Tujina

Tesla drvi v finančno nebo

New York, 21. 07. 2020 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
25

ZDA so v primežu trojne krize, zdravstvene, gospodarske in družbene, a takšne malenkosti vlagateljev na ameriškem borznem trgu ne motijo pretirano. Vrednostni papirji so po marčevskem dnu znova v običajnih višavah, prva zvezda postaja avtomobilsko podjetje Tesla. Proizvodni palček je finančni velikan, vreden več kot dolgoletni giganti, ki izdelajo milijone vozil.

Dostava vozil Tesla kupcem je v drugem četrtletju presegla 90.000 avtomobilov
Dostava vozil Tesla kupcem je v drugem četrtletju presegla 90.000 avtomobilov FOTO: AP

Tesla je tako kot njegov razvpiti soustanovitelj Elon Musk vedno zbujal izjemno raznolike odzive, podjetje ima strastne zagovornike in hude kritike. Slednji so svoj pesimističen pogled na prihodnost proizvajalca električnih avtomobilov, ki je nastal dobesedno iz nič in je redno zamujal pri uresničevanju napovedanih količin narejenih vozil, podkrepili s stavami na njegov skorajšnji propad. Še v začetku letošnjega leta je bila delnica Tesle na vrhu borznih špekulacij, imenovanih prodaja na prazno, ko si posredniki izposodijo delnice in jih prodajo naprej, ob tem pa računajo, da bo njihova cena padla, ko napoči čas, da jih vrnejo in bodo z nakupom po nižji ceni zaslužili. Januarja je bilo kar dvajset odstotkov vseh delnic podjetja del tovrstnih špekulacij.

Musk je takšno ravnanje jemal osebno, pred tremi leti je tovrstne špekulante označil za "tepce, ki nam želijo propad«, in trdil, da je njihovo razmišljanje ne samo napačno, ampak zanje prihaja "cunami bolečine". Imel je prav, njihova stava je bila ne samo draga, ampak do skrajnosti slaba, skoznjo so poniknile milijarde dolarjev, ko je vrednost delnice iz začetnih 20 dolarjev (17 evrov)najprej zrasla na 200 (173 evrov) v 2014, v začetku letošnjega poskočila na 800 (693 evrov)  in sredi julija eksplodirala do 1.700 dolarjev (1.474 evrov). Celo sam Musk je v začetku maja tvitnil, da je cena previsoka, kar je povzročilo kratek izbruh panike in njihovo hitro prodajanje. A se je nato podvojila, tako da je bilo podjetje vredno več kot 300 milijard dolarjev (260 milijard evrov) in je izrinilo mogočno Toyoto s prvega mesta največ vrednega izdelovalca vozil.

Kult dveh taborov

Finančni analitik Ihor Dusaniwsky iz podjetja S3 Partners ugotavlja, da odnos do Tesle skoraj nima razumskih temeljev, "ne gre samo za finančno transakcijo, ampak skoraj za izbiro življenjskega sloga, ko se postaviš na eno ali drugo stran". Obe imata javne razprave in boje na družbenih medijih, podkastih in v poslovnem tisku. Za navdušence je Musk genialni vizionar, ki izdeluje izjemno privlačne in okolju prijazne avtomobile z eno najboljših tehnologij za avtonomno upravljanje. Poleg tega se prodajajo za med. Nasprotniki so prepričani, da je Musk prenapet prevarant, prodaja vozil temelji na državnih subvencijah, ki se bodo prej ali slej osušile, tehnologija avtopilota pa je ne samo nevarna, ampak "samomorilska".

Vlagatelji cenijo napore podjetja za razvoj obsežnega omrežja polnilnih postaj.
Vlagatelji cenijo napore podjetja za razvoj obsežnega omrežja polnilnih postaj. FOTO: AP

Toda kritike še ne bodo ustavile sedanjega pohoda, če bo podjetje jutri uresničilo pričakovanja o še enem dobičkonosnem četrtletju, se bo uvrstilo v izjemno vplivni borzni indeks S&P 500, ki beleži utrip petsto velikih korporacij. Pozabljene bodo številne prelomljene napovedi in nedoseženi cilji, v ospredju je dejstvo, da je Tesla postal sinonim za najbolj prodajane ameriške prestižne avtomobile, družba pa je celotno avtomobilsko industrijo prisilila, da je precej hitreje od napovedi in načrtov skočila v cestno elektrifikacijo. Vrednost podjetja za več kot 60-krat presega povprečna pričakovanja analitikov o njegovih prihodkih v letošnjem letu. Kar bi moralo pomeniti, da Tesla ne bo samo dobičkonosen proizvajalec avtomobilov, ampak bo zavladal na trgu.

Napačni vatli

Aswath Damodaran, profesor financ na Univerzi New Yorka, ugotavlja, da vrednost delnice Tesle poganjajo ne povsem jasne tržne sile. "Ko se razpoloženje in zagon ujameta, ni pomembno, kakšne so novice ali kakšne so številke. Delnica bo ali kipela, če je razpoloženje pravo, ali povsem usahnila, če se bo sfižilo," pravi. Veliko ljudi je bilo dobro razpoloženih, zato se je cena od sredine marca do sredine julija početverila, kot da bi podjetje v tem času dodalo osem Ford Motorsov ali 27 Renaultov. Prodaja vozil je kljub pandemiji presegla pričakovanja, v letošnjem drugem četrtletju so jih kupcem dostavili več kot 90.000, čeprav je prodaja na letni ravni še vedno 30-krat manjša od Toyotine.

Elon Musk je gonilna sila za hitro rast delnic njegovega podjetja.
Elon Musk je gonilna sila za hitro rast delnic njegovega podjetja. FOTO: AP

Zagovornikov ne skrbi, da je vrednost Tesle po tradicionalnih finančnih merilih prenapihnjena. Cathie Woods iz podjetja ARK Invest meni, da se analitiki motijo, ker uporabljajo vatle za avtomobilsko industrijo, namesto da bi Teslo jemali kot tehnološko podjetje, ki se ukvarja z avtonomnim upravljanjem, umetno inteligenco in baterijami. Po njenih ocenah lahko delnica poskoči celo do 7.000 dolarjev (6.071 evrov). K temu bi lahko deloma pripomogla prav uvrstitev v indeks S&P 500, saj bi delnico začeli kupovati tudi skladi, ki sledijo gibanju indeksa.

Toda glavno gonilo pričakovanj ostaja Musk, ki je na listi najbogatejših Zemljanov z dobrimi 70 milijardami dolarjev (60 milijard evrov) skočil na sedmo mesto in prehitel slovitega Warrena Buffeta in oba googlovca, Larryja Ellisona in Sergeyja Brina. Analiza podjetja Piper Sander je pokazala, da je usoda Tesle tesno povezana z milijarderjem, ki včasih s svojimi izbruhi na Twitterju krši pravila delniških trgov in povzroča nepotrebne stroške. Toda hkrati je omenjanje družbe na televiziji "razmeroma močno" povezano z višjo ceno delnice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
25. 07. 2020 14.43
+0
TESLA je samo image in nič drugega. Raje kot elektriko predelam svoj avto na plin, če pa bi že električnega kupoval pa bi vzel katero od legend kot so Saturn EV1, ipd... Od hibridov pa sta mi najboljša edino prva generacija Priusa in Honda Civic IMA...dragi moji pionirji so vedno najboljši, novodobniki pa so že davnaj izgubili dušo!
urmeka
24. 07. 2020 09.48
+2
Prišel bo trenutek ,ko bodo evropski proizvajalci naredili električni avto po konkurenčni ceni brez subvencij. Tesla živi samo od subvencij! Takrat bo pa TESLA strmoglavila!
rumbijas
22. 07. 2020 20.37
-4
Edino kar morajo še naredit je,da naredijo kvaliteten avto!!!!
medo90
23. 07. 2020 09.43
+2
hahahaha avtomobili so vrhunski. Žal ti tega ne veš
David Peterka
22. 07. 2020 18.49
+0
In vsi ostali bodo valda mirno gledali da bi Tesla prodal vse avtomobile. Dejstvo je da so dobri, ama 90 posto je pa vseeno piar. Apple je lep čas haral dokler se ni pojavil nek Huawei. Cene delnic pa so trenutno take kot da je Tesla že 100 odstotno glavna za vse večne čase.
SDS Kopriva
22. 07. 2020 12.36
-5
Tesla je za okorne stare nemške proizvajalce doktor.. kmalu bo vsak drugi avto na svetu TESLA verjetno že v 10 letih ali še prej ..
Aijn Prenn
22. 07. 2020 10.13
+10
Tesla je balon, ki ne bo počil dokler bo tam Musk taglavni. Ko se bo to spremenilo, bodo delnice vredne toliko kot so vredne stavbe in zemljiša te firme.
NLKP
22. 07. 2020 09.59
+11
Pravim samo eno in to je: SODSTVO BI MORALO DELATI 100% RESNO IN POŠTENO IN BI BILA SLOVENIJA DRUGA ŠVICA! Krade se že 30 let in to tako zelo, da se ne more z eno besedo opisati....
urmeka
24. 07. 2020 09.50
JAZ SI PA NE ŽELIM NOBENE ŠVICE ,KER JE ŽIVLJENJE TAM SLABŠE KOT PRI NAS!
adapter
22. 07. 2020 09.58
+7
Taksnale clanke lahko pisejo samo novinarcki, ki so tehnicno in tehnolosko gledano popolni analfabeti. Stvar je seveda taksna, da tesla ni samo proizvajalec avtomobilov ampak avtomobilsko energetski hitro nastajajoci konglomerat, ki ga prakticno ni vec mogoce ustavit. Sprav je v tezavo kompletno svetovno proizvodnjo ICE avtomobilov, ki so trenutno podvrzeni lastnemu kanibizmu. Trenutno zgleda, da bo samo VW konzern uspel zlesti iz tezav. BMW je klinicno mrtev, docim ko Daimler se kaze neke znake moznega okrevanja. Tezko je namrec spreminiti podjetje iz ICE proizvodnje, ki dejansko se tvori profit, v EV proizvodnjo, brez, da bi ob tem zelel vlagati v lasten razvoj hranilnikov energije. Kaj sele, da bi razmisljal o siritvi mreze polnilnih postaj, ki pa zahtevajo enormno renovacijo obstojecega energetskega omrezja. Tesla na vsem tem dela ze sedaj desetletje! Novinarcek, najprej bo potrebno narediti enega od inzenirskih studijev, potem delati v avtomobilski industri ... sele nato se lahko lotis financ ter razumevanja trga
ho?emVšolo
22. 07. 2020 09.23
+5
pravi fenomen
Justice4all
22. 07. 2020 09.19
+16
Elon in SpaceX bodo po letu 2024 obvladovale vso svetovno komunikacijo preko satelitov katere pridno izstreljujejo na skupno nebo... Dejansko bo Elon kralj komunikacij... Mi se pa ubadamo z teorijami zarote z 5G....
MetkinPorivačFantOdFare
22. 07. 2020 09.14
+4
Delnice Tesle so en balon kakor večinoma pri drugih delnicah, enkrat ko se napoči poči ta balon.. Podobno je z Bitcoinom (napihnjen balon ) kjer je taprava vrednost 3x manjsa
Janez0606b
22. 07. 2020 09.22
-6
Bitcoin gre v tronestna števila bodi prepričan, v naslednjih 3 letih.
Janez0606b
22. 07. 2020 09.22
-3
🤣 Kje si pa dobil trikrat manjšo vrednost🤣
MetkinPorivačFantOdFare
22. 07. 2020 14.18
Nikjer je nisem dobil , reku sm pac mislil da je dosti manj vredno.
antilevi?ar
22. 07. 2020 15.02
to ste že 2017 govorili pa ne gre in ne gre,.tudi za XRP ste govorili pravljice, danes je vreden le 0,17 evra, skratka poncijeva shema,.
tornadotex
22. 07. 2020 08.31
-2
Prihodnost je v elektriki,kar dokazujejo vlagatelji, ki zaupajo tej smeri,neglede na Amero gospodarsko in politično krizo...Še en dokaz ,da Trump ne bo izvoljen...da danes začneš odpirati rudnike,moraš biti nor, kapital izbira vedno samo prave smeri, kar dokazujejo vlagatelji...
tekač
22. 07. 2020 08.27
+1
Musk je vizionar. Vlaga v svojo vesoljsko filozofijo in je trenutno vodilna gonilna sila razvoja v avtomobilizmu četudi ima ambicije tudi v vesoljski tehniki. Zanimiv pristop, ki bi lahko koristil kot poduk nam, da je lastni um in razvoj ter cizija prihodnost. Napačno je razumevanje, da so subvencije za tuje vlagatelje dobre, ke pspešujejo gospodarstvo. Ni to res!! Tujec nikoli nebo in ni v svoji zgodovini kot lastnik in tovarnar delal za dobrobit države v katwri je bil. Vedno je delal v dobrobit sebe in svoje države iz katere je prišel. Vlaganje in subvencije v tujca je samo nova kolonija v modernem svetu....
joze drugi
21. 07. 2020 21.55
+1
Bodi pameten, ko je pa toliko norih.
tornadotex
22. 07. 2020 08.32
+5
Popravek,, Lahko je biti pameten,ko je toliko norih...
VAREN
21. 07. 2020 21.51
+2
Malo več kot delnica KRKE predno so jo sami prepolovili.
dante
21. 07. 2020 21.50
+4
Tisti ki ga podpirajo že vedo zakaj in kaj lahko dobijo
Generacija56
21. 07. 2020 21.37
+14
Hja, zanimivo dogajanje, kot vedno, na ameriške trgu. Tesla je imela dve leti nazaj 3,7 milijard dolgov. Potem je končno začela izpolnjevati svoje obveznosti. Še vedno jih ni izpolnila, a, ker ima medije na svoji strani, je sedaj hit. Vse, kar diha z ZDA, sedaj polaga upanja v to podjetje, ki pa resnici na ljubo, ni konkurenčno. Ima le podporo medijev... Kitajski konkurenci se mora le odpreti trg, ki ga duši ameriška politika. Potem bo Tesla propadla. Kitajci imajo boljše in cenejše avtomobile. Glede na to, da Tesla ni zgradila svetovne mreže, ne servisa, ne garancij, nima nikakršne prednosti.
medo90
22. 07. 2020 10.57
+4
ti se kr tolaži, avtomobili so vrhunski in trenutno nimajo konkurence.