Tujina

TikTok: sodišče presodilo, da se zaenkrat lahko izognejo prepovedi v ZDA

Washington, 28. 09. 2020 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
5

TikTok se je zaenkrat izognil vladni blokadi v ZDA. Okrožno sodišče v Washingtonu je namreč v nedeljo začasno ustavilo odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v skladu s katero si novi uporabniki aplikacije ne bi več smeli nalagati na pametne naprave. Trumpova administacija trdi, da aplikacija predstavlja grožnjo za državno varnost.

Okrožni sodnik Carl Nichols je na zahtevo TikToka začasno ustavil izvajanje Trumpovega izvršnega odloka. Trump je Tiktok razglasil za grožnjo ameriški nacionalni varnosti, češ da omrežje oz. njegov kitajski lastnik Bytedance dovoljuje dostop do zbranih podatkov kitajskim oblastem. Minulo nedeljo naj bi tako v veljavo stopila prepoved nalaganja TikToka ali njegovih posodobitev na mobilne naprave.

"Zadovoljni smo, da se je sodišče strinjalo z našimi pravnimi argumenti," so v TikToku zapisali po odločitvi. "Še naprej se bomo borili za svoje pravice v dobro naše skupnosti in zaposlenih," so dodali.

TikTok v ZDA  zaenkrat še lahko nabira nove uporabnike.
TikTok v ZDA zaenkrat še lahko nabira nove uporabnike. FOTO: Dreamstime

V TikToku so pred sodiščem poudarjali, da bi bila lahko že začasna prepoved delovanja aplikacije v ZDA uničujoča, podjetju bi napravila nepopravljivo škodo in ogrozila njegovo rast ter poslovni ugled. Odvetnik TikToka John Hall je poudaril, da bi ukinitev platforme pomenila zaprtje javnega foruma, ki ga uporablja na desetine milijonov Američanov. TikTok je trdil tudi, da bi bila s prepovedjo nalaganja posodobitev ogrožena varnost podatkov uporabnikov aplikacije.

Bela hiša je medtem trdila, da ima ameriški predsednik pravico sprejemati odločitve, ki se nanašajo na nacionalno varnost. Znova so zatrdili, da je Bytedance povezan s kitajsko vladajočo partijo in je tako njeno "glasilo". Ameriško ministrstvo za trgovino je po sprejemu odločitve sodišča zatrdilo, da jo bo spoštovalo, hkrati pa bo še naprej "z vsemi silami branilo izvršni odlok pred pravnimi izzivi".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriške oblasti so nove spremembe napovedale za 12. novembra, ko naj bi aplikacija za izmenjavo videoposnetkov v ZDA, če ne bi našla novega ameriškega lastnika oz. partnerja, v celoti prenehala delovati. Nichols je sicer pozval podjetje in administracijo k iskanju sporazumne rešitve, je pa poudaril, da njegova odločitev ni nujno dokončna.

Za ljubitelje TikToka v ZDA se tako za zdaj ne bo nič spremenilo, v platformi bodo lahko uživali še naprej. TikTok pa bo lahko nadaljeval z iskanjem morebitnega kupca oz. partnerja, s katerim bi ustrezno naslovil ameriške pomisleke. Trump je pred dobrim tednom dni načelno že odobril namero dogovora med ameriškim podjetjem Oracle in Bytedance.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
28. 09. 2020 16.20
-1
Crump pa v jok in na............🌳🌳🌳🌳
Al83
28. 09. 2020 14.21
-1
V Washinghtonu, kjer imajo demokrati 95%, in ga zato hočejo narediti v državo, če prav je namen Wshinghtona že tristo let, da je nevtralen zato, da predsenik ne rabi odgovarjat nikomer- Bela hiša ni pod nigomeršno juresticijo. Sicer pa bodo v vrhovnem sodišču bodo imeli sedaj republikanci večino 6 proti 3, zato vso srečo tam.
jankomat
28. 09. 2020 14.08
-1
TAKA JE LAHKO SAMO GOSTILNIŠKA POLITIKA!
Cene3903
28. 09. 2020 13.04
-1
Dostop do katerih podatkov? Mladoletnih punc, ki kažejo riti?
Generacija56
28. 09. 2020 12.04
+4
Baje bi naj bile ZDA pravna država.... A medtem so zgazili mednarodno pravo, morda bodo še svojega?