Tujina

Tesna bitka za zadnje glasove: Biden na pomoč poklical Obamo

Washington, 02. 11. 2020 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
93

Bliža se 'dan D', ko se bo odvilo še zadnje dejanje letošnjih zgodovinskih ameriških volitev. Napovedi kažejo na zelo tesen izid, zato kandidata Donald Trump in Joe Biden zadnji dan pred volitvami izkoriščata še za obiske nekaterih ključnih zveznih držav. Biden je na pomoč poklical nekdanjega predsednika Baracka Obamo, Trump pa se je lotil obiska štirih ključnih zveznih držav in napadel predvolilne ankete ter namignil, da bi po volitvah, v primeru zmage, lahko odpustil dr. Anthonyja Faucija, direktorja ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dan pred volitvami
    02:17
    Iz 24UR: Dan pred volitvami
  • Iz SVETA: Zadnja predvolilna zborovanja
    02:22
    Iz SVETA: Zadnja predvolilna zborovanja
Donald Trump nabira še zadnje glasove.
Donald Trump nabira še zadnje glasove. FOTO: AP

Le še dan nas loči od prelomnih ameriških predsedniških volitev, na katerih Američani odločajo, kakšno politiko si želijo v prihodnjih štirih letih. Do nedelje je svoj glas predčasno oddalo že več kot 93 milijonov ljudi. Za primerjavo: leta 2016 je na volitvah glasovalo 136,5 milijona ljudi, volilnih upravičencev pa je sicer več kot 239 milijonov. Poznavalci ocenjujejo, da bo tokrat svoj glas oddalo 65 odstotkov volilnih upravičencev ali okoli 150 milijonov ljudi. To bi bila največja udeležba od leta 1908. 

Večje zanimanje za volitve je moč pripisati hudi razklanosti ZDA, ki vlada tako na družbenem kot na političnem parketu, pomemben vpliv na volitve pa ima seveda tudi pandemija covida-19. ZDA so po številu okuženih in številu smrtnih žrtev najhuje prizadeta država na svetu. 

Obama in Biden.
Obama in Biden. FOTO: AP

Napovedi kažejo na zelo tesen izid, zato bosta kandidata Donald Trump in Joe Biden zadnji dan izkoristila še za obiske nekaterih ključnih zveznih držav. Biden si je izbral Pensilvanijo in Ohio, Trump pa štiri države - Severno Karolino, Pensilvanijo, Wisconsin ter znova Michigan, kjer je leta 2016 zmagal za manj kot pol odstotka glasov.

Bidnu na pomoč priskočil Obama

V zadnjih dneh se je Bidnu pri prepričevanju volivcev pridružil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Skupaj sta obiskala Florido in Georgio. 

Ameriški predsednik je v nedeljo med predvolilnim zborovanjem v Michiganu napadel "drakonske" ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Evropi. Dejal je, da jih bo posnemal tudi njegov demokratski tekmec, zaradi česar da bo potem ameriško gospodarstvo propadlo. "Zdaj morajo to početi spet od začetka. Kaj za vraga delajo? Mislim, da bom šel tja in jim to razložil," je še dejal Trump in zagotovil, da sam ne bo nikoli več zaprl javnega življenja.

Trump se je mudil tudi na Floridi, kjer število okuženih s koronavirusom hitro narašča, oblasti pa so uvedle policijsko uro, ki se začne ob 23. uri. A Trumpovi podporniki so ta ukrep kršili, saj shoda niso pravočasno zapustili. Kot je za Trumpova zborovanja značilno, na tisoče ljudi ni nosilo zaščitnih mask, prav tako niso upoštevali pravila varne razdalje. 

Trumpovo zborovanje na Floridi je znova minilo brez mask in upoštevanja varne razdalje..
Trumpovo zborovanje na Floridi je znova minilo brez mask in upoštevanja varne razdalje.. FOTO: AP

Podporniki so na shodu vzklikali, naj Trump odpusti dr. Anthonyja Faucija, direktorja ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni. Ta je bil od začetka epidemije eden od Trumpovih vodilnih svetovalcev, na čelu inštituta pa je že vse od leta 1984. V zadnjem času sta se Fauci in Trump večkrat sprla, zato se je predsednik strinjal s svojimi podporniki. 

"Ne povejte nikomur, a malo bom počakal po volitvah, nato pa bom upošteval vaš nasvet. Veliko se je motil (Fauci). Sicer je prijazen mož, a se veliko moti," je dejal Trump. Fauciju je med tem stopil v bran Joe Biden. 

FBI medtem preiskuje incident v Teksasu, kjer so republikanski poltovornjaki na avtocesti obkolili avtobus Bidnove kampanje. Biden je v nedeljo v Philadelphii komentiral dogodek in dejal, da njegova ekipa še nikoli ni doživela česa podobnega. Biden je zaradi incidenta odpovedal številne dogodke v Teksasu, Trump pa je svoje podpornike, vpletene v dogodek, podprl in na Twitterju zapisal, da "obožuje Teksas". 

Ameriški mediji so poročali še o enem incidentu, ki se je zgodil v nedeljo. Trumpovi podporniki na Floridi so več ur po koncu zborovanja obtičali na prizorišču, saj obljubljenega prevoza ni bilo. To se je zgodilo že tretjič v Trumpovi kampanji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bodo rezultati volitev znani že v sredo?

Poznavalci ocenjujejo, da bodo ključno vlogo pri oblikovanju končnega rezultata odigrale zvezne države Florida, Georgia, Severna Karolina in Pensilvanija. Jasnega zmagovalca tako ni pričakovati. 

Poleg tožb in izgubljenih glasovnic, pa tudi množičnih protestov in strahu pred oboroženo vstajo, bi Trump z lahkoto poskrbel tudi za negotovost, preden bodo rezultati dokončni. Če bo Trump razglasil zmago, preden bodo prešteti vsi glasovi, bi to lahko ZDA vrglo v predvolilni kaos. Trump naj bi svojim zaupnikom že napovedal, da bo v torek zvečer razglasil zmago, če bodo rezultati kazali, da je v vodstvu, poroča Guardian. Poročanje Guardiana pa je že zanikal Trump, ki je dejal, da tega ne bo storil, je pa napadel javnomnenjske raziskave, ki napovedujejo zmago Bidnu. Spomnimo, tudi na prejšnji volitvah so nekatere javnomnenjske raziskavala nakazovale gladko zmago Hillary Clinton, na koncu pa je slavil Trump.

CNN medtem poroča, da bodo zaradi možnosti protestov ob torkovih volitvah v ZDA bodo ogradili območje okoli Bele hiše. Še danes naj bi postavili ograjo, podobno kot ob poletnih protestih proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki naj bi ogradila tudi park južno od Bele hiše, se na neimenovane vire sklicuje televizija. 

Obstaja tudi možnost, da Trump ne bo sprejel rezultatov, če bo izgubil, četudi bo poraz jasen. Trumpova kampanja je sredi decembra zbirala sredstva za dolgotrajno pravno in politično bitko, je poročal New York Times. Trump teh trditev sicer nikoli ni neposredno izrekel, je pa danes dejal, da se bodo na rezultate volitev lahko odzvali z agresivno pravno strategijo, predvsem v primeru Pensilvanije. Trump je namreč izrazil nasprotovanje preštevanju glasov, ki bodo po pošti prispeli tri dni po volitvah.  

V sodobni ameriški politiki je vrhovno sodišče odločilo le ene volitve, in sicer leta 2000 med Georgeom W. Bushom in Al Gorom. Al Gore je prejel pol milijona več glasov od Busha, a manj elektorskih glasov, zato je sprva priznal poraz. Ker pa je Bush na Floridi zmagal z zgolj 0,5 odstotka glasov, je Al Gore zahteval, da se glasovnice znova preštejejo. Ker tega niso storili do zakonsko določenega roka, je primer prevzelo vrhovno sodišče, ki je štetje glasov s Floride ustavilo, saj je presodilo, da ni ustavno. Večina vrhovnih sodnikov je odločila, da glasov na Floridi in v drugih delih države ne bodo znova šteli in da bo glasovanje obveljalo. George W. Bush je tako postal zmagovalec ameriških volitev leta 2000.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

INAZ
02. 11. 2020 20.29
+1
Kakšen cirkus te ameriške volitve.
retrgo
02. 11. 2020 16.00
+5
Tramp spet ni uposteval ukrepov na Floridi, Tramp krši to, Tramp krši ono. Kaj Biden nosi masko na sliki z Obamo? On pa nic ne krsi? Kako so mediji vodeni, to ni res.
nikhrast
02. 11. 2020 15.54
-1
Trumpa skrbi velika udeležba pri volitvah, jasno, mladi, temnopolti, pa izobraženi ne bodo glasovali za njega. Štiri leta nazaj je Trump dobil tri milijone manj glasov, letos bo razlika še večja. Elaktorski glasovi so nekaj drugega, tu je treba upoštevati vsako zvezno državo posebej.
flojdi
02. 11. 2020 15.38
To : kdo bo predsednik a merike mi je zadnje zanimanje v mojem , preostalem času življenja. / za* bavajte se veselo še dooolgo. / in vsaki dolgosti sledi .. naslednji trenutek. alipatudine
flojdi
02. 11. 2020 15.42
.mene npr zanima , ker , sori , ne vem, kdo je predsednik Egipta npr. dons . in kaj počne. za enega vem , da je bil Mubarak. Mu barak je pa prevedeno hlev za / ej , a obstaja še kera drž ava razen ENE
JApajaDAja
02. 11. 2020 15.01
+2
biden ,veliki zagovornik tita, na kardeljevem pogrebu 1979...malo karikirano " tudi jaz bom tito, ko bom velik"....slo se 1991 nismo strinjali za yu, naj bo tako še danes,socializmu smo rekli "zbogom "!!
jani..
02. 11. 2020 15.01
+8
Ne smejo satanisti in pedofili zmagat..Go trump goo....
nikhrast
02. 11. 2020 15.33
-2
Pa saj vidiš da pravi da ne bo šel, poraz ne bo priznal. Kam smo prišli, predsednik z mentalnimi problemi.
Maximus
02. 11. 2020 14.46
-8
Pa še nekaj opažam, od kdaj toliko desničarjev smradi tukaj? A nimate najboljšega medija nova 24 tv, demokracije, družine? A morate še tukaj puščat svojo dlako?
Millady
02. 11. 2020 15.25
-3
To delajo po partijski dolžnosti, direktiva pa to :))
spiderx2020
02. 11. 2020 14.42
+8
Trump ne bo zmagal samo v primeru,če marsovci napadejo belo hišo. vsi neodvisni mediji napovedujejo gladko zmago Trumpa, mnenje CNN-a in podobnih me pa niti ne zanima
Maximus
02. 11. 2020 14.25
-1
Kje ste pa vi dobil da napovedi kažejo na tesen izzid? A vi dejansko velečte zdaj v levo zdaj v desno... niste mi čisto jasni. Tokrat Trumpu tudi Rusi ne pomagajo. V šestih od osmih držav ki prispevajo največ glasov Biden jaha Trumpa, v dveh je obratno. Hillary je imela precej slabšo sliko in izgubila. Rezultati anket so bili takrat precej bolj tesni. Trump bi rabil čudež. Letos tudi poteka niz akcij ki bi predvsem temnopolte pripravil da gredo volit. U glavnem večja ko bo udeležba bolj bo Trump pogrnil.
Sokril
02. 11. 2020 14.25
+3
Največja napaka Trumpa po prvih volitvah je bila dan ni obračunal z pristranskimi mediji.
Millady
02. 11. 2020 15.26
+1
nikhrast
02. 11. 2020 15.38
-1
Še vedno podpira Fox, samo zdaj imajo še tam nekateri dvom o njemu. Fox ankete mu kažejo poraz.
Sokril
02. 11. 2020 16.32
+1
Fox je klasični globalistični MSM. Poglejte kako voditeljica zatrokira, ko je eden od gostov omenil Sorosa.
SLObunkeljn
02. 11. 2020 13.56
+0
Klet je že volila Tumpa po pošti? :))))
brusilec
02. 11. 2020 13.44
+1
ma kaj se sekirajo glede republikancev in nenosenja mask? brez zamere, nej se okuzijo .. teden doma jim ne bo škodil.
55bojan
02. 11. 2020 13.31
+1
...........................še Clintonove na pomoč pa bo premalo
pa dobr no
02. 11. 2020 13.36
+4
Biden kliče na pomoč. Verjetno ker ni sposoben sam kaj narediti a ne? Ali pa je že pozabil med stavkom.
pa dobr no
02. 11. 2020 13.27
+8
Kot jaz vidim na priloženi sliki - prav Biden ne upošteva priporočil in ne nosi maske med zborovanjem. V lažnih novicah ti že slika na prvi strani pove, da je naslov manipulacija.
brusilec
02. 11. 2020 13.46
+5
ce stojis sam na odru 5 metrov od ostalih, mislim da ne rabis maske.. tudi trump je ne nosi. problem je pa za obiskovalce, eden ob drugem brez maske .. ma sej ni blema, en teden al pa mesec dihanja na aparatih pa se bodo naucili
EEgon
02. 11. 2020 13.12
+8
Globalistična elita, Trump vas bo pojedel.
Nimasmisla
02. 11. 2020 13.04
+0
Bo pa dolgčas ko ne bo več tega lažnivega nakladača
lowman
02. 11. 2020 12.59
+11
Mislim da izid ne bo tako tesen, saj če sklepamo po udeležbi volilcev na predvolilnih shodih. Na demokratskih shodih je bilo manj volilcev kot pred leti na pijanki ki jo je organiziral kandidat za predsednika Artur Štern!
crazy but true
02. 11. 2020 13.04
+5
Mediji hocejo demoralizirati republikanske volilce. Dosegli bodo pa samo se hujso delegitimacijo svojega poklica, ko bo "nepricakovano" spet Trump zmagal..
zurbrigen
02. 11. 2020 12.44
+6
96 milj podpore TRUMPU ! Včeraj se je zbralo ogromno TRUMPOVIH volilcev in so z vozili naredili 96 milj dolgo kolono, enako so poskusili podporniki Sleepy Joe-a uspelo jim je narest z velikim razmikom vozil kolono dolgo manj kot dve milji :)
crazy but true
02. 11. 2020 13.07
+3
Novica na 24ur: "Bidenovi podporniki upostevajo varnostno razdaljo, za razliko od rasisticnih..."
dante
02. 11. 2020 12.30
+2
Naj zmaga prepričljivejši
podalpski
02. 11. 2020 12.21
+2
po Trampu Tramp na žalost antif united colors