Tujina

Težava ni v Pensilvaniji. Težava je na Aveniji Pensilvanija

New York, 01. 12. 2020 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
57

Vseh šest odločilnih zveznih držav ameriških predsedniških volitev je po slabem mesecu uradno potrdilo rezultate in zmago Joeja Bidna. Kljub temu se iz Bele hiše še naprej širijo nevarne obtožbe o prevari in še bolj nevarno zmerjanje uradnikov, tudi republikancev, ki so potrdili izide glasovanj.

Kritiki Donalda Trumpa trdijo, da skuša omajati zaupanje v ameriški volilni sistem ter zmesti in prestrašiti ljudi.
Kritiki Donalda Trumpa trdijo, da skuša omajati zaupanje v ameriški volilni sistem ter zmesti in prestrašiti ljudi. FOTO:

Nenehno nerganje Donalda Trumpa, da so politični nasprotniki ukradli dobljene volitve, je zlahka mogoče odpisati kot zadnji napad togote vedno iracionalnega voditelja, ki ne prenese poraza in ima svojski stik z realnostjo. Ali pa – če mu pripišemo več zmožnosti za premišljeno delovanje – cinično višanje svoje medijske cene za obdobje, ko se bo moral odseliti s hišne številke 1600 na washingtonski Aveniji Pensilvanija. Toda po besedah konservativnega komentatorja Breta Stephensa iz New York Timesa smo priča ustvarjanju nove Dolchstosslegende, legende o nožu v hrbet, ki se je po nemškem porazu v prvi svetovni vojni razrasla v teorijo zarote, da so levičarji in/ali judje s političnimi sabotažami izdali Nemčijo in so krivi za njen poraz. Trda povojna leta so ga napihnila v mit, ki je napajal ponovno militarizacijo Weimarske Nemčije, odprl vrata skrajnemu populizmu v obliki nacionalsocializma, nemški antisemitizem pa razvnel do razsežnosti holokavsta.

Trump in njegovi častilci, na čelu s pravniško ekipo, ki usmerja povolilno farso, v treh tednih nikoli niso resno ogrozili potrditve Bidna za predsednika. A to po besedah Stephensa že nekaj časa ni cilj, sedaj uspešno majejo ne samo legitimnost njegovega vodenja države, pač pa tudi volilnega, federalnega in pravosodnega sistema, ki so prinesli zmago demokrata. "Smisel te farse je prav farsa, spreminjanje Bidnove vlade in ustavnega sistema v obsceno šalo," je prepričan konservativni komentator. Naj so trditve sedaj že bivše članice Trumpove pravne ekipe Sidney Powell v domeni najbolj divjih teorij zarote in segajo od vrha obveščevalne službe CIA, prek za desnico zimzelenega grešnega kozla Georgea Soroša ter vse do pokojnega venezuelskega socialista Huga Cháveza, so za Trumpove podpornike na ameriški desnici dovolj verjetne, da 88 odstotkov njegovih volivcev verjame v nelegitimnost volitev, 52 odstotkov je prepričanih, da je v resnici zmagal republikanec. Bidnovo predsedovanje je rezultat izdaje "globoke države" in tako razprostranjene korupcije, da jo lahko izžgejo samo radikalni ukrepi.

Ostri napadi odvetnice Sidney Powell (desno) na republikanske funkcionarje, ki so priznali zmago Joeja Bidna, so bili preveč celo za štab Donalda Trumpa.
Ostri napadi odvetnice Sidney Powell (desno) na republikanske funkcionarje, ki so priznali zmago Joeja Bidna, so bili preveč celo za štab Donalda Trumpa. FOTO: AP

Podobno za NYT razmišlja nemški novinar Jochen Bittner. "V ozračju nezaupanja in paranoje se je razširilo prepričanje, da so drugače misleči grožnja naciji", opisuje vzdušje nemškega Dolchstosslegende in vidi vzporednice v sodobni ameriški družbi. Odhajajoči predsednik je na praznični dan zahvalnosti republikanskega državnega tajnika Georgie Brada Raffenspergerja razglasil za "sovražnika ljudstva", ker je potrdil zmago demokrata Bidna. Kar je samo še povečalo število groženj s smrtjo, ki jih prejema. Guvernerja Georgie Briana Kempa, razvpitega po svojih čistkah seznamov registriranih volivcev v tej zvezni državi, kar naj bi mu po mnenju demokratov leta 2018 pomagalo do tesne zmage za guvernerski stolček, je razglasil za premehkega do volilnih prevar. "Naredil ni ničesar, sram me je, da sem ga podprl," ga je okrcal, včeraj pa dodal, da je "ubog", ker ne preglasi odločitev "zagrizenega" tajnika Raffenspergerja. Podobnih očitkov je deležen guverner Arizone Doug Ducey, še ene od šestih zveznih držav, ki so se od Trumpa zasukale k Bidnu. Pri čemer se trumpovska desnica pritožuje, da ne potrebujejo demokratov, ko "imamo republikance, kot sta Kemp in Ducey".
 

Utopiti in razčetveriti

Korak dlje je šel pravnik Trumpove kampanje Joe DiGenova, ki je javno pozval k usmrtitvi Chrisa Krebsa, nekdanjega vodje agencije za varnost informacijske tehnologije in infrastrukture (CISA). Greh dolgoletnega republikanca je preprost, najprej je volitve označil za "najvarnejše v ameriški zgodovini", zaradi česar ga je Trump pred dvema tednoma nemudoma odpustil. V nedeljo je ponovil, da papirne glasovnice izključujejo vse obtožbe o prevarah prek programske opreme glasovalnih naprav, kar je pokazal ravno primer Georgie. Po tesnem rezultatu elektronskega štetja je guverner Kemp nemudoma zahteval ponovno ročno štetje papirnatih glasovnic, rezultat je bila na koncu še nekoliko višja prednost Bidna. "To po mojem mnenju precej prepričljivo razgali nekatere senzacionalne trditve – sam jim pravim nesmisli in potegavščine – o velikem vdoru v programsko opremo volilne opreme," trdi Krebs. Odgovor Trumpovega pravnika DiGenove je bil "ta tip je prvovrsten bebec, morali bi ga utopiti in razčetveriti, ob zori odpeljati ven in ustreliti". Za dobro mero je ponovil venček uspešnic o tem, na kakšne vse načine naj bi ukradli volitve.

 Trump je Chrisa Krebsa odpustil z mesta vodje agencije za varnost informacijske tehnologije in infrastrukture, ko je volitve označil za "najvarnejše v ameriški zgodovini".
Trump je Chrisa Krebsa odpustil z mesta vodje agencije za varnost informacijske tehnologije in infrastrukture, ko je volitve označil za "najvarnejše v ameriški zgodovini". FOTO: AP

Tudi Krebs meni, da je cilj Trumpove ekipe razmajati zaupanje v ameriški volilni sistem ter zmesti in prestrašiti ljudi. Takšno početje je pripeljalo do groženj številnim državnim tajnikom zveznih držav, ki so uradno potrdili rezultate. "Poglejte tajnice (Kathy) Boockvar v Pensilvaniji, (Jocelyn) Benson v Michiganu, (Katie) Hobbs v Arizoni, same pokončne, močne ženske, ki jih napadajo z vseh strani, a branijo demokracijo," pravi odpuščeni varuh volitev. Tako kot Raffensperger v Georgii, "republikanec, ki je dal državi prednost pred stranko za svobodne in poštene volitve", so po besedah Krebsa "resnične patriotinje in herojke". Toda v ameriškem družbenem razkolu, ko polovici države živita ne samo v svojem političnem, pač pa tudi medijskem balonu, se takšne besede porazgubijo, tudi če prihajajo iz ust republikanca. "Množična propaganda je odkrila, da je njeno občinstvo vedno pripravljeno verjeti najslabše, pa naj bo še tako absurdno, in se zmeni posebej za to, da ga zavajajo, saj tako ali tako vsako izjavo jemljejo kot laž," je slovita filozofinja Hannah Arendt zapisala v Izvorih totalitarizma. 

Desni pol Amerike ni v celoti prepojen s propagando Trumpovih krogov. Nekoč vpliven, v času zvezdnika resničnostne televizije v Beli hiši pa na rob odrinjen konservativni časnik National Review je včeraj v odmevnem uvodniku zapisal, da je gonilo napetosti zadnjih tednov "čemerno zavračanje ene osebe, da bi sprejela razsodbo Američanov". Po njihovih besedah "je te dni v predsednikovih tvitih težko najti karkoli, kar bi bilo vsaj od daleč resnično". Minuli konec tedna je tako ponavljal že velikokrat ovržene laži, da naj bi v Pensilvaniji na koncu prešteli več glasovnic po pošti, kot so jih poslali volivcem. Konservativni sodniki, tudi tisti, ki jih je imenoval Trump, po vrsti zavračajo njegove tožbe in pritožbe, konservativni uradniki na lokalni ravni zavračajo pritiske, naj obidejo rezultate glasovanj. Težava tako ni v Pensilvaniji, pač pa na Aveniji Pensilvanija, domovanju predsednika države. Toda dokler desničarskega populista trdno podpira morda ne ravno vseh 71 milijonov volivcev, ki so zanj glasovali na volitvah, a vseeno njihov dobršen del, ima v rokah tudi stranko. 

Publicist David Brooks trdi, da desničarski populizem po vsem svetu "plava na oceanu lažnih informacij in neresnic".
Publicist David Brooks trdi, da desničarski populizem po vsem svetu "plava na oceanu lažnih informacij in neresnic". FOTO: AP

Pandemija in demagogija

"Živimo v državi s spoznavno krizo, ko se je večina republikanske stranke ločila od resničnosti," je v New York Timesu zapisal publicist David Brooks. In dodal, da ne gre samo za ameriško težavo, po vsem svetu desničarski populizem "plava na oceanu lažnih informacij in neresnic". Po njegovem to ni (le) krivda spleta, čeprav je ljudi zapeljal v med sabo ločene informacijske balone in jim hkrati omogočil povsem nefiltriran dostop do najbolj absurdnih trditev. Tudi medijski zavezniki Trumpa so nekritično prenašali vsako njegovo muho in mu pomagali ustvariti vzporedno resničnost. Humus slednje pa so predvsem družbena omrežja, ta so po besedah lingvista Umberta Eca "dala besedo množicam idiotov, ki so se prej oglašali samo, ko so spili kozarec vina v baru, ne da bi s tem škodili družbi". Brooks poudarja, da je internet močan spodbujevalec strahov, ne pa njihov vir, izvirali naj bi iz "nezaupanja in negotovosti, ki ju sprožajo gospodarske, kulturne in duhovne grožnje. "Prave in navidezne.

Opozarja na ločnico med izobraženimi krogi, ki oblikujejo razlage in pravila sveta, ter slabše izobraženim plebsom, ki ob razrahljani varnosti globaliziranega gospodarstva tone v cinizem, nezaupanje, odtujenost ter razpad norm, vrednot in medsebojnih vezi. "Evangelisti nezaupanja, od Donalda Trumpa ... do sledilcev (skrajnega gibanja) QAnon ..." jim kot uteho ponujajo zgodbe, ki pojasnijo vzroke za takšna občutja in jih obdajo z varno skupnostjo enako mislečih, meni Brooks. Vezivo so teorije zarot, "identiteta republikanske stranke pa se je od političnih prepričanj premaknila k paranoji". Bret Stephens svari, da je lahko omajano gospodarstvo pospeševalec takšnega razkroja. Tako kot je globoka gospodarska kriza na prelomu v trideseta leta prejšnjega stoletja dala polet Dolchstosslegende, je družbeni in gospodarski šok pandemije nevarna podlaga demagogiji iz Bele hiše, ki razžira institucije (ameriške) demokracije. 




 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
03. 12. 2020 17.50
-1
Butasti klovn!
revolucija_mb
01. 12. 2020 19.23
-2
Še kolcalo se vam bo čez kakšni 2 leti, ko vkorakajo spet njihovi možiclji v dežele da jih v imenu svobode ropajo. Potem pa, uganite kaj, pride še več ljudi ki ne bodo imeli kam. Trump je poseben, ampak deloval je bolj introvertirano, vozil je vojske domov, celo vsedel se je z Kimom.... Zdaj pridejo spet, Hillary, Obama, Biden, ti se lažje vodijo iz strani tistega ki nadzira denar, zato jim je po moje Trumpi bil bolj trn v peti. Če si tam trn, pa se ve da vsakega odstranijo.... No, bomo videli.
nikhrast
01. 12. 2020 21.21
+0
Trump že ves življenje prodaja samega sebe, folk je končno spoznal kakšen prevarant je, lažnivec, narcis..., že zdaj je na dnu liste najboljših predsednikov.
ValterUdovernik
01. 12. 2020 17.06
+2
Če sam pomislm, da je ta človk javno razlagal, da bi bilo morda za razmislt o pitju razkužila kot načinu boja proti virusu.... Pa, če bi jst bil, Bog ne daj, Grims, Hojs al pa Gorenak, ne bi mogu simpatizirat z njim.
ratnup
01. 12. 2020 16.24
+6
Dokler maršal Twitko ne odloči ne bo nič!
B good
01. 12. 2020 16.21
-1
S tem,da je bil moj komentar izbrisan je potrjeno,da je mesec novinar na tem portalu.
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2020 18.44
+2
Napaka! To, da je bil tvoj komentar izbrisan je samo dokaz, da si en sektaški trol, ki ne razume, kaj lahko napiše in česa ne. Prav danes, 1. decembra si se registriral, hmmm...
revolucija_mb
01. 12. 2020 19.16
+0
Čaki čaki čaki, "kaj lahko, kar ne???" Sprejemate zatiranje svobode, potem pa jokate...
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2020 19.45
+1
Čaki, čaki, čaki,... glej, glej, glej,.... UAUUUU...naj ti prišepnem: obstajajo PRAVILA KOMENTIRANJA. Pod vsakim člankom je link, na katerega lahko klikneš in si prebereš "Pravila za objavo komentarjev". Jah, saj vem,... tega na noriTV ne poznate.
Motorsport24
01. 12. 2020 16.11
+3
Kaj to zavaja in laze ta portal! Vceraj sem gledal senatno zaslisanje v Arizoni! Nasli so (1900000!) glasov neznanega izvora oz.napacnih glasovnic, ki so bile vstete v rezultat, vec pric je potrdilo, da so bile volitve zgoljufane, 24 ur portal pa se kar zavaja javnost!
Gargox
02. 12. 2020 09.14
+1
ivan res grozni
01. 12. 2020 15.49
+1
Trump toliko laže, da že sam verjame svojim lažem.
EnKandidatDosmrtniMandat
01. 12. 2020 15.48
+7
Če verjameš v bajke iz knjig brez kakršnih koli dokazov, torej v boga, lahko verjameš tudi vsem teorijam, ki jih ta neuravnovešeni narcis natrosi. Ko si enkrat vzgojen, da verjameš vse kar ti "tvoji" natrosijo, je vse ostalo laž.
ratnup
01. 12. 2020 15.41
+4
Twitkov prijatelj - isti prijemi-enaka bolezen!
nightifly
01. 12. 2020 15.20
+1
Ce bo Biden zmagal ,,,ce bo , bo zato ,ker bo verjetno sodisce tako odlocilo , ker casa Trumpu zmanjkuje . Tudi Jansa je dobil mandat od Pahorja ,ceprav ni bil izvoljen , vseeno pa je to jasno legalen proces . Da bi pa Biden na letosnjih volitvah zmagal z glasovi volilcev ,,, hm ,,, tega pa ne verjamem . Toda kot je rekel Trump , ce bo sodisce odlocilo ,bo zapustil Belo hiso . S tem je povedal vse . Medtem pa ---upam,da bo cas dopuscal pregledati cisto vse kar se tice volitev in zabiti kol v zemljo ---tako je in nic drugace . Zdi se mi v redu ,ce se bo tako zgodilo . v korist predvsem Pravu in pravici ljudi ,da sami izberejo svojega predsednika in ne lopovi z denarjem .
EnKandidatDosmrtniMandat
01. 12. 2020 15.50
-3
ivan res grozni
01. 12. 2020 15.51
+1
Če bo Biden zmagal??? Zmagal je že na dan volitev. Trumpu bi za laži o volilnih prevarah morali soditi.
nikhrast
01. 12. 2020 16.13
+2
Pa kaj mešaš predsedniđki in parlamentarni sistem. Premier ne more biti izvoljen, izvoljeni so samo poslanci, vodilna stranka pa ponavadi predlaga premiera, predsednik ali monarh pa samo potrdi to izbiro, tako je v parlamentarnih demokracijah.
tron3
01. 12. 2020 15.13
+2
Kadar se takole Don nasmiha pomeni, da bodo imel globalisti in jasno z njimi ta rdeči probleme, sigurno jim kaj ušpiči, ter krati mirni spanec, jasno, tistim, ki so še ostali, ampak tudi po njih še pridejo, da ne bo pomote.
ivan res grozni
01. 12. 2020 15.51
+1
Škrinca
01. 12. 2020 14.56
+2
dementni biden je premagal tega klovna kot kakšnega šmrkolina, tako bo tudi pri na,s ko bo teflonski karel spodnesel lažnjivega janšarija............
EnKandidatDosmrtniMandat
01. 12. 2020 15.52
+3
Tovariše Jansze pa res ni problem premagati na nacionalnih volitvah, redna praksa. Njega je problem premagati na internih volitvah v komunistični SDS, ker ne dovoli protikandidata.
Hecnaokuzba
01. 12. 2020 14.53
-4
Trumpentinsek
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2020 14.34
+3
Trampelj je seveda popoln bedak, vendar pa po mojem spet ne tako neumen, da ne bi vedel, da se bo tisti hip, ko bo priznal poraz, zaprla pipica donatorjev in uplahnila podpora njegovih častilcev. In če se je že spravil v politiko zato, da bi oživil svoj "brand", je seveda njegovo ravnanje predvidljivo. Ima kar precej težav na zasebnem finančnem področju. Pri tem je razkol naroda, nevarnost, v kateri so se znašle demokracija in svobodne in poštene volitve, samo simptom. Kot tudi nevarnost, v katere spravlja ljudi, ki si drznejo javno podvomiti v resničnost njegovih izjav. Dejansko je smisel te farse farsa sama. Pa četudi država crkne.
nightifly
01. 12. 2020 15.03
+2
Mesecev sij ............mogoce je tako ,mogoce pa tudi ne . Po pravici mi napisite koliko medijev in nasprotnega-republikanskega pola ,ali vsaj tistega na sredini ste zadnje case ,ali celo zadnja leta prelistali-la? Koliko podrobnih intervjujev z inteligenco vam nasprotnega brega ste poslusali .? Tam so eminentni ljudej , od filozofov ,do mislecev sirokega ranga ,profesorjev in ekonomskih gurujev , ter svetovalcev . Skoraj bi rekel ,,,ena cela vojska Razuma ,ki na vse skupaj gleda racionalno in ne samo s politicnim predznakom . Jaz pravim ,ce imam tehtnico pred seboj, rad vidim kaj je v obeh skledah . V eni je samo kruh ,v drugi enaka teza zlata . Vprasanje je samo ,kaj od tega clovek v tistem danem trenutku potrebuje za prezivetje . In samo iz tega je treba izhajati . V tistem danem trenutku cloveka ne briga zlato popolnoma nic , ce potrebuje vodo ali kruh za prezivetje . In to je vsa filozofija clovekoveka vsakdanjega trajbanja .
ivan res grozni
01. 12. 2020 15.53
+0
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2020 15.53
-1
nightifly,... ne berem in ne spremljam ideološko naravnanih medijev. Zame je npr. film The Loudest Voice z Russellom Crowom v vlogi Rogerja Ailesa, glavnega šefa pri konservativnem mediju Fox TV povsem poučen in zelo pomenljiv. Če zanemarimo Ailesovo dolgoletno seksistično nadlegovanje svojih (podrejenih) sodelavk, kar ga je na koncu pravzaprav stalo položaja, in se osredotočimo na njegovo glavno tezo iz njegove knjige iz leta 1988, ki trdi, da: "je za uspeh na ameriških volitvah najpomembnejša všečnost. Zmagal bo torej tisti kandidat, ki bo volivcem bolj všeč, ne glede na politični program", potem so stvari jasne. ln tramp je dokaz za to trditev. Zna pritisniti na "prave gumbe" pri svojih sledilcih, da so ti še bolj zagrizeni v svoji zaščiti svojega idola. Pri tem je političen program drugotnega pomena. Vendar pa bi za nek normalen razvoj, napredek ali delovanje neke družbe, ravno ta moral biti najpomembnejši. In tu ne vidim "več resnic", ker resnica je le ena sama. Vidim pa razkol in nevarnost, ki ju je povzročil tramp prav zaradi svoje egoistične manire s tem, ko vidi zgolj svoje koristi in špekulira kaj se mu bolj izplača, in očitno zato ne prizna poraza in zaključi že enkrat s temi brezplodnimi obtožbami, ki najbolj škodujejo prav Združenim državam Amerike, ki jih polarizirajo, spodbujajo pregrete emocije in iz ljudi izvabljajo najslabše. Od tu, do resnih in splošnih uličnih spopadov manjka le še majhna iskrica. Lahko bi rekli, da so ZDA trampov talec. Pa bi morda še bila malce zadržana pri napovedi o zmagovalcu ameriških volitev, če bi mu ameriška sodišča vsaj deloma pritrdila. Pa niso. Še več,... sodišča takšnih "za lase privlečenih" obtožb niso niti vzela v delo, temveč so jih že v startu zavrgla kot neosnovane. Ali je možno, da se je cela Amerika zarotila proti trampu, vključno s sodišči, prebivalstvom, volilnimi uradniki, političnimi tekmeci, mediji,...? Mislim, da ne. Kot rečeno, resnica je lahko LE ENA.
nonac
01. 12. 2020 14.33
+1
Razgledan je tisti, ki zna odpreti samo 24ur.... hahaha
Ost1234
01. 12. 2020 14.37
+5
nonac Je razgledan tisti, ki ne zna odpirat kuvert in poštnega kaselca?
morfo
01. 12. 2020 14.07
-3
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
Bojan Kolman
01. 12. 2020 14.07
+11
Klavn je izgubil in se še vedno ne more sprijazniti, da bo moral zapustiti belo hišo. Dobri klovni so v cirkusih vedno dobrodošli. Vzemi še opico s sabo😏🤣😏🤣😁😀😏🤣😁😀
ho?emVšolo
01. 12. 2020 13.56
+2
Slipo Dzon ga je premagal, hahaha
NPCL
01. 12. 2020 13.55
-4
Pipovci tudi nergajo že 4 leta
Zanesenjak
01. 12. 2020 13.55
+3
Takrat, v času rajha, je bila medijska vojna. In sedaj je medijska vojna, ki poneumlja.