Črna kronika

Tragedija: slovenska družina umrla ob strmoglavljenju helikopterja v Italiji

Foggia, 05. 11. 2022 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
0

Tragedija slovenske družine na jugu Italije. Oče, mati in dva mladoletna otroka so izgubili življenja ob strmoglavljenju helikopterja v regiji Apulija ob vzhodni italijanski obali. Neuradno naj bi se družina v jutranjih urah vračala z izleta na otočju Tremiti v Jadranskem morju, sprva pogrešani helikopter so policisti, vojaki in reševalci našli okoli druge ure popoldne. Preživelih ni bilo. Poleg štiričlanske slovenske družine so v nesreči umrli še italijanski zdravnik, ki se je na celino vračal z dela, in oba pilota. Helikopter, ki je ob strmoglavljenju zagorel, je bil v lasti zasebne družbe, ki nudi redno povezavo med Tremitskim otočjem in kopnim.

Ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da so v nesreči življenje izgubili štirje Slovenci, člani iste družine. Svojcem so izrekli sožalje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Štiričlanska družina, ki je počitnice preživljala v pokrajini Apulija na jugu Italije, je na otočje prispela v petek. Še isti večer bi se morali vrniti nazaj, a so polet s helikopterjem v petek zvečer zaradi slabih vremenskih razmer preložili.  

"Tako so se odločili, da bodo tam ostali eno noč in se vkrcali na prvi jutranji let," nam pove Tatiana Belizzi, novinarka tiskovne agencije ANSA.

V soboto zjutraj je helikopter le poletel proti Foggii. Približno 40 kilometrov pred ciljem je izginil z radarjev. Radijska zveza je bila prekinjena. Nemudoma je na širšem, nedostopnem terenu stekla obsežna iskalna akcija. Območje so preletavali trije helikopterji, tudi v soboto v zahtevnih vremenskih pogojih, ob gosti megli. Razbitine helikopterja, v katerem je bila slovenska družina, so našli okoli druge ure popoldne. Žal nesreče nihče ni preživel.

Preiskava tragedije na vzhodni italijanski obali še ni zaključena, prav tako naj za zdaj preiskovalci še ne bi uradno potrdili identitet žrtev. Po doslej znanih podatkih naj bi ob slovenski družini, očetu, materi in dveh mladoletnih otrocih, življenje izgubili še trije italijanski državljani: oba pilota in zdravnik, ki se je vračal z dežurstva na otoku. Zdravnik naj bi se na polet vkrcal zadnji hip, potem ko se je prav zaradi slabega vremena odločil, da se namesto s trajektom domov raje vrne s helikopterjem.

"Kaj se je zgodilo, še ni povsem jasno, kar vemo do zdaj, je to, da so bile vremenske razmere zares neugodne. Na območju Gargana je divjala močna nevihta, bila je tudi zelo gosta megla. To bi lahko bile prve domneve, zakaj je prišlo to te strašne tragedije," še dodaja Belizzijeva.

Skupno torej sedem žrtev tragične nesreče je letelo s helikopterjem v lasti zasebne družbe. Odgovorni za pojasnila o okoliščinah nesreče v soboto niso bili na voljo.

"Dala vam bom številko karabinjerjev," nam je odgovorila uslužbenka družbe Alidaunia.

Italijanska družba sicer s helikopterji, primernimi tako za civilno kot tudi za vojaško letenje, zagotavlja redno povezavo med kopnim in med turisti zelo priljubljenim otočjem Tremiti.