Tujina

'Težave v Belgiji ali Sloveniji so nekaj drugega kot v Franciji.' Scholz: 'Skrbi me'

Berlin, 24. 06. 2024 08.48 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nove volitve v Franciji vzbujajo nelagodje tudi v nemški zvezni vladi. Kancler Olaf Scholz (SPD) je v poletnem intervjuju za ARD odkrito dejal: "Skrbi me zaradi volitev v Franciji." Izrazil je upanje, da stranka, ki jo pooseblja Marine Le Pen, na volitvah vendarle ne bo tako uspešna, kot kaže zaenkrat.

Nemški kancler Olaf Scholz
Nemški kancler Olaf Scholz FOTO: AP

Je pa Scholz seveda dodal, da bodo o vsem skupaj odločili Francozi. Prav tako pa računa na nadaljevanje dobrega sodelovanja s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom

Napoved novih volitev v Franciji je na evropskem parketu vzbudila kar nekaj skrbi. "Pričakujemo, da bo Macron pojasnil svojo odločitev. To bo slon v sobi ... Uspeh skrajne desnice v Franciji je glavni element evropskih volitev," je po poročanju Le Monde, ki ga povzema Frankfurter Rundscau, dejal evropski diplomat.

Medtem ko je Scholz omenil še druge države, kjer so bili na evropskih volitvah dramatični rezultati, pa je bil drugi vir po poročanju Le Monda precej neposreden: "Če imamo težave v Belgiji ali Sloveniji, je to nekaj drugega kot težave v Franciji."

Francoski predsednik je po velikih izgubah svoje liberalne  stranke na evropskih volitvah razpustil parlament in razpisal nove volitve, ki bodo potekale 30. junija in 7. julija. Po anketi Ipsosa za Radio France in Le Parisien imajo RN, katere glavna figura je Marine Le Pen, in njeni zavezniki teden dni pred volitvami 35,5-odstotno podporo. Z 29,5 odstotka sledi levo zavezništvo Nouveau Front populaire (Nova ljudska fronta). Macronov Alliance Ensemble pa se je z 19,5 odstotka uvrstil šele na tretje mesto.

Nekdanji belgijski premier je medtem po evropskih volitvah, na katerih sta dve desni stranki prejeli skupno dobrih 30 odstotkov, napovedal odstop. 

Desničarske stranke so močno napredovale tudi v drugih državah. 

Je pa Francija tako kot Nemčija eden največjih akterjev v EU. In povečanje desničarskih glasov na nacionalni ravni v Franciji bi lahko dodatno zapletlo evropske dogovore, poroča Frankfurter Rundscau.

Sicer pa je bil tudi volilni razplet v Nemčiji hud udarec za Scholza, ki priznava, da so v krizi. Omenil je pandemijo covida-19, vojno v Ukrajini in druge vojne, kot je tista v Gazi, pa tudi volitve v ZDA. Negotovosti v evropski politiki bi lahko te krize še poslabšale, ocenjuje.

Le Penova je sicer v zadnjih letih svojo stranko naredila družbeno sprejemljivo. Če je pred nekaj leti delovala kot desničarska bojevnica, je zdaj izrazito nežna. Med zadnjo predsedniško volilno kampanjo je celo dejala, da želi Francijo voditi kot mati. 

RN je ločila od radikalne podobe, ki je spremljala njenega očeta in njegovo trivializacijo holokavsta. 

Kako družbeno sprejemljiva je postala RN, se vidi tudi po tem, da je vodja konservativnih Républicains Éric Ciotti hitro napovedal zavezništvo z njimi za parlamentarne volitve. Se pa zdaj ogorčen del nekdanje ljudske stranke skuša znebiti Ciottija kot predsednika, saj to zanje pomeni prestop rdeče črte. 

Medtem ko se Le Penova pripravlja na volitve, pa Scholza čakajo domači politični pretresi. Njegova koalicija je izrazito nepriljubljena. Vseeno pričakuje, da bo proračun sprejet naslednji mesec. Dejal je, da v vladi glede tega potekajo konstruktivni pogovori. 

Napovedal je, da se bo vlada držala svoje socialne agende in to uskladila z vojaško pomočjo Ukrajini: "Branili bomo socialno državo in jo razvijali naprej." Koalicija se sooča z vprašanji, kje najti denar za socialno pomoč in nova stanovanja, hkrati pa se držati strogih pravil o zadolževanju. 

Na vprašanje, ali je podpora Ukrajini vprašljiva glede na tesne domače proračunske razmere, pa je Scholz dejal: "Po mojem mnenju ni mogoče, da bi kar koli od tega spremenili."

"Vedno sem zagovarjal preudarnost in to, da izkoristimo vsako priložnost, da omogočimo miren razvoj, ki ne vključuje kapitulacije Ukrajine," je dejal.

Je pa na drugi strani napovedal vojno ljudem, ki prejemajo socialne prejemke, a ne sprejmejo ponujenega dela, in proti delu na črto. Njegova vlada v luči naraščanja priljubljenosti skrajno desne AfD napoveduje tudi večji red na področju migracij. 

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mozart60
08. 07. 2024 12.32
Zgodovina se bo ponavljala in se je dokler bo svet takšen kot je,mogoče nam pa je v genih zapisano tako da se kot ljudje med seboj pobijamo,nikoli se iz zgodovine nič ne naučimo čeprav so jo zgodovinarji zapisali(razen če niso pri svojem pisanju bili pristranski).Nobena skrajnost ni dobra ne leva,ne desna verjemite da obe skrajnosti prinašajo bolj ali manj zlo,najboljša bi bila neka zlata sredina verjetno pa je najtežja.Probajte najbolj razmišljati z svojo glavo,in pazite se črednega nagona namreč ne veste kam vas bo pripeljal,upam da razumete kaj mislim lp.
avgust.
24. 06. 2024 21.49
+3
NATO je v zalivskih državah, severni Afriki, Indokini in praktično povsod, kamor se odloči širiti "demokracijo" pustil za sabo opustošenje in milijone grobov. Tudi Hit ler je bil velik in čaščen, konec je bil vemo kakšen. Bojim se, da se zgodovina ponavlja in da smo na napačni strani.
Zivo
24. 06. 2024 20.00
+3
Kdo so najbolj znani predstavniki desnice? Aja Mussolini, Hitler, Franco, Pinochet, Salazar, Duterte, Bolsonaro, itd. Desnica taka kot je zdaj v EU je sila nevarna. Desnica po ustroju teži h avtoritativnosti in nadzoru ljudi in njihove osbene svobode. Vodi v kolektivizem. Desnica na oblast pride vedno s obljubami, ki jih potem zelo hitro povozi (primer Giorgia Meloni v Italiji). Desnica je na oblast prišla vedno s lažnimi obljubami. Dober primer sta tako Hitler in Mussolini in še mnogi diktatorji po celem planetu. Desnica je po ustroju vedno branila kapitaliste, preganjala razne svoboščine državljanov, z delavci je vedno grobo poračunala itd. Desnica nikoli ni skrbela za narodov blagor. V kateri državi, kjer je vladala desnica, so ljudje živeli normalno? V Francovi Španiji, morda v Peronovi Argentini, v Pinochejevem Čilu, v fašistični Italiji pod Mussolinijem, na Filipinih, morda v Portugalskem za časa fašista Salazarja, ali pa v Grčiji za časa dene vojaške hunte?
Sajeta5
24. 06. 2024 20.26
+3
Navajaš primere izpred skoraj 100 let.... Tistih časov ne moreš primerjati s sedanjimi. Sedaj živimo pod diktatom amperov in sionistov
Kollerik
24. 06. 2024 21.10
+0
👍 Najbolj svež primeraskrajno desnega norca imamo zdaj v Argentini. Tudi Salvador opozarja
Betuul
24. 06. 2024 21.53
+0
Vse skup je na osi rim-berlin -tokio! Pol ko je pa takrat ☄️🌪butnal ; je bil jok in stok in konec vojne ! In vse skup je en podn in levi in desni! Politika bi morala biti :neodvisna•suverena z moralo•etiko in usmerjena v •predvsem človekove pravice •in dostojanstvo!
Zgubica Ukrajini...
24. 06. 2024 16.30
+10
Skrajna globalista Scholz in Macron sta preteklost.
Zgubica Ukrajini...
24. 06. 2024 16.19
+6
Samo, da Le Pen in Trump ukineta podporo nazi ukrorajhu!!
manga
24. 06. 2024 15.56
+8
Ali res mislite da je naključje da ZDA istočasno zapustijo Avganistan in pa VB Evropsko Unijo?
patogen
24. 06. 2024 15.20
+3
ko bodo ljudje spoznali, da so bili narodni delavski socialisti in komunisti oboji skrajni levičarji, se bo evropsko levičarstvo seselo kot hiša iz kart in levičarske stranke se bodo prestavile na margino političnega življenja.
Nace Štremljasti
24. 06. 2024 14.54
+7
bravo francoska desnica bodo pač zmagali potem pa adijo EU zadnji čas
tom74
24. 06. 2024 14.42
+15
Manjkajo veliki voditelji, same mimoze podkupljene, slika pove vse
DR. RNR
24. 06. 2024 14.25
+9
Ker noces vojne,ampak pogovore,ker hoces vedeti kaj dajs v sebe,ker hoces,da se crte na nebu preverijo...si desnicar? Eni hocemo samo ziveti v miru,si ze desnicar?
300 let do specialista
24. 06. 2024 14.17
+16
Težave so samo pri tebi in tvoji mafiji Olaf, narod si je pa le malo oddahnil v upanju, da se nekaj spremeni in se Evropa reši od propada, ki ste ga odlično zastavili vi- kupljene marionete, ki drugega kot krasti in lagati ne znate, mafija v pravem pomenu besede, on bi pa izograval neko avtoriteto, z Macronom in Lajno največji grobarji Evrope.
cirenij
24. 06. 2024 14.11
+14
Ko ga že pogledaš vidiš, da nekaj fali. In taki vodijo EU------v propad!
mr.poper
24. 06. 2024 15.41
-4
El pi5tolero
24. 06. 2024 13.47
+8
Pajade! Ta je gotov tko kot nas bluaztorski nesposobnez! Zdej pr nas biladajo novga starga nespoaobneza hrvata prebelicića po domace mokro spuzvo! Lol
setisfekšn
24. 06. 2024 13.47
+8
Ne vem kako se bo končalo v ukrajini glede na to da ameri drezajo z vodenimi balističnimi rakerami v srce rusije!ne vem!kaj pravite vi??
Tomaz Korosec
24. 06. 2024 13.33
+19
Zakaj bi imel on težave s tem kar se dogaja v Sloveniji in Franciji? Ker ne bo več in še več denarja za vojno in morda Evropa ne bo vež vazal ZDA.
PošteniSlovenec
24. 06. 2024 13.30
+6
'Težave v Belgiji ali Sloveniji so nekaj drugega kot v Franciji'. Scholz: 'Skrbi me ker pri nas v Nemčiji nimamo Svobode tako kot v Sloveniji, skrbi me ker pri nas nimamo toliko intelektualno oporečnih in funkcionalno polpismenih volivcev da kaj takšnega izvolijo in skrbi me ker moram sam voditi vlado in nimam operativne pomoči v liku ljubice ki bi mi pomagala ustvarjati javno podobo supermana'
mr.poper
24. 06. 2024 15.45
-1
Skrbi me nik, ki se je žrtvoval za Slovenijo , pri tem pa uporabil vso svoje znanje za blaginjo države in na koncu uspel !!
Bolfenk2
24. 06. 2024 13.11
+13
Njega skrbi da se bo Evropa z obratom na desno končno normalizirala.
PoldeVeliki
24. 06. 2024 13.09
+20
V Nemčiji Hamburgu je ženska katera je grdo govorila čez skupino migrantov kateri so posilili neko punco dobila daljšo zaporno kazen kot posiljevalci. To je Scoltzeva Nemčija.
Andrej Lon?ar3
24. 06. 2024 13.06
+18
S svojo predhodnico sta Nemčijo iz gospodarske velesile spremenila v migrantsko greznico in zdaj je revček zaskrbljen in začuden...
Defragment
24. 06. 2024 13.05
+16
Pa kdo je kriv, če ne ravno vi socialisti, da je prišlo do eskalacije stanja? Dragi moj Scholz, še slabše bo. Žal.