Tujina

Talibani v enem dnevu zavzeli še dve pokrajinski prestolnici, skupno so jih že osem

Kabul, 10. 08. 2021 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Talibani so zasedli še glavno mesto pokrajine Farah na zahodu in Baglan na severu Afganistana. Skupno so talibani v manj kot tednu dni zavzeli že osem pokrajinskih prestolnic. Napade izvajajo tudi v Kabulu. Vse bolj se zdi, da jih vladna afganistanska vojska ni sposobna zaustaviti brez tuje pomoči. ZDA pa so sporočile, da ne nameravajo ustaviti umika iz te države.

Po majski napovedi ZDA, da se bodo zavezniške sile do 11. septembra umaknile iz Afganistana, so talibani sprožili silovito vojaško ofenzivo in v zadnjih dneh in tednih nizajo uspehe na bojišču. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so danes zavzeli še glavno mesto Farah v istoimenski pokrajini na zahodu države, kjer zdaj po besedah lokalnih politikov nadzorujejo ključne vladne zgradbe, vključno z uradom guvernerja, sedežem policije in osrednjim zaporom. 

Nekaj ur zatem pa so talibani zavzeli še prestolnico Baglana Pul-e-kumri, okoli 200 kilometrov severno od Kabula, so sporočili lokalni politiki.

Talibani so zavzeli še mesto Farah
Talibani so zavzeli še mesto Farah FOTO: AP

Gre za že osmo zavzeto glavno pokrajinsko mesto, številna pa še oblegajo. Napade izvajajo tudi v Kabulu.

Talibani se ne ozirajo na mednarodna opozorila in pozive k prekinitvi ognja, ampak pospešeno izvajajo svoje načrte za prevzem oblasti v državi. Vse bolj kaže, da jim bo uspelo zavzeti tudi največje mesto na severu, Mazar-i-Šarif, s čimer bi vladna stran izgubila nadzor nad celotnim območjem, ki je bilo sicer vedno proti talibanom.

Vladne sile so v hudih težavah tudi v provincah Kandahar in Helmand na jugu, ki veljata za utrdbi talibanskega gibanja. Z območij medtem beži na tisoče civilistov.

V zadnjem tednu so talibani zavzeli že osem pokrajinskih prestolnic
V zadnjem tednu so talibani zavzeli že osem pokrajinskih prestolnic FOTO: AP

ZDA ne nameravajo ustaviti umika iz Afganistana

V Washingtonu obžalujejo, kar se dogaja in da so v teh spopadih žrtve številni civilisti. Zaskrbljeni so tudi zaradi poročil o grozodejstvih in kršitvah človekovih pravic. 

Kljub temu da talibani vsak dan povečujejo svoj nadzor v državi, pa ZDA ne nameravajo ustaviti načrtovanega umika iz Afganistana. "Odločitev za umik je bila sprejeta ob polnem zavedanju, da se lahko zgodi to, kar se dogaja zdaj," je za AFP povedala Laurel Miller, ki je bila do leta 2017 posebna odposlanka ZDA za Afganistan in Pakistan.

Ameriški pogajalec za Afganistan Zalmay Khalizad je sicer napovedal, da bo ta teden na pogajanjih s talibani v Dohi pritisnil nanje, naj ustavijo vojaško ofenzivo. Iz State Departmenta so potrdili, da bo Khalizad v Dohi pozval talibane k prekinitvi ognja in k iskanju rešitve za pogajalsko mizo. Poskušal bo oblikovati tudi skupen mednarodni odgovor na poslabševanje situacije v Afganistanu.

V State Departmentu poudarjajo, da rešitve za trajen mir v Afganistanu ni mogoče doseči z vojaškimi sredstvi, ampak samo za pogajalsko mizo. Podobno menijo tudi v Natu.

Civilisti bežijo iz mest, ki so jih zavzeli talibani
Civilisti bežijo iz mest, ki so jih zavzeli talibani FOTO: AP

Tudi predsednik ZDA Joe Biden je prejšnji mesec dejal, da podaljševanje ameriške vojaške prisotnosti ne bi spremenilo situacije v Afganistanu. "Skoraj 20 let izkušenj nam je pokazalo, da 'samo še leto' bojevanja v Afganistanu ni rešitev, ampak recept, da tam ostanemo za vedno," je dejal. ZDA so v Afganistanu izpolnile svoj cilj, zaradi katerega so sploh odšle v Afganistan po terorističnih napadih 11. septembra 2001 – poraziti teroristično mrežo Al Kaida, ki so jo podpirali tudi talibani.

ZDA in zavezniki v Natu bodo sicer še naprej pomagali pri usposabljanju in opremljanju afganistanske vojske, vprašanje pa je, ali jo bodo še naprej vojaško podpirali, zlasti s podporo iz zraka. V Washingtonu odločitve, ali bodo ameriška letala talibane v Afganistanu bombardirala tudi po 31. avgustu, za zdaj še niso sprejeli. Letalske operacije naj bi bile omejene le na "protiteroristične operacije".

Rusija, Tadžikistan in Uzbekistan končali skupne vojaške vaje ob meji z Afganistanom

V bližini tadžikistanske meje z Afganistanom, kjer so talibani od začetka umika tujih sil pred tremi meseci močno napredovali, so se končale skupne vojaške vaje Rusije, Tadžikistana in Uzbekistana, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil ruski vojaški general Aleksander Lapin.

"Združena skupina je prvič uporabila letala, izvidniške in bojne sisteme ter jurišne enote na podlagi izkušenj, pridobljenih v Siriji," je dejal Lapin, ki je poudaril, da je vaja potekala med naraščanjem napetosti v Afganistanu. Obstaja namreč grožnja, da bodo teroristične skupine vstopile v države srednje Azije. Prav tako je izrazil upanje, da bodo prihodnje skupne dejavnosti pomagale okrepiti vojaško sodelovanje med državami.

Tadžikistanski obrambni minister Šerali Mirzo je poudaril, da so tri države prvič izvedle protiteroristične skupne vojaške vaje. Načelnik generalštaba Uzbekistana Šukrat Holmuhamedov je tudi opozoril, da razmere v Afganistanu zahtevajo, da tri države ohranijo svoje bojne sposobnosti.

Na šestdnevnih vojaških vajah je sodelovalo 2500 vojakov, od tega 1800 iz Rusije. Uporabljenih je bilo približno 500 kosov vojaške opreme.

Ob tem je Rusija nadgradila svojo vojaško oporišče v Tadžikistanu, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ruski vojaki so dobili novo orožje, vključno s prenosnimi sistemi zračne obrambe, plamenometalci in mitraljezi, ki je bilo že preizkušeno med vojaškimi vajami.

Talibani so v preteklosti že zasegli glavni afganistanski mejni prehod s Tadžikistanom Šir Kan Bandar. Pred tem je ob stopnjevanju spopadov s talibani v sosednji Tadžikistan pobegnilo več sto afganistanskih vojakov. Tadžikistanske oblasti so na mejo premestile 20.000 vojakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
12. 08. 2021 12.35
Zamir Kabulov se je včeraj v Dohi že dogovoril s Talibani, kako in kaj bodo delali.... Rusi ne zamudijo dobre priložnosti za morijo.
Jimi1
11. 08. 2021 13.03
+2
Kaj so naši zelo ,,uspešni,, inštruktorji počeli 17 let na misijah,če udeleženci izobraževanj bezijo pred kozjimi pastirji... Sramota,koliko denarja je šlo za to njihovo izobraževanje! Opremljeni in oboroženi do zob so klani kot ovce...?
Zmaga Ukrajini ...
11. 08. 2021 12.35
+7
Tile tipi na zgornji sliki me pa čisto spominjajo na slovenske svečkarje,... že od daleč se vidi "izobraženost", "razgledanost", "oster um",.... 🤣🤣🤣. In v papučah,... hehehehehe... In mimogrede, v Afganistanu ne bo nikoli miru. Niti osnovnih pogojev ni za to.
Malinha
11. 08. 2021 13.19
+3
Njihov um je strah, neznanje, kar je nasprotje občega islama. Svečkarji tudi počno stvari totalno v nasprotju s krščanstvom. Papučka pamet.
Zmaga Ukrajini ...
11. 08. 2021 13.46
+3
Tako je. Totalna zaplankanost.... bi se temu reklo.
Malinha
11. 08. 2021 13.58
+1
Seveda. Ker, če poslušate kakšen zvok proizvajajo takšne pametne papučke, lahko slišite, spoštovana, naslednji takt: plank, plank, plankete plank... Recimo, vzamete kavno žličko in z njo parkrat udarite po svečkarski glavi. Zvok bo popolnoma identičen. Ples se pa konča s komaj slišnim pokom. Če razbijete, spoštovana, majhno žarnico, se bo zaslišal droben pok. "Pok" in ni več nič. Kaj Vam želim povedati, spoštovana? Da objektivno vsebino svečkarjev zamejuje drobna steklovina, vsebina je pa vakuum.
patogen
11. 08. 2021 14.48
-5
Takole so izgledali komunistični Hercegovci leta 1945, ki so zanesli komunistično revolucijo v Slovenijo, v sodelovanju z domačimi kolaboranti. In postavili slovenske levičarje na oblast, pod diktatom diktatorja iz Beograda. Ki jim je že čez mesec dbi v Armadi ukonil slovenščino....
real....
11. 08. 2021 16.13
-3
missasolemnis..kaj pa ti ves o krscanstvu in islamu..pa ne palamud pa to.?!
Adolph
11. 08. 2021 10.32
+1
Kmalu bo mir . . . . . . . .
borjac
11. 08. 2021 09.54
+3
Do konca meseca bo kompleten Afganistan pod kontrolo Talibanov, in potem bomo priča klanju ki ga svet še ni videl, pobili bodo vse, ki so kakorkoli bili povezani z Nato silami (med njimi je bila tudi Slovenija) pobili bodo še brivce ki so strigli zahodne vojake, njihove otroke in žene pa bodo spremenili v spolne sužnje za Talibanske borce, Tunin ali čutiš vsaj kanček odgovornosti za to, fotkanje na tanku, metanje bomb..... predstavljaj si sedaj to, da bi ti Slovenski vojak odšel domov v Slovenijo, tvoja žena in otroci pa bi ostali tam na milost ali nemilost Talibanov, dva x Oče naš in ena zdrava Marija , bo to dovolj Tonin, neodrasel zaostali otrok, vsaj tistih 200 ki so sodelovali s Slovenci bi pripeljali v Slovenijo, to si jim ti Tonin dolžan, ali pa jih boš pusti Talibanom da jih pokoljejo.
Renato Obran 1
12. 08. 2021 16.40
kaj ima s tem Slovenjska vojska in Tonin ti si zdaj vse skupaj zabrbljal.
bebo3
11. 08. 2021 09.51
+4
dobro, če so tako nesposobni, tudi po 20 letih treninga vseh mogočih vojsk, pa naj jih zasedejo talibani. itak koga briga ta vukojebina, naj se pobijejo med sabo.
dante
11. 08. 2021 09.37
+4
Na Afganistanu ima roko EU, zato so morali američani to zapustiti. Res pa je da ga EU zaradi talibanov izgubi. Če američani v 20-ih letih niso zmogli uničit talibanov, pomeni da jih nekdo namenoma na novo ustvarja z namenom nestabilnosti države.
slovenc59
11. 08. 2021 09.11
+6
Pa pustite jim Afganistan ! Pa razpis dejte ven za 10 m visok zid okoli in okoli drzave.... Armiranobetonski debeline 10 m ! Pa brez vrat ! Problem rešen !!!!
Sisoje
11. 08. 2021 09.04
+7
Pazi specijalne enote v sandalah ? ! Ramboti
real....
11. 08. 2021 09.08
+2
borjac
11. 08. 2021 09.56
+3
Ti Talibanski Ramboti v opankah, so premagali vojake ZDA opremljeno v skoraj vesoljsko opremo.
ervirus
11. 08. 2021 08.29
+4
Takih borcev je v zadnjem času polna Evropa.zenicke sepa borijo za svoje pravice.
ervirus
11. 08. 2021 08.16
-3
Lepo zopet red v drzavi
ni_mi_vse_eno
10. 08. 2021 21.58
-2
Bistvo napada pa je bilo seveda naftovod. Talibani se niso z njim strinjali in so jim dali na razpolago. Ali vas zasujemo z zlatom ali pa vas zasujemo z bombami. Zgodilo se je slednje.
ni_mi_vse_eno
10. 08. 2021 21.57
-3
Ko so prišli američani, se je produkcija opija zvišala. Baje so američani morali stražiti nasade maka, da ga talibani niso uničili. Talibani so bili proti proizvodnji. (afghan poppy production chart). Leta 2001 je produkcija padla skoraj na nič, potem je sledila invazija ZDA.
Malinha
10. 08. 2021 21.59
-5
Nakar so začeli izkopavati tvoje umotvorne zapiske o Descartesu. Trol.
Malinha
10. 08. 2021 21.56
-3
Ne obstaja bolj butast komentator kakor DKR-jćići, ki kar naprej nekaj bevska.
Našvasan_zob
10. 08. 2021 21.53
+10
20 let okupacije za to, da nekaj pižamarjev v papučah ponovno prevzame oblast v državi v manj kot 3 mesecih...... svašta...
ni_mi_vse_eno
10. 08. 2021 21.48
-4
V Afganistan so baje američani šli samo po Bin Ladna. Potem, ko so ga dobili, pa niso znali nekaj let priti iz Afganistana. Sedaj so šli in zadeve so se vrnile v ustaljene tirnice. Vse OK. Če želijo talibane, naj imajo talibane. Sami naj ustvarjajo svojo prihodnost, živela svoboda.
bohinj je zakon
10. 08. 2021 21.46
-2
ZDA so izpolnile svoj cilj: porazile teroristično mrežo Al kaide. Pa so res? So talibani kaj drugačni?
Delboy Trotter
10. 08. 2021 21.39
+1
Talibanom ne bi uspelo zavzeti toliko območja v tako kratkem času če ne bi imeli podpore lokalnega prebivalstva. Če afganistanci želijo da jim rajši vladajo talibanih potem pa veste kako dobri so bili američani in NATO.
ni_mi_vse_eno
10. 08. 2021 21.50
-3
točno tako. Sem gledal prispevek RT, kjer je novinar pod krinko šel med talibane. Vsi so za talibane in vsi proti tujim invaderjem in njihovim kolaborantom. Kar pomislite na 2. svetovno vojno, kako je bilo z nemci in vsemi, ki so sodelovali z nemci. Ista zgodba.
patogen
10. 08. 2021 21.35
+0
Zrušitev 3000 leta stare plemenske kulture v Afganistanu, ki v 3000 letih ni napredovala niti eno leto, gre zasluga komunistom, ki so tam leta 1978 z internacionalistično bratsko Sovjetsko pomočjo leta 1980 začeli Komunistično Revolucijo. Danes naj jih pa kar imajo.
ni_mi_vse_eno
10. 08. 2021 21.54
+6
komunisti nimajo nič s talibani danes. Komunisti so v Afganistanu izgubili in tudi američani so priznali, da je amerika podpirala talibane, vojaško jih je urila in jim dajala orožja kolikor so hoteli. (CIA founded taliban).
MUNGATUMBA
11. 08. 2021 09.37
+0
Zmagovali so pa začeli, ko so dobili ročne rakete Stinger, s katerimi so klatili helikopterje- ko zrele hruška..
Rde?a barva
10. 08. 2021 21.29
-5
Jim je Janez že izrazil podporo preko video povezave?
Nikdar več
10. 08. 2021 21.46
+0