Tujina

Teksaški učitelji: namesto suženjstva izraz 'neprostovoljna preselitev'?

Austin, 03. 07. 2022 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
108

V Teksasu je posebna delovna skupina razvijala učni načrt družboslovja za učence drugega razreda in prišla do nenavadnega predloga. Namesto besedne zveze 'trgovina s sužnji' so namreč predlagali izraz "neprostovoljna preselitev". A odbor, ki razsoja o učnem načrtu šol, tega ni podprl, delovni skupini pa je predlagal, naj predlagani izraz preuči znova. Učni načrt ne bo prikril suženjstva, je jasen predsednik odbora.

Predlagana besedna zveza "neprostovoljna preselitev" je bila del začetnega osnutka učnega načrta za učence drugega razreda pri predmetu družboslovje. O tem naj bi se poučevali v sklopu predavanja "Zasužnjena ljudstva Amerike". A Teksaškega državnega odbora predlagana besedna zveza ni navdušila. "Odbor je delovni skupini soglasno naročil, naj ponovno preuči ta specifični izraz," je po poročanju CNN dejal predsednik odbora Keven Ellis. Odbor bo s pregledom učnih načrtov sicer nadaljeval kasneje poleti. 

"Težko razumem, kako bi lahko bilo sprejemljivo frazo trgovina s sužnji nadomestiti s frazo neprostovoljna preselitev," pa je dejala članica odbora za izobraževanje Aicha Davis. Povedala je, da so dobili 24-stranski dokument s priporočili delovne skupine, ki je preučevala otroke v vrtcu in vse do drugega razreda: "Znotraj načrtov za drugi razred sem ugotovila, da so predlagali, da govorimo o prodaji sužnjev z besedno zvezo neprostovoljna selitev."

Učni načrt ne bo prikril suženjstva, je jasen predsednik odbora.
Učni načrt ne bo prikril suženjstva, je jasen predsednik odbora. FOTO: Shutterstock

Koncept poučevanja kritične rasne teorije je sicer v zadnjem času v ameriških učilnicah postal sporna razprava, v katero so vpeti starši, šolski odbori in zakonodajalci po vsej državi. Poučuje namreč o neenakosti in rasizmu v ZDA. Izraz kritična rasna teorija se je celo politiziral, prejel pa je številne kritike, da gre za marksistično ideologijo, ki ogroža ameriški način življenja.

Po mnenju Davisove so tako predlagatelji novega izraza za suženjstvo želeli pogovore o tem delu ameriške zgodovine uvesti že v drugi razred osnovne šole, vendar pa so iz previdnosti predlagali nadomestitev izraza. Čeprav razume element starosti v tem primeru, pa se ji zdi ključnega pomena, da učenci skozi poučevanje prejmejo resnico o ameriški zgodovini. "Moramo razmisliti o ustreznih načinih za razpravo o tem, ki pa ne bodo zmanjšali tega, kar se je dogajalo s trgovino s sužnji," je opozorila.

K zaostrenemu diskurzu pa je, kot je poudarila Davisova, botroval tudi senatni predlog Zakona 3, ki je bil sprejet lani. Zakon je preoblikoval, kako lahko učitelji družboslovja v učilnicah razpravljajo o rasi ter o dogodkih, ki se dogajajo po svetu. "Predlog zakona izrecno pravi, da učencu ne smete povzročiti nelagodja," je dejala in dodala, da se v prejetih učnih načrtih vidi odraz predlaganega zakona.

A Ellis poudarja, da bodo učence učili resnično zgodovino o suženjstvu. "Neprostovoljna preselitev ne prikaže jasne ali popolne slike afriških prebivalcev, ki so bili zasužnjeni," je dodal ter zagotovil, da učni načrt njihove zvezne države ne bo zmanjšal vloge suženjstva v ameriški zgodovini.

Tema suženjstva sicer trenutno ni obravnavana v učnem načrtu drugega razreda, a delajo na odpravljanju te pomanjkljivosti. "In pomembno je ponoviti, da ima odbor zadnjo besedo pri osnutku jezika, ki ga pripravi katera koli delovna skupina," je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
04. 07. 2022 09.18
Blic💡! Pa mi živimo v risankah.
User1538643
04. 07. 2022 09.13
Torej, bili so neprostovoljno preseljeni in zasužnjeni, ali samo preseljeni? Tole že presega vse meje. Kmalu bomo postali ponaredek človeštva.
ni_mi_vse_eno
03. 07. 2022 18.14
+4
Tisti, ki komandira izrazoslovje, vodi družbeno razmišljanje. Obglavljenje učitelja sredi ulice Pariza smo poimenovali neprostovoljna dekapitacija. Spretnosti z nožem, ki jih prikazujejo migranti pa imenujemo neprostovoljna operacija vzodnih kirurgov in doktorjev (primer: "Napadalec, ki je z nožem ubil tri ženske, je imel psihične težave 24-letni priseljenec iz Somalije je živel v zavetišču za brezdomce v Würzburgu"). Če pa pešca zbiješ na prehodu za pešce in ga odnese 50 metrov stran, pa imenujemo to pobeg s kraja nesreče. V to vrsto izrazoslovja spada tudi " neprostovoljna preselitev"
nikhrast
03. 07. 2022 17.54
-3
Pa saj niso Američani edini ki se temu sramujejo, poglej Angleže, posebno Bristol, kjer je bil center za trgovanje, pa Afrika sama, ne vidite kako so sami tam zatirali svoje ljudi.
Erin Straus
03. 07. 2022 17.04
+1
Indijanci se smejijo sploh beli konj!
ivcekivcek
03. 07. 2022 16.53
+4
Saj ima prav, prvo je bila neprostovoljna preselitev, nato je tej sledilo suženjstvo. Najbolj pošten izraz bi bil neprostovoljna preselitev v suženjstvo.
BitterTruth
03. 07. 2022 15.51
+8
Ce beres komentarje spodaj skozi nevtralne oci, te mora biti strah za slovenski narod. Veliko komentatorjev (eden bolj pametrn kot drugi), so tako obsedeni z levo ali desno stranjo, da enostavno ne morejo vec trezno razmisljati... ne bodo priznali dobre stvari ce pride z napacne stvari, ne bodo priznali slabe ce pride s prave. Dejstvo je, da je slovenec sam sebi najhujsi sovraznik, odkar se najbolj bojimo sovraga imeti za soseda... morda je france prav to imel v mislih, samo narobe smo brali... prosim razumite, da je leva in desna stran vec kot srecna, da je narod razdvojen, dokler bomo razdvojeni, nam bodo kradli, nas izkoriscali in j..i v glavo. Ko bomo kot narod pripravljeni narediti korak naprej, bomo brez tezav pometli z vladajoco kasto, nasli se bodo posteni voditelji in dejansko bomo lahko spisali novo poglavje... moje zaupanje v ljudi in povprecno clovesko inteligenco je zelo majhno, upanje pa bo zivo, do zadnjega diha... zame mi je vseeno, bojim se pa za nase otroke in kaj jim bomo (kmalu) zapustili
User154348
03. 07. 2022 15.47
+4
Ni čudno da so otroc čedali bol občutljivi če so že besede prehude za njih 🤣🤣 kam gre ta svet ej 🤣🤣🤣
Ramzess
03. 07. 2022 16.37
+2
Zakaj prehude, resnica se ne sme skrivati, niti za drugačnim izrazoslovjem. Potem smo spet pri programiranju v šolskem sistemu.
User1280007
03. 07. 2022 15.36
+1
Kuga,Vojna,Lakota,Smrt. Zadnja ne pomeni fizično smrt, prejšnje tri opravljajo to storitev. Strinjam se z filozofi, da slednja pomeni smrt družbenega zavedanja, pomeni konec skupinskega razuma. Podreditev množice v covid situaciji, milijonski ruski narod pod Putinom, ... V 3 generacijah imaš posameznika, ustvarjenega povsem za dano nalogo v družbeni hierarhiji. Pekel.
JohannDoe
03. 07. 2022 15.20
+0
Se sramujejo svoje zgodovine... kaj bodo nanjo ponosni? Zakaj se naciji sramujejo kanclagerjev in jih skušajo zanikat? Zakaj se redečkarji sramujejo medvojnih in povojnih pobojev civilistov, otrok in etničnega čiščenja Romov, da jih besno skušajo zanikat? Metelkovci so verjetno javno navdušeni nad 50 miljoni mrtvih zaradi njihovega idola Mao Cetunga? Če bi javno priznali da so ponosni, bi se pač tudi sami postavili med zavržne psihopate in morilce. Lažje jim je se delat lepe in pretvarjat, da se ni zgodilo. "Naši" so pač brezmadežni.
Cervantes Saavedra
03. 07. 2022 16.09
+0
za Johan: A si čisto slućajno pozabil na tiste, ki so ponosni na naše kvizlinške domobrance, ki so danes za Nekoga še vedno edina prava slovenska vojska!? Ponosni na vrh ljubljanske RKC, ki je ovajal slovenske odpornike okupatorju!? Pa na ponosno RKC glede papežev iz 20. stol., ki so prikrivali pedofile iz svojih vrst!? Ali ponosni na prejšnjo vlado, ki je z lahkoto žalila vse njim moteče po Sloveniji in Evropi!? Ponosni, da je Slovenija 8. med 27 članicami EU po številu kovid smrti na mil. preb!? - Ponosni, da je predstavnik JJ na sestanku WHO (jan. 2021) glasoval proti brezplačnemu cepivu za Palestince in Sirijce na ozemlju, okupiranem od Izraela!? Tik pred paradnim obiskom JJ v Izraelu. - Hvala, ker si mi omogočil odziv. Dragocen si, še piši.
Novorazodetje
03. 07. 2022 15.14
+1
Tudi pri nas ni tako, kot mora biti. Koliko se učenci učijo o drugi svetovni vojni, koliko vedo o borbi partizanov proti fašistom in nacistom. Učenci ne vedo, da so bili belogardisti kolaboranti s fašisti, domobranci pa prisegli sodelovanje in ubogljivost Hitlerju. Ne vedo, da je bila večina katoliške cerkve na strani fašistov in nacistov. Še sanja se jim ne, kdo je osvobodil Trst, kaj je bil 9. korpus in kaj 7. korpus. Ne poznajo slovensko osamosvojitveno vojno, niti učitelji ne. Zato pa vlada, ki je desno usmerjena, piše učbenike za šolarje tako kot njim ustreza...
JohannDoe
03. 07. 2022 15.23
+2
fljfo
03. 07. 2022 15.30
+3
Je pa res, da je vlada desno usmerjena...No razen stranke Levica, ki res ne vem kaj počne v družbi teh neoliberalcev....
JohannDoe
03. 07. 2022 15.11
+3
Določena skandinavska država je pred leti hotela izbrisati celotno grško in klasično zgodovino iz šolskih učbenikov in namesto tega učiti o transatlantski trgovini s sužnji in sužnjelastništvu devetnajstega stoletja. Tem pacientom bi verjetno morali ploskat?
Ramzess
03. 07. 2022 16.38
-1
Celotno uradno zgodovino bi lahko zbrisali, itak je laž.
Uporabnik1921539
03. 07. 2022 15.07
+0
Se sramujejo svoje zgodivine?Prej bi razmisljali o tem,kako niso najbolj pametni,vsemigicni in kako nimajo nibene pravice smetiti po svetu.Seam naj jih bo danes.zaradi vsega,kar picnejo danes.Primitivni,nasilni,...nimam lepe besede za amine
JohannDoe
03. 07. 2022 14.45
+4
Kak naključen fokus na določeno geografsko področje na globusu.
JohannDoe
03. 07. 2022 14.46
+4
A mogoče na vsak način hočejo izbrskat kako streljanje, da nas bi prali ali je samo google vklopil svoje algoritme? V vsakem primeru mi ne vzbuja zaupanja v realno reprezentacijo svetovnega dogajanja.
Fluxx
03. 07. 2022 14.39
+1
Jug amerike pospeseno postaja nova severna koreja.
sloZebra
03. 07. 2022 14.26
+9
in namesto masovni poboji s plinskimi celicami ... neprostovoljno vdihovanje obogatenega zraka
JohannDoe
03. 07. 2022 14.55
+1
Imaš takih poskusov kot hočeš. Na koncu bomo brali, da so v Aušvicu imeli piknik, Stalin da je imel tistih 6 miljonov na pogostitvi, Mao, ki ga častijo naši metelkovci, pa je svojim 50 miljonom samo skuhal malo pikantno večerjo. Neverjetno, da se leta 2022 najdejo ljudje, ki javno ne obsojajo teh megalomanskih psihopatov morilcev in njihovih del. Ni mi jasno kaj jih bolj rajca, da so "bili naši" in jih je zato treba na vsak način branit, ali pa jih bolj rajca njihovo početje samo in bi ga radi ponavljali.
vvvilice
03. 07. 2022 14.11
+11
Svet se namensko poneumlja. Predvsem Ameri prednjačijo pri tem. Znak konca sedanje civilizacije.
JohannDoe
03. 07. 2022 14.56
+1
Branje ameriških in amerikaniziranih medijev nedvomno pomaga tudi nam na geografski margini.
vvvilice
03. 07. 2022 14.10
+6
Ojoj, kaj si bodo še izmislili. Ameriko je potrebno ignorirati, toliko slabega pride iz nje.
JohannDoe
03. 07. 2022 15.22
+2
Glej kako jo ta portal ignorira.... še malo pa bomo mislili, da živimo tam. Nekateri se že sedaj tako obnašajo.
Ni nam vseeno
03. 07. 2022 14.09
+8
Torej sta imela očeta ZDA Washington in Jefferson v "najboljših časih" skupaj preko 1200 oseb, ki se niso prostovoljno preselili
Zmaga Ukrajini
03. 07. 2022 14.07
+0
No, saj imaš tudi pri nas zaplankane tepce, ki bi v šolah prepovedali omembo drugačne spolne usmerjenosti, pa čeprav ta obstaja že odkar obstaja človeštvo. Njihovo dojemanje je nekako na ravni in v stilu, da bi se otrok lahko "nalezel" drugačne spolne usmerjenosti 🤣🤣🤣. Potem se avtomatično zastavlja vprašanje, zakaj dovolijo npr. pri biologiji učiti se o amebah in drugih enoceličarjih, ... ali pri zgodovini o najbolj krvavih bitkah in vojnah v zgodovini človeštva, itd. Skratka neumno je tako "preprosto" dojemanje življenja in sveta okrog nas. Še bolj neumno pa je prepovedovati učenje o čemerkoli, kar je del poznanega sveta. Mi je pa všeč, ker iz tega trapastega poskusa, o katerem govori članek, veje sram. Sram zaradi lastne zgodovine. In to, da se zavedajo, se mi zdi zelo pozitivno. Kar pa se otrok tiče, naj pa raje razmislijo zgolj o tem, v kateri starosti je primerno otroke poučevati o določenih temah. Cenzura je namreč šola za "de bile", ki bi jo rada pri nas uvedla desna, manj izobražena in razgledana opcija.
sloZebra
03. 07. 2022 14.29
+7
nimam nič proti enako usmerjenim ...to je njihova stvar ...moti me tisti izbor spola (gender), ker je to nekaj kar nam je dano z rojstvom in tega ne moremo spreminjati
Zmaga Ukrajini
03. 07. 2022 15.19
-5
Ali si pomislil, da je napaka nastala prav v naravi,... da to ni nekaj, kar bi se nekdo "izmislil", ali se zmišljeval / afnal,... pač pa je nekdo imel smolo s svojo povsem "biološko ali biokemično naravo", ki mu je bila dana že z rojstvom in nanjo ni imel nobenega vpliva? Dejstvo je, da so se nekateri rodili z obema spolnima organoma in so jim pač dohtarji "določili" en spol, ... dejstvo je tudi, da medicina tega ne zna pojasniti in zato te ljudi sili s hormonskimi terapijami v nekaj, s čimer se nikakor ne morejo poistovetiti. Spol očitno ne določa (samo) spolni organ in nanj vplivajo precej bolj kompleksni dejavniki kot pa je zgolj "lulček" ali ... Pred mnogimi leti je bil v ZDA primer popolnoma zdravega fantka, ki ga je bilo treba iz medicinskih razlogov obrezati, ... dohtar se je igral z laserjem (ki je bil takrat nova tehnologija) in mu skoraj v celoti uničil penis. In dohtar je potem preprosto DOLOČIL, da bo poslej punčka, mu enostavno odrezal tisto, kar je ostalo in ga začel filat s hormonsko terapijo, staršem pa obljubil, da bo povsem normalna punčka. Seveda ni bilo res, fant je celo svojo mladost trpel, ko ga je mama silila igrat se s punčkami, njega pa so zanimali bratovi prijatelji in avtomobilčki, bil je izobčen,... in dohtar še kar ni želel priznati, da je naredil hudo napako, saj zadeva očitno ni tako preprosta, da bi jo bilo mogoče sanirati samo s hormonsko terapijo. Kot rečeno, spol ni določen samo s spolnim organom, tudi hipotalamus in ostale žleze imajo nekaj pri tem. Še to, v najboljših letih (in že dolgo potem, ko je prenehal jemati nadomestne hormone) je ta fant naredil samomor. Tudi sicer je med takšnimi, ki so imeli to smolo, da se je narava poigrala z njimi, precej depresije in samomorov. Preberi si npr. samo članek: "Da sem dvospolnik, mi ni hotel povedati nihče". Skratka to glede spolov ni tako enostavno in črno/belo kot bi si kdo mislil, zato obstaja mnogo variacij in kombinacij - od hermafroditov, transspolnikov,... ni da ni. Skratka tisto, čemur ti praviš "dano z rojstvom", je bila tem ljudem "napaka, dana z rojstvom". Dejstvo je, da to obstaja in za moje pojme je skrajno neumno in kontraproduktivno to zanikati. Prej, ko si bomo nehali lagati in začeli odkrito govoriti o problemu, prej bomo našli tudi rešitev zanj. V to globoko verjamem.