Tujina

Hrvaški fotograf o življenju med talibani: Večina jih ne zna niti vklopiti računalnika

Kabul, 18. 10. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
146

Fotoreporter Zoran Marinović je dvajset dni preživel v Afganistanu, kjer so oblast konec poletja na silo prevzeli talibani. V svoji reportaži preseneti z izjavo, da tam v zadnjih dveh desetletjih "še nikoli ni bilo varnejše", hkrati pa izpostavi, da je osrednji problem talibanov v resnici to, da vsakdanje življenje ne teče. "Vojska, carina, sodišča, banke, letališča – nič od tega ne deluje," pove. Večina talibanov nima nikakršne izobrazbe in se s tem tudi ne obremenjuje. Stiske 'navadnih' ljudi pa so velike: voznik, ki je Marinovića ob odhodu peljal čez mejo, od njega ni želel denarja za plačilo. "Padel je na kolena in me prosil, naj ga rešim," opiše fotoreporter.

"Kako nameravajo talibani vzpostaviti potrebne mehanizme za delovanje države, nikomur ni jasno," pravi Marinović.
"Kako nameravajo talibani vzpostaviti potrebne mehanizme za delovanje države, nikomur ni jasno," pravi Marinović. FOTO: AP

Ste razmišljali o potovanju v Afganistan? Najbrž ne, čeprav se ta arabska dežela v resnici lahko ponaša s številnimi naravnimi danostmi, pravi hrvaški fotoreporter Zoran Marinović. V državi, kjer so konec avgusta oblast na silo prevzeli talibani, je preživel 20 dni. Na vprašanje, kako se sploh pripraviti na takšno potovanje, odgovarja, da je to nemogoče. "Zdi se mi, da v tem primeru preveč razmišljanja, načrtovanja in tehtanja lahko kvečjemu škodi," razkriva za domače medije. S sabo je vzel le najnujnejše: potni list, fotoaparat, nekaj oblačil in – dolarje. "Lahko tudi brez vsega drugega, samo brez dolarjev nikar," pravi Marinović.

Fotoreporter, ki je bil v zadnjih 20 letih v Afganistanu sicer že večkrat, preseneti z izjavo, da nikoli ni bilo varnejše, kot je sedaj. "Bo pa cena tega miru visoka," dodaja. 

"Manjkajo jim samo še 'lenonke', sicer pa so videti kot hipiji"

Kot njegovo reportažo povzema portal Slobodna Dalmacija, talibani ne marajo, da se jih imenuje tako. Taliban v njihovem jeziku pomeni vajenec. Ljubši jim je izraz mudžahid – kdor se z orožjem bori za uveljavitev svojih političnih idej. V njihovem svetu je tisto, kar reče vodja oziroma neposredni nadrejeni, sveto. "Ko mi je tamkajšnji šef Juma Gul Haqmal odobril vstop v državo, zame ni bilo več ovir. Dovolj je bila ena njegova beseda. Seveda pa je glavno vprašanje, ali ti je vodja naklonjen ali ne. Njihov sistem temelji izključno na ustrahovanju in kaznih," pravi Marinović.

Marinović je večino časa preživel v mestu Mazar-i-Sharifa, v tamkajšnjem hotelu pa je bil, kot pravi, ves čas bivanja edini gost.
Marinović je večino časa preživel v mestu Mazar-i-Sharifa, v tamkajšnjem hotelu pa je bil, kot pravi, ves čas bivanja edini gost. FOTO: Profimedia

Po njegovih besedah so talibani še vedno radikalni, pa vendar ne tako, kot so bili v devetdesetih letih. Omeni njihove mlade pripadnike – vsi imajo pametne telefone. Dekleta za zdaj še hodijo v šolo, ženske, ki so seveda pokrite z burkami, vsaj do poldneva še lahko srečaš na ulici ali tržnici. "Pomembno je vedeti, da so tukajšnja pravila stara 1400 let. Nemogoče je potem kar čez noč ustoličiti demokracijo, kot je to zadnjih 20 let poskušal Nato. Rezultat pa so bili korupcija brez primere, spopadi med različni plemeni, nemotivirana vojska in plenilska policija," meni Marinović.

Večina talibanov ima dolge lase in brado, "manjkajo jim samo še 'leonke', sicer pa so videti kot hipiji", jih slikovito opiše. Praviloma ne nosijo uniform, ampak so zaviti v dolge šale in rute. Številni ves čas nosijo orožje, ki si ga obesijo okoli ram "kot kakšne kitare". Čeprav vzbujajo strah, so po besedah fotoreporterja med njimi "dobri" in "slabi". So takšni, ki ljudem ne želijo storiti žalega, spet drugi so "nori in agresivni".

Zanašajo se na "božjo pomoč"

Glede izobrazbe so talibani "neobremenjeni", je zapisal Marinović: "Večina ne ve, kako vklopiti računalnik. V vojni so stvari neprimerljivo enostavnejše: osredotočen si zgolj na hrano, strelivo in sovražnike. In to je to. V miru pa so stvari bolj zapletene. Kako nameravajo talibani vzpostaviti potrebne mehanizme za delovanje države, nikomur ni jasno. Za zdaj se zanašajo na 'božjo pomoč'."

Vsakdanje življenje, kot smo ga vajeni tu, tam ne teče, in Marinović to izpostavi kot osrednji problem: "Tam ni vojske, carina, sodišče, banke, letališča – nič od tega ne deluje," pove. Mnogi so ga, kot dodaja, na ulici prosili, naj jih reši, naj jih odpelje iz države. To opiše kot "šokantno doživetje", saj, kot pravi, tem ljudem ni mogel pomagati: "Lahko sem se le sprijaznil z dejstvom, da ne morem preoblikovati človeških usod in življenj."

So bili pa zanj to težko trenutki, izpostavlja: "Na primer, ko me je po dvajsetih dneh voznik odpeljal čez mejo in potem od mene ni hotel vzeti denarja, ampak je padel na kolena in me prosil, naj ga rešim."  Dodaja, da bi s takšnim trpljenjem morali soočiti tiste, ki so sovražno nastrojeni proti migrantom. "Pripeljal bi jih sem, lahko le za minuto ali dve. Prepričan sem: večja kot je razdalja, polnejši kot je hladilnik, toplejša kot je voda in mehkejši kot je kavč, lažje je sovražiti – nekoga tam daleč," poudarja Marinović.

"Prepričan sem: večja kot je razdalja, polnejši kot je hladilnik, toplejša kot je voda in mehkejši kot je kavč, lažje je sovražiti – nekoga tam daleč," o ljudeh, ki so nastrojeni proti migrantom, pravi fotoreporter.
"Prepričan sem: večja kot je razdalja, polnejši kot je hladilnik, toplejša kot je voda in mehkejši kot je kavč, lažje je sovražiti – nekoga tam daleč," o ljudeh, ki so nastrojeni proti migrantom, pravi fotoreporter. FOTO: AP

Talibani so ljudem med drugim prepovedali celo ukvarjanje s športom, glasbo ali, recimo, britje brade. "Obnašajo se, kot bi bili pijani, in to v državi, kjer je alkohol strogo prepovedan. Bojim pa se, da jih realnost še ne bo hitro streznila. Ponašajo se s to 'zmago' nad ZDA, ki pa bi lahko bila pirova," meni Marinović in doda: "Občutek imam, da so jih Američani zdaj na neki načini prisilili, da vodijo državo, a na to več kot očitno še niso pripravljeni."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slavc Panigaz
04. 01. 2022 18.12
+1
Ko pa enkrat pridejo k nam se pa oklepajo starih navad od tam od koder so pobegnili. Kar doma naj naredijo red
Coo Mee Magni
19. 10. 2021 14.35
+2
In takšni naj bi ugrabili letala napadli wtc v New York-u Bla bla bla z Corono vred
Pacek22
19. 10. 2021 14.35
+2
Niso premagali ZDA. Če bi se direktno soočili z ameriko, bi bili talibani poraženi v nekaj dneh
Novorazodetje
30. 01. 2022 20.57
+1
Američani so se direktno soočili z Vietnamci. Američani so jih napadali z bombardiranjem, napalmom, s pesticidi polivali gozdove, pobijali civilno prebivalstvo a vietnamcev niso mogli poraziti. Na koncu so Američani bežali iz Saigona. Ko se boriš za domačo zemljo si veliko bolj motiviran, kot so bili američani ki so prišli kot napadalci, ki naj bi uvedli ameriško "demokracijo".....
Janez Francl
19. 10. 2021 10.14
+0
To ne znajo , znajo pa hitro pritisniti na sprožilec ampak tudi ne fotoaparata !
semtvojavest
19. 10. 2021 09.04
+2
doktorji in inzenirji torej... vsaj tako jih feministke nazivajo v EU... verjetno je tudi njim kapnilo da rabijo prave dedce, ne pa nasih pomehkuzenih fantinov, ki prezivijo vec casa pred ogledalom kot pa na delu.
martin celin
19. 10. 2021 08.38
+0
Ja zgodovina se ponavlja tudi večina zksja je bila na začetku nepismena večinoma hlapci in dekle (likvidirati gospodarje in se it pol neke zadruge in druge neumnosti) se pravi nič novega.
Nimasmisla
19. 10. 2021 08.17
+1
tudi delat ne
punkracij
18. 10. 2021 21.09
+6
Še većja žalost Nepismeni ljudje pregnali supersiloNATO na čelu z US ARMY.
Luka Novak 1
18. 10. 2021 18.53
-2
Afganistan zalit s kemicnim orozjem in zapret meje
Jun2
18. 10. 2021 18.49
-3
Pridite bratje naša vlada vas potrebuje .
Harpuna
18. 10. 2021 18.49
+1
In te kamenodobce bi radi naši kulci uvažali v EU.
solo55
18. 10. 2021 18.49
+5
Zanimiva zgodba oziroma realnost, ki je trenutno v Avganistanu.
spectator935
18. 10. 2021 18.38
+10
Mogoče ne znajo prižgati računalnika, znajo pa premagat ameriško vojsko
niktalop
18. 10. 2021 20.30
+3
Ameriške vojske NISO premagali. Američani so bili tam z najmanjšim možnim številom vojakov in tehnike. Poligon za preizkušanje orožja in usposabljanje vojakov.
Delboy Trotter
18. 10. 2021 18.35
-1
Če bi dali talibane v naš parlament bi verjetno več dobrega naredili kot pa Janševa vlada. Če nič drugega vsaj korone ne bi bilo več.
Luka Novak 1
18. 10. 2021 18.54
+3
FaTa Albanka
18. 10. 2021 17.38
-3
Pridite v evropo Talibani , dobrodošli euro bratje
Cene Urban?i?
18. 10. 2021 17.34
+4
"Rezultat pa so bili korupcija brez primere, spopadi med različni plemeni, nemotivirana vojska in plenilska policija," meni Marinović. - Torej se je počutil kot doma.
andrejak28
18. 10. 2021 17.28
+7
Še dobro da nevejo pc vižgat ker binpotem vsi igrali call of duty black c(okps)
Škrinca
18. 10. 2021 18.00
+6
Gozdni joza
18. 10. 2021 17.18
-3
a je to narobe. meni bi to bilo v velik ponos
AntiMarksist
18. 10. 2021 17.18
+10
Evo, feministke, tele neizobrazene fantine boste z eno roko premagale..
šavrin
18. 10. 2021 17.14
+0
To je njihova KUL koalicija, važno je zmagati nasprotnika potem pa kar bo , bo.