Tujina

Tigrasti morski psi pred orkanom ne bodo pobegnili na odprto morje

Miami, 06. 06. 2021 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
12

Ena od študij je pokazala, da se bo večina morskih psov med nevihtami izognila plitvinam, v katere se pogosto ujamejo, in zatočišče poiskala na odprtem morju, vendar pa to ne velja tudi za tigraste morske pse. Ta razvpita vrsta namreč uživa v nemirnem morju in ob močnem vetru. "Število teh morskih psov se je po nevihti celo povečalo," je dejal eden izmed raziskovalcev, ki je sodeloval v študiji.

Vremenoslovci opozarjajo, da bo sezona orkanov v Atlantskem oceanu, ki se je začela ta teden, na vzhodno obalo ZDA prinesla vse hujše nevihte. A zdi se, da ena izmed bolj razvpitih vrst morskega psa v času neviht ne bo iskala zatočišča, poroča The Guardian.

Nedavna študija, objavljena v reviji Estuarine, Coastal and Shelf Science, je namreč pokazala, da so tigrasti morski psi nad močnimi vetrovi in nemirnim morjem navdušeni. To se precej razlikuje od obnašanja nekaterih drugih vrst velikih morskih psov, ki se v času neviht plitkim območjem raje izognejo in varnost poiščejo na odprtem morju.

Raziskovalci, ki stojijo za študijo, so s sledilnimi napravami spremljali aktivnost tigrastih morskih psov. Ugotovili so, da je bila leta 2016 kljub neposrednemu udarcu orkana Matthew na severozahodnem robu obrežja malih Bahamov prisotnost teh morskih psov na tem območju enakomerna tako pred kot tudi med orkanom.

Tigrasti morski psi uživajo v nevihtnem morju.
Tigrasti morski psi uživajo v nevihtnem morju. FOTO: Shutterstock

Matthew je bil nevihta pete kategorije z vetrom, ki je dosegel 266 kilometrov na uro. Takoj po nevihti so raziskovalci dejali, da se je "dnevno odkrivanje morskih psov približno podvojilo". Za nekatere druge vrste so raziskave med orkanom Irma, ki je pustošil leta 2017, pokazale precej drugačna odkritja. Ko se je nevihtno oko premaknilo 87 kilometrov zahodno, večine morskih psov, ki so bili prej na tem območju, niso več odkrili, so povedali raziskovalci.

Raziskovalci so ugotovili, da so se za razliko od manjših vrst, za katere so v preteklosti ugotovili, da med nevihtami bežijo iz plitvih voda, imeli večji morski psi več različnih odzivov na nevihte. "Presenečen sem bil, ko sem ugotovil, da se veliki tigrasti morski psi niso evakuirali, tudi ko je oko orkana prišlo do njih," je dejal Neil Hammerschlag z univerze v Miamiju, soavtor študije. "Skoraj se niso niti zdrznili, njihovo število pa se je po nevihti celo povečalo. Sumimo, da so tigrasti morski psi izkoristili številne mrtve živali, ki so se pojavile po nevihti," je dejal.

Raziskave so pokazale tudi, da je podnebna kriza v nove vode potisnila še eno večjo vrsto - velike bele morske pse -, kar je povzročilo dramatičen upad že ogroženih populacij prosto živečih živali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrpanovMartin
06. 06. 2021 16.42
+1
Bistvo, da so nam v tej, copy-paste, znanstveni fantastiki, podtaknil podnebne spremembe.
Mengele
06. 06. 2021 13.21
+4
Premalo ljudi se zaveda, da so bili morski psi na zemlji že ca. 200 milijonov let pred dinozavri... Sedaj, po ca. 500 milijoni let jim grozi izumrtje zaradi nas, najhujšega virusa kaj jih je ta planet kdarkoli doživel... in ne samo, da bomo iztrebili večino živih bitij in sebe, še planet bomo uničili, zastrupili... zato je veliko vprašanje kera živalska vrsta bo prevladala za nami, mogoče kere žuželke, ki se skrivajo globoko pod zemljo in v votlinah in meduze, ki jim zakisana in onesnažena morja ne pridejo do živega...
Space Voyager
07. 06. 2021 10.06
No, tako hudo ne bo - razen morda za kar precej vrst, vključno z nami. Okolje bomo spremenili, kar bo ustvarilo priložnosti za nastanek novih vrst. Za nas to seveda ni prav nič vzpodbudno...
ho?emVšolo
06. 06. 2021 12.49
+4
real....
06. 06. 2021 11.59
-21
kaksne grde zivali so ti morski psi!?
xxman.y
06. 06. 2021 12.24
+7
Supervillain
06. 06. 2021 12.41
+1
BitterTruth
06. 06. 2021 12.49
+2
to pa je komentar leta, cudivita bitja absolutni gospodarji svojega okolja tealo pa trobi neumnosti
BitterTruth
06. 06. 2021 12.49
+3
real....
06. 06. 2021 13.26
+2
mengele...uf,tale tvoja je pa neokusna...kako gre ze tisto...kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade..vseeno ti pa ne zelim tega!?
KarenSoccerMom
06. 06. 2021 11.56
+15
Spet brezsramen copy-paste prevod iz ingliš... "ne bodo pobegnili na odprto morje" je direkten prevod, angleščina namreč za neka dejstva in pojave pogosto uporablja prihodnjik, čeprav se nanaša na nekaj splošnega. Slovenščina na tem mestu uporablja splošni sedanjik, pri nas prihodnjik nima te funkcije! Tudi jaz sem lahko plačan za to, da tuje članke spustim skozi google translate!
Von_Clausewitz
06. 06. 2021 12.37
+3
Taki ti poročajo v prvi vrsti o političnem dogajanju v Sloveniji in Svetu...pa ti verjemi njihovemu "profesinalnemu novinarstvu" s "preverjenimi informacijami"...🤣🤣🤣