Tujina

Tik pred rusko invazijo Abramovič svoje premoženje prenesel na otroke

Ljubljana, 09. 01. 2023 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luksuzne posesti, superjahte, helikopterji, zasebna letala ... Vse to si je pred začetkom ruske invazije na Ukrajino lastil ruski oligarh Roman Abramovič. A še pred prvim napadom Rusije na Ukrajino lanskega februarja je svoje premoženje začel prepisovati na svoje otroke, s čimer je uspešno obvaroval 'svoje' imetje.

Abramovičeva jahta Solaris
Abramovičeva jahta Solaris FOTO: AP

Med drugim je februarja 2022 v roke svojih potomcev predal deset čezmejnih skladov. Skupna sredstva v vseh so znašala slabe štiri milijarde evrov, prenesla pa so se na sedem njegovih otrok. Marca se je nato Unija odločila, da bo proti Putinovemu zavezniku in poslovnežu uvedla sankcije, med katerimi je tudi zaseg premoženja. 

Njegovi otroci so si sicer že pred predajo premoženja lastili raznolike deleže njegovih podjetij, jaht, letal in nepremičnin. A od februarja je njihov delež v večini precej narasel. Med drugim se je za 49 odstotkov dvignil njihov delež v premoženjskem skladu jahte Eclipse, katere vrednost je ocenjena na 700 milijonov dolarjev.

Poleg šestih jaht, ki so skupaj vredne več kot milijardo evrov, si (je) Abramovič lasti(l) še vsaj deset drugih plovil, poroča Forbes

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Februarja je spremenil lastništvo dveh zasebnih letal v skupni vrednosti 375 milijonov evrov. Dobra dva tedna pred prvim napadom je poskušal prodati tudi eno izmed svojih posesti na Portugalskem, a so transakcijo tamkajšnje oblasti zaustavile, saj so zamrznile njegova sredstva v državi, piše Guardian.

Tri mesece po uvedbi sankcij je prodal nogometni klub Chelsea, za katerega je prejel slabih pet milijard evrov. Klub si je lastil 19 let. 

Abramovičeva neto vrednost več kot sedem milijard evrov

Premeščanje premoženja je sicer podrobneje opisano v datotekah ciprskega podjetja MeritServus, ki je dve desetletji upravljalo s premoženjem nekdanjega lastnika nogometnega kluba Chelsea. Direktor podjetja Demetris Ioannides se na poizvedbe o premeščanju Abramovičevega imetja ni želel odzvati, je pa dejal, da "morajo lastniki vedno ščititi svojo lastnino".

Glede na poročila so bila Abramovičeva podjetja ob koncu leta 2021 skupaj vredna 2,5 milijarde evrov, v zadnjem letu pa se je vrednost njegovega premoženja povzpela na več kot sedem milijard evrov. 

Poročilo še razkriva, da je ruski poslovnež ustvaril prepleteno lastniško mrežo, s čimer je zaščitil lastništvo svojega imetja. Mreža podjetij je milijarderju omogočila udobno življenje – nakup letal, helikopterjev, zasebnih koncertov pop zvezdnikov na Karibih ...

V Londonu je tako ruski oligarh uspel obdržati prestižno vilo na Kensingtonskih vrtovih v vrednosti več kot 90 milijonov evrov.
V Londonu je tako ruski oligarh uspel obdržati prestižno vilo na Kensingtonskih vrtovih v vrednosti več kot 90 milijonov evrov. FOTO: Profimedia

Lanskoletne spremembe v lastništvu pa vzbujajo vprašanja, ali se je družina z reorganizacijo poskušala zaščititi pred izgubo takšnega stila življenja. V zakonodaji ZN je namreč navedeno, da je sankcionirana oseba lastnik le, če si lasti več kot polovico poslovnega ali fizičnega objekta. 

Zakonodaja VB dovoljuje tudi zamrznitev premoženja, če si sankcionirana oseba lasti manj od polovice določene stvari, a le pod pogojem, da ta oseba z omenjenim subjektom upravlja ali ima nad njim neposreden nadzor. A tu nastane nova težava, saj je podatke o nadzoru nad Ambramovičevim imetjem zaradi mreže lastništva težko ugotoviti.

Večina imetja ene izmed najbolj bogatih ruskih družin se sicer nahaja na območjih, kjer so varne pred sankcijami. V Turčiji sta tako zasidrani dve od več luksuznih jaht, že omenjena Eclipse ter jahta Solaris. Slednja se je marca prejšnje leto krajši čas nahajala tudi v Črni gori. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 01. 2023 16.57
-2
Če otroci niso 18 let stari bo moral vseeno poskrbeti za njihovo premoženje, vzdrževanje, plačevanje davkov...
marre
09. 01. 2023 16.33
+0
Točno se ve, kdo spada v Putinov krog zla in tem ljudem je treba pobrat komplet premoženje oz pustit toliko za neko normalno življenje, 2k na mesec.. In tudi ves denar, ki ga imajo rusi v obliki denarnih rezerv na zahodu, je treba takoj po vojni nament obnovi Ukrajine.. Se bo pa Rusom to štelo v znesek katerega bo potrebno plačati v smislu reparacij...
Broj1 TNT
09. 01. 2023 15.42
+3
vojna je nujna zadeva!a si predstavljate gužvo danes na zemlji če v preteklosti ne bi bilo vojn?vzemimo mravlje ki ne morejo več normalno oskrbovati mravljišča in gredo v vojno z drugim mravljiščem zato da sebe razredčijo potem pa je spet nekaj časa mir!pri človeku je pa treba še upoštevat da nikoli nima dost!
maršal Broz
09. 01. 2023 15.02
+1
Svetujeta mu pa Janševa prijatelja-Snežič in Simič
boslo
09. 01. 2023 15.15
+2
Predlagaj jima, da se držita tal. Balkoni in podobno so nevarni zadnje čase
Broj1 TNT
09. 01. 2023 14.42
+1
zadnjič je tle pisalo da rusi v paničnem strahu bežijo pred našimi šenkanimi tanki ,danes pa šokantna novica ja je en hudi poškodovan!kdo ga pa je poškodoval če se ga rusi tolk bolijo?
marre
09. 01. 2023 16.33
+3
ja ker med vojno se tanki ne poškodujejo, si pa ti res en biser, pravi kremeljski trolček.. KGB jevec bi bil ponosen nate, če mu ne bi bilo vseeno...
Broj1 TNT
09. 01. 2023 14.40
+2
tud tista številna padanja skozi okno so za lase privlečena !malo sem raziskoval in nobenega nisem našel ki bi bil zaposlen tam kjer so mediji objavljali !verjetno so bila tudi imena izmišljena !
Rudar
09. 01. 2023 15.33
+0
Broj1 TNT
09. 01. 2023 14.34
+0
torej privatna lastnina ni nedotakljiva kot se rado lažno navaja!se pravi da je jokanje zaradi denacionalizacije brez veze!
Broj1 TNT
09. 01. 2023 14.25
+5
tritve zahodnih medijev kaj vse so zasegli so bile samo lažna propaganda v resnici pa niso zasegli nič ker so vsi še ta prav čas poskril kar so imeli!
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 14.31
-1
Broj1 TNT
09. 01. 2023 14.35
+0
ej ti,tle ni wc!pejt ko kam drugam opravljat!
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 14.49
+0
Broj1 TNT
09. 01. 2023 14.22
+6
hahahahah sem takoj povedal da niso tolk neumni da bi pustil se pokrasti!pa ni to naredil amramovič ampak vsi !tukaj ste pa trdili kako so jih zasegal jahte vile,pa denar pa ne vem kaj še morda gate!
športnik66
09. 01. 2023 14.20
+4
V zahvalo, ker je 19 let vlagal v Chelsea ga je prva blokirala UK. Abramović je pa vložil več milijard € v ta klub, stadion,... Dobrota je sirota. Sedaj bo fino trošil v Turčiji in soseščini, kjer mu bodo za to hvaležni. Saj ne rabi Evrope, če ga le ta noče. Zapis novinarja pa - kakšna zavist veje iz njega...da bi le vsem vse vzeli, ker ima novinar le za sendvič in pivo v žepu. Svet se bo vedno ločil na tiste, ki imajo in tiste, ki nimajo. Tako je vedno bilo in vedno bo. Verjamem pa, da to tisti, ki nimajo, težko sprejmejo. Zlasti v Sloveniji.
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 14.35
+1
Seveda,... revež si je od ust trgal, da je mukoma spravil skupaj svoje premoženje, zdaj pa takole... Dobrota je sirota... Jokam od žalosti,... Neverjetno kaj se nekaterim dogaja. Pa tako pošten in dober človek...
cbrman
09. 01. 2023 14.45
+2
Ni bilo vedno tako, je pa že lep čas tako, da mora velika večina fejst delat , da micena manjšina zelo lepo živi.... Sicer pa tudi ta specialna operacija je posledica teh , ki imajo na vzhodu in teh , ki bi radi imeli še to na zahodu....
IskraLJ
09. 01. 2023 14.46
+4
Zmaga: Kaj konkretno pa je naredil narobe?!? Nasproti pa zeleni, ki se javlja s pisarne bidna, v smrt pošilja voljake in sodržavljane, poleg tega pa je sokriv za propad evrope. Kdo je zdaj slab?
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 14.52
+0
Daj še nekajkrat preberi kar si napisal,... pa si boš kar sam odgovoril. In kaj koga briga, od kje "se javlja" Zelenski? Če putler ne bi napadel Ukrajine, ne bi nihče umrl, noben tanka ne bi bil poškodovan, gospodarstvo bi še naprej cvetelo,... Kdo je zdaj kriv - tisti, ki je začel pobijati in razbijati, ali tisti, ki se brani? Res imaš skrenjeno "logiko".
IskraLJ
09. 01. 2023 14.58
+5
Če zeleni ne bi od leta 2014 izvajal geno.cida nad Rusi v ukr, se ne bi zgodilo nič. In še kaj ima Abramovic s tem? Ti točno veš, da je narod in EU že naveličan tega zelenega pajacka.
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 15.16
+0
Kar naprej ponavljate OČITNE LAŽI!!! Daj že enkrat zamenjaj svoj vir informacij, ker ste res že prav dolgočasni z enimi in istimi lažmi. V medijih SO ŽE DAVNO OVRGLI TE TRDITVE, ZA KATERE SO UGOTOVILI, DA SO NAVADNA (putlerjeva) LAŽ. Zato (in tudi drugih laži) je Zelenski vložil tožbo proti rf, oz. putlerju. Mimogrede,... celo sam sebe negiraš - ker če je putler napadel UA zato, da bi branil manjšino,... zakaj jo potem pobija? Aja, ljudje se dejansko nočejo odcepiti in se borijo na fronti proti okupatorju,... referendum je bil torej v celoti falsificiran,... itd., itd.. Kaj ima Abramovič s tem, pa raje vprašaj putlerja. Jaz zgolj predvidevam, da mu hudo zmanjkuje denarja, novih prilivov pa ne bo, ker je medtem že uspešno uničil rusko gospodarstvo, od Kitajske in Indije pa ni nobene konkretne pomoči. Zahod pa je sicer glede zasegov premoženja (nekaterim) oligarhom popolnoma jasen: "premoženje osebe, ki podpira režim, ki krši temeljne človekove pravice, bo zaseženo". Simple as that.
-2
Kar mu ne bodo zaplenili na zahodu, mu bo pa Putin...je že napovedal da se morajo tudi tajkuni žrtvovati, kar pomeni zaplemba premoženja...
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 14.36
-1
Itaq. Če se bo pa kaj upiral, zna pa leteti z oken višjih nadstropij.
zrela hruška
09. 01. 2023 14.14
-3
njegov in denar drugih rusov bo šel za obnovo ukraine. Putin pa v hag to se že ve in dogovarja...
NopeNoNever
09. 01. 2023 14.32
+2
komarec
09. 01. 2023 14.12
+3
Kot vse kaže ukrepi proti Rusiji sploh ne delujejo. Pol ukrajine je zrušene do tal. Ja no, nekateri že delajo računico koliko bojo zaslužili, ko bo vojne konec, vendar če bo Putin dovolil.
Stankur
09. 01. 2023 13.56
-3
Abramoviču in njegovim in njenim potomcem ter vnukom zapleniti vse. Pa bo mir vse posodi ne samo v Rusiji. Zaradi takih enih par naj strada svet? Kje so lovci na GLAVE?
komarec
09. 01. 2023 14.07
+6
A v Ameriki ni takih bogatašev? Kaj pa kraljeva družina v Angliji in še marsikje drugod?
cbrman
09. 01. 2023 14.26
+1
Ti so svoje bogastvo zaslužili s poštenim delom , to bi pa ja lahko vedel, da sploh sprašuješ takšne neumnosti...
zemljan10
09. 01. 2023 13.52
+7
Nikoli ne bom razumel, zakaj bi človek rabil šest jaht. Hvala bogu, da sem tolk tumast.
+4
Verjetno oddaja v najem. Enkrat sem računal, 10 miljonska jahta se povrne v 100 tedenskih najemih, se pravi 100.000 na teden plus gorivo in v 2 letih če bi bil najem nonstop, bi bila poplačana... seveda zavarovanja, vzdrževanje...malce podaljšajo...
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 14.41
-1
Malce??? Hmmm, koliko najemnikov pa ocenjuješ, da ima? In privezi so (poleg drugih stvari) astronomsko dragi. Ko sta se z ženo odločila, da bo rodila v New Yorku, je privez za Eclipse stal okrogel milijon USD/dan. Kje so še vsi ostali stroški... osebje, vzdrževanje, zavarovanje, gorivo,...
dron
09. 01. 2023 13.47
+2
To sta mu prelagala, plastični in puklavec...
MetkinPorivačFantOdFare
09. 01. 2023 13.10
-6
Ti na ruskom govoriš maladjec
proofreader
09. 01. 2023 13.05
+8
Na našem ustavnem sodišču bi vsi ti neustavni zasegi padli.
Korintos11
09. 01. 2023 13.26
+4
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2023 15.26
+1
Višje gor Joužek popivalec trdi, da ni bilo nobenih zasegov. Zmenite se.
proofreader
09. 01. 2023 13.04
+4
8 paketov sankcij ni delovalo, razen da imajo državljani EU težave. Morda pa bo deveti paket deloval.
komarec
09. 01. 2023 12.57
-1
Slava Putinu, slava Rusiji.
cekinar
09. 01. 2023 13.07
+3