Tujina

Trajekte na Hrvaškem pred sezono precej podražili

Split, 10. 06. 2023 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kot smo že vajeni, so tudi letos na Hrvaškem pred začetkom poletne turistične sezone zasolili cene trajektov. Za primer: če je lahko par pred sezono na otok Cres potoval za slabih 20 evrov, mora zdaj odšteti 10 evrov več, cena za pot iz Splita na Brač se je prav tako za par evrov dvignila s 26 na 37 evrov. Pozabiti ne smemo niti na cestnine in strošek goriva, kje so še bivanje in ostali izdatki. In še nasvet: Preverite, na katerih linijah je priporočljiva rezervacija, da ne obtičite v pristanišču.

Vrnili so se turisti in vrnile so se višje cene za trajekte.
Vrnili so se turisti in vrnile so se višje cene za trajekte. FOTO: 24ur.com

Tudi letos so na Hrvaškem pred začetkom glavne turistične sezone povišali cene trajektov. Nove večinoma veljajo od junija pa do konca septembra, le na nekaj najbolj priljubljenih linijah – na Cres, Rab in Hvar – so karte podražili že prej. 

Preverili smo, koliko boste plačali na nekaj izbranih linijah. Za izračun smo vzeli dve osebi z osebnim avtomobilom ter dva odrasla in dva otroka med tri in 12 let, prav tako z osebnim avtomobilom. 

Cena trajektne karte za obe liniji na otok Cres, torej iz Valbiske v Merag in iz Brestove v Porozino, se je z zimskih 13,80 evra za vozilo, krajše od petih metrov, dvignila na 19,89 evra. Za potnike se prevoz plača posebej, odraslim zaračunajo 4,25, otroci od treh do 12 let starosti pa plačajo polovično ceno, v tem primeru 2,13 evra. Za primerjavo: v predsezoni so odrasli plačali 2,52, otroci pa 1,23 evra. 

Dva odrasla bosta tako v času turistične sezone za plovbo na Cres odštela skoraj 30 evrov, natančneje 28,39 evra. Družina (dva odrasla, dva otroka) bo plačala še dobre štiri evre več, skupaj bodo za trajekt v eno smer odšteli 32,65 evra. Otroci, mlajši od treh let, potujejo brezplačno. 

Če je osebno vozilo daljše od petih ali višje od dveh metrov, je cena še višja. Namesto 19,89 bi v tem primeru za prevoz avtomobila plačali 30,53 evra. Ta informacija je posebej pomembna za vse, ki na dopust vozite kolesa. Če jih imate na prtljažniku za vozilom, se namreč lahko zgodi, da presežete petmetrsko omejitev in "padete" v višji cenovni razred. 

Za trajekt na progi od Valbiske na Krku do Lopara na Rabu bi par v turistični sezoni plačal 43,93 evra, družina z dvema otrokoma pa 50,03 evra. Za osebno vozilo, krajše od petih metrov, je namreč treba odšteti 31,99 evra, odrasli plačajo 5,97, otroci pa 3,05 evra. 

Na Pag, kamor tudi potuje veliko Slovencev, vas trajekt pripelje za 25,6 evra (par) oziroma 29,72 evra (družina). Cene veljajo za linijo PriznaŽigljen.  

Trajekt na progi iz Splita v Supetar
Trajekt na progi iz Splita v Supetar FOTO: Shutterstock

Iz Splita v Supetar na Braču bo par med sezono potoval za 37,54 evra, družina bo odštela dobrih šest evrov več. Tudi tu so cene pred navalom turistov precej zvišali. Za odraslega tako računajo 6,24, za otroka pa 3,12 evra (v času nizke sezone 4,25 in 2,12 evra), za prevoz avtomobila je treba odšteti še 25,06 evra. 

Še globlje bodo morali v žep seči tisti, ki bodo počitnikovali na Hvaru. Če se odločijo za potovanje iz Splita v Stari grad, bodo morali plačati 45,77 evra za avto, 8,10 evra za odraslega in 4,05 evra za otroka od treh do 12 let. Par bi tako odštel nekaj centov manj od 62, družina z dvema otrokoma že skoraj 70 evrov. A pozor, če dolžina vašega vozila preseže pet metrov, vam bodo samo zanj zaračunali 77,78 evra. 

Druga možnost je linija Drvenik–Sućuraj (Hvar), ki je krajša in cenejša, a je treba računati na dodatni dve uri na cesti. Par bi za trajekt plačal okoli 27, družina pa približno 31 evrov. 

Cene na ostalih trajektnih linijah lahko preverite na spletni strani Jadrolinije. Izjema je trajekt iz Stinice na Rab, ki ga upravlja lokalni prevoznik Rapska plovidba. Tudi tam pa veljajo višje, sezonske cene. 

Na nekaterih linijah so rezervacije skorajda obvezne

Da bi se izognili gneči, lahko karte kupite vnaprej prek Jadrolinijine mobilne aplikacije. To je priporočljivo predvsem za daljše linije, kjer karta velja tudi kot rezervacija prostora na trajektu. Kar pa pomeni, da morate biti ob uri, ki ste jo izbrali, tudi zares na trajektu. V pristanišču je treba biti vsaj 40 minut pred odhodom trajekta, v sezoni priporočajo celo uro prej. 

Če zamudite, morate karto stornirati, za kar vam zaračunajo 10 odstotkov stroškov, in kupiti novo. To pa vam zna prihod na želeno destinacijo zamakniti za kar nekaj ur v prihodnost, saj so nemalokrat trajekti polni za več voženj vnaprej. 

Linije, kjer karta velja tudi kot rezervacija za določeno uro, so:

ValbiskaLopar
Zadar (Gaženica)–Rivanj–Sestrunj–Zverinac–Molat–Ist
Zadar (Gaženica)IstOlibSilbaPremudaMali Lošinj
Zadar (Gaženica)Brbinj (Dugi otok)
Zadar (Gaženica)BršanjRavaMala Rava
ŠibenikZlarinObonjanKaprijeŽirje
SplitVis
Trogir (Soline)Drvenik MaliDrvenik Veli
SplitStari Grad (Hvar)
SplitRogač (Šolta)
SplitVela Luka (Korčula)Ubli (Lastovo) 
Sumartin (Brač)–Makarska

Če ste karto kupili za linijo, kjer ne velja kot rezervacija, jo lahko uporabite znotraj celotnega dneva. 

To pa ni edini strošek, ki ga boste imeli na poti. Dodati je treba še cestnino, za primer: od Zagreba do Splita za osebna vozila znaša 24 evrov, pozabiti pa ne smemo niti na nikakor nezanemarljiv strošek bencina. Srečno pot!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1