Tujina

Tihotapljenje pasjih mladičev: Združeno kraljestvo načrtuje zatiranje uvoza psov

London, 21. 08. 2021 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
9

V skladu z novimi standardi za dobrobit živali v Združeno kraljestvo ne bi bilo več mogoče uvažati mladičev, mlajših od šest mesecev. Z novostjo želijo preprečiti, da bi mladičke prezgodaj ločevali od mater, saj med drugim zgodnje ločitve povzročajo bolezni in smrt, so pojasnili na tamkajšnjem ministrstvu za okolje, hrano in podeželje. Trenutno jih lahko uvažajo od 15. tedna starosti dalje.

V skladu z novimi standardi za dobrobit živali v Združeno kraljestvo ne bo več mogoče uvažati mladičev, mlajših od šest mesecev.
V skladu z novimi standardi za dobrobit živali v Združeno kraljestvo ne bo več mogoče uvažati mladičev, mlajših od šest mesecev. FOTO: Dreamstime

Po novem bi bil nezakonit lahko tudi uvoz psov s kirurško odrezanimi ušesi ali kupiranimi repi, pa tudi brej, ki bi lahko kmalu povrgle.  

Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) je dobrodelna organizacija v Angliji in Walesu, ki spodbuja dobro počutje živali. 

Dobrodelna organizacija RSPCA je sporočila, da se je število primerov obrezovanja ušes, ki je v Združenem kraljestvu prepovedano od leta 2006, v zadnjih petih letih povečala za več kot sedemkrat, večina prizadetih psov pa naj bi bila podvržena bolečemu postopku v tujini.

Od približno 66.000 psov, uvoženih v Združeno kraljestvo lani, so na meji zasegli 843 mladičev, v letu 2019 pa 324. 

V enem od primerov so štiri osem tednov stare mladičke pasme beagle, za katere se domneva, da so jih nezakonito pripeljali z Irske, v zapuščenem avtomobilu v Londonu našli sestradane in dehidrirane. V drugem primeru so v pristanišču Dover v slabem stanju našli šest mladičev, pretihotapljenih iz Romunije. 

Epidemija povzročila porast povpraševanja po mladičkih

Kot kaže, so v Združenem kraljestvu epidemija in omejitveni ukrepi povzročili velik porast povpraševanja po mladičkih, ta pa je povezana z visokimi cenami, naraščajočo neetično rejo na črnem trgu in poslabšanjem zdravja živali.  

"Tihotapljenje mladičkov je grozno in odločeni smo, da jo bomo ustavili," je dejal Zac Goldsmith, minister, pristojen za dobrobit živali. "Zvišanje minimalne uvozne starosti za mladičke bo pomagalo zaščititi na tisoče živali, ki jih vsako leto uvozimo v državo, hkrati pa bo preprečilo delovanje kriminalcev, ki želijo zaslužiti na račun naraščajočega povpraševanja po hišnih ljubljenčkih," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
21. 08. 2021 20.51
Ne glede kakšnega psa želiš nabaviti. Nabaviti , ga je treba pri znanem vzreditelju in psa je treba vsaj dvakrat ali trikrat v času ko je pri rejcu obiskati , tudi iza razloga , da človek spozna vzreditelja in on njega. Drugi način je zavetišče in morda še kakšen način. Sam sem nabavil našo mešanko preko bolhe , seveda sem šel preverit kako in kaj in bilo je vse tako kot mora bit in ta psička je sedaj že osmo leto naš najbolj ljubeči družinski član. Pes pa primeren za oddajo pri 12 tednih ali treh mesecih ,ne pa šele , ko je star pol leta
TistoPravo
21. 08. 2021 20.32
+1
Šest mesecev je kar veliko pri pasjem mladiču. Vglavnem če je vzreja resna, se pri 2 mesecih kuža že povsem samozavestno obnaša od prvega dne v novem domu. Če ni bilo vse tako kot treba, potem niti po šestih mesecih ne bo nič dobrega. Sicer pa, v 6 mesecih je pri mladičkih veliko dela in veliko napak mozno nardit, zato bo to omejevanje novim skrbnikom prineslo veliko kužkov z nezaželenimi izkušnjami. Se pa strinjam, mogoče pa se s rem zmanjša krog vzrediteljev na samo kvaltetnejše.
Ici
21. 08. 2021 18.34
+1
Članek brez smisla. Britanski kriminalci se NE UKVARJAJO s tihotapljenjem pasjih mladičev, ampak s tihotapljenjem in razpečevanjem narkotikov, igrami na srečo, izsiljevanjem, posojo denarja, prostitucijo in podobnim. Pasji mladiči iz Romunije so "brez veze".
Robert Pungerl
21. 08. 2021 18.18
+0
Šest mesecev pa je vseeno pretirano. Glavnina socializacije se zgodi do četrtega meseca
TistoPravo
21. 08. 2021 20.24
+1
Do drugega meseca, ko gre lahko mladič k svojemu novemu skrbniku iz legla. Do takrat je glavnina karakterja izgrajena. Vsak šok do takrat je zapisan do konca življenja.
85391
21. 08. 2021 17.20
+4
Pametno. Tudi pri nas bi morali prepovedati oglase brez slik matere z mladiči, kjer se ne vidi celega legla in oglaševanje kupiranih psov. Na Bolhi je na stotine oglasov, kjer prodajajo sumljive mladiče ali pa dajo očitne slike iz interneta. Pa še tuji oglasi malodane prevladujejo
Walter Pravicek
21. 08. 2021 18.02
+1
Z psi,ki niso vezani na neko pokrajino,recimo kraški ovčar,je običajno tako,da rejec laže.Kupi jih na vzhodu ter jih ponuja kot originalne pasme.Morebiti celo z črevesnimi zajedalci,bolhami,klopi itd.Za tiste,ki ne poznajo pasem.Hočejo zlatega prinašalca,pa je mešanček.POIŠČI MPOMOČ PRI LJUDEH,KI SE SPOZNAJO NA ČISTOKRVE PASME,če pša gre le za čuvaja,pa ni te potrebe.
evilgirl
21. 08. 2021 19.58
+1
"le za čuvaja"? Psa čuvaja česa? Ljudi? Živine? Hiše? Pašnikov? Nemec, Šarplaninec, Kraševec, Kavkaški, škotski itd itd itd veš koliko jih je... Za vse pasme velja, kar si povedal. Še celo bolj za čuvaje in delavne pse. Če niste vešči o pasmah, je na splošno dobro vzeti nekoga, ki se spozna s seboj. Še prej pa se odločiti katera pasma vam bo najbolj ustrezala karakterno. Lp
Falot C
21. 08. 2021 17.16
+4