška roka !
silva-d
19. 08. 2021 09.22
+3
vojska iz celega sveta jih je lepo usposobila da so lahko prevzeli oblast ja super
silva-d
19. 08. 2021 09.20
-9
obiskali so jo trikrat četrtič so jo ubili ja od kod vam take zgodbice
jg57
19. 08. 2021 08.58
-2
po pripovedovanju starejših so se tako l. 1945 obnašali partizani. Bilo pa so še slabši, ker so bil neprestano pijani.
NoBrainsNoTumor
19. 08. 2021 09.45
+9
Jap, belorgadisti, ustaši in četniki so pa rožice sadili pa pomagali starkam čez cesto.
martinov
19. 08. 2021 10.15
+1
Partizani so osvobodili tudi sedanjo Slovenijo, katero nespodobno vodi Janša !!
Kuli997
19. 08. 2021 08.26
+6
A je treba sploh kaj rečt? Škoda zgubljati besede. Katastrofa. Glede, na to, koliko imajo pik v glavi, dobro, da znajo držat puške.
brabusednet
19. 08. 2021 08.19
-6
Počnejo enako,kot naši komunisti po vojni.Njihovi potomci pa danes demokrati in zagovorniki človekovih pravic.Ti sedaj za vsak pasji drek vlagajo ustavno presojo.Ali s tem mislijo,da počnejo pokoro za greha njihovih prednikov.
piu
19. 08. 2021 08.25
+0
piu
19. 08. 2021 08.29
+0
Oreh2100
19. 08. 2021 08.04
-2
Tako nekako so hostarji - partizani harali po vaseh od 1941 do 1945. Kar pa niso uspeli pobiti in pokrasti v tem obdobju so pa takoj po vojni. Že videno in slišano.
AlexReal
19. 08. 2021 08.59
+2
Ti si moral pa bežat, ker si se napačno odločil ?
Ugovor vesti 133.člen
18. 08. 2021 21.39
+21
Nam se smilijo ženske in otroci, a večina migrantov bo moških, ki bi strahopetno pobegnili v tujino. Orožje pa so prepustili teroristom. Bravo USA, sedaj jih pa sprejmite k sebi, saj je to vaše maslo.
dirtmcgirt
19. 08. 2021 10.10
+5
zda nagovarja evropo da sprejmejo begunce, pa je afganistan veliko dlje od sirije.afganistan pa meji na kitjasko, iran, pakistan, turkmenistan in uzbekistan. tja nej se zatečejo. absurd če bojo šli vse do evrope.
LevLandau
18. 08. 2021 21.29
+1
Ko preberem "novinarji BBC-ja", ene najbolj lažnivih medijev, sem takoj prenehal brat. Lahko da je kaj na temu, ampak če to javi BBC, je verjetnost za to okoli 20%. Vsaj iz mojega vidika. Tolikokrat so lagal, da jim ne gre za zaupat. Te zgodbice si pa iz dneva v dan lahko izmišljujejo in opremljajo z razno raznimi slikicami jokajočih žensk.
brabusednet
19. 08. 2021 08.22
+3
Ja,če bi pa BBC-i objavil kakšno laž o Janši bi pa verjel 200 procento buxl neumen.
Joze Korze
18. 08. 2021 21.22
+2
Takšne so bile zgodbe leta 1945 v Sloveniji. Čakali so, da pridejo po njih.
Ugovor vesti 133.člen
18. 08. 2021 20.57
+2
Eegon ima prav, ker so ljudje skrivali hrano pred partizani, da so lahko nahranili svoje otroke, partizani pa so odnašali vse in mislili samo nase in na enirmne zaloge, kit, da imajo pravico vse pobrati. Resnica je prava od pričevanja udeležencev v tem. Pravzaprav so partizani imeli vse, vsi ostali pa tisto SVOJE, kar jim je uspelo skriti pred plenjenjem. Samo toliko, da bi se razumeli. 45 let laži je bilo dovolj!
bojer
18. 08. 2021 20.49
+7
Da so talibani praktično v nekaj dneh prevzeli oblast, to pove veliko in še več o ljudeh tam doli.
Harpuna
18. 08. 2021 20.45
+9
Me ne gane,kje pa imete moške,da vas branijo? Verjetno na poti v Evropo.
tone078
18. 08. 2021 19.52
+3
Dragi socialisti. Brez ZDA ne bi bilo jugoslavije,komunizma in vas.
darlok
18. 08. 2021 20.13
-2
Po tej logiki tudi ne bi bilo SFRJ, če ne bi bilo nasprotnega bloka (Sovjetske zveze). Prav tako ne bi bilo Francije, Belgije, Poljske... (verjetno niti Sovjetske zveze), če ne bi bilo ZDA, ki se je vmešala v 2 sv. vojno. Če čebula ne bi imela "če", bi bila bula.
EEgon
18. 08. 2021 20.20
+1
Francija, Belgija, Norveška, Nizozemska so pravno formalno še vedno obstajale med WW2 samo bile so pod nadzorom (okupacijo) Nemčije. V vseh omenjenih državah je še vedno deloval parlament indržava pod tem imenom. SHS pa je bila razdeljena in ni obstajala.
darlok
18. 08. 2021 20.25
+0
EEgon, se strinjam, vendar predvidevam, da bi brez ZDA Nemčija zmagala vojno (ali pa vsaj dosegla premirje v svojo korist) in bi te države počasi postale del rajha. Tonetu sem samo hotel povedati, da ni vse tako črno-belo.
Betuul
18. 08. 2021 20.42