Tujina

Talibani: Ženske bodo uživale pravice po šeriatskem pravu

Kabul, 17. 08. 2021 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
563

Prvič, odkar so prevzeli oblast v Afganistanu, so talibani sklicali novinarsko konferenco in odgovarjali na novinarska vprašanja. Tiskovni predstavnik talibanov je dejal, da je to trenutek ponosa za ves narod, saj so prvič po 20 letih uspeli osvoboditi državo in izgnati tujce. Zagotovil je, da nihče ne bo ogrožen, da si ne želijo sovražnikov in da bodo spoštovali ženske pravice v okviru šeriatskega prava. Poudaril je, da bodo lahko še vedno delale in se izobraževale.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vladavina talibanov
    01:05
    Iz 24UR: Vladavina talibanov
  • Iz 24UR: Bliskovit napredek talibanov
    01:13
    Iz 24UR: Bliskovit napredek talibanov
Zabihulah Mudžahid
Zabihulah Mudžahid FOTO: AP

Ko je tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid s sodelavci prvič stopil pred kamere in novinarje, je zmagoslavno dejal: "Po 20 letih naporov smo osamosvojili državo in izgnali tujce. To je trenutek ponosa za ves narod."

Dejal je, da si talibani želijo, da Afganistan ne bo več bojišče. "Oprostili smo vsem, ki so se borili proti nam. Konec je sovražnosti. Ne želimo nobenih zunanjih ali notranjih sovražnikov," je poudaril. 

"Naša država je muslimanska država, to je bila pred 20 leti in to je zdaj," je dejal. "Toda, ko govorimo o izkušenosti in zrelosti in viziji, je seveda velika razlika med tem, kje smo danes in kje smo bili pred 20 leti." Pravi, da bodo drugačne tudi odločitve, ki jih bodo sprejemali. "Sli smo skozi proces evolucije," je poudaril. 

Kot pravi, si talibani ne želijo kaosa v Kabulu. "Naš načrt je bil, da se ustavimo pred vrati Kabula, tako da bi lahko nemoteno zaključili proces predaje oblasti," je dejal in dodal, da se je izkazalo, da je bila prejšnja vlada zelo nesposobna. "Njihove varnostne sile niso mogle narediti ničesar, da zagotovijo varnost. Morali smo nekaj narediti. Morali smo zavzeti Kabul in zagotoviti varnost prebivalcev."

Nekdanji predsednik Ašraf Gani je namreč že v nedeljo sporočil, da je zapustil državo. Rusko veleposlaništvo trdi, da je s seboj odpeljal velike količine denarja, ki so jih spravili v kar štiri avtomobile in helikopter. 

'Mediji ne smejo delati proti nam'

Mudžahid je spregovoril tudi o svobodi medijev in dejal, da bodo ti lahko še naprej delovali, vendar v njihovih kulturnih okvirih. "Ko govorimo o aktivnostih medijev, ne sme nič biti v nasprotju z islamskimi vrednotami," je dejal in dodal, da morajo novinarji spremljati in opozarjati na njihove napake, da bodo lahko bolje služili narodu. 

Talibani so prvič spregovorili na novinarski konferenci
Talibani so prvič spregovorili na novinarski konferenci FOTO: AP

"Zasebni mediji bodo še naprej svobodni in neodvisni," je dejal. 

"Vendar mediji ne smejo delati proti nam. Morajo delati za enotnost naroda," je poudaril predstavnik talibanov. 

Na televizijske ekrane so se danes znova vrnile TV-voditeljice. Žensk na vseh večjih državnih in zasebnih televizijskih kanalih ni bilo opaziti, vse odkar so talibani v nedeljo zavzeli Kabul. Urednik medija Tolo news pa je danes na Twitterju objavil fotografijo ene od voditeljic, ki med oddajo v živo v studiu sprašuje enega od talibanskih voditeljev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj bo s pravicami žensk?

Odgovarjal je tudi na vprašanja o pravicah žensk. "Ženskam bomo dovolili, da delajo in se izobražujejo znotraj naših okvirjev," je dejal. Pravi, da bodo ženske zelo aktivne v družbi in da so zavezani spoštovanju pravic žensk v skladu s šeriatskim pravom. "Z nami bodo delale z ramo ob rami. Dajemo zagotovila mednarodni skupnosti, da ne bo nobene diskriminacije," je dodal.

Obljubil je, da bodo te lahko delale na področju zdravstva, izobraževanja in drugih področij, kot določa šeriatsko pravo. So se pa talibani izogibali dodatnim pojasnilom o tem, kakšne bodo v praksi pravice žensk na delovnih mestih. 

"Imamo pravico, da delujemo po naših verskih principih. Druge države imajo drugačne pristope, pravila in predpise ... Afganistanci imamo pravico, da imamo svoja lastna pravila in predpise, ki so v skladu z našimi vrednotami," je poudaril Mudžahid.

"Rad bi pomiril mednarodno skupnost, da nihče ne bo ogrožen. Ne želimo si težav z mednarodno skupnostjo," je dejal. 

Več držav, med drugim tudi ZDA, je namreč napovedalo, da bodo priznale talibansko vlado, če bo ta spoštovala človekove pravice, še posebej pravice žensk, in se izogibale ekstremističnim gibanjem, kot je Al Kaida.

"Afganistansko ozemlje ne bo zlorabljeno za napade na kogar koli," je zagotovil, ko so ga vprašali, ali bi se lahko v Afganistanu znova okrepila Al Kaida. 

Predstavnik talibanov se rokuje z novinarji po novinarski konferenci
Predstavnik talibanov se rokuje z novinarji po novinarski konferenci FOTO: AP

Kaj se bo zgodilo z Afganistanci, ki so sodelovali z zavezniškimi silami? Mudžahid je zagotovil, da se ne bodo nikomur maščevali. "Nihče ne bo trkal na njihova vrata in jih spraševal, za koga so delali," je dejal in poudaril, da so vsi varni in da nikogar ne bodo zasliševali ali preganjali. "Oprostili smo vsem, zavoljo stabilnosti in miru v Afganistanu," je ponovil. 

Dejal je tudi, da si ne želijo, da ljudje zapustijo svojo domovino. "Ne želimo, da mladi, ki so odraščali tukaj, odidejo. To so naši viri." 

Na konkretno vprašanje glede informacij o ugrabitvah in pobojih na območjih pod nadzorom talibanov je Mudžahid odgovoril: "Nihče ne bo mogel ugrabiti nikogar. Iz dneva v dan bomo imeli več varnosti."

Obljubil je, da bodo tuja veleposlaništva in mesto Kabul varni in zagotovil, da talibanski borci ne bodo vstopali v domove ljudi. Za kaos v Kabulu v zadnjih dneh je okrivil nesposobnost nekdanje vlade.

Talibani pravijo, da bodo podrobnosti jasnejše, ko bodo oblikovali vlado. "Ko bo vlada oblikovana, se bomo odločili, kateri zakoni bodo uvedeni," je dejal in poudaril, da trenutno resno delajo na sestavljanju vlade. Talibani imajo sicer pod nadzorom vse državne meje, prav tako so zagotovili, da so po vsej državi zagotovili varnost. 

Namestnik vodje talibanov prispel v Afganistan

V Afganistan pa je medtem danes prispel soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar. Visoka delegacija pod vodstvom Baradarja je pristala na letališču v Kandaharju, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik talibanov.

Baradar, ki je bil po podatkih Interpola rojen leta 1968, je namestnik vodje talibanov in je odgovoren za politično predstavništvo talibanov v Dohi. Februarja 2020 je z ZDA v imenu talibanov podpisal sporazum o koncu vojaške prisotnosti ZDA v Afganistanu. Pogovarjal se je s takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in se večkrat srečal z nekdanjim državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom.

Mike Pompeo in Abdul Gani Baradar sta se srečala novembra lani v Dohi
Mike Pompeo in Abdul Gani Baradar sta se srečala novembra lani v Dohi FOTO: AP

Baradar je bil leta 2010 aretiran v Pakistanu v tajni operaciji ameriške obveščevalne službe CIA in pakistanskih obveščevalcev. Po eni strani naj bi bil to dokaz, da Pakistan ne podpira več talibanov, po drugi pa naj bi šlo tudi za pakistanski poskus sabotaže, da bi na ta način prekinili mirovna pogajanja talibanov z afganistansko vlado, ker bi s tem izgubili vpliv v Afganistanu.

Zatem so potekala pogajanja o njegovi izpustitvi, a je ostal v zaporu vse do oktobra leta 2018, ko so ga pakistanske sile izpustile. Posebni odposlanec ZDA za Afganistan Zalmaj Khalilizad je kasneje povedal, da so njegovo izpustitev zahtevale ZDA. Februarja 2020 sta potem v Dohi podpisala omenjeni sporazum za končanje ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eugene
19. 08. 2021 08.21
+1
Talibani 2.0. Si mislim, da ne bo slabše kot pod američani.
somu
18. 08. 2021 17.38
+0
Ženske tam žal ne pomenijo ničesar. Žalostno, da tam ti T....ne vedo, da se iz ženske rodijo in bi jo morali visoko spoštovati. Tam še svoje matere ne cenijo, gnoji. Ko gledam že slike ti je jasno, kako so primitivni ti ljudje. S puškami v rokah se slikajo...pa daj no..... Najbolje bi bilo, da tam vse ženke "oddidejo", če bi seveda lahko in ostanejo samo moški, potem bi videli, kako bi še imeli čas za vojno in vso nesnago.
McGregor---
13. 09. 2021 11.08
+0
Pri nas pa dlih kontra, dec jo še grdo pogledati ne sme, je že nasilje v družini, feministke na CSD pa komaj čakajo, da se spravijo na deca 😉
TooSick
18. 08. 2021 14.06
+3
Sam te talibani me prou spomnejo nekak na nsga firerja ivana
fisho
18. 08. 2021 12.43
+8
Že ko ga pogledaš, veš da mu ne moreš zaupati. Kolikor pa poznam Amere in njihovo zgodovino, bi rekel, da so se kaj pod mizo zmenili.
main
18. 08. 2021 11.56
+7
Islamska države so največji kupec orožja, predvsem ameriškega
smiley88
18. 08. 2021 11.30
+8
Problem je interpretacija šeriatskega prava s strani talibanov…če bi vedeli kaj pomenijonosnove šeriatskega prava ok tak pa….🤔 lepo so se naučili politično lagat v teh 20 letih…
barjan?ek1
18. 08. 2021 11.26
+9
Kaj sploh so pravice iz šeriatskega prava za ženske? Naj nekdo objasni, da bomo bolj poučeni.
MojsterSplinter
18. 08. 2021 12.04
+4
Nisem musliman, ampak dobil sem vtis: "Pusti žensko pri miru, če ima moža ali brata."
detect
18. 08. 2021 12.09
+4
to samo pomeni,da je ženska vredna vsega slabega.
ćurkl
18. 08. 2021 11.23
+15
"Ženske", "šeriatsko pravo" in "uživanje". Trije nezdružljivi pojmi v enem stavku ...
barjan?ek1
18. 08. 2021 11.22
+5
To se pravi nikakršnih.
Salamandros
18. 08. 2021 10.43
+3
Se pravi ZDA ja zahtevala izpustite telebanskega terorista iz zapora? hehehe Kak fajn Američani urijo in podpirajo teroriste, da lahko prodajajo orožje državam EU in še teroristom na bližnjem vzhodu :D
Rde?a barva
18. 08. 2021 10.33
+5
"Mediji ne smejo delati proti nam" Podobnost z janšizmom je zgolj naključna.
Bolfenk2
18. 08. 2021 10.33
+6
Kar pomeni, da ne bo nobenih pravic za ženske. Kljub temu iz Afganistana bežijo le moškim, ženskam talibani očitno ustrezajo.
nehajtebrisat
18. 08. 2021 14.41
baldahin
18. 08. 2021 10.29
+10
Zakaj bežijo in se ne bojujejo? Zato, ker imajo vsi po vrsti isto mentaliteto, pa naj bodo talibani ali ne. Že prvi dan v teh dvajsetih letih je vsakemu Afganistancu bilo jasno, da se proti talibanom ne bodo borili, ker so sami isti.
OlalaKokoĐambo
18. 08. 2021 10.26
+2
Seriat je resitev za LGBT
Amasakul
18. 08. 2021 10.25
+1
Ženske bodo uživale pravice po šeriatskem pravu, koliko vidim res uživajo saj se ne morejo upreti niti enemu talibanu.
tim38
18. 08. 2021 10.23
+14
Zanima me, kako to, da se muslimani po celem svetu nič ne oglasijo in predstavijo svoje videnje na njihovo tolmačenje vere. Res je ta vera v praksi maloumlje 21. st.
Enota NAprej
18. 08. 2021 10.27
+5
Upajo da se bo v vsaki drzavi to zgodl. Bezijo pa samo izdajalci, no pa inzinerji in zdravniki da se razume
Enota NAprej
18. 08. 2021 10.23
+0
Zdaj pa hitr guglat kaj pravi serasto pravo
tim38
18. 08. 2021 10.25
+9
Sem prebral, nič kaj dosti pozitivnega. Ženska je za njih 0 ali pa še to ne. Doma za 4 stenami in sužnja svojemu možu.
mali.mato
18. 08. 2021 10.23
+8
Ja, narod je tako ponosen, da trumoma beži iz države.....
username
18. 08. 2021 10.21
+5
Ja, seveda bodo. Ubogi naivnezi tisti, ki to verjamejo. Dejstvo je, da je Biden dal zeleno luc terorizmu s tem kar je storil. Sramota za Ameriko. Kje bo najprej pocilo? V EU ali Ameriki?
User2127030
18. 08. 2021 10.20
+4
Prevzeli so oblast in imajo nadzor nad mediji in oni vam bodo seveda vse pokazali. Svetovni voditelji se naj raje vprašajo ali bi oni živeli v tistem režimu. Seveda ne in pajaci so ga podprli ker jih boli za afganistan in ljudi. V demokraciji se neve kaj se dogaja ne pa tam doli. In zakaj vozijo ljudi iz tam dol če so pa potprli Talibane in šeriatsko pravo. Niso normalni. Pa povejte ali se ženske lahko šolaju po njihovih zakonih, ker če ja potem več to ni šeriatsko pravo oz. Če je mišljeno, da je bičanje in kamenjanje tudi ene vrsta šola. Sramota.