Tujina

Teden dni ujet v avtu: 81-letnik preživel, ker je jedel rogljičke in sneg

Sacramento, 09. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

81-letnik je konec februarja na poti iz Kalifornije v Nevado obtičal v snežnem metežu. Našli so ga šele po tednu dni. Ves čas je bil zakopan pod snegom v svojem avtomobilu, a je čudežno preživel, predvsem zato, ker je jedel sneg in rogljičke, ki jih je imel s seboj.

Jerry Jouret se je 24. februarja odpravil iz kalifornijskega Big Pinea v nevadski Gardnerville. Potovanje, ki v običajnih razmerah traja okoli tri ure, se je kmalu sprevrglo v nočno moro. Glavna avtocesta je bila zaradi snega in ledu zaprta, zato se je Jerry odločil, da ubere drugo pot.

Že po nekaj deset kilometrih pa ga je zajelo močno zimsko neurje z obilnim sneženjem in vetrom. Vidljivost je bila izjemno slaba in posledično je po pomoti zavil na manjšo cesto, kjer je nato obtičal v snegu. Obilno sneženje je kmalu skoraj povsem prekrilo njegov avtomobil. 

Konec februarja in začetek marca je dele Kalifornije zajelo obilno sneženje
Konec februarja in začetek marca je dele Kalifornije zajelo obilno sneženje FOTO: Profimedia

V svojem temno zelenem avtu je čakal, da se bodo vremenske razmere umirile. Vmes se mu je izpraznila baterija na telefonu in ker ga več dni ni uspel priklicati, je njegov brat Joe Jouret 28. februarja o tem obvestil policijo. Naslednji dan je območje zajel nov snežni metež, zato so iskalno akcijo morali prestaviti na 2. marec. Policijske enote so prečesavale teren, pogrešanega pa so iskali tudi s pomočjo helikopterja. 

Okoli poldneva so s pomočjo telefonskega signala z dneva, ko se je zadnjič oglasil, odkrili njegovo lokacijo. Reševalne ekipe so se tako osredotočile na območje v bližini ceste Death Valley Road, ki vodi v Nacionalni park Dolina smrti.

Ker je bil avtomobil skoraj povsem zakopan v približno 30-centimetrsko snežno odejo, je bil avto od daleč videti kot ogromna skala. Zato ga niso takoj našli. Po približno šestih urah iskanja je pilot obrnil helikopter, da bi odšel natočit gorivo – in takrat je pogledal navzdol, kjer je videl to "skalo". A ker zgornji del avtomobila ni bil povsem prekrit s snegom, je ugotovil, da vendarle ne gre za skalo. Nato pa so videli še roko – 81-letnik jim je namreč pomahal skozi okno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po šestih dneh in šestih nočeh, ko je bil ujet v avtomobilu pod snegom, premražen in brez hrane, vode in zgolj z zelo tenko odejo, so s pomočjo helikopterja danes našli mojega dedka," je dobro novico na družbenem omrežju delil njegov vnuk Christian Jouret

81-letnik je svojcem povedal, da je preživel, ker je imel v avtomobilu nekaj rogljičkov, da ni dehidriral, pa je jedel sneg. "Resnično verjamem, da se je zgodil čudež," pa pravi njegov brat Joe Jouret

Jerryja so takoj odpeljali na bližnje letališče, od koder so ga prepeljali v bolnišnico, kjer so ga oskrbeli in še isti dan odpustili v domačo oskrbo. "Na poti do letališča se je ves čas smejal. Bil je vesel, da so ga rešili iz tistih razmer," je povedal njegov brat. 

Zaradi ekstremnih zimskih vremenskih razmer, ki so konec februarja zajele Kalifornijo, so bile zaprte številne ceste, odpovedali so številne lete, več sto tisoč ljudi se je spopadalo z izpadi električne energije. Pristojni organi pa so izdali prvo opozorilo pred snežnim metežem v južni Kaliforniji od leta 1989.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zeus28
09. 03. 2023 10.22
-3
Ziher je imel sabo rogljicke iz kavarne Union
Nace Štremljasti
09. 03. 2023 11.57
+2
od tiste roš ane,ki so dragi kot žefran okus pa po napolitankah in to sadnih
Rožice so zacvetele
09. 03. 2023 09.53
+10
Preživel je tudi zato, ker je sneg izolator, sicer bi zmrznil. Bravo gospod
Hulk Zalepi
09. 03. 2023 09.24
-8
a dab se nazaj obrnu pa ni pomislu je mogu rint naprej kozu stari
Astalaviva1958
09. 03. 2023 09.16
+15
Kak mladenič bi umrl ker mu je telefon ugasnil...
Phan Thi Kim Phuc
09. 03. 2023 08.33
+7
nauk zgodbe.. brez rogljičev pozimi ne na pot ....hec je v tem da si lahko privošči kupiti škatlo s 16 .rogljički - za 2,5 evra preračunano iz usd v costcu...pri nas pa je eden 0,60 evra ...
Phan Thi Kim Phuc
09. 03. 2023 08.34
+4
in razlike v okusu ter kvaliteti - sploh ni
ŠaNu
09. 03. 2023 08.11
+3
A daj no, maskara se mi je razmazala ko sem to prebrala, pejte se solit. Res srečen konec <3 :)