Tujina

Washington maje nova ruska afera

New York, 30. 06. 2020 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
89

Trditve o ruskih nagradah afganistanskim talibom za pobijanje vojakov mednarodne koalicije preraščajo v vprašanje, kako poteka odločanje v Beli hiši, in oživlja ugibanja o nenavadnem odnosu tamkajšnjega stanovalca Donalda Trumpa do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kremelj sicer zanika trditve ameriških obveščevalcev, mediji v ZDA pa trdijo, da naj bi nagrade povzročile smrt več ameriških vojakov.

Ameriški mediji trdijo, da naj bi zaradi ruskih nagrad talibom v Afganistanu umrlo več ameriških vojakov.
Ameriški mediji trdijo, da naj bi zaradi ruskih nagrad talibom v Afganistanu umrlo več ameriških vojakov. FOTO:

Zgodbo o domnevnih ruskih nagradah za pobijanje članov mednarodne koalicije v Afganistanu (Slovenska vojska ima v državi osem pripadnikov) je prvi objavil New York Times, za njim so njeno potrditev dobivali tudi drugi večji ameriški časniki, vključno s konservativnim Wall Street Journalom. Bela hiša je v ponedeljek trdila, da obveščevalne agencije niso soglasne o resničnosti obtožb na račun Moskve. Podobno je za javno radijsko mrežo NPR dejal republikanski poslanec iz Teksasa Michael McCaul, vodilni član stranke v poslanskem odboru za zunanje zadeve. "Obtožbe so zelo resne, če držijo, bo potreben hiter in oster odziv proti Putinu in njegovim plačancem. A imamo močno nasprotno mnenje o verodostojnosti obveščevalnih podatkov, ene od agencij s tremi črkami, ki je ne smem imenovati," je poslanec pojasnil, zakaj se ZDA še niso odločneje odzvale na razkritje.

Po neuradnih virih naj bi šlo za različna pogleda Osrednje obveščevalne agencije (CIA) in Agencije za nacionalno varnost (NSA). Rusija naj bi po analizah prva sodelovala s talibi in jim plačevala za napade na pripadnike Islamske države v Afganistanu, obtožbe o plačevanju nagrad za ubite vojake zahodne koalicije pa bi pomenile izjemo krepitev tako imenovane hibridne vojne, s katero Moskva po trditvah zahodnih analitikov maje tekmece. Gre za kombinacijo spletnih napadov, širjenja lažnivih novic in propagande ter tajnega vojaškega delovanja, ki ga je uradno mogoče zanikati. Tiskovni predstavni Kremlja Dmitrij Peskov je to v ponedeljek naredil s krepkim izrazom, da gre za "navadno sr...je". Toda časnik Washington Post navaja trditve vojaških zasliševalcev, da naj bi zajeti borci v zadnjih mesecih potrdili smrt več ameriških vojakov kot neposredno posledico ponujenega denarja. Predlani je v Afganistanu umrlo deset ameriških vojakov, lani 16, letos do zdaj dva, v to niso všteti napadi "zeleno na modro", kot imenujejo primere, ko pripadnik afganistanskih vojaških enot uporabi orožje proti članom mednarodne koalicije.

New York Times trdi, da naj bi obveščevalci in pripadniki posebnih enot že januarja opozorili na takšno rusko delovanje. Ob napadu na eno od postojank talibov naj bi naleteli na večjo količino ameriške valute, zaslišanje ujetnikov pa naj bi potrdilo sume. Časnik v današnji tiskani izdaji piše, da naj bi konec februarja pisno obveščevalno poročilo o tem prejel tudi Trump, kar na laž postavlja trditev Bele hiše, da ne predsednik ne podpredsednik nista bila obveščena. NYT se naslanja na besede dveh neimenovanih uradnikov, "ki sta seznanjena z dogajanjem". Po njunih besedah je bilo razširjeno poročilo objavljeno tudi v začetku maja v Cijinem pregledu dogajanja po svetu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany se je včeraj izognila odgovoru na vprašanje, ali so bile informacije vključene v predsednikove dnevne povzetke informacij.

Stari grehi ZDA

Trump je znan po tem, da skoraj ne bere dnevnih poročil, čeprav naj bi jih zanj izjemno skrajšali in opremili s slikami in diagrami. Njegovi zagovorniki so se sprva osredotočili na širjenje dvomov v verodostojnost obveščevalnih podatkov in spomnili na neresnične trditve o iraškem orožju za množično uničevanje. Kar je zanimiv pristop konservativnih komentatorjev do vojnega hujskanja takratne novokonservativne vlade Georgea Busha mlajšega. Zdaj skušajo pozornost preusmeriti k škodljivemu odtekanju zaupnih podatkov. "Na žalost nedovoljeno razkritje zdaj ogroža našo zmožnost, da preverimo celotno ozadje teh obtožb," je dejal John Ratcliffe, nedavno potrjeni direktor Bele hiše za obveščevalno dejavnost. Republikanski poslanec JimBanks pa je prek Twitterja izjavil, da "zaradi New York Timesa nikoli ne bomo izvedeli resnice ... Kri je na njihovih rokah". 

Ruski predsednik naj bi v telefonskih pogovorih povsem zasenčil ameriškega.
Ruski predsednik naj bi v telefonskih pogovorih povsem zasenčil ameriškega. FOTO: A.

Če obtožbe o nagradah držijo, gre za obsojanja vredno in sprevrženo delovanje Rusije. Toda Washington je pri tem na precej spolzkih tleh, saj je med sovjetskim posredovanjem v Afganistanu med letoma 1979 in 1989 aktivno podpiral in prek Pakistana s pomočjo Kitajske oboroževal takratne upornike mudžahedine, iz katerih so zrasli tako talibi kot Al Kaida Osame bin Ladna. Še več, Cia se je leta 1985 igrala z zamislijo o ostrostrelskih napadih na sovjetske generale v Kabulu. Na koncu je prevladalo mnenje zunanjega ministrstva, da bi to bil korak predaleč, toda uporniki so vseeno dobili ostrostrelske puške, le da brez nočnih daljnogledov. Afganistanske borce so naučili, kako izdelati bombe za napade na vozila, veščino pa so očetje prenesli na sinove, ki so zadnji dve desetletji z njo pestili mednarodno koalicijo na čelu z Američani.

Morda tudi zaradi tega zadnja dva dneva jedro ameriškega razburjenja niso obtožbe na račun Rusije, pač pa spraševanje, ali predsednik in podpredsednik v resnici nista vedela za obveščevalna poročila. Trump je v nedeljo prek svojega predsedniškega razglasa Twitterja oznanil, da ga o tem niso obvestili, in dodal, da "še nihče ni bil trši do Rusije kot Trumpova vlada". Kar morda drži le, če iz te enačbe izvzamemo predsednika, ki skoraj ne izreče žal besede na račun Moskve, ameriškim uradnikom noče razkriti niti, o čem se s Putinom pogovarja v zasebnih pogovorih. Najbolj je osupnila izjava na srečanju v Helsinkih, ko je dejal, da verjame njegovemu zanikanju o posredovanju v ameriške volitve, kljub povsem drugačnim zaključkom (pri tem povsem enotnih) ameriških obveščevalcev.

Telefonsko laskanje Rusu

Washington Post se tako na mnenjski strani sprašuje, kaj je bolj osupljivo in obsojanja vredno – da je bil obveščen in se dela, da ne ve, morda zaradi tega, ker v vsem tem času ni ukrepal. Ali da se nikomur v vladi ni zdelo vredno, da predsednika obvesti o tako pomembnem razkritju. Morda slednje pojasnjuje zapis slovitega Carla Bernsteina, nekdanjega preiskovalnega novinarja časnika, ki je za CNN razkril, kako naj bi bili videti pogovori med zvezdnikom resničnostne televizije in tujimi voditelji. Trump se nanje menda nikoli ne pripravi, med njimi pa skuša šarmirati, zasenčiti ali ustrahovati sogovornike, slednje menda drži za sogovornice. Predvsem pa naj bi šlo za "razvlečeno blebetanje, brez dejstev in forme, polno domišljijskih oznanil, ki temeljijo na njegovi intuiciji, ugibanju, mnenju voditeljev na Fox News in napačnih informacijah z družbenih omrežij", je trditve svojih neimenovanih virov zapisal Bernstein.

Celo republikanski senator Ben Sasse se sprašuje, kako predsednik ni vedel za tako hude obtožbe.
Celo republikanski senator Ben Sasse se sprašuje, kako predsednik ni vedel za tako hude obtožbe. FOTO:

Ruski predsednik naj bi v teh klicih povsem zasenčil Američana, po besedah "visokega vladnega uradnika" so videti kot šahovska partija velemojstra in občasnega igralca ne šaha, pač pa dame. "Medtem ko Putin maje Zahod, Trump misli, da lahko s hvaljenjem o sebi kot poslovnežu in trdemu pogajalcu doseže spoštovanje Putina," Bernstein navaja trditve enega od svojih virov. Tako naj bi povsem zanemaril pomembne politične teme v odnosih med državama in se predvsem trudil za potrditev in odobravanje sogovornika iz Kremlja. Pri čemer naj bi "drugorazredno totalitarno državo z manj kot štirimi odstotki svetovnega BDP" skoraj izenačil z ZDA.

Toda Bela hiša se bo v volilnem letu izvila brez ustreznih pojasnil. Demokrati v obeh domovih kongresa so že zahtevali, da jih obvestijo o dogajanju. Celo na republikanski strani je nekaj odločnih glasov, da gre za izjemno resno vprašanje. "Kongres bi se moral osredotočiti na dve vprašanji, kdo je vedel, kaj in kdaj ter ali je vrhovni poveljnik to vedel. Če ne, zakaj za vraga ne?" je bil jasen konservativni senator Ben Sasse, član senatnega odbora za obveščevalno dejavnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
30. 06. 2020 21.14
-1
Če si mentalno fizični hlod, si zaukaj.
Enota NAprej
30. 06. 2020 18.13
+7
Ubiti so bili isis borci, med njimi tudi taki z ameriskim drzavljanstvon. Zda = isis
Samo gasssss...
30. 06. 2020 16.51
+1
Če verjameš 🤣
samuray1
30. 06. 2020 16.31
+18
Wašington se maja zaradi lastnih svinjarij.
BUONcaffee
30. 06. 2020 16.06
-9
Talibani in Rusi so zagotovo zavezniki, če je to res.
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2020 14.59
+12
A Ameriška obveščevalna je v Iraku že našla orožje za masovne poboje? Romney je na soočenih z Obamo omenil Rusijo, pa mu je Obama rekel, da je hladne vojne že konec. Kar je s tem mislil; Rusija ni bau bau. Ampak Rusija zdaj demokratom prav pride in Rusija je bau bau.
slabogledam
30. 06. 2020 14.55
+26
Pride čas,ko se krog zaključi,in si sam sebi največji sovražnik.
Te vidim
30. 06. 2020 13.37
+33
Vam nobeden več ne verjame murici in njihovi lažni propagandi. Če ni Rusija je Kitajska, če ni Kitajska je S. Koreja, če ni Koreja je Venezuela, če ni ...
nikhrast
30. 06. 2020 16.03
+13
Kaj pa Nemčija, pa Kanada..., Trump ima z vsemi probleme, zanima se pa samo za osebni profit, pa da bi bil na novo izvoljen.
smigol
30. 06. 2020 20.39
-3
Sploh nima trump probleme z nikomer razen s kitajci, ki americanom kradejo znanje ( pa komu drugemu tudi ). Trump ma probleme z demokrati in mediji, ki so demokraticno usmerjeni v zda. Trump je dalec najboljsi predsednik kar jih je Amerika kdaj imela, to pa demokratom seveda ne pase in ga rusijo na vse nacine, predvsem pa z laganjem.
samuray1
30. 06. 2020 13.13
+23
Gre za navadno sra.nje amwriško,pa to.
nikita50
30. 06. 2020 13.11
+39
Naj se Jenkiji globoko vzrejo v samega sebe, ko so Rusi okupirali Afganistan je njihova CIA usposabljala afganistance kako se je treba se boriti proti Rusom, kako jih učinkovit ubijati. Zdaj pa ko je kobejagi še nepreverjeno obratno pa naenkrat nastane cela štala, Jenkijem se ne sme nič zgoditi, celi zavezništvo Nata bo to vzelo za resnični podatek od Jenkijev in samo Jenkijevska resnica je prava resnica, mi pa kot člani Nata bomo v to slepo vrjeli in Ruse imeli po diktatu Jenkijev za največje sovražnike.
Iluzionist
30. 06. 2020 12.44
+11
to je notranjepolitično usmerjena psihološka operacija proti Trumpu
CestniKolesar370Wattov
30. 06. 2020 12.42
+10
Demokrati so šli ALL IN. Briga njih za vojsko, policijo. Nekje so dojeli, da svojih volivcev nimajo dovolj, zato je pr Trumpovih treba zbit voljo do volilne udeležbe. Biden posnet, ko je rekel, da je proti mešanju belih s temnopoltimi otroci v šolah, ker naj bi nastala džungla. Za Obamo je rekel, da je prvi mainstream temnopolt moški, ki je pameten, urejen in čist. Zelo dolga lista, če bi Trump naredil karkoli od tega, bi se to predvajalo mesce in mesce. Obama podelil imuniteto ogromnem delu svoje administracije, Strzok emaili... Iz nepreverjene muhe se dela slon, pravi slon se pa za drevesom skriva. Treba ustvarjat škandale, po volitvah bo izginilo čisto vse. COVID19 številke ne bojo več važne, Rusija ne bo več baubau... Biden brez teleprompterja ne spravi skupaj 3 stavkov. Če bi bil on predsednik, bi bil največja lutka od predsednika, kar jih obstaja. V Beli hiši bi ga ohranjali pri živlenju, mu dodelili kakšno sestro, vsake toliko bi ga zbudili, da narodu pove dva do tri stavke, odločal bi edino o tem kdaj gre na WC in kdaj spat.
Millady
30. 06. 2020 13.35
+13
Drži, kar si napisal. Demokrati so 2x žrtvovali odličnega Sandersa za tega bednega Bidena
Tomek0
30. 06. 2020 12.21
+7
Neka temca o keri se bo tedn dni čivkalo , Rusom pa itak dol visi za te obtozbe , ceprav so verjetno resnicne ter nepomembne
Tomek0
30. 06. 2020 12.16
+12
Čungalunga novica brezveze
Razumnež
30. 06. 2020 12.08
+7
Tile ameriški obveščevalci spet streljajo mimo.... Spet so se očitno zmotili pri državi. Ne bo Rusija, ampak recimo Ukrajina, kot v prejšnji "aferi" (ki to sploh ni bila). Ne bo šlo za plačilo, ampak za pomoč. Ne bo šlo za poboje, ampak za oskrbo z vodo. In ne bo šlo za vojake, ampak migrante.
Razumnež
30. 06. 2020 12.08
+7
Se bo pa novica trolala do volitev. Edino v to sem prepričan.
Slamnati Jeti
30. 06. 2020 12.07
+9
to se sliši kot preusmerjanje pozornosti od domačih zadev (korona, black life matters,....) preprosto si izmisliš "udarno" novico z večnim nasprotnikom, pa zopet pridobivaš nekaj političnih točk....
User1538643
30. 06. 2020 12.01
+3
Vic: Na sestanku se, ob priložnosti, predsednik ene prenovljene velesile postavlja pred predsednikom ene tradicionalne velesile, "Si videl, jaz sem jih zadel z virusom!"... "Ah, to ni nič!", odgovori predsednik tradicionalne velesile, " Jaz sem jih zadel s predsednikom!". 🙂😁
puš?ica
30. 06. 2020 11.56
+17
Adejte no če bi bilo to res bi se ameri vojaško že odzvali. Tukaj se jasno da gre za protirusko propagando in da mediji probajo pritiskat na trumpa pred volitvami.
Principat
30. 06. 2020 11.32
+10
ameriki in ameriški vojski se je še vsak golaž osmodil , kot za vojake tako za civiliste
User1629901
30. 06. 2020 11.26
+13
Kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade. Talibani so produkt proti sovietske politike v 80.tih letih prejšnjega stoletja. No američani kako zgleda, ko ješ lasten dr...k.
Generacija56
30. 06. 2020 11.37
+16
Tako, kot se je diplomant West Pointa, elitne amerške vojaške univerze, obrnil proti ZDA, ko je spoznal, kam vodi amriška politika, tako so to spoznali Talibani, stvaritev ameriških agencij, da bi pregnali Ruse iz Afganistana. Pregnati Ruse ni bilo težko, saj so bili tam na povabilo aktualne vlade, ko je CIA uspela vlado zrušiti, so Rusi odšli domov.... No, tisti famozni diplomant, ki ga nato več, kot desetletje niso uspeli ubiti, ker so ga dobro izurili, pa je bil Osama Bin Laden. . .
gozdar1
30. 06. 2020 11.47
-13
Če laž še stokrat ponoviš ne bo resnica postala bin laden pač ni nikoli bil diplomant west pointa. Sovjeti so bili v afganistanu okupatorji, ker če uporabimo tvojo logiko so bili tusi amerikanci v vietnamu na povabilo vlade v j. vietnamu.
User1629901
30. 06. 2020 11.57
+16
Gozdar, spravi se ven iz gozda in preberi kakšno knjigo novejše zgodovine, pa ti bo jasno, da sam ponavljaš laži iz osemdesetih. To, da so američani talibane podpirali, trenirali, zalagali z orožjem,... je splošno znano.
Generacija56
30. 06. 2020 11.59
+9
Če si nerazgledan, pač pišeš komentarje, kot ti... Osama je v ZDA živel in na West Point univerzi položil izpite iz specijalnega vojskovanja. Če bi bil dovolj dolgo na svetu, bi še to našel na spletu, sedaj je težko, ker se zgodovina briše, spreminja. Morda bi lahko to informacijo našel še danes, a se je treba potruditi.
gozdar1
30. 06. 2020 12.05
-8
Grankadola, bo treba najprej moj komentar prebrat. Tega pač nisem nikjer zanikal. Dejstvo pa je , da na west point ne sprejemajo kar nekoga, ker gre za eno bolj elitnih šol v zda.
Slamnati Jeti
30. 06. 2020 12.11
+11
Talibi so bili odlični "proxy" vojaki proti komunizmu. ZDA je tisti čas močno oboroževala in urila vse ki so bili proti komunizmu : Irak, Afaganistanski Talibi ,... Sedaj se jim to vrača, nažalost tudi nam...