Tujina

Izrael nad bolnišnico v osrednji Gazi, tisočeri proti Netanjahuju

Jeruzalem/Tel Aviv/Gaza, 31. 03. 2024 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., STA, K.K.
Komentarji
0

Izraelske sile so napadle dvorišče bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Balah v osrednji Gazi. Po navedbah lokalnih oblasti so letala zadela dva šotora, ki so ju uporabljali novinarji in razseljeni civilisti. Izraelska vojska medtem trdi, da je zadela poveljniški center oborožene skupine Islamski džihad. Ubite so bile najmanj štiri osebe. Izraelski narod je medtem vse bolj besen na skrajno desno vlado Benjamina Netanjahuja in na njegove poteze v Gazi.

Tiskovni predstavnik bolnišnice je povedal, da so bolniki, ranjeni in številni, ki so se v bolnišnico zatekli, v stanju panike, saj jih je strah, da bodo izraelska letala znova ciljala bolnišnično poslopje, poroča katarska televizija Al Jazeera. Kot navaja palestinska tiskovna agencija, so bili v napadu ubiti najmanj štirje ljudje, še 16 je ranjenih.

Gre za nov napad izraelskih sil na zdravstvene ustanove v Gazi in sledi obleganju bolnišnice Al Šifa na severu enklave. Kot navajajo palestinske oblasti, je bilo tam v več kot dveh tednih ubitih okoli 400 ljudi.

Izraelska vojska vztraja, da palestinski borci bolnišnico, ki je že večkrat bila tarča okupacijskih sil, uporabljajo kot oporišče.

Vlada v Gazi poroča o 107 bolnikih, ki da ostajajo ujeti v uničenem bolnišničnem poslopju. Notri naj bi bilo tudi okoli 60 zdravstvenih delavcev, vsi skupaj pa se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane, vode in zdravil, ki jih že sicer kronično primanjkuje v mestu Gaza.

Skupno število ubitih v skoraj šestmesečni izraelski ofenzivi se bliža 33.000, število mrtvih pa bi lahko skokovito naraslo zaradi lakote in širjenja bolezni, opozarjajo strokovnjaki.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.

Tisočeri proti Netanjahuju: zahtevali odstop premierja, več protestnikov aretirali

Izraelski narod je vse bolj besen na skrajno desno vlado Benjamina Netanjahuja. Nezadovoljni so namreč z njegovimi potezami v Gazi. Protestniki so se tako znova podali na ulice Izraela, kjer so vlado pozvali k odstopu. V Tel Avivu pa so se policisti spopadli s protestniki in jih razgnali z vodnim topom. Več protestnikov so aretirali. V soboto je ob tem proti Gazi odplulo drugo plovilo, ki ljudstvu prinaša pomoč. V Gazo naj bi prispela v prihodnjih dneh.

Protivladni protesti so v soboto potekali v Tel Avivu in Jeruzalemu, poroča Deutsche Welle. Protestniki v Tel Avivu so blokirali mestno obvoznico in zahtevali predčasne volitve ter pozivali k izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas.

Vojna na Bližnjem vzhodu se približuje šestim mesecem, v ujetništvu pa še vedno ostaja več kot 100 talcev.

Podobno je bilo v Jeruzalemu, kjer je več sto protestnikov nastopilo proti premierju Benjaminu Netanjahuju ter njegovo skrajno desno vlado obtožilo, da ni zagotovila izpustitve približno 130 talcev, za katere se domneva, da so še vedno v Gazi. Za 33 se domneva, da so od začetka vojne umrli.

Izraelska policija je na spletu sporočila, da si prizadeva vzdrževati javni red, protestniki so namreč blokirali glavne ceste v obeh krajih.

V Tel Avivu so se policisti spopadli s protestniki, dejanja protestnikov so označili za nezakonita in jih razgnali z vodnimi topovi. Izraelski mediji poročajo, da je bilo aretiranih 16 ljudi.

O manjših protestih poročajo še iz drugih manjših mest po državi. Na demonstracijah so bili tudi svojci nekaterih talcev. 

Proteste v Jeruzalemu načrtujejo tudi za veliko noč.

Izrael kljub diplomatskim prizadevanjem še naprej napada Gazo

Potem ko so zunanji ministri Francije, Jordanije in Egipta v soboto v Kairu pozvali k takojšnjemu premirju v Gazi, danes iz egiptovske prestolnice napovedujejo nadaljevanje pogajanj za ustavitev nasilja v palestinski enklavi. Izrael medtem nadaljuje z napadi, davi so med drugim ciljali begunsko taborišče Magazi v osrednji Gazi.

Egiptovski varnostni mediji so za eno od tamkajšnjih televizij potrdili, da bodo danes v Kairu znova stekli pogovori za dosego premirja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki vlada v Gazi.

Željo po takojšnji prekinitvi ognja v enklavi so v soboto v Egiptu izrazili zunanja ministra Francije in Jordanije, Stephane Sejourne in Ajman Safadi, ter njun gostitelj Sameh Šukri.

Med trajajočimi diplomatskimi prizadevanji za mir na Bližnjem vzhodu Izrael nadaljuje s smrtonosnimi napadi na Gazo. Palestinska tiskovna agencija Wafa je poročala o napadu na begunsko taborišče Magazi, v katerem so bili davi ubiti najmanj trije ljudje, več je ranjenih. Pred tem je katarska televizija Al Jazeera poročala tudi o napadih na Han Junis na jugu enklave.

Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo ponoči skupno ubitih 75 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je bistveno naraslo tudi število mrtvih v sobotnem stampedu in streljanju med razdeljevanjem humanitarne pomoči v mestu Gaza na severu. Po zadnjih podatkih je v najnovejšem primeru izraelskega streljanja na čakajoče na hrano umrlo najmanj 17 ljudi, še okoli 30 je ranjenih.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.

Na poti proti Gazi še druga ladja pomoči

Ob tem je v soboto Ciper zapustilo tudi drugo plovilo ter se odpravilo proti Gazi. Tja naj bi v prihodnjih dneh prineslo nujno potrebno humanitarno pomoč.

Več mednarodnih organizacij je opozorilo, da je Gaza sredi že tako katastrofalne humanitarne krize, ki jo povzročajo stroge omejitve količine pomoči, ki so jo izraelske oblasti dovolile dostaviti v Gazo, na robu lakote.

Po napadu 7. oktobra lani je bil večji del Gaze ob intenzivnih zračnih napadih in kopenskih ofenzivah uničen. Po navedbah ministrstva za zdravje je v enklavi, ki jo vodi Hamas, umrlo več kot 32.000 Palestincev.

Kratek premor v spopadih novembra je bil dosežen s sporazumom s Katarjem o izpustitvi 110 talcev v zameno za 400 palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.

Izrael je od takrat zavrnil naraščajoče mednarodne pozive k prekinitvi ognja in preklicu načrtovanega napada na obmejno mesto Rafah v Gazi, ki je postalo dom več kot milijonu Palestincev, ki bežijo pred nasiljem v preostalem delu pasu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou