Tujina

Mlade spodbujajo k davljenju in 'lomljenju lobanj'

London, 05. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

TikTok je eno najbolj priljubljenih družbenih omrežij, njegova uporabniška vsebina pa sega vse od nedolžnih plesnih koreografij do nevarnih izzivov, ki privlačijo predvsem mlade. Žrtev enega od viralnih izzivov je tudi 12-letni britanski deček Archie, ki so ga zdravniki razglasili za možgansko mrtvega. Na kakšen način deluje TikTok in zakaj tovrstnih videov, ki spodbujajo mlade k samopoškodovanju, ne omeji?

Britanka Tori Barber je pri svoji desetletni hčerki na rokah opazila temno vijolične kroge. Sprva je mislila, da gre le za nedolžno risanje po rokah, kasneje pa je ugotovila, da gre za opekline, ki so posledica pršenja deodoranta po koži s kratke razdalje, poroča DailyMail. 

Vijolični krogi so bili šele začetek. V 24 urah je bila šolarka že v bolnišnici z neznosnimi bolečinami, zdravniki pa niso izključili možnosti presaditve kože. Barberjeva je kasneje, ko si je hčerka že opomogla, na spletu objavila fotografije opeklin, in sicer z namenom, da bi starše opozorila na nevaren izziv, ki se širi po družbenih omrežjih. 

"To je bil trend, ki ga je nekdo opazil na TikToku, moja hčerka pa je želela videti, kakšen je občutek. Ni vedela, da se bo tako izteklo." 

TikTok se je vse od ustanovitve leta 2017 zavihtel na sam vrh najbolj priljubljenih družbenih omrežij na svetu. Uporabnikom omogoča deljenje kratkih videoposnetkov – vse od nedolžnih plesnih koreografij do nevarnih izzivov. 

TikTok je še posebej priljubljen med mladimi.
TikTok je še posebej priljubljen med mladimi. FOTO: Dreamstime

Žrtev podobnega izziva je tudi 12-letni Archie Battersbee, ki so ga zdravniki razglasili za možgansko mrtvega. Njegova mama je prepričana, da je sin sodeloval v spletnem izzivu, ki spodbuja mlade, da se davijo, dokler ne izgubijo zavesti. Mama je Archieja našla nezavestnega v sobi, okoli vratu pa je imel ovito vrvico. 

TikTok zanika kakršno koli odgovornost in zatrjuje, da "odstranjuje vse vsebine, ki spodbujajo nevarno vedenje". Archijev primer pa ni osamljen. Pretekli mesec sta družini dveh mladih deklet v ZDA vložili tožbo proti družbenemu omrežju. Kot trdita, so nevarne vsebine na platformi krive za smrt deklic. 

Izziv, ki so ga preizkusili Archie in omenjeni dve dekleti, je v zadnjem letu postal vse bolj priljubljen, povezan pa je s smrtjo še petih otrok, starih od 10 do 14 let v Italiji, Avstraliji in ZDA. 

Izziv davljenja sicer ni edini. V izzivu "sol in led" si udeleženci na kožo stresejo sol, nato pa jo prekrijejo z ledom, kar povzroči opekline druge stopnje in ozebline. Izziv z muškatnim oreščkom vključuje uživanje te začimbe, kar vodi do hudih stranskih učinkov, ki vključujejo povišan srčni utrip, težave z dihanjem in krče. Izziv Benadryl, v sklopu katerega mladi zaužijejo nevaren odmerek antihistaminikov, lahko povzroči napade in srčni zastoj. 

Eden najbolj pretresljivih izzivov je t. i. "lomljenje lobanj". Medtem ko ena oseba skoči visoko v zrak, jo drugi dve brcneta v noge, tako da pade na hrbet in z zadnjim delom glave udari ob tla. 

Izzivi se sicer širijo tudi po drugih družbenih omrežjih, hkrati pa se nenehno spreminjajo, zato jih je težko nadzorovati. TikTok od uporabnikov zahteva, da so starejši od 13 let, a pravilo v praksi ne deluje. Britansko poročilo je pokazalo, da ima tretjina otrok, starih od pet do sedem let, že uporabniški račun na TikToku. Podoben odstotek je v populaciji med 8 in 11 let. 

Archie Battersbee je možgansko mrtev zaradi spletnega izziva, ki mlade spodbuja k davljenju.
Archie Battersbee je možgansko mrtev zaradi spletnega izziva, ki mlade spodbuja k davljenju. FOTO: Profimedia

Algoritem, ki se hitro uči 

K temu prispeva tudi TikTokov skrivnostni algoritem, ki uporabniku ponuja prilagojeno vsebino glede na pretekle oglede. Ameriški starši, ki tožijo TikTok, trdijo, da je bil ravno algoritem aplikacije tisti, ki je deklicam ponudil nevarno vsebino. 

Družbeno omrežje tekočih sodnih sporov ne želi komentirati, poudarili pa so, da so podobni izzivi med mladimi obstajali že pred pojavom njihove platforme. "TikTok je še posebej močan, ker je način delovanja njegovega algoritma nekoliko drugačen od drugih platform, kot sta Meta ali Instagram. V kratkem času se bo platforma hitro naučila, kaj želi posameznik videti," pojasni strokovnjak za družbena omrežja Matt Navarra

"To pomeni, da se lahko nekateri trendi zelo hitro razširijo, in zdi se, da je to tisto, kar je v ozadju teh izzivov. Mali Tommy ali Sarah, ki nista nikoli do zdaj pokazala zanimanja za pršenje deodoranta po rokah, lahko zelo hitro najdeta ljudi, ki delijo ta izziv," še dodaja. 

TikTok vztraja, da skrbi za varnost svojih uporabnikov, ta teden pa je objavil načrte za strožje moderiranje vsebine z namenom zaščite mladih uporabnikov. "Nič nam ni pomembnejše od varnosti in dobrega počutja naše skupnosti, zlasti naših mlajših članov. V skladu z našimi smernicami ne dopuščamo vsebine, ki spodbuja nevarna dejanja, ki lahko povzročijo škodo," je za DailyMail zapisal tiskovni predstavnik podjetja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Orion1772
09. 08. 2022 21.39
Nevem kaj se je zgodilo z zdravo pametjo kako ti sploh pride namisel davljenje ali nanašanje deodoranta s neposredne dolžine in kar se tiče archija nedi dvomil če je ta "trend" mamina krinka za poskus samomora.
mercedesw201fan
06. 08. 2022 14.25
+1
in od kdaj je influencer oz bloger oseba katera je strokovna za doloceno temo in si zasluzi toliksno pozornost oz. se huje spostovanje mnenja....kot bi ovco poslusal ....
mercedesw201fan
06. 08. 2022 14.23
+1
svet je nor, mlade generacije zivljensko nerazgledane, nwolikane in brez etike koliko se vsi norca delqjo iz črednega nagona in spletnega črednega sledenja je na žal realost prav taksna...ljudje postajajo kot lutke...zalostno...
PomisliNaSonce
06. 08. 2022 11.16
+1
Provokativni razpečevalcem je treba omejiti dostop do svojega gnezda
Triindvajseti December
05. 08. 2022 12.30
+5
Jaz imam še boljši predlog kot ukinitev družabnih/družbenih omrežij. Uvesti plačljiva omrežja oz. za vsa omrežja uvesti plačilno politiko... Denar pa nameniti neposredno za otroke socialno šibkih družin! 😉
Tajkun Pirc Musar
05. 08. 2022 11.57
+15
Naravna selekcija.
Sidr
05. 08. 2022 11.55
+11
Vsa družabna omrežja bi bilo treba ukiniti,pa ne bi bilo teh traparij itd.Jaz ne uporabljam nobeno družabno omrežje.
Triindvajseti December
05. 08. 2022 12.28
+2
brusilec
05. 08. 2022 12.36
+2
PomisliNaSonce
06. 08. 2022 11.18
+2
Omejevanje je na strani uporabnikov vedno, ne na strani ponudnikov.
cecen
05. 08. 2022 11.42
+31
Ne pozabite, mediji, da ste za širjenje in prepoznavo takih aplikacij veliko zaslužni tudi sami. Zadnjič sem se prav zgrozil pri prispevku o "lepo oblečenih politikih", ker ste za izjavo vprašali dekle, ki je po vaših navedbah tik-tokerka. Kaj za hudiča je to? Strokovnjak? Poznavalec? Ne, nič od tega. Samo nekdo, ki nima pojma o ničemur, vi pa ji v večernih novicah dajete kredibilnost o stvareh, o katerih nič ne ve. Le kako bo potem mladina vedela, kaj je prav in kaj ne, koga poslušati ali mu zaupati, komu pa ne?
Tago
05. 08. 2022 11.59
+19
In influencerji, ki nabirajo oglede in ne vem kakšno slavo. To je zasužnjenje, poneumljanje lju, da se ne ukvarjajo s pravimi zadevami, problemi, pocetjem svojega župana, politikov, vodilnih države.
oježeš
05. 08. 2022 12.15
+7
Pomembno je samo, da se klika, da pa se je treba navajati neke pompozne naslove, ki pritegnejo vsakega, ki odpre nek medij. Škoda, ki je napravljena jih ne zanima, samo kliki, da je na koncu leta dobiček pred drugimi (misli, ko seštevajo klike, da so prvi z največ kliki).
brusilec
05. 08. 2022 11.25
+8
po eni strani, taki labilni osebki so vedno bili, ampak na drugih drogah.. ko sem jst bil mlad so po solah pohal marihuano, sprehajal z noži do polnoči, vohali lepilo, .. pa tudi pritiskanje na prsa da pades v nezavest je bila popularna. naloga staršev je, da se otroka zaposli, pouči.. ne moreš ga pa skrivat in ujckat do 30 leta.
Carpediem32
05. 08. 2022 11.16
+6
Moja vnukinja ima pet let. Niti pod razno razen kakšne risanke ne gleda ničesar drugega. Je niti ne zanima, ker ima veliko drugih, bolj zdravih aktivnosti. Glasba, ples, telovadba. Pomaga pri peki piškotov in drugih peciv, zanima jo, kaj se dela na vrtu.
brusilec
05. 08. 2022 11.26
+21
pet let .. pocakaj se 10, pol se pa porocaj.
Tago
05. 08. 2022 12.03
+3
Žal tudi holivudarske risanke, najbolj nežne, imajo sporočila, ki nspeljujejo na obnašanje otrok. Da ne govorimo o igralcih, ki so sužnji sistema. Dobiš delo ampak moraš....
oježeš
05. 08. 2022 12.17
+9
Če bo vzgoja normalna s strani staršev, se bo lahko tudi čez 10 let pohvalil s hčerko, da je še vedno normalna.
Dont worry be happy
05. 08. 2022 11.08
-9
Edina aplikacija ki nima reklam in je zanimiva oz poucna, odvosno kaj spremljate zahodu gre v nos ker je kineska.. ce bi zaradi zahodnih aplikacij umrlo 100ljudi naenkrat sploh ne bi bilo novica o tem pac demokracija pa to
skuripanda burns
05. 08. 2022 11.19
+9
Poučna, je napisal. POUČNA. HAHAHAHAHAHA No ja, za tiste, ki imajo intelekt vrtnega polža, je mogoče res poučno, kako pojesti Tide pod.
Tago
05. 08. 2022 12.11
+7
Res je, žal starši vedno manj sodelujejo pri vzgoji otrok, kaj gledajo o, s čim se ukvarjajo. Namen teh omrežij je, da se ljudje zamotijo, poneumljajo, če hočete , povedo o sebi vse in vsem. To je namen, da ne opazimo kaj se v resnici dogaja. Podatki, ki jih potegnejo se uporabljajo za vse mogoče, na koncu za totalni nadzor nad človekom in njegovimi možgani.
oježeš
05. 08. 2022 12.18
+1
Poučna je vsaka, žal nekatere tudi za pogubo življenja, ki se po zvestem sledenju ne da več popraviti.
Prokleta Zima
05. 08. 2022 11.05
+4
Človek je zaradi razuma stopil v lastno past. Vse je totalni nesmisel. Pokopališča so polna lepih , pametnih in bogatih, med drugimi. In kaj zdaj? Ja nič, pripovedujte si pravljice.
jannet
05. 08. 2022 11.02
+13
ukint to aplikacijo ker je tuk brezveze da glava peče in slabo vpliva ne samo na otroke amoak tudi "odrasle otroke"
hondoid
05. 08. 2022 10.59
+8
Prepoved takih vsebin..
Et54678
05. 08. 2022 10.51
+14
brusilec
05. 08. 2022 10.49
+7
edina restev bi bila da se vsaj nekatere kaznuje. te ki so najvecji delilci, pa te ki so prvi delili te posnetke. nekaterim zapreti kanale, ce pa le mozno pa jih locirati, javno osramotiti in pa javno delo, glede na to da so mladoletniki.
oježeš
05. 08. 2022 12.20
+3
Ja, najboljše bi bilo, da jih javno zaposlijo v kakšen pogrebni zavod, kjer pripravljajo mrtve za žar ali pokop. Potem bi še koga spravilo k pameti.
Uroš
05. 08. 2022 10.40
+7
Ni nas preveč. Ravno obratno. Je la to neke vrste naravna selekcija
akmt
05. 08. 2022 10.34
+8
Bistvo tiktoka je čimvečja neumnost.Zakaj ? Ker-bolj je stvar neumna, več bo sledilcev in s tem KEŠA ( pa seveda ga ne dobijo sledilci...)
akmt
05. 08. 2022 10.32
+5
jaz pa nimam nič proti takšnim "izzivom"...nas je itak preveč....pa naj predčasno nehajo živet.....izziv davljenja do izgube zavesti.....zakaj že...???? kaj si misli tisti, ki gre to narest? da bo postal slaven kot kardašijanke, čeprav bo šel na drug svet? ZAKAJ PA MOJI OTROCI NE DELAJO TAKŠNIH NEBULOZ...?
Triindvajseti December
05. 08. 2022 10.38
+1
akam-na nek nacin imas prav, samo ne prehitevaj oz. ne bodi tako preprican/a da tvoji tega ne pocnejo... pomoje nemore biti hujsega, kot izgubit otroka...
brusilec
05. 08. 2022 10.46
+2
akam.. glede na to da to ti privoscis drugim, se pravi ne resevanje problema, ampak delanja norca .. cisto komot mi privoscimo tebi in tvojim bliznjim .. da bi le en tvojih bil direktno ali pa indirektno zrtev taksnega izziva.. pa lep dan.
Laki je malo nervozan
05. 08. 2022 10.29
+16
Vsem tem družbenim omrežjem gre izključno za dobiček, čeprav imajo polna usta kako skrbijo za varnost.Jaz imam na Facebook zidu dnevno cel kup oglasov za finančne prevare, pa cel kup drugih podobnih mahinacij, nedolgo nazaj se je full oglaševal nek perpetum mobile oziroma neka naprava ki proizvaja energijo za nič.Jaz pa ko nekomu napišem bedak me banajo za 30 dni.Seveda jaz ne plačujem Facebooku za reklame.