Tujina

Teksas: 'Čakanje na taktično enoto je bila napaka'

Uvalde, 27. 05. 2022 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, A.K.
Komentarji
170

Skoraj 20 policistov je v torek med strelskim napadom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju več kot 45 minut čakalo pred učilnico, kjer je 18-letni napadalec pobijal otroke, preden so odklenili vrata in ubili morilca. Direktor teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je priznal, da je bilo čakanje napaka.

Salvador Ramos je najprej doma ustrelil svojo babico in se nato odpeljal proti šoli. Babica je prejela strel v glavo, vendar je preživela, čeprav je v kritičnem stanju. Strelec je nato s polavtomatsko puško vstopil v šolo, zavzel eno od učilnic in tam ubijal. Prva dva policista sta vstopila v šolo 15 minut po napadu in se soočila s streljanjem, nakar sta se umaknila in čakala na okrepitve. Šele 15 minut pred eno popoldne, skoraj uro in pol po začetku napada, je v učilnico vstopila taktična enota policije skupaj z mejnimi policisti. 

Morilski pohod na šoli v Teksasu
Morilski pohod na šoli v Teksasu FOTO: AP

'To je bila napačna odločitev.'

McGraw je danes več kot uro odgovarjal na vprašanja ogorčenih novinarjev o podrobnostih napada, ki tudi štiri dni po tragediji niso povsem jasne. McGraw, ki ga v času tragedije ni bilo na prizorišču, med drugim še ne pozna odgovora na vprašanje, kje je bil oboroženi šolski varnostnik.

Oblasti so tako danes znova podale časovnico tragedije in pojasnili, kaj se je zgodilo. Kot so predstavili razvoj dogodkov, je ob 11.27 učitelj odprl vrata, ki jih je kasneje uporabil napadalec, ko je vstopil v šolo. Ob 11.28 se je napadalec pripeljal pred šolo in izstopil iz vozila. Opazila sta ga dva moška in prihitela na mesto dogaja, napadalec je začel streljati nanju, moška sta pobegnila in poklicala na pomoč.  

Ob 11.31 se je začelo streljanje, istočasno pa so na kraj prispela patruljna vozila. Pred šolo se zaslišijo streli. Napadalec vstopi v šolo in v dveh učilnicah začne tragičen strelski pohod. Učenci so medtem večkrat poklicali na pomoč in rotili naj pošljejo policijo. 

Organi pregona so v učilnico vstopili s ključi hišnika, saj so bila vrata učilnic, v katerih je streljal napadalec, zaklenjena in šele nato ubili osumljenca, so pojasnili na novinarski konferenci. Namesto da bi takoj vdrl v učilnico in se soočil s strelcem, je vodja policije šolskega okrožja namreč odločil, da ima čas, da poišče ključe in počaka na taktično enoto. To odločitev so na novinarski konferenci označili za napačno. Taktična enota je v učilnico namreč vstopila šele 12.57 po lokalnem času. Kot so na novinarski konferenci poudarile oblasti, bi moral odgovorni v učilnico vstopiti čim prej, "ko imamo  aktivnega strelca se pravila spremenijo", je poudaril.  "Šlo je za napačno odločitev in pika," je dejal McGraw. 

"Poveljnik na kraju dogodka je verjel, da otroci niso več ogroženi, da je strelec zabarikadiran in da imajo čas za organizacijo vdora. To je bila seveda napačna odločitev," je dejal McGraw in razložil, da imajo vse policije v podobnih primerih jasno navodilo, da je treba nemudoma posredovati.

Varnostni strokovnjaki v ZDA so kritični do policijskega posredovanja. Nekdanji policijski komisar New Yorka in Los Angelesa William Bratton je dejal, da sta bila porazna tako odziv na napad kakor tudi kasnejše obveščanje javnosti.

Izjava teksaškega guvernerja Grega Abbotta, da je hitro policijsko posredovanje rešilo življenja, zdaj zveni prazno. Močna taktična enota, okrepljena z agenti mejne službe, je vdrla šele uro in pol po začetku napada, ko je dobila ključ od učilnice, kamor se je zabarikadiral strelec.

Pojasnili so še, da so prejšnja poročila o tem, da naj bi napadalec javno objavil svoje namene, napačna in da je v resnici pošiljal  zasebna sporočila o tem, da načrtuje napad. 

Morilski pohod na šoli v Teksasu
Morilski pohod na šoli v Teksasu FOTO: AP

Mama mimo policistov stekla v šolo in rešila svoja dva otroka

Kot kaže, so se policisti zbirali in čakali pred šolo, namesto da bi takoj vstopili v stavbo. Oče, čigar hči je umrla v napadu, je za tiskovno agencijo Associated Press povedal, da je razmišljal o tem, da bi sam stekel v šolo, saj je bil razočaran nad policijskim odzivom.

Ena od mater otrok je za Wall Street Journal povedala, da so jo policisti celo vklenili in obtožili, da ovira policijsko preiskavo, ker je skupaj z drugimi starši zahtevala, da policisti vdrejo v stavbo. Angeli Rose Gomez je povedala, da so policisti enega od besnih očetov zbili na tla, drugega so poškropili s solzivcem, še enega pa stresli s paralizatorjem.

"Policija ni naredila ničesar," je dejala Gomezova, ki so jo na koncu le izpustili. A kot kaže, jo je odnos policistov le še dodatno podkuril, saj je, kot pravi, nato splezala čez šolsko ograjo in stekla v stavbo po svoja dva otroka. "Policisti so samo stali pred ograjo. Niso vdrli v šolo ali hiteli rešiti otroke," je še povedala. 

Mnogi so tudi kričali na policiste, naj ne čakajo, ampak naj gredo v šolo, saj da je strelec le eden, njih pa je veliko. Policisti so jim odgovarjali, da ne morejo posredovati, ker jih motijo.

Ko je Escalon končal z opisom, so ga novinarji začeli spraševati o podrobnostih in predvsem o razlogu za čakanje, vendar niso dobili odgovora.

Motiv za napad še ni znan, storilec orožje kupil za 18. rojstni dan

Motiv za najbolj smrtonosen strelski napad na šolo po Newtownu pred desetletjem še ni znan. Ramos ni imel kriminalne preteklosti, orožje, s katerim je napadel, pa si je kupil za svoj 18. rojstni dan.

Tragedija je v četrtek postala še večja. Vdovec ene od dveh učiteljic, ki sta umrli pod Ramosovimi streli, Joe Garcia, je v četrtek doživel srčni napad in umrl, za staršema pa so ostali štirje otroci. Novico je v četrtek sporočila katoliška župnija, katere člana sta bila oba pokojna.

Irma Garcia je bila učiteljica četrtega razreda osnovne šole v Uvaldeju, ki jo je v torek skupaj s sodelavko Evo Mireles in 19 otroki ubil strelec. Sorodniki pokojnih so sporočili, da je Joe umrl zaradi zlomljenega srca po tragični smrti žene, s katero je bil poročen 25 let.

Voditelja dveh največjih sindikatov učiteljev protestno na konvencijo podpornikov orožja

Voditelja dveh največjih sindikatov učiteljev v ZDA načrtujeta potovanje v Houston, kjer nameravata protestirati proti Ameriškemu nacionalnemu združenju strelcev N.R.A. (National Rifle Association). Gre za neprofitno organizacijo, ki je eden največjih podpornikov orožja. Zborovanje organizacije naj bi se začelo v petek. 

Becky Pringle, predsednici Nacionalnega izobraževalnega združenja, in Randiju Weingartenu, predsedniku Ameriške zveze učiteljev, naj bi se pridružila še dva učitelja, ki sta preživela strelska pohoda. En je preživel napad v šoli v Parklandu na Floridi leta 2018, drugi pa strelski pohod v Newtownu v Connecticutu leta 2012.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slavc Panigaz
28. 05. 2022 16.23
+1
Zanimivo da v ZDA z 18 leti lahko kupiš puško z 21 leti pa pivo
Tone 12345
28. 05. 2022 13.13
+2
Sram jih je lahko navadne policaje sram!!imeli so pištolo pa si niso upali vstopiti!!!in pa veselo pobijal otroke!!pa kaj je z vami narobe strahopetni policaji!!človek ne more verjet!!!
Pacek22
28. 05. 2022 10.03
+2
Amerika že dolgo ni več dežela priložnosti in svobode...Državljani, ki imajo denar, se jih vedno več seli v tujino.
france prbiti
28. 05. 2022 09.40
+4
ni se jim mudil k otroci niso bli beli
Vedezvevse
28. 05. 2022 09.38
+2
To je pa drugac kokr v ameriskih akcijskih filmih.
StricKozamurnik
28. 05. 2022 09.12
+2
A je bil Chuk Norris na dopustu?
borjac
28. 05. 2022 11.17
+2
Točno tako, Rambo pa ni dobil odpustnice iz doma za ostarele.
User1538643
28. 05. 2022 09.01
+2
Kaj, če je cel dogodek bil naklepen? Mislim, vse, skupaj s policijsko predstavo, a s ciljem, da spodkopa sistem in družbo?
Ramzess
28. 05. 2022 11.53
+1
Ne bi bil prvi sceniran, ali storilec pod vplivom kontrole uma.
User1538643
28. 05. 2022 08.53
+3
Toliko nekakšnega profesionalizma, vaj in šolanja, na koncu, vsakič velike napake, neodločnost in poraz.
User723439
28. 05. 2022 09.51
+1
To je zato, ker ameriška policija nima nekih pametnih treningov. Reveži so bolj ali manj podvrženi šnelkursu, potem se pa znajdi.
Adolph
28. 05. 2022 08.51
+1
Velik gobec panic izza njega . . . . . . . . .kravarji ne kaubojci . . . . . . . .
piranha
28. 05. 2022 08.43
+5
ameriški policaji so carji le v njihovih akcijskih filmih. realnost je pa tole.. gnus od gnusa.. od sedaj dalje ne gledam več njihovih risank. sožalje vsem staršem nepotrebnih žrtev..
nekajpavem
28. 05. 2022 08.31
+3
in taki specijalci bi se radi bojevali z Rusi in Čečeni. Burleska.....
Našvasan_zob
28. 05. 2022 08.25
+1
Zelenko še ni dojel, da Rusija ni Srbija in neko lupetanje o "genocidu" ne bo prineslo odrešitve severno atlantske teroristične organizacije...
Našvasan_zob
28. 05. 2022 08.06
+2
Kaj bo kontroverzni Biden sedaj povedal?
number46
28. 05. 2022 08.03
+13
ZDA policaji so res zanimivi ko treba še spravit na kakšnega reveža so vsi kot divji psi, ko pa treba norca odstranit in rešit kakšno življenje pa vsi nekaj čakajo.
inowu
28. 05. 2022 08.48
+0
Naši so boljši....udri po demonstrantih.
Našvasan_zob
28. 05. 2022 08.02
+0
Bolj, ko se bodo doma tolkli, manj bodo delali zdrahe po svetu...
aphukos harpazer
27. 05. 2022 21.59
+10
Preden je hudič sploh šel v šolo, so policisti svoje otroke ven peljali, nato so 1 uro preprečevali staršem, da bi šli svoje otroke reševat. Tole bo še sranje... Kakšna svinarija se godi v ameriki to je neverjetno. Policisti prodali duše hudiču, očitno.
Ramzess
28. 05. 2022 11.55
+1
Resno, človek se res sprašuje kaj je res in kaj. To je lahko še en dokaz, da je bilo načrtovano iz višjega nivoja.
User2369190
27. 05. 2022 21.56
+5
kako težko je fse to preprečit...pove podatek da je šola imela DVA VARNOSTNIKA, ki pa sta se pred napadalcem očitno umaknila. V ZDA so taki dogodki stalnica, čudi me zakaj ne ukrepajo. Recimo zaklepanje vrat na daljavo, čim se opazi v bližini nevarna oseba. Že to bi lahko rešilo veliko življenj. In še velik strošek ne bi bil.
Ramzess
28. 05. 2022 11.57
-1
"čim se opazi v bližini nevarna oseba" Kaj točno pomeni to, nevarna oseba, po kakšni definicijo. A veš kam bi pripeljalo. če bi vsak sklepal po svoje, kar se že itak dogaja.
Venamian-the one
27. 05. 2022 21.29
+1
monkey pox aka stranski učinki cepiv---TO SE VE!!!!!
Našvasan_zob
28. 05. 2022 08.03
+0
Eni so jih že letos marca napovedali, ko je tale medij bluzil o Ukrajini..
ReAnDa
27. 05. 2022 21.29
Policaji so čakali pošiljko dimnih bomb. Le kdo jih je naročil?
Venamian-the one
27. 05. 2022 21.29
+0
hahahaaaa plačanci kao novinarski niste ničboljši od nacistov iz azova,kar dojite oteoke s svojimi precepljenimi joškami--hahaaa