27°C

Število žrtev požara bolnišnice v Tetovu naraslo na 15, umrla je 20-letnica

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.R. /
KOMENTARJI
7
Zadnja žrtev požara v makedonskem Tetovu je 20-letnica, ki je trpela za cerebralno paralizo in se je zaradi potrjene okužbe zdravila v začasno postavljeni covidni bolnišnici. Skupno je v tragediji tako umrlo že 15 oseb, med njimi po dosedanjih podatkih ni zdravstvenega osebja.

Preiskovalci vzrok požara bolnišnice v Tetovu še ugotavljajo.
Preiskovalci vzrok požara bolnišnice v Tetovu še ugotavljajo.FOTO: Profimedia

Kot poroča makedonski portal Republika.mk, je število žrtev požara covidne bolnišnice v Tetovu naraslo na 15. Včeraj smo poročali o 14 žrtvah požara, zadnja umrla pa je po poročanju omenjenega portala 20-letnica, ki je trpela za cerebralno paralizo in se je prav tako zdravila v začasno postavljeni covidni bolnišnici.

Kot so makedonskemu mediju zaupali očividci, naj bi bila mlada ženska, ko so reševalci v sredo zvečer prihiteli na kraj tragedije, v izjemno slabem zdravstvenem stanju, vendar živa, poškodbe pa so bile, kot kaže, prehude. Nekateri preživeli v požaru po informacijah Republike.mk menijo, da je eksplozijo povzročil pokvarjen defibrilator. 

Spomnimo, v covidni bolnišnici v Tetovu v Severni Makedoniji je v sredo okoli 21. ure izbruhnil požar. Zagorelo je po eksploziji, za katero še ni znano, kaj jo je povzročilo. Ogenj je v kratkem času uničil celotni covidni oddelek. Šlo je za modularni oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki so ga postavili pred glavno bolnišnico v Tetovu. Okoli 30 gasilcev je ogenj gasilo skoraj pol ure.

V covidni bolnišnici je bilo 26 bolnikov, med smrtnimi žrtvami po dosedanjih podatkih ni zdravstvenega osebja.

Na območje nesreče je že zvečer prispel tudi makedonski premier Zoran Zaev, ki je ocenil, da se je zgodila velika tragedija, svojcem žrtev pa izrazil sožalje.

PREBERI ŠE
V Severni Makedoniji v požaru v bolnišnici umrlo 14 covidnih bolnikov, 20 jih je v kritičnem stanju

Po poročanju makedonskih medijev je bila bolnišnica v Tetovu zgrajena nedavno, še med gradnjo pa so aprila letos prijavili nekatere nepravilnosti na infrastrukturnih delih, a je gradbeno podjetje, ki je gradilo bolnišnico, obljubilo, da jih bo odpravilo.

Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da je vseh 19 modularnih covidnih bolnišnic v državi zgrajenih v skladu z najvišjimi zdravstvenimi in varnostnimi standardi.

V Tetovu so zaradi tragedije razglasili tridnevno žalovanje, je sporočila tamkajšnja županja Teuta Arifi. Izrazila je sožalje svojcem in družinam žrtev ter dodala, da je preiskava še vedno v teku in da bo z ugotovitvami nemudoma seznanila javnost.

Zagorelo je ravno med slovesnim proslavljanjem 30. obletnice razglasitve neodvisnosti države. V Skopju so obletnico obeležili tudi z vojaško parado.

Severna Makedonija se sicer v zadnjem času znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom, zlasti na območjih, kjer je stopnja precepljenosti nizka. Na državni ravni vsak dan zabeležijo okoli 30 smrtnih žrtev covida-19. Skupaj so jih v tej državi z okoli dvema milijonoma prebivalcev našteli že več kot 6100.