Tujina

Od obglavljenja učitelja v Parizu do napada v Nici in streljanja na Dunaju

Dunaj/Pariz, 02. 11. 2020 23.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
4

Evropa je tarča novega terorističnega napada. V večernih urah so v središču Dunaja odjeknili streli na šestih različnih lokacijah. Stara celina je bila v zadnjih tednih in letih večkrat tarča ekstremizma.

Na udaru je v zadnjih tednih predvsem Francija. Napetosti so se začele zaostrovati že septembra, ko je satirični tednik Charlie Hebdo znova objavil karikature preroka Mohameda – iste karikature, ki so bile leta 2015 povod za teroristični napad na prostore Charlieja Hebdoja. Tedaj je bilo ubitih 12 ljudi. Konec septembra letos so bile v napadu z nožem huje ranjene štiri osebe, napad pa se je zgodil v bližini prostorov tednika Charlie Hebdo. 

Napad v Nici 

Pretekli četrtek je 21-letni prebežnik iz Tunizije v francoski Nici ubil tri ljudi. Dve žrtvi, starejša ženska in oskrbnik cerkve, sta bili ubiti v cerkvi, imeli sta prerezan vrat. Tretji žrtvi je uspelo pobegniti do kavarne, a je kasneje umrla zaradi hudih poškodb.

Istega dne je policija je v Lyonu aretirala tudi Afganistanca, ki je bil oborožen z nožem, tik preden je vstopil na tramvaj. V francoskem Avignonu je moški s pištolo v roki grozil policiji. Policisti so potrdili, da so osebo ustrelili, potem ko je grozila z orožjem in vzklikala "Alah je velik." V Jeddi pa je policija istega dne aretirala moškega iz Savdske Arabije, potem ko je ta na francoskem konzulatu napadel stražarja z  ''ostrim predmetom'', sporoča savdoarabska državna televizija. S francoskega veleposlaništva v Savdski Arabiji sporočajo, da življenje stražarja ni ogroženo, prepeljali pa so ga v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli rane.

V napadu v Nici so umrle tri osebe.
V napadu v Nici so umrle tri osebe. FOTO: AP

Umor učitelja v Parizu 

Do napada v Nici je prišlo le dva tedna po grozljivem umoru učitelja Samuela Patyja pred šolo v Parizu. 18-letni Čečen, ki je imel v Franciji status begunca, ga je obglavil zaradi kazanja karikatur islamskega preroka Mohameda med učno uro državljanske vzgoje. Sledile so množične demonstracije po več francoskih mestih v podporo učitelju in predvsem svobodi izražanja. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na osrednji slovesnosti v spomin na umorjenega učitelja zatrdil: "Ne bomo se odpovedali karikaturam." Odločno je stopil v bran sekularizmu, karikaturam in svobodi izražanja v Franciji ter napovedal boj proti islamskemu radikalizmu. Karikature Charlieja Hebdoja pa so v Franciji postale simboli sekularizma, ene temeljnih vrednot francoske republike, ki sega še v čas revolucije. 

Nedavna zgodovina terorističnih napadov: 

 – januar 2015: dva moška vdreta v prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki je pred tem objavil karikature islamskega preroka Mohameda, in ustrelita 12 ljudi;

 – november 2015: v koordiniranih napadih na dvorano Bataclan, športni stadion, restavracije in bare v Parizu je ubitih 130 ljudi, na stotine je ranjenih ;

 - marec 2016: na letališču v Bruslju se razstrelita samomorilska napadalca, tretji napadalec sproži eksploziv na postaji podzemne železnice, umre 32 ljudi;

 – julij 2016: moški v Nici s tovornjakom zapelje v množico ljudi, ki so 14. julija praznovali državni praznik. Ubitih je 86 ljudi. Odgovornost za napad prevzame Islamska država; 

 – julij 2016: dva napadalca vdreta v cerkev v Rouenu in ubijeta duhovnika;

 - december 2016: pripadnik Islamske države s tovornjakom zapelje v množico ljudi na božičnem sejmu v Berlinu, umre 12 ljudi;

 - marec 2017: na mostu čez Temzo napadalec, pripadnik IS, zapelje med pešce, potem pred britanskim parlamentom zabode policista;

 - maj 2017: v napadu samomorilskega napadalca na koncertu pevke Ariane Grande umre 23 ljudi, tudi za ta napad prevzame odgovornost Islamska država;

 – september 2020: v bližini prostorov Charlieja Hebdoja sta dve osebi zabodeni in težje ranjeni;

 – oktober 2020: učitelj Samuel Paty je obglavljen v bližini šole v Parizu;  

 - oktober 2020: moški v cerkvi v Nici umori tri osebe.

Marconovo stališče in besede so močno odmevale v muslimanskem svetu. Turški predsednik Erdogan je med drugim dejal, da bi moral francoski predsednik "preveriti svoje duševno zdravje". Nadaljeval je, da se muslimani v Evropi dnevno soočajo z islamofobijo, svoje besede pa nato stopnjeval in položaj islamske skupnosti v Evropi primerjal s položajem Judov pred drugo svetovno vojno. 

Pakistanski premier Imran Khan je dejal, da Macron s svojimi besedami podpira protiislamska stališča, z egiptovske univerze Al Azhar pa so sporočili, da gre za del sistematične kampanje, v kateri se islam izrablja za doseganje političnih ciljev. 

V številnih državah islamskega sveta so sledili pozivi k bojkotu francoskih izdelkov, v Iraku, Siriji, Pakistanu, Turčiji, Bangladešu in Libiji, pa so potekali tudi množični protesti, na katerih so protestniki zažigali plakate s podobo Macrona in francoske zastave. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
03. 11. 2020 18.03
+4
Je to 3.SV, brez topov in raket? Kibernetski napadi, gospodarske vojne, teroristični napadi, strmoglavljenje državnikov in netenje državljanskih vojn... Vse to za uvajanje novega svetovnega reda, katerega ne poznamo in niti ne vemo, ali že deluje in je možno to, kar doživljamo danes?
Hugh_Mungus
03. 11. 2020 12.54
+2
Religije pač...
55bojan
03. 11. 2020 11.01
+2
Bo novo leto praznično v Evropi ??
ROMELS
03. 11. 2020 09.57
+5
Kar tako "veselo" naprej.