Tujina

Tonin: Kar Dodik počne v Bosni in Hercegovini, je lahko nevarno

Podgorica, 20. 02. 2022 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski obrambni minister Matej Tonin je v pogovoru za črnogorske medije ocenil, da je največja grožnja Balkanu dejstvo, da so ZDA in Evropa nanj "pozabile". Oči sveta so trenutno usmerjene v Ukrajino, kar pa po Toninovih ocenah odpira priložnosti za provokacije na Balkanu. Ob tem je bil kritičen do dejanj srbskega predstavnika bosanskohercegovskega predsedstva Milorada Dodika. "Poskuša oblikovati svojo vojsko, svoj pravni sistem, to je lahko nevarno." Dodik je sicer podporo za svoje načrte iskal tudi na Madžarskem in v Sloveniji, kjer ga je sprejel slovenski premier Janez Janša.

Minister Matej Tonin se je pred dnevi v Bruslju udeležil zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato. Za črnogorski časnik Pobjeda je spregovoril tudi o razmerah na Balkanu. Tonin vidi največjo grožnjo v tem, da so ZDA in Evropa preprosto pozabile na Balkan. 

Povedal je, da je govoril z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom in ga spomnil, kako pomembno je, da "imamo oči usmerjene v regijo". Trenutno je pozornost sveta namreč usmerjena v Ukrajino, kar pa po Toninovih ocenah odpira priložnosti za provokacije na Balkanu. 

"Poglejte, kaj Dodik počne v Bosni in Hercegovini. Poskuša oblikovati svojo vojsko, svoj pravni sistem, to je lahko nevarno. Evropska in ameriška prisotnost v regiji daje manj priložnosti drugim državam in njihovim interesom v regiji." 

Novinarka časnika je Tonina tudi vprašala, ali dejanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića ocenjuje kot problematična in ali so avtoritarni voditelji na Balkanu največja grožnja regiji. Tonin je poudaril, da Srbijo vidi kot stabilno državo. "Njeno vedenje je trenutno takšno, da večjih težav ne more ustvarjati. Na koncu je vseeno, kaj si mislim o Vučiću, a moj vtis je, da skuša umiriti situacijo v regiji. Imel je priložnost, da še dodatno zaostri konflikt, a kot kaže, mu je uspelo pomiriti strasti," je komentiral Tonin. 

Glede Vučićevega prijateljevanja z Miloradom Dodikom je Tonin dejal, da je že slišal Vučićeve kritike o Dodiku. "Tako da vidim in slišim, da ni slepi zagovornik njegovega početja." 

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Bobo

Spomnimo. Novembra lani so zaostrene razmere v Bosni in Hercegovini povzročile zaskrbljenost mednarodne skupnosti, potem ko je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt v svojem poročilu navedel, da obstaja resna grožnja razdelitve države, če voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku uspe izvesti grožnjo o umiku srbskih enot iz bosanske vojske in ustvariti posebno srbsko vojsko.

Dodik je takrat za BBC ponovil, da namerava uresničiti svoje prizadevanje za formiranje vojske Republike Srbske, saj da daytonski sporazum tega ne prepoveduje, prav tako ne ustava BiH. Podporo za svoje politične manevre je iskal tudi v soseščini. Med drugim se je sestal z madžarskim premierjem VIktorjem Orbanom in slovenskim premierjem Janezom Janšo

Sarajevski časnik Oslobođenje je vest o Dodikovem sestanku z Janšo označil za nepričakovano. Pri tem so dodali, da je kontroverzni politiki krenil v "diplomatsko-desničarsko ofenzivo, ki se odraža v sestankih z radikalnimi voditelji posameznih članic EU". Orban se je sicer decembra lani postavil na Dodikovo stran in zatrdil, da bo Madžarska blokirala vsakršen poskus sankcij proti njemu. Potrdil je tudi, da je Republika Srbska prejela 100 milijonov evrov madžarskega denarja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
19. 06. 2022 09.49
+2
Tonin : Kar počne Dodik v Bosni je lahko zelo nevarno, kar počneta Tonin in Janša v Sloveniji je lahko še bolj nevarno, kajti Dodik karkoli počne v Bih počne za svojo domovino, kar počneta Tonin in Janša , pa počneta PROTI Sloveniji in za Madžarsko in Hrvaško.
zelen
11. 04. 2022 18.07
tudi ostržek je vedno bolj nevaren lastnim sodržavljanom
KladivoSi
21. 02. 2022 21.00
Vsaj tu so Tončeku postili, da razmišlja s svojo glavo. In prav je da se je oglasil. Podpiram prizadevanja Slovenije glede celovite BiH. Nacionalistov in dodatnih satelitnih držav (kosovo) na ozemlju bivše Jugoslavije ne rabimo. Kak so mehe tak so, če ne bo extremnih nacionalistov bodo tudi ljudje normalno sobivali.
MihaGliha
21. 02. 2022 18.39
+1
A malo plonkaš od bolj resnih politikov?
RdečaKapica
21. 02. 2022 09.10
+3
Ah ja, kako sploh tega man childa kdo resno jemlje? Oziroma sam misli, da ga kdo resno jemlje?
borjac
20. 02. 2022 21.59
+6
Tonin ali si to trditev povedal Janši, ali si sploh upaš to povedati Janši ???
PeterPan123
20. 02. 2022 21.59
+2
Cvikajo srbi..pocas gremo..
AntiFarseloncek
20. 02. 2022 21.55
+4
je nevarno, a glasovali boste proti sankcijam dodiku v sredu. Vi, madari in hrvati. Tri fasisticne vlade branite istomisljenika. 🤮
tonivecnormalno
20. 02. 2022 21.51
+2
Ja res....zato hitro nabavimo se ena tenk....in varni bomo😁🤣
Nidani
20. 02. 2022 21.37
+9
Najnevarnejša je politika naše vlade...to te Tonin ne skrbi?
Betuul
20. 02. 2022 21.33
+4
Našim vojakom zvišat plače! Pa pogledat če jih kaj zebe! Majo vse po 7x za vsaki dan sveže! Zgleda da bo dolga zima ! Pa kaj zdaj gledaš kje po bosancih! Če kle nimamo! Uffff🔩 matej tonin!
Betuul
20. 02. 2022 21.35
+4
Trpežno obutev jim zrihtaj! Da jih nebo žulil! Pa plače gor
Skijump
20. 02. 2022 21.47
-1
Se strnijam. Tudi Bosance v vojsko. Bosnjaki so se borili na Soski fronti. Ce gdo Slovenijo napade jo bodo ponovno skupaj z domacini branili.
Skijump
20. 02. 2022 21.29
+2
Vse kar Rusi delajo, delajo prav tako Srbi. Mama Srbija baba Rusija mi je povedala ena Bosanska gospa. Vse kar ttenutno delajo Rusi ukrajincem bodo Srbi delali Bosnjakom in Bosno. SLOVENCI dragi moji drzavljani. V nabavooo v nabavooo. Pojdite po moke, psenico. Opremite seee!!!!! Velika lakota bo. Prosim vas. A vi veste da se je precednik Srbije ze nabavil psenico. In drzavnimi rezervami!!! Bogi siromahi, ki nimajo nic. Putin jeeee že svetoval Putinaa o vsem. Tako da drzavljani slovenijeee v nabavoooo v nabavoooooo!!!
Skijump
20. 02. 2022 21.22
+3
Janša in TONIN dobro vesta da jih je Dodik šuhtal in nagovarjal za Bosno in govoril vse slabe stvari za Bosance kod narod in Bosno kod drzava. Da je nemogoca i tako naprej. Zdaj JJ in Tonoin dobro vesta da je Dodik lagal.Olaf in Nemcija, Bundenstag Avstrija, vsi vedo gdo so Bosnjaki. Kaj je Bosna. Vsi vedo da je Bosanski narod normalen narod. Bundenstag Nemcija, Velika Britanija, celotna Evropa, ZDA ne bodo dovolile podelitev Bosne in ponovega pokolja. To se zavedajo Tonin In Jansaa obracajo v pravo stran in ne podpirajo Dodikovo Srbsko politiko delitev. Obrnili so se v pravo smer v podporo suverene Bosne bez delitev ozemlja in potrebnega MIRU na Evropskem kontinentu. Samo ne razumem Srbov, ki zivijo v Sloveniji.od enkrat protiv Tonina in Janse. Kaj zej ni prav tem narodu. Kaj so se navadili da so Slovenci vedno na Srbsko strani al kaj. Zadaj ko pa so enkrat protiv. In nasprotni interesi. Pa kriv Jansa Tonina. Ko pa dolocenim NoN pejper odgovarjal pa je bilo vse uredu. Nesramnezi. Bosna je ena in edina. Dokler ke pravih Bosancev se bodo vedno borili za njo. Bosanci zelio MIR vsem ljudem. Ampak ocitno je MIR ni prioteta njihovim sosedom. Ponovno bodo prisiljeni se branit. Sigurno Fata, pa Mujo in ostali Bosanci ne zelijo vojne. Tok so lacni in bogi in revni po Bosni da jim ni niti do njih kaj sele do vojne. Dajj dajj. Samo domove im zelio unicit in vzeti gozdove. Bogi Bosnjaki. Zal mi je tega narodaa. In vseh narodov v evropi.
U4
21. 02. 2022 19.51
-1
Pusti pisanje, ker si nepismen. Primi se bureka in domov !
Kr_one
20. 02. 2022 21.08
+1
Ko je Slovenija zelela svojo drzavo ni bilo nevarnosti al kako zdaj ko to probajo drugi je vse narobe seveda podprli bi odcepitev Kosova vendar ne Republike Srbske. Bosna pripada trem narodom nekak vsi to pozabijo saj tisti ki zivijo v Sloveniji
simc167
20. 02. 2022 21.06
+4
Spet bluzi otročaj
radar
20. 02. 2022 20.50
+6
Kdo je avtor non paperja... a ni to toninov šef.... ali ima tonin spet nočne more? Ali se oglaša, ker si je na novo izračunal plačo in ugotovil, da se bi njemu precej več poznalo kot tistim, ki delajo za minimalca..... zakaj pa kazni na cestah ne obracunate po istem kopitu?
Alternativasmopikasi
20. 02. 2022 20.49
+7
Potrčko, to kar si ti počel z Janezom in Procentualškom zadnji dve leti v SLO, pa je milo rečeno ogabno!
marko1310
20. 02. 2022 20.48
+5
Tonin ,od kje je firma in kdo je lastnik firme (tovarnjaka)katera ti je prodala zaščitne maske ?????a je še na meji tovornjak????
radar
20. 02. 2022 21.18
+2
Še vedno menjajo gumo 100 km pred mejo... šrauf ne popusti...
nikita50
20. 02. 2022 20.43
+2
Pred časom pa je Toninov šef J.J. govoril o novi razdelitvi na balkanu, kjer je med drugimi omenil spojitev republike Srbske s Srbijo, pa so se oglasili Jenkiji in rekli, da se mora spoštovati Dejtonski sporazum in pika. Predlagam da se Toni. prej ko kaj reče posvetuje s svojim šefom. Toni Toni to kaj si povedal ne spada v predvolilni čas, lahko ti samo škodi.
robert55
20. 02. 2022 20.42
+4
…kar pa Janša v Sloveniji pa še bolj… Ta pravi se je oglasil