Slovenija

Toplejša in bolj sončna šele druga polovica tedna

Ljubljana, 05. 06. 2023 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.Š., Rok Nosan, STA
Komentarji
5

Pred nami je nekaj dni z nižjimi temperaturami ter krajevnimi nevihtami z nalivi. Do srede bo veliko dežja, lokalno več kot 50 ali celo 100 litrov na kvadratni meter, padlo v večjem delu Slovenije, izjema je morda le skrajni severovzhod države. Vodotoki bodo ob tem znova močneje narasli in lahko tudi poplavili. Spet se bodo lahko prožili tudi zemeljski plazovi.

Stopili smo v novo obdobje nestanovitnega vremena. Že ponoči je od jugozahoda marsikje spet začelo deževati. Deževje se bo s krajšimi prekinitvami nadaljevalo ves dan. Več dežja je pričakovati popoldne, ko se bodo lahko znova razvile krajevne nevihte z nalivi, težišče vremenskega dogajanja bo v zahodni polovici Slovenije. Večinoma oblačno vreme s pogostimi plohami in nevihtami bomo imeli tudi v torek in sredo, napoveduje vremenski prognostik Rok Nosan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi oblakov in dežja bodo temperature v prihodnjih dneh nekoliko nižje. V večjem delu Slovenije se bo čez dan ogrelo le do okoli 20 stopinj Celzija. Toplejše vreme z več sonca nam bo prinesla šele druga polovica tedna, vendar tudi takrat povsem brez dežja še ne bo šlo.

Kot kaže zadnji izračun meteorološkega modela Aladin, bo do srede veliko dežja, lokalno več kot 50 ali celo 100 litrov na kvadratni meter, padlo v večjem delu Slovenije, izjema je morda le skrajni severovzhod države. Vodotoki bodo ob tem znova močneje narasli in lahko tudi poplavili. Spet se bodo lahko prožili tudi zemeljski plazovi.

Lokalni nalivi na Hrvaškem povzročajo težave v prometu

Obilno deževje pa je davi povzročilo težave v prometu na območju Splita. Hudourne vode so poplavile nekatere ceste, podrlo se je tudi drevo, ki so ga morali odstraniti gasilci, poročajo lokalni mediji. Lokalni nalivi se bodo po vsej Hrvaški nadaljevali tudi v torek, napovedujejo na hrvaškem meteorološkem zavodu.

V nekaterih delih Splita je padlo 44 litrov dežja na kvadratni meter, poroča portal Dalmacijadanas.hr. Poročil o večji gmotni škodi ni bilo.

Obilno deževje, ki ga je ponekod spremljala toča, je v nedeljo popoldne povzročalo težave tudi v osrednjem delu hrvaške Istre. V Pazinu so zabeležili celo 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Lokalne nalive čez dan meteorologi najprej napovedujejo na vzhodu države, ponoči pa v severnem in srednjem delu Jadrana ter v notranjosti Dalmacije. Podobno vreme bo tudi v torek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najed rundab
05. 06. 2023 12.33
-1
geoinženering
Franc Biber
05. 06. 2023 09.25
+7
Sončni agent ti kaj veš okol tega vremena?
PomisliNaSonce
05. 06. 2023 09.34
+3
Navijajp iz Podloga in Krškega proti Avstriji...mora da pada :)
Franc Biber
05. 06. 2023 09.21
+5
Zgleda da niso navil kablov.
PomisliNaSonce
05. 06. 2023 09.33
+2
Ja in izjema je skrajni severovzhod. Kje pa sta ob 2x 400 izven delovanja. Zanimivo to kabelsko vreme