Tujina

Merkel: Uporaba novičoka nakazuje, da je šlo za poskus umora

Berlin, 02. 09. 2020 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović, K.K.
Komentarji
167

Nemška vlada je sporočila, da so testi, ki so jih opravili v bolnišnici, v kateri se zdravi Putinov kritik Navalni, pokazali, da je bil "nedvomno zastrupljen". Šlo naj bi za bojni strup vrste novičok. Nemška kanclerka od Rusije pričakuje odgovore na vprašanja o zastrupitvi ruskega opozicijskega politika. Dejala je, da uporaba novičoka kaže, da je šlo za poskus umora in da so s tem želeli utišati glasnega kritika. Zastrupitev najostreje obsoja tudi Slovenija.

Testi, ki so jih opravili v berlinski bolnišnici Charite, so pokazali, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni "nedvomno zastrupljen", je danes sporočil Steffen Seibert, tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel. Pojasnil je, da so njegove vzorce testirali v posebnem nemškem vojaškem laboratoriju, kjer so odkrili, da je šlo za bojni strup vrste novičok. 

Navalni, sicer oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta nenadoma zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo. Letalo je zasilno pristalo v mestu Omsk, Navalnega pa so z letala takoj odpeljali v bolnišnico. Po nekaj dneh so nato politika, ki je bil v kritičnem stanju in so ga zato dali v umetno komo, prepeljali iz Omska v Berlin, čeprav so se ruske oblasti in zdravniki v Omsku sprva temu upirali. Nemške oblasti so nato sporočile, da je bil Navalni zelo verjetno zastrupljen, kar so ruski zdravniki ves čas zanikali. Zdaj pa so očitno testi pokazali, da je šlo dejansko za zastrupitev z živčnim strupom novičok. Navalni je še vedno v umetni komi v berlinski bolnišnici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Merkel: Uporaba novičoka nakazuje, da je šlo za poskus umora

Nemška vlada bo o izsledkih analize obvestila svoje partnerje v Evropski uniji in Natu in se z njimi posvetovala o primernem skupnem odzivu. Nemška kanclerka Merklova je dejala, da je uporaba novičoka pokazatelj, da je bil nevarni napad na Navalnega poskus umora, cilj pa je bil utišati glasnega kritika Putina. "Aleksej Navalni je žrtev zločina. Želeli so ga utišati, kar najostreje obsojam v imenu celotne nemške vlade," je jasna kanclerka. Dejala je, da je stopila v stik z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja in da pričakuje, da bo Rusija izvedla preiskavo o tem, kdo je odgovoren za napad. To so "zelo resna vprašanja, na katera lahko in mora odgovoriti le ruska vlada", je poudarila Merklova. 

Nemško zunanje ministrstvo je na pogovor že poklicalo ruskega veleposlanika v Berlinu, ki ga je seznanilo z rezultati preiskave in pozvalo k pojasnilom.

Ruske oblasti so sprva dejale, da o najnovejših ugotovitvah še niso bili obveščeni."Takšnih informacij nam še niso posredovali," je tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov dejal za državno tiskovno agencijo Tass. Pozneje pa so sporočili, da trenutno ne morejo podati ustreznega odgovora na rezultate laboratorijskih testov, saj da so vpoklicali njihovega veleposlanika v Nemčiji. 

Nemški ministri so obsodili napad in zahtevajo pojasnila ruske vlade, ki je doslej zanikala kakršnokoli vpletenost v zastrupitev. 

Odzivi na ugotovitve nemških oblasti

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zastrupitev Navalnega označila za podlo in strahopetno dejanje. "Storilce je treba pripeljati pred roko pravice," je zapisala na Twitterju.

Britanski zunanji minister Dominic Raab pa je Rusijo pozval, naj pove resnico o tem, kar se je zgodilo Navalnemu. "Ruska vlada mora jasno odgovoriti. Mora povedati resnico o tem, kar se je zgodilo Navalnemu," je dejal Raab.

Iz Bele hiše so sporočili, da so globoko zaskrbljeni ob informaciji, da je bil Navalni zastrupljen.

Ruski znanstvenik: Strup bi mu lahko posuli po nogavicah ali spodnjem perilu

Čeprav svojci menijo, da bi Navalnemu lahko strup podtaknili v čaj, ki ga je spil na letališču pred odhodom na letalo, pa je upokojeni ruski znanstvenik Vladimir Uglev, ki je razvil živčni strup novičok, podal drugačno možnost. Za radio Echo of Moscow je namreč dejal, da bi lahko napadalci strup posuli po nogavicah ali spodnjem perilu Navalnega. 

Uglev pravi, da bi lahko ruski tajni agenti vdrli v njegovo hotelsko sobo v Tomsku in strup posuli po njegovi prtljagi. "To snov so dali v njegovo spodnje perilo, spodnje hlače, nogavice ali spodnjo majico, in to je bilo to," meni 73-letni znanstvenik. "Zjutraj se je Aleksej zbudil, se stuširal, oblekel in odšel na letališče. In ker snov počasneje deluje preko kože kot denimo prebavnega sistema, je minilo nekaj časa, preden je strup začel delovati," pravi strokovnjak. 

Za zastrupitev Navalnega bi bila dovolj že majhna količina strupa, manjša od tridesetinke vodne kapljice, je dejal. Prepričan je bil tudi, da Zahod nikoli ne bo ugotovil, za katerega od številnih strupov je šlo. 

Novičok je skupina živčnih strupov, ki so jih naredili in proizvajali v Sovjetski zvezi oziroma Rusiji med letoma 1971 in 1994. Z istim strupom sta bila zastrupljena tudi nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hčerka Julija Skripal, ki so ju pred dvema letoma našli nezavestna v Salisburyju v Angliji. Britanske oblasti so za napad okrivile ruske oblasti, Kremelj pa je vpletenost v napad zanikal.

Slovenija najostreje obsoja zastrupitev Navalnega

Najostreje zastrupitev ruskega opozicijskega politika obsoja tudi slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve. Poudarili so, da je uporaba bojnega strupa za utišanje opozicijskega voditelja nesprejemljiva. Od Rusije pričakujejo razjasnitev in sodelovanje z mednarodno skupnostjo, so zapisali na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
03. 09. 2020 13.25
+3
Lukašenko je Moskvi posredoval posnetek pogovora Nemškega opearativca z Poljskim, okoli te "zastrupitve"... Butalec sploh ne ve, da imajo v Rusiji regionalne volitve, in hlapci, nemški, so prilili na ogenj malo nezaupanja, ker jim je njihov "bog" tako ukazal, da ne bi dobili sankcij, hahahahahaha....
HumanNOTsheep
03. 09. 2020 13.07
+1
To je isto kokr da bi jst enga fentau pa pustu cviček zraven in magično bi bil en dolenc kriv al kako že gre ta vaša logika
Generacija56
03. 09. 2020 12.16
+1
Prebral se, komentar v cirilici.... Umetniško delo... Vendar v EU nekaj takšnega nima mesta. Ljudi je potrebno poneumiti... Da demokracija dobi svoje žrtve... Avtiste, epileptike, kronike, vso zbirko posledic aluminija v možganih, ki bo volila, ne glede na inteligenco, procent inteligence, v neki državi...
StrikeOne
03. 09. 2020 11.26
+3
Pa bedni ste že s to vrsto propagande kaj mislite da smo vsi tako neumni ali kaj? Putin vam trese vaš zblojen globalizem ter evgeniko zato tako že bedna propaganda proti njim.
yanay
03. 09. 2020 10.03
+3
Oblastniki na svetu vedno težje prenašajo upor opozicije in novinarsko gledanje pod prste. Posledično je vedno več mrtvih oponentov in novinarjev. Pa je zadeva čisto enostavna, čeprav zveni zelo naivno. Politiki, delajte pošteno. Ampak, to bo zelo težko, kajne Janez?
Ate_ist
03. 09. 2020 09.06
-1
Napad na posameznika z novičkom je isto kot napad na posameznika z atomsko bombo. Za napad na posameznika se uporabljajo povsem drugi strupi. No, za kritično ne misleče in za vse ne misleče z lastno glavo pa je tudi taka zgodba čista resnica.
Ate_ist
03. 09. 2020 09.00
+6
Zahod je nujno potreboval Navalnega. S spletanjem pravljice okoli njegove zastrupitve, bodo sedaj uvedli sankcije na farmacevtska podjetja s tem pa tudi na cepivo proti korona virusu, da bodo lahko reševali postavljeno finančno strukturo na cepivu, ki jo je Putin z objavo o ruskem cepivu uničil.
puspan
03. 09. 2020 08.59
-7
Zadnje čase me vedno bolj preveva občutek, da je Slovenija bolj del Putinove Rusije, kot pa država EU in zveze Nato.
HumanNOTsheep
03. 09. 2020 13.10
-1
vetlan
03. 09. 2020 08.45
+5
Ni bilo nobene zastrupitve. Ni Navalnega v bolnici in tudi ni nobenih novic o njemu. Le kje je? Spet je "novica" za ovce ter igra zahodnih držav in ZDA proti Rusiji. Raje naj na svojem "dvorišču" počistijo. Belorusije pa ne bodo dobili, to ni Ukrajina, naj ne sanjajo.
Uporabnik1727405
02. 09. 2020 21.46
+5
Orkestrirani napad zahoda na Rusijo,brez kakršnega koli dokaza....eminentni Ruski zdravniki, v telesu tega zahodnega hlapca niso našli nikakršnih strupenih substanc,malo berite tudi Ruske medije...sedaj pa celo madam Merkl javno obtožuje Putina...če bi želel smrt Navalnega ,bi ga že zdavnaj odstranil...seveda, je treba ustvariti umetno krizo (Navalni,Belorusija,Ukrajina)zaradi slabitve Rusije...
foxterier
03. 09. 2020 09.18
+1
Glede na to, da zastrupitev Navalnega najbolj škodi ravno Rusiji in kot izgovor seveda prav pride zahodu, je veliko bolj verjetna opcija (če je že bil zastrupljen), da je to delo zahodnih obveščevalcev.
Merlie
02. 09. 2020 21.26
+0
Putin ga zagotovo ni zagiftal, prav tako njegova okolica ne, je pa res, da Komunizem je nažrt ali žažrt sistem v globokih porah recimo v Sloveniji je vse zadnje nove gsihte postavila partija Kučan in jugo strici..Jankoviča, Alenko, Cerarja, Šarca in sedaj na silo že vsiljujejo pokvarjeno Fajonko vsi iz iste štale, grmovja, legla, gmezda, kozolca ali hoste in ti si gredo več strankarski sisstem..če zraven dodamo še medije, sodstvo..pravosodje, ga je zastrupil sistem..sistem pa so v Sloveniji in Rusiji do amena pokvarjeni nagniti Komunisti..torej je vse jasno ne vem nič, vem pa kdo ga je in zakaj ga je..Takomkot je vse jasno kdo in zakaj je počil Krambergerja..kako že Komunisti cilj opravičuje sredstva..
lordG
02. 09. 2020 21.16
+2
Za rusofile je napad na putina napad na njih same
Alojz69
02. 09. 2020 20.48
+13
Citiram Welt A.Navalny najvecji kritik Putina in Kremlja zastrupljen to je ZLCIN izjav *Merkel...ja g.*Merkel a je gdo se naredol vecji zlocin kot vi 2015 nad narodi evrope z vasim sloganom in importom dodane vrednosti?
mlutherking
02. 09. 2020 20.41
+19
Če bi ga Kremelj hotel umakniti, ga bi na kak eleganten način ala bi mu letalo dol padlo ali bi šel z avtoml v kak prepad itd. Ta stvar je preveč očividna,tako da je sigurno to namen in za tem stoji nasprotna stran. Zahod ima sam preveč problemov in zato je potrebno vzdrževati zunanjega sovražnika. To je dobro funkcijoniralo v hladni vojni. Samo potem z razpadom SZ pa so morali vedno nove slabe elemente ustvarjati.
VZORNIK
02. 09. 2020 20.35
+24
To je vse rekla kazala ....... komu boš danes sploh verjel ...... vse je ena velika manipulacija ........ spomnimo, se kako so kako v največji demokraciji sveta natvezili o orožju za množično uničevanje pri Huseini, nakar se je izkazalo, da je bila to velika laž ...... to se lahko dogaja tudi v Nemčiji ..... za višje cilje ni nobena laž in barabija prevelika .............
VAREN
02. 09. 2020 20.32
+14
Merklova pazi da ne boš izdihnila. Putinu še do gležnjev ne sežeš, kaj šele, da ti bo kaj pojasnjeval.
mlutherking
02. 09. 2020 20.42
+11
Merklova bo spet cel hotel najela za zabavo s Putinom, potem pa bo na enkrat vsa mehka.
Alojz69
02. 09. 2020 20.21
+24
Zelo lepo speljan manever nemske vlade ki z tem podatkom odvraca pozornost z domacega politicnega parketa na ruskega so demonstrati v berlinu bili prevec za mamo dvakrat v enem mesecu
tovarišinajuriš
02. 09. 2020 20.17
+17
...ko se Putin sprehodi med gardisti skozi zlata vrata v Kremlju,nimam glih občutka,da se koga tako boji,da ga bi moral dati zastrupiti...bo treba pogledat komu je bil Navalni res konkurenca,me malo vse skupaj spominja na atentat na Krambergerja,kjer se je obtoževalo Kučana,v bistvu pa je Ivek odnesel Pučniku 18,5 %,torej ???
VAREN
02. 09. 2020 20.45
+3
Tomek0
02. 09. 2020 19.59
+4
Tamjak Ja hvala enako , mene pa spreletava srh ob takih ko si ti pa verjamejo taki propagandi
Tomek0
02. 09. 2020 19.57
+21
Ze Prvič pri Skripalovih vam noben ni verjel ne da bi zdaj se Drugic koga lahko nasrali , mislim bolj pateticnega poskusa nabiranja politicnih tock si ne bi mogo kdo zamislit