Tujina

Tisoče ljudi v Ohiu se ne sme vrniti na domove v bližini iztirjenega vlaka

East Palestine, 07. 02. 2023 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč prebivalcev krajev v vzhodnem Ohiu in zahodni Pensilvaniji se zaradi nevarnosti eksplozij in uhajanja nevarnih snovi iz vagonov iztirjenega tovornega vlaka še ne sme vrniti domov. Več vagonov še vedno gori. Oblak dima, ki se dviga nad območjem, je videti daleč naokoli.

V bližini kraja East Palestine se je v petek, 3. februarja, iztiril in zagorel tovorni vlak, ki je v desetih od 50 vagonov prevažal vinil klorid, gorljive tekočine, butilakrilat in ostanke benzena. Zato so oblasti odredile evakuacijo bližnjih krajev, skupaj več kot 5000 ljudi. Požar so gasili gasilci iz treh zveznih držav, tudi s pomočjo brezpilotnih letal.  

Gasilcem in pristojnim službam je v ponedeljek iz nekaj prevrnjenih vagonov uspelo nadzorovano izpustiti nevaren vinil klorid, kar je povzročilo načrtovane eksplozije, ob katerih so smrtonosni kovinski deli leteli tudi kilometer in pol daleč. Akcijo so zaradi nevarnosti eksplozij morali prekiniti. "Kemikalije v petih iztirjenih vagonih so nestabilne in bi lahko eksplodirale. Zato prosimo vse, naj ostanejo na varnem," je med drugim dejal župan okrožja East Palestine Trent Conaway.  

Pristojni iz ameriške agencije za varstvo okolja in ekipe za zaščito pred nevarnostmi spremljalo kakovost zraka in vode na območju. Iz vagonov uhajajo strupeni hlapi. Ogenj pa je povzročil toliko dima, da so ga regionalni meteorologi zaznali na vremenskem radarju. Na območju bodo do konca tedna zaprte šole, ustavljen je tudi lokalni promet.  

Nesreča se je zgodila zaradi tehnične napake na vlakovni kompoziciji, sta sporočila železniški operater Norfolk Southern in Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB). Strojevodjo in njegove pomočnike je malo pred iztirjenjem na napako opozoril alarm, zato so aktivirali zasilno zaviranje, kar je zaradi hitrosti povzročilo iztirjenje 20 vagonov. Na pomoč so se odzvali gasilci iz treh ameriških zveznih držav. Območje so gasili tudi s pomočjo brezpilotnih letal. Delo pa jim otežujejo izjemno nizke temperature, saj so zamrznili tovornjaki, ki so črpali vodo za gašenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bananistanec
07. 02. 2023 12.45
+0
Kako potekajo pa mirovna pogajanja Zelenski-Putin, ali jih k temu spodbujajo EU in ZDA, BiH so sprostili izvoz lesa, kdaj se bo to pri nas poznalo, zakaj Slovenci živimo tako drago življenje
Nace Štremljasti
07. 02. 2023 12.15
+2
bog dobro plačuje ter hudo kaznuje ane