Tujina

'To nista Irak in Afganistan. To je boj proti moderni konvencionalni vojski. Situacija je brezupna'

Ljubljana, 17. 03. 2022 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Nobena skrivnost ni, da je Ukrajina že od leta 2014 bojišče, na katero so se napotili številni prostovoljci in plačanci z vsega sveta. V državi so v zadnjih osmih letih delovali številni zahodni vojaški inštruktorji in različni prostovoljci, tako na vladni kot na uporniški strani. Ruska invazija 24. februarja in ukrajinski poziv k vstopu v "legijo tujcev" pa sta na široko odprla vrata številnim, tudi na hitro upokojenim pripadnikom britanskih specialnih sil, ki so na ukrajinsko bojišče odšli bodisi zaradi solidarnosti bodisi zaradi bojaželjnosti. Ko so ruske letalske sile uničile kompleks za usposabljanje tujih borcev v Javorivu v bližini poljske meje, pa se je zanos ob stiku z realnostjo pri mnogih spremenil v paniko in beg.

Nekdanji britanski vojaški bolničar Jason Haigh je za The Sun opisal svojo izkušnjo spopada z ruskimi silami za letališče Antonov pri Kijevu. 34-letni Jason, ki je bil na dveh iraških misijah, je povedal, da je v Ukrajino odpotoval februarja. Kot je pojasnil najbližjim, ki so bili ob njegovi odločitvi pretreseni, je v Ukrajino odšel, ker je kvalificiran vojaški bolničar in pogodbenik z izkušnjami in ker je želel storiti nekaj dobrega. V Kijev je prispel pred ruskim napadom in se skupaj s skupino tujcev pripravil na začetek vojne. 

"Spal sem, nato pa me je zbudil kolega. Svet je razneslo. Lahko si slišal rakete, ki so letele nad stavbami. V daljavi je žarelo mesto. Bilo je povsem nerealno." Jason si je nadel neprebojni jopič, prijel za orožje in se pridružil ukrajinskim silam, ki so branile vojaško letališče. "Prišli smo v tišini, nato pa so se za nas odprla vrata pekla. Eskadrilja ruskih letal je izstrelila več raket, pridružila pa se je tudi flota helikopterjev." Njegova skupina se je v vsesplošni zmedi zatekla v gozd. "Malo je manjkalo, pa bi nas bili pobili. Še nikoli v življenju nisem izkusil takšne ognjene moči. Mislim, da je nihče v naši generaciji ni. Irak in Afganistan sta bila povsem drugačna. Rusi imajo moderno konvencionalno vojsko." 

Jason in njegovi prijatelji so se uspešno umaknil z letališča, kljub ukrajinskim protinapadom pa so Rusi zadržali nadzor nad njim. Zaradi suma, da sta ruska agenta, sta nato z ameriškim prijateljem pristala v rokah ukrajinskih specialnih enot, ki so ju po nekaj urah intenzivnega zasliševanja vendarle izpustile. Po hitrem postopku sta se napotila proti Lvovu in nato zbežala čez ukrajinsko-poljsko mejo. Jason je še dejal, da se Ukrajinci borijo kot levi. 

Nedeljsko uničenje Mednarodnega centra za mir in varnost v bližini poljske meje je pomenilo hud udarec za številne prostovoljce in plačance iz tujine. Po uradnih podatkih je v ruskem bombardiranju umrlo 35 vojakov, še 134 pa je bilo ranjenih, čeprav so številke neuradno še precej večje, o čemer pričajo tudi preživeli.

"Ne vem, kaj naj rečem. Tam so specialne sile z vsega sveta, od Evrope do Amerike in Kanade. Vem samo to, da so vsi mrtvi. Preprosto ne morete razumeti, kako je, ko gredo proti vam letala in izstreljujejo rakete. Tega ne morete razumeti. Vsega je konec, konec je. Celoten objekt je bil uničen," je povedal brazilski prostovoljec na družbenem omrežju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Danes sem bil tam. Odneslo me je s postelje, ko je vojašnico zadela prva raketa ... Baza je uničena, prav tako skladišče orožja, to pa verjetno pomeni konec legije. Približno 60 nas je zbežalo. Na fronto pošiljajo neusposobljene fante z malo orožja in slabimi puškami, zato množično umirajo. Tisti, ki so ostali v centru, so bili zvečer znova bombardirani, število žrtev ni znano. Če se še vedno želite pridružiti legiji, nisem prepričan, kako zdaj poteka postopek, saj je uničena celotna infrastruktura. Vsi fantje, ki so ostali tukaj, bodo šli v Kijev in mnogi bodo umrli, saj legija nima zadovoljivega orožja in ima le nekaj norih ukrajinskih poveljnikov. Po napadu je hotel eden od njih vse poslati v Kijev. Popolna norost. Ostanite doma," je na družbenem omrežju zapisal drugi prostovoljec. 

"Situacija je povsem brezupna. Lahko se prijavite v legijo, vendar se zavedajte, da imajo Rusi letala, vi pa ne boste imeli skoraj ničesar. Bodite pripravljeni na verjetno smrt. Tisti, ki smo odšli, smo to naredili preprosto zato, ker noče nihče umreti v brezupnem boju, predvsem po tem, ko so nas danes potolkli z vodenimi raketami." Povedal je še, da so dan po prihodu na fronto umrli bolničar in še nekateri njegovi znanci. "Nekdo je streljal s puško na oklepnik in bil takoj ubit. Ekipa desetih je bila izbrisana. Osem jih je umrlo, dva sta se splazila stran. Trupla puščajo na bojišču." 

Veliko prostovoljcev je prišlo iz držav Nata in številni med njimi so služili v profesionalnih vojskah. Ameriški pogodbeniki, ki delujejo v okviru Foga (Forward Observation Group), so sporočili, da so bili v napadu na Javoriv med ubitimi tudi njihovi pripadniki. 

"Za vse, ki se sprašujejo, kaj se dogaja. Bili smo del 122. skupine ukrajinske teritorialne obrambe," je povedal eden od Američanov. "Naša baza je bila uničena, tudi tista zraven nas. Mrtvi Američani, ogromno mrtvih Britancev. Nihče nič ne reče, naše mrtve štejejo za svoje mrtve. Poskušajo nas poslati v Kijev brez opreme in orožja. Tisti, ki imajo srečo, dobijo šaržerje z desetimi naboji. Ko so nas hoteli poslati v Kijev, smo rekli ne. Celotna skupina Američanov, Kanadčanov in Britancev. Dejali so nam, naj takoj zapustimo Ukrajino, ali pa nas bodo ustrelili v hrbet. Zato smo se jaz, Britanec in Američan skrili v zadnjem delu rešilca. Prišli smo do meje in tam je nastala nova zmešnjava."  

 

"Vse, ki imajo kakršne koli vojaške oznake ali zadeve, na meji izločijo iz vrste in jih pošljejo nazaj na fronto. Pet kilometrov pred mejo smo pot nadaljevali peš. Ko smo prišli tja, smo naleteli na skupino vojnih veteranov iz Velike Britanije, ki so nas peljali na stran in nas skrili. Dejali so nam: 'Odvreči morate vso opremo. Ljudi vlečejo iz vrst, trgajo njihove potne liste ...' Dali so nam jopiče Rdečega križa in humanitarne izkaznice, s katerimi smo prišli čez ukrajinsko mejo. Ljudje morajo nehati hoditi sem. To je past in ne pustijo ti oditi. Najbolje je oditi z vozilom in opremo spraviti zadaj. Naredite, kar morate, ampak ne poskušajte Ukrajine zapustiti peš. To pomeni zmešnjavo in past. Imam številne ljudi, ki lahko to zgodbo potrdijo." 

V Ukrajino naj bi doslej prišlo že več kot 20.000 prostovoljcev in plačancev iz 52 držav sveta, največ iz ZDA in Velike Britanije, okrog 200 pa naj bi jih bilo tudi iz Hrvaške, čeprav Zagreb te številke zanika. Pred dnevi pa je na drugi strani ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da bo tudi Rusija v svoje vrste sprejela prostovoljce. Bilo naj bi jih okrog 16.000. Medtem uradnih podatkov o morebitni udeležbi slovenskih državljanov ni, je pa po naših informacijah na bojišče odšlo več Slovencev z bojnimi izkušnjami. 

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja