Tujina

Shamimo Begum pretihotapil agent kanadske obveščevalne službe

Raka, 31. 08. 2022 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Organi kazenskega pregona so posredovali informacije in dosje o Mohammedu Al Rasheedu iz Sirije, ki je delal za kanadsko obveščevalno agencijo, medtem ko je sodeloval v tihotapski mreži ISIS-a. Ena izmed punc, ki ji je pomagal na poti v Islamsko državo, je tudi Shamima Begum, najbolj znana džihadistična nevesta, ki se želi vrniti v Združeno kraljestvo.

Shamimo Begum, ki je pobegnila iz Združenega kraljestva in se pridružila skupini Islamska država, je v Sirijo pretihotapil agent kanadske obveščevalne službe. Po poročanju BBC naj bi agent pretihotapil še mnogo drugih ljudi, ki so želeli doseči glavno bazo islamskega kalifata Rako in se pridružiti teroristični skupini.

Obveščevalni uradnik v agenciji kanadske obveščevalne službe, ki je del svetovne koalicije proti ISIS, je po poročanju BBC potrdil, da je Mohammed Al Rasheed kanadskim obveščevalcem posredoval informacije, medtem ko je tihotapil bodoče borce za ISIS. Organi kazenskega pregona in druge obveščevalne službe so pridobili dosje o Rasheedu, ki vsebuje podatke ter gradivo z izjemnimi podrobnostmi o tem, kako je deloval. Po besedah Rasheeda naj bi podatke o ljudeh, ki jim je pomagal priti v Sirijo, zbiral le za namene obveščevalne službe, in za nič drugega.

Rasheed je povedal, da je leta 2013 odšel na kanadsko veleposlaništvo v Jordaniji, da bi poskušal zaprositi za azil. "Rekli so mi, da mi bodo podelili kanadsko državljanstvo, če bom zbiral informacije o dejavnostih ISIS-a," je takrat dejal.

Shamima Begum
Shamima Begum FOTO: AP

Rasheed je pogosto fotografiral osebne dokumente ljudi ali jih skrivaj posnel na svoj telefon. Eden izmed posnetkov prikazuje Shamimo in njene prijateljice, ki izstopijo iz taksija in se usedejo v čakajoči avto nedaleč od sirske meje. Poleg podatkov o bodočih borcih je Rasheed zbiral informacije o članih ISIS-a, kartografiral lokacije domov borcev v Siriji, identificiral naslove in lokacije internetnih kavarn na ozemlju pod nadzorom IS ter posnel posnetke zaslona pogovorov, ki jih je imel z borci ISIS.

Amira Abase, Kadiza Sultana in Shamima Begum
Amira Abase, Kadiza Sultana in Shamima Begum FOTO: AP

Shamima je štela samo 15 let, ko je skupaj z dvema šolarkama iz Londona (16-letno Kadizo Sultano in 15-letno Amiro Abase) leta 2015 odpotovala v Sirijo, da bi se pridružila teroristični skupini ISIS. Primer deklet je ponazoril, kako majhni populaciji mladih v evropskih državah "perejo možgane" za svoje namene. 

Ko so dekleta prispela v Istanbul, naj bi se tam srečala z Rasheedom, ki jim je pomagal na poti v Sirijo.

Rasheed je bil aretiran v Turčiji le nekaj dni po tem, ko je Shamimi pomagal na pot v Sirijo. Oblastem je povedal, da je kanadski obveščevalni agenciji poslal fotografijo potnega lista, ki ga je uporabljala britanska šolarka. 

Shamimo so v tem času že iskale angleške policijske sile, vendar je že prestopila mejo s Sirijo. Pridobljeni dosje kaže, da je bila Shamima premeščena v Sirijo prek velike mreže tihotapcev ISIS-a, ki so jo nadzorovali v Raki. Rasheed je v tem primeru bil zadolžen za turško stran mreže in je konstantno omogočal potovanja britanskih moških, žensk in otrok v Rako vsaj osem mesecev, preden je pomagal Shamimi ter njenima prijateljicama.

Shamima Begum je za BBC-jev prihajajoči podkast I'm Not A Monster povedala: "Organiziral je celotno potovanje iz Turčije v Sirijo ... Mislim, da nikomur ne bi uspelo priti v Sirijo brez pomoči tihotapcev. Pomagal je veliko ljudem, da so vstopili ... Samo delali smo vse, kar nam je naročil, ker je vedel vse, mi pa nismo vedeli ničesar."

Ženske v Siriji
Ženske v Siriji FOTO: Kanal A

Tasnime Akunjee, odvetnik družine Begum, je dejal, da je "šokantno", da je bil ključni del tihotapske operacije "nekdo, ki naj bi bil zaveznik, ki ščiti naše ljudi, namesto da trguje z britanskimi otroki na vojnih območjih". 

"Zdi se, da ima zbiranje obveščevalnih podatkov prednost pred življenji otrok," je dodal.

Shamima se je v Siriji poročila in rodila tri otroke, a so vsi umrli mladi. Shamima naj bi v ISIS policiji bila "izvršilka" in naj bi poskušala novačiti druge mlade ženske, da se pridružijo skupini. Dovoljeno ji je bilo nositi kalašnikov, skrbela pa je tudi za kodeks oblačenja za ženske. Po poročanju aktivista proti ISIS-u za The Independent naj bi Shamima šivala samomorilske jopiče z eksplozivom, ki jih ne bi bilo mogoče odstraniti brez detonacije. 

Aretirani borci IS
Aretirani borci IS FOTO: AP

13. februarja 2019 je vojni dopisnik The Timesa Anthony Loyd Shamimo našel v begunskem taborišču al-Hawl v severni Siriji. Izrazila je željo po vrnitvi v Združeno kraljestvo, da bi tam vzgajala svojega otroka. Minister za varnost Ben Wallace je takrat dejal, da "ne bo tvegal življenj Britancev, da bi šel iskat teroriste ali nekdanje teroriste v propadle države." Shamima ni nikoli izrazila, da obžaluje odločitev, da se pridruži ISIS, ampak ravno obratno, še naprej je zagovarjala njihovo ideologijo in poskušala upravičiti njihova grozodejstva, branila je tudi njihovo masovno ubijanje jazidov.

Bitka za državljanstvo pa poteka še danes. Shamima Begum je zdaj zaprta v taborišču na severovzhodu Sirije, državljanstvo so ji odvzeli leta 2019, potem ko se je dvignila iz pepela t. i. kalifata ISIS.

Taborišče na severu Sirije
Taborišče na severu Sirije FOTO: AP

Odvetnik Akunjee je dejal, da bo novembra potekalo pravno zaslišanje, da bi izpodbijali odvzem državljanstva Shamimi, eden glavnih argumentov pa bo, da takratni minister za notranje zadeve Sajid Javid ni menil, da je Shamima žrtev trgovine z ljudmi. "Združeno kraljestvo ima mednarodne obveznosti glede tega, kako gledamo na žrtve trgovine in kakšno krivdo jim predpišemo za njihova dejanja," je dejal.

Ženske in dekleta, ki so zapustile udobje zahodnega sveta, da bi pomagale ISIS-u na način, za katerega so bile prepričane, da je pravi, se soočajo s kruto realnostjo, da jih svoje matične države nočejo več nazaj. Od leta 2012 je mnogo žensk in deklet odpotovalo v Irak in Sirijo, da bi postale džihadistične neveste. Veliko se jih je pridružilo prostovoljno, nekatere pa so tja pripeljali starši ali možje. Služile so predvsem za rojevanje otrok, zaradi slabih higienskih razmer pa sta bila spontani splav in smrt dojenčkov pogosti težavi, s katerima so se srečevale v od vojne razdejani družbi. Te ženske zdaj čakajo v taboriščih za pridržanje v severovzhodni Siriji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g12345@email.si
31. 08. 2022 14.17
+1
v SLO je stvar povsem enostavna. zbiranje podatkov je bilo nezakonito. kam je šla ta gospa, je njena stvar. da je morda sodelovala pri umorih ali jih vsaj omogočala, ni dokazov. naši vrli veleodvetniki bi brez težav našli še veliko grehov države. zaključek - uboga ženska, sistem se je spravil nanjo. pripada ji odškodnina, ne ravno majhna. povsem čista in nedolžna pred roko pravice. kaj pa bi potem počela tukaj, nikogar ne briga, dokler ne bi tega zares storila. a bi bilo prepozno za kar nekaj ljudi, njihovih najdražjih, prijatelje ... samo da sistem "deluje".
INŠTITUT 1.APRIL
31. 08. 2022 14.05
+7
plinske celice in adio z to bando
User1538643
31. 08. 2022 13.25
+2
Kot kaže, je več dvojnih, kakor enojnih agentov. V bistvu so najbrž vsi dvojni, le nekateri so navidezno dvojni.
Wolfman
31. 08. 2022 12.54
+4
ZDA, Anglija, Kanada, Izrael in Avstralija so klasični sodobni demokratični teroristi in vsi dobro poznamo njihova podtikanja, puči. usmrtitveizdajstva ter posledično vojne. Ostali pa so potem postali teroristi in prav zaradi njih!
Bofur
31. 08. 2022 12.43
+6
Saj to vemo vsi, ki razmišljamo z glavo. Isis je projekt zahodnih obveščevalnih služb, ameriško-britanske z denarno pomočjo Turkov in Savdov. Kje je grob Osame bin Ladna ?
Promotor
31. 08. 2022 13.20
+1
ap100
31. 08. 2022 12.08
+5
potrebno bi bilo absolutno prekiniti sodobne misijonarje, ki se iz ekstremnih šol bližnjega vzhoda množično selijo v Evropo z jasno vizijo in odlično strategijo - brez vrednot ki jih je v 2000 letih osvojila krščanska cerkev ter pomagala postaviti temelje demokratičnih režimov ni družbene in socialne prihodnosti
mastablasta
31. 08. 2022 12.22
+3
temelje demokratičnih režimov pač ni pomagala zgraditi krščanska cerkev. morda protestantska, pa še to dvomljivpo. Prvi so imeli demokracijo v Grčiji (resda le za določen razred, pa vseeno), nato v Rimu, ko krščanstvo še ni obstajalo. pa tudi nekatera slovanska plemena so volila. pa poglejmo še vrednote krščanske cerkve: ženska ni nič vredna, ker je moški glavni.zato je tudi le moški lahko duhovnik, ker kaj pa one vejo o veri? ženske so morale biti v starih časih povsem zakrite (sicer ne čez obraz). moški prav tako. brada resda ni bila obvezna, je bilo pa obvezno plačevanje cerkvenih davkov. lahko si plačal tudi odpustek. oziroma po domače povedano - narediš zločin in če le plačaš dovolj cerkvi ti je vse oproščeno. če si reven si pa v težavah. ločitve v krščanstvu niso dovoljene in niso možne, ko se enkrat poročiš si pečen. nasprotno so v islamu ločitve dovoljene. no pa še bi se našlo, samo ni to mesto za dolge debate.
ap100
31. 08. 2022 12.34
+2
nisi razumel, dolgo je trajalo - glede protestantizma upam da si vsaj prebral Lutrove teze, verjetno si slišal za ku kluks klan, puritance in podobno, ravno zaradi šibkosti cerkve, ki se je morala uklanjati močnim vladarjem v evropi je prišlo do razvoja družbe kar na bližnjem vzhodu ni običaj, čeprav se je občasno v preteklosti to že zgodilo
ap100
31. 08. 2022 12.55
+2
glede demokracije elita 10 % živečih ima takšno domokracijo z izkroščanjem 90 % prebivalstva da ne smejo delati - velja za grčijo in rim samo v italiji so imeli leta 0 okli 3 miljone sužnjev - demokracija volitev vodje kot pri slovanih je bila bistveno bolj razširjena po svetu in velja tudi v katoliški cerkvi, ko psihopati na vodilnih mestih razvrednotijo ženske to nima veze ne z vero ne z cerkvijo- lahko pa pomaga - in veljalo je v večini sveta - ženske so morale biti zakrite pri starih grkih - in davki so se plačevali vedno in povsod - tistemu ki jih je uspel pobrati - o srednjeveških odpustkih, ki so bile nabirke res ne bi zgubljal besed - a ti verjameš da ti je vse odpuščeno če se pokesaš - in ločitve v kirščanstvu so bile vedno dovoljene v času reformacije pa se je stvar bolj zaostrila
User300173
31. 08. 2022 13.08
+1
športnik66
31. 08. 2022 12.03
+25
Koliko enega truda in procesov zaradi ene zmedene ženske, ki si je sama želela biti del islamskih skrajnežev. Naj sedaj uživa tam, kjer je. Jaz bi ji prepovedal vstop na evropska tla do konca življenja.
mastablasta
31. 08. 2022 12.23
+9
jaz tudi mislim, da se ji je želja izpolnila. ne vem v čem je zdaj težava? ne moreš si kar naprej nekaj izmišljevat v življenju.
Jacek123
31. 08. 2022 12.00
+6
Sovražnike Evrope je spravljal iz Evrope in ob tem posredoval podatke obveščevalnim službam. Pohvalno!
bohinj je zakon
31. 08. 2022 11.52
+14
Reciklirati, da se ne množijo. Pa mamo mir.
_endrug
31. 08. 2022 11.51
-2
Dvojni agent?
Korintos11
31. 08. 2022 11.38
-5
Kaj A meri čakajo, zakaj ne napadejo Sirije.
Zvedavi_norec
31. 08. 2022 12.54
+2
Saj so jo! A ti živiš pod kamnom, al kaj?