Tujina

Število žrtev požara bolnišnice v Tetovu naraslo na 15, umrla je 20-letnica

Tetovo, 10. 09. 2021 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R., STA
Komentarji
7

Zadnja žrtev požara v makedonskem Tetovu je 20-letnica, ki je trpela za cerebralno paralizo in se je zaradi potrjene okužbe zdravila v začasno postavljeni covidni bolnišnici. Skupno je v tragediji tako umrlo že 15 oseb, med njimi po dosedanjih podatkih ni zdravstvenega osebja. Namestnik makedonskega ministra za zdravje Ilir Hasani in direktor tetovske klinične bolnišnice Florin Nesimi sta zaradi požara v covidni bolnišnici v Tetovu že odstopila.

Preiskovalci vzrok požara bolnišnice v Tetovu še ugotavljajo.
Preiskovalci vzrok požara bolnišnice v Tetovu še ugotavljajo. FOTO: Profimedia

Kot poroča makedonski portal Republika.mk, je število žrtev požara covidne bolnišnice v Tetovu naraslo na 15. Včeraj smo poročali o 14 žrtvah požara, zadnja umrla pa je po poročanju omenjenega portala 20-letnica, ki je trpela za cerebralno paralizo in se je prav tako zdravila v začasno postavljeni covidni bolnišnici.

Kot so makedonskemu mediju zaupali očividci, naj bi bila mlada ženska, ko so reševalci v sredo zvečer prihiteli na kraj tragedije, v izjemno slabem zdravstvenem stanju, vendar živa, poškodbe pa so bile, kot kaže, prehude. Nekateri preživeli v požaru po informacijah Republike.mk menijo, da je eksplozijo povzročil pokvarjen defibrilator. 

Po požaru v Tetovu odstopila namestnik ministra in direktor bolnišnice

Namestnik makedonskega ministra za zdravje Ilir Hasani in direktor tetovske klinične bolnišnice Florin Nesimi sta zaradi požara v covidni bolnišnici v Tetovu danes odstopila. Oba sta odstop sporočila prek družbenega omrežja in ob tem zapisala, da gre za moralno dejanje. "Odstop je najmanj, kar lahko storim v tem trenutku (...) Nič ni nad dostojanstvom," je objavil Hasani. Nesimi pa je zapisal, da je po "tem tragičnem in nesrečnem dogodku ta odločitev neizogibna".

Makedonska javnost je sicer po požaru zahtevala, da bi moral zaradi požara odstopiti tudi minister za zdravje Venko Filipče, a je ta v četrtek izjavil, da bo odločitev o odstopu sprejel po koncu preiskave požara.

Spomnimo, v covidni bolnišnici v Tetovu v Severni Makedoniji je v sredo okoli 21. ure izbruhnil požar. Zagorelo je po eksploziji, za katero še ni znano, kaj jo je povzročilo. Ogenj je v kratkem času uničil celotni covidni oddelek. Šlo je za modularni oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki so ga postavili pred glavno bolnišnico v Tetovu. Okoli 30 gasilcev je ogenj gasilo skoraj pol ure.

V covidni bolnišnici je bilo 26 bolnikov, med smrtnimi žrtvami po dosedanjih podatkih ni zdravstvenega osebja. Zdravstveno stanje 12 bolnikov, ki so požar preživeli, je po zadnjih podatkih dobro in v požaru niso utrpeli poškodb, so danes po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA sporočili iz bolnišnice. Sprva so poročali, da naj bi bilo vseh 12 bolnikov, ki so požar preživeli, hudo poškodovanih.

Na območje nesreče je že zvečer prispel tudi makedonski premier Zoran Zaev, ki je ocenil, da se je zgodila velika tragedija, svojcem žrtev pa izrazil sožalje.

Po poročanju makedonskih medijev je bila bolnišnica v Tetovu zgrajena nedavno, še med gradnjo pa so aprila letos prijavili nekatere nepravilnosti na infrastrukturnih delih, a je gradbeno podjetje, ki je gradilo bolnišnico, obljubilo, da jih bo odpravilo.

Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da je vseh 19 modularnih covidnih bolnišnic v državi zgrajenih v skladu z najvišjimi zdravstvenimi in varnostnimi standardi.

V Tetovu so zaradi tragedije razglasili tridnevno žalovanje, je sporočila tamkajšnja županja Teuta Arifi. Izrazila je sožalje svojcem in družinam žrtev ter dodala, da je preiskava še vedno v teku in da bo z ugotovitvami nemudoma seznanila javnost.

Zagorelo je ravno med slovesnim proslavljanjem 30. obletnice razglasitve neodvisnosti države. V Skopju so obletnico obeležili tudi z vojaško parado.

Severna Makedonija se sicer v zadnjem času znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom, zlasti na območjih, kjer je stopnja precepljenosti nizka. Na državni ravni vsak dan zabeležijo okoli 30 smrtnih žrtev covida-19. Skupaj so jih v tej državi z okoli dvema milijonoma prebivalcev našteli že več kot 6100.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ANTIJANSIST
10. 09. 2021 15.29
-4
Skoda se niso cepil... Ne bi bili tam.
Uporabnik20876
10. 09. 2021 15.42
+2
škoda da se ti ne moreš vzdržati neprimernega komentarja..
inpivoveritas
10. 09. 2021 14.19
+1
Če bi pri nas zgorela bolnica bi vsi bili zabeleženi kot kovid umrli
petka5
10. 09. 2021 21.36
pri nas skladno z odlokom baje gasilci sploh ne smejo gasiti, dokler ne dokazejo pct pogoja... če k dohtarju pravi pop da NE smemo, pol tud gasilci NE smejo gasiti, predno en izkazejo pct... ane pop tv - tako vi berete odloke
dante
10. 09. 2021 14.13
+2
Tak malo mrtvih od covida še ni bilo od nobenega drugega virusa ali bakterije, tak da žal v ta virus žal ne verjamem
Uporabnik20876
10. 09. 2021 15.43
+0
žal si zgrešil članek .. žal so ti ljudje umrli.. žal
thetech
10. 09. 2021 15.54
Ti pa ne sodiš ravno med pametne, kajne? V človekovem organizmu je na tisoče bakterij, ki človeku ne delajo težav, celo koristne so. Veš zelo malo, ali pa nič...