Tujina

Teksaška rešilna bilka za Trumpov napad na volitve

New York, 10. 12. 2020 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
225

Vse bolj porozna sodna saga Donalda Trumpa in dela republikanske stranke, s katero si prizadevajo preobrniti rezultate volitev, kljub kopičenju porazov ne pojenja. Tako se je sedemnajst zveznih držav, v katerih je na volitvah zmagal Trump, pridružilo tožbi Teksasa, s katero želi preprečiti potrditev zmage demokrata Joeja Bidna v štirih ključnih zveznih državah: Georgii, Wisconsinu, Michiganu in Pensilvaniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Trump napada volilni sistem
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: Trump napada volilni sistem
  • Iz SVETA: Priprave na selitev iz Bele hiše
    02:52
    Iz SVETA: Priprave na selitev iz Bele hiše
Teksaški pravosodni minister Ken Paxton (levo) skuša ameriško vrhovno sodišče znova prepričati, da poseže v predsedniške volitve ZDA.
Teksaški pravosodni minister Ken Paxton (levo) skuša ameriško vrhovno sodišče znova prepričati, da poseže v predsedniške volitve ZDA. FOTO: AP

Strokovnjaki za volilno pravo so se posmehovali pravosodnemu ministru Teksasa Kenu Paxtonu, ko je v torek oznanil, da bo na vrhovnem sodišču s tožbo proti štirim zveznim državam skušal ustaviti njihovo uradno potrditev volilne zmage Bidna. Toda kljub temu se je njegovi nameri nato pridružilo še sedemnajst zveznih držav (Misuri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Misisipi, Montana, Nebraska, Severna in Južna Dakota, Oklahoma, Južna Karolina, Tennessee, Utah in Zahodna Virginija). Včeraj popoldne je lonček pristavil še Trump, ne kot predsednik, ampak kot predsedniški kandidat. Vrhovno sodišče je že v torek z glasovi vseh devetih sodnikov, tudi treh konservativnih, ki jih je imenoval sedanji predsednik, zavrnilo podobno zahtevo republikancev iz Pensilvanije, ki so želeli razveljavitev volilnega izida v svoji zvezni državi. Toda tudi potek roka za vlaganje pritožb na volilne izide Trumpovih lojalistov na desnici ne odvrača od nadaljevanja rovarjenja. "To je sporočilo za javnost, zamaskirano v tožbo ... Kakšno popolno smetje. Nevarno, toda vseeno smetje," je strokovnjak za volilno pravo Richard Hasen označil teksaški poskus.

Teksaško "smetenje" temelji na moči vrhovnega sodišča, da neposredno odloča o pravdah med zveznimi državami, ne da bi pravni spori poprej potovali skozi nižje ravni ameriškega sodnega sistema. Toda v jedru tožbe niso odnosi med zveznimi državami, kot so denimo spori o mejah ali pravice do izrabljanja voda, pač pa Teksas trdi, da spremembe volilnih pravil zaradi pandemije koronavirusa v Georgii, Wisconsinu, Michiganu in Pensilvaniji pomenijo kršitev ameriške ustave. In to kljub temu, da so pravila spreminjale tudi druge zvezne države, vključno s Teksasom. Dodatni cinizem je, da se je sedemnajst drugih republikanskih zveznih držav tožbi pridružilo na dan, ko je število mrtvih zaradi pandemije v ZDA doseglo nov rekord, več kot tri tisoč v enem dnevu. "Tožba je pravno nedosledna, nepovezana z dejanskim stanjem ter temelji na predpostavkah, ki so v temeljih skregane z razumevanjem volilnega procesa," trdi Lisa Marshall Manheim z univerze v Washingtonu. "Teksas nima legitimne podlage za vlaganje tožbe proti volilnim izidom v drugih zveznih državah oziroma proti temu, kako države izvajajo svoje volitve," je jasen profesor volilnega prava na univerzi Georgetown Paul Smith.

Nadlegovanje in zastraševanje

Na kako trhlih temeljih je zadnji pravni napad, kažejo že podpisi pod njim. V Teksasu ga ni vložil njihov pravobranilec Kyle Hawkins, ki običajno skrbi za pravosodne postopke, ampak razvpiti Paxton, ki se že leta otepa obtožb o prevarah v zvezi z vrednostnimi papirji in je tarča preiskave zvezne policije FBI o podkupovanju in zlorabi pooblastil. V imenu Trumpa se ne bori pravosodno ministrstvo, pač pa konservativni profesor prava John Eastman z univerze Chapman. Ta je znan predvsem po podpori rasističnim trditvam, da izvoljena podpredsednica Kamala Harris ne bi smela prevzeti tega mesta, ker sta njena starša priseljenca. Predstavniki predsednikove kampanje trdijo, da izbira Eastmana temelji na tem, da se Trump tožbi ni pridružil kot predsednik, ampak kot kandidat. Toda hkrati naj bi danes imel kosilo v Beli hiši s Paxtonom in drugimi pravosodnimi ministri, ki so podprli tožbo, kar bo tej dalo težo vrha ameriške izvršne oblasti. Po poročanju ameriških medijev naj bi v vlogi tožilca na vrhovnem sodišču nastopil teksaški konservativni senator Ted Cruz

Konservativni teksaški senator Ted Cruz naj bi kot tožnik na vrhovnem sodišču utemeljeval tožbo 18 zveznih držav in Trumpa.
Konservativni teksaški senator Ted Cruz naj bi kot tožnik na vrhovnem sodišču utemeljeval tožbo 18 zveznih držav in Trumpa. FOTO: AP

Čeprav gre za eno zadnjih rešilnih bilk, na katero se obeša Trumpova kampanja, pa pripravljenost številnih republikanskih politikov, da javno podpirajo napad na glasove milijonov Američanov, kaže na izjemen vpliv odhajajočega predsednika. Ankete kažejo, da kljub porazu Trumpa zvestoba do njega na volitvah še vedno velja za vstopnico do visokih položajev. Politični preračunljivci v republikanski stranki se bojijo, da bi z nasprotovanjem predsedniku postali tarča še konservativnejših kandidatov na volitvah znotraj stranke. Številni republikanski pravosodni ministri so hiteli z objavami na družbenih omrežjih, v katerih so izražali podporo Paxtonu in širili pravno sporne trditve, da bodo morebitne volilne nepravilnosti v drugih zveznih državah prizadele njihove prebivalce. Poleg tega je javno nasprotovanje Trumpu v zadnjem času po pravilu recept za silovito nadlegovanje in zastraševanje, tudi republikanskih uradnikov, ki se držijo zakonodaje in so potrdili rezultate volitev.

Moralni bankrot

Kljub temu desnica še zdaleč ni enotna, tekaški senator John Cornyn, tudi sam nekdaj pravosodni minister Teksasa, je dejal, da gre za "nenavaden" pravni manever, ki je brez prejšnjega primera. Podobnega mnenja je tudi več kot ducat nekdanjih republikanskih visokih uradnikov in kongresnikov, ki so v mnenju za vrhovno sodišče podprli štiri tožene zvezne države in zapisali, da je tožba "posmehovanje federalizmu in ločitvi oblasti (na zakonodajno, izvršno in sodno)". Nekdanji republikanski guverner Ohia John Kasich je osemnajst konservativnih lokalnih pravosodnih ministrov ozmerjal, da so strahopetci, "ne morem verjeti, kaj se dogaja v državi, prepričan sem, da so moralno in etično bankrotirani, ne vem, kako se lahko pogledajo v ogledalo". Pogum kažejo le lokalni volilni predstavniki, ki so šteli in nato še enkrat prešteli glasovnice ter potrdili rezultate. Toda po besedah novinarja CNBC Steva Liesmana zadnje dogajanje kaže, da "neposredno nasprotovanje demokraciji ni na trumpovskem obrobju, pač pa v središču republikanke stranke". Podobno skrbi ekonomista Roberta Reicha, ministra za delo v vladi Baracka Obame, "to kaže, kako krhka je postala naša demokracija in kako blizu so Trumpovi republikanci, da nas zapeljejo v neofašizem".

Nekdanji republikanski guverner Ohia John Kasich kolege v stranki poziva, naj se uprejo Trumpovim napadom na demokracijo.
Nekdanji republikanski guverner Ohia John Kasich kolege v stranki poziva, naj se uprejo Trumpovim napadom na demokracijo. FOTO: AP

Trumpova kampanja in republikanci so izgubili že več kot petdeset različnih tožb, s katerimi so skušali preprečiti zmago Bidna. Uspeli so le enkrat, ko so v Pensilvaniji preprečili podaljšanje roka, do katerega so volivci lahko dopolnili svoje nepopolne glasovnice po pošti (npr. manjkajoče dokazilo o svoji identiteti). Pri tem so bili nekateri sodni porazi izjemno boleči, ko so sodniki vložene tožbe javno označili za pravne zmazke. Še bolj je pomenljivo, da se ob vsem vpitju o volilnih goljufijah ob vlaganju tožb po pravilu izogibajo takšnim oznakam, Trumpov odvetnik Rudy Giuliano je na zaslišanju v Pensilvaniji celo poudarjal, da "ne gre za primer volilnih prevar". Po besedah političnega analitika in svetovalca Obame Davida Axelroda Trumpova prizadevanja predvsem postavljajo temelje za njegovo "odporniško gibanje iz kateregakoli televizijskega studia, v katerem bo pristal". Hkrati "z lažnimi trditvami o volilnih goljufijah sleparsko zbira stotine milijonov dolarjev, ki jih bo porabil za napade in ustrahovanje republikanskih politikov," napoveduje Axelrod.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
16. 12. 2020 10.55
Anti Trump Portal
Ate_ist
11. 12. 2020 12.40
+1
stalin je lepo povedal, in amerikanci so to nazorno pokazali, ni važno kako ljudje glasujejo, važno je kako glasove šteješ. in še, demokracija je oblast ljudstva, ameriškega ljudstva. pri tem bi ga popravil, demokracija je oblast demokratov, ki pa se dejansko ne razlikuje od katere koli totalitarne oblasti, le da ljudstvu nataknejo roza očala.
Razumnež
10. 12. 2020 19.41
-2
Podobno "smetenje" so izvajali tudi petkovi biciklisti... Voljo ljudstva je potrebno upoštevati !!!
nikhrast
10. 12. 2020 18.25
-1
Zakaj je problem samo z zveznimi državami kjer je zmagal Biden? Pa vsaka zvezna država ima svoja pravila za glasovanje, zakaj se Texas vtika v afere drugih držav? Republikanci so izgubili svoj kompas, o zdravstvu nič, o migrantih nič, o ogromnem deficitu nič, o podnebnih spremembah nič, o koronavirusu nič..., stranka brez vsakega programa.
Pandemia
16. 12. 2020 10.56
+1
zgleda da bos moral uletet v pomoc, da bo potem prav. brez tebe ga ni mira na svetu. bravo
Uporabnik1998942
10. 12. 2020 15.47
+1
Majhen 2 milijonski narod iz EU je razglasil zmagovalca Ameriških volitev preko Twiterja.
Pandemia
16. 12. 2020 10.57
+1
kake nebulose. ti pa si napadel kitajsko s tvojim nakupom na aliexpressu
Razumnež
10. 12. 2020 15.04
+0
Trump gor, Trump dol.... Kako da ne napišete kakšnega članka o slovenceljnih, ki še po pol leta ne morejo razumeti, da imamo demokratično izvoljeno vlado, ki dela odlično, pa imamo vseeno neke protestnike ??
Bojan71
10. 12. 2020 17.05
+0
Ki je delala nekaj casa dobro sedaj je pa izgubila kompas.
Razumnež
10. 12. 2020 19.42
+1
Pač na naslednjih volitvah ne več volit NSi, Desusa, SMC-ja ali SDS-a.... Simpl
ValterUdovernik
10. 12. 2020 14.55
+0
Ta cirkus je namenjen samo zbiranju denarja.
mferk1
10. 12. 2020 14.40
+3
In aretirali so 8 Kitajskih agentov. Ena je celo spala z demokrati in pošiljala zelo kritične podatke v Peking. Hja, še to objavite. Podatke najdete na department of justice. Drain the swamp!
mferk1
10. 12. 2020 14.35
+5
Ne samo Texas. 18 držav se je vključilo v boj, ker so ključne države z nastavljenimi sodniki protiustavno spreminjali volilne zakone! Brez pravice podaljševali roke za glasovnice in tako dalje! To vam govorim že en mesec! Če so pravila morajo biti za vse! In vse v ključnih državah. Hvala, da ste upoštevali moj ma*l. Ampak dodal sem vam še povezavo na kateri je očitno, da je šlo za volilno prevaro v državi Michighan.
mferk1
10. 12. 2020 14.38
+6
Tudi Arizona se je vključila v tožbo in vsi vemo, da Arizona še ni zaključena. Očitno res nekaj smrdi!
brusilec
10. 12. 2020 15.29
-4
jp .. riba ponavadi smrdi pri glavi .. se pravi pri Trumpu ..
mferk1
10. 12. 2020 15.33
+4
Ker nimaš dejstva gremo na osebno raven žaljenja in to je za vas zmagoslaven argument. Klasika.
ratnup
10. 12. 2020 13.53
+8
Znane metode.. Če ni po naše je krivo sodišče, Kučan, ljudstvo....
Razumnež
10. 12. 2020 15.04
-1
Pravijo levnuhi, ki še po pol leta ne morejo razumeti, da je večina ljudstva izbrala to vlado.
PrettyBird
10. 12. 2020 13.48
+1
Trump je izjemno slab politik in predsednik je pa izjemno dober poslovnež in kapitalist. Še celo medtem, ko več kot očitno izgublja, je sposoben naivne in neumne ljudi izkoristiti v svoj prid in na njihovih plečih ustvarjati dobiček.
brusilec
10. 12. 2020 13.54
+7
ni izjemno dober poslovnež .. zagonil je na 100 milijone očetovih .. krast pa zna ja,
PrettyBird
10. 12. 2020 14.00
+4
No mogoče bi bilo bolje reči, izjemno dober sociopat - zna ljudi prepričati v svoj cilj brez ozira na njihovo dobrobit.
felixkp
10. 12. 2020 14.02
+6
DoNotSwallow...njegov ti. imperij je 1,5 miljarde v minusu. Zato pa se je tudi šel predsednikovanje. Slika za narod je, da se je odpovedal plači, ostalo je pa skrito. Eden od prvih ukrepov je bil zmanjšanje davkov za bogate - zase.
MrKrmar
10. 12. 2020 13.45
+8
Hudo je mediju, ki ne sme objavljatii nekaterih novic.
nikhrast
10. 12. 2020 16.43
-2
Ate_ist
11. 12. 2020 12.36
+2
ja nik tudi fox. prav zaprav vsi ameriški mediji so pod tem pritiskom. yt je sam napovedal, da bo odstranjeval vsebine, ki bodo vsebovale sum o nepoštenostih na volitvah in sum v zmago bidona
Petur
10. 12. 2020 13.45
+1
e moj janez,kar poglej kako se sme sijo tam v ameriki!
CestniKolesar370Wattov
10. 12. 2020 13.20
-5
Sodnika Kavanaugha je poskusa posilstva obtožila ženska, ki ni vedela kdaj se je to zgodilo, kje se je to zgodilo, kako je tja prišla in kako je šla od tam domov. Naštela je par ljudi, ki naj bi bili tam prisotni (med drugim njena najboljša prijateljica) in vsi ti ljudje so jo postavili na laž. Verjela ji ni niti njena lastna družina in med samo izjavo je povedala en kup laži, ki so preverljive in dokazane. Demokrati so takrat rekli, da je pomembno poslušati izjavo vsakogar. Glede volitev pa imaš na stotine prič, ki so pripravljene pod prisego pričati o nepravilnosti volitvenih postopkov. Za razliko od Blasey Fordove, ti ljudje lahko jasno dajo odgovore na vprašanja KJE, KDAJ, KAKO, amapak te priče očitno niso pomembne.
AlenkinaBratovš?ina
10. 12. 2020 13.34
+3
trump in njegovi podporniki bi se pod prisego zlagali, da imajo mater in očeta. seveda ti affidaviti niso dokaz, tovrstni dokazni material je trump s svojim laganjem skozi ves mandat diskvalificiral vnaprej
Quercus
10. 12. 2020 13.50
+4
Dokaz mora biti konkreten, ne samo, da nekaj ljudi nekaj trdi in jim je pač treba verjeti na besedo. Naj dajo na plan slike, audio, video, naj prinesejo vse te ponarejene glasovnice pred sodnike. Pa ne posnetke v smislu ko dva tipa iz kombija vlačita zapečatene škatle, ne da bi bila znana loakcija, ne identiteta teh dveh oseb, ne čas, ne kaj je bilo v tistih škatlah in komu so bile namenjene. imeli bodo precej dela, kajti morajo dokazati poneverbo kar 7 milijonov glasovnic, imajo pa težave že z dokazovanjem nekaj sto ali nekaj tisoč lažnih glasovnic.
PrettyBird
10. 12. 2020 14.03
+2
Milton kje imate te priče? Že obstajajo ali se še iščejo? Pod prisego so pripravljene pričati? Ker še nikoli noben trampist ni pričal pod prisego in obenem lagal...
morfo
10. 12. 2020 14.07
+2
CestniKolesar370Wattov
10. 12. 2020 14.18
+0
Samo povem, da če so demokrati prisilili narod, da je poslušal zgodbo, v kateri ni bilo odgovora na kje, kdaj, kako in s kom, potem naj narod posluša vse zgodbe, ne glede na to, kako so neumne.
mferk1
10. 12. 2020 14.49
+3
Če so pričale kaj vam ni jasno!? Imate vse na yt. Joj joj joj kako vam paše samo ta medij in ničesar drugega.
karryn
10. 12. 2020 13.14
+3
Ta portal ne poroča objektivno, žal. Amerika je stara demokracija in dokler zadeve ne gredo čez vse nivoje preverjanja, zadeva ni zaključena. Dejstvo pa je, da so bile mučke in to ne male... Nič ni črno belo, nič.
Bigbadjohn
10. 12. 2020 13.49
+1
Uporabnik2005296
10. 12. 2020 12.58
+3
Še najbolj ustrezen je naslov "moralni bankrot" (Trumpa)...
PrettyBird
10. 12. 2020 14.05
+2
Predpogoj za bankrot je, da nekaj imaš...ne moreš izgubiti česar nikoli nisi imel.
c-2040
10. 12. 2020 12.56
-1
Trump in republikanci so pripravljeni na vse, da bi se obdržali na oblasti. Kaj pa, če je "vse" tudi vojska???
Matthaios
10. 12. 2020 12.56
-4
A o posnetku kjer izvlečejo škatle z glasovnicami izpod mize in začnejo šteti takrat ko so opazovalce poslali domov, ste že pisali? Ali pa se to ne ujema z vašo zgodbo? Če ne, zaradi česar drugega pol vsaj zaradi tega, kar lahko takšna tožba pomeni za stabilnost ZDA bi vse skupaj morali vzeti malo bolj resno (profesionalno) in ne zgolj kot papagaji ponavljati za sorodnimi ameriškimi mediji.
brusilec
10. 12. 2020 13.01
+3
ker filem si pa ti gledal ? pa dej, koliko glasovnic lahko skrijes pod mize? a pa da nebi nihce prej preveril miz, sob? matr ste smesni ..
morfo
10. 12. 2020 13.25
+0
Naje 8 milijonov, tistih li mu je zmanjkalo.🤣🤣🤣
mferk1
10. 12. 2020 14.45
+1
Zaradi domnevne počene cevi so vse poslali domov. Nekateri so ostali in brez nadzora šteli. V tistem trenutku je Biden magično dobil 130000 glasov! Imate vse na YT ampak zaradi vašega ega in nezmožnosti dojemanja resnice si ne boste dovolili priznanja.
BenQurer24
10. 12. 2020 12.54
+0
Legenda pravi... da bo NLP zadel v Trump Tower...
Bofur
10. 12. 2020 12.51
+2
Je pa očitno ameriški volilni sistem zastarel. Sistem elektorjev danes nima več smisla. Biden je premagal Trumpa z večino 6 milijonov glasov. In pri tem bi se morala debata končati. Biden je torej osvojil šest milijonov glasov Američanov več od Trumpa. Že na tej podlagi dvomov o zmagovalcu teh volitev ne bi smelo biti. Pa Biden je osvojil tudi potrebno večino elektorjev. Za vsakega normalnega bi se s tem morala debata končati.
brusilec
10. 12. 2020 12.59
-5
ne vem kaj ti ni jasno .. saj podoben sistem je tudi v eu .. vsaka drzava da neke tocke, glede na moc drzave.. ce bi v eu glasovali za eu predsednika bi imeli volitve v vsaki drzavi posebej, potem bi pa ta dolelila kandidatim tocke, se pravi slovenija bi dodelila 2 tocki, nemcija 80 .. na primer .. ja, sistem ma luknje, tako kot vsak. resitev je pa po moje samo v tem da bi lahko vsak volil ze preko spletne banke .. bi povecalo stevilo volilcev.
CestniKolesar370Wattov
10. 12. 2020 13.17
-4
Elektorski sistem v ZDA pride hudičevo prav in bo vedno prišel prav dokler ga bodo sestavljale države, ki imajo glede volitev svoja pravila. Če misliš, da mora biti volilni listek človeka v državi, kjer ne zahtevajo osebnega dokumenta, isto vreden, kot pa volilni listek človeka v državi, kjer se osebni dokument zahteva, potem ti ni pomoči. Par milijonov glasov lahko volitve obrne v katerokoli smer. Zakaj ne bi Kalifornija in NY uvozila 3mio Mehičanov, jim ekspresno podelila državljanstvo (Obama je 2016 pentljal nekaj podobnega) in naročila koga morajo volit?
morfo
10. 12. 2020 13.26
Še Hillary jih je osbojila 3 milijone več.🤣🤣🤣
PrettyBird
10. 12. 2020 13.42
+0
Kolega, pišeš o uvozu parih milijonov ljudi. Nikjer ne bi bila zabeležena podelitev tolikšnega števila novih državljanstev? Vedno bolj, ko tramp izgublja tole vedno bolj abstraktne in skregane z realnostjo so ideje trampistov, da bi ga rešili. Glasovnice pod mizo, uvoz milijonov ljudi brez, da bi kdo to opazil? Lepo te prosim no.
mferk1
10. 12. 2020 15.21
+1