Tujina

Trdila je, da je pogrešana Madeleine McCann, zdaj naj bi imela raka

Varšava, 19. 03. 2023 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poljakinja Julia Faustyna, ki trdi, da je pogrešana Britanka Madeleine McCann, je "slabega zdravja" in ima morda raka. Tako pravi njena tiskovna predstavnica, ki pravi, da obstaja sum, da bi lahko imela levkemijo. Medtem še vedno niso znani rezultati testa DNK, a švicarsko podjetje, ki se ukvarja s prepoznavo obrazov, pravi, da lahko z visoko gotovostjo trdijo, da Julia ni Madeleine.

Julia Faustyna
Julia Faustyna FOTO: Instagram

Julia Faustyna, ki se imenuje tudi Julia Wendell ali Julia Wandelt, je prišla na mednarodne naslovnice, potem ko je trdila, da je morda deklica, ki je leta 2007 izginila med družinskimi počitnicami na Portugalskem.

Poljakinja, ki čaka na rezultate DNK, da bi ugotovili, ali je res pogrešana Britanko Madeleine McCann, čemur sicer izven kroga njenih sledilcev verjame le malokdo, pa naj bi se zdaj morda soočala še z rakom. 

"Še vedno čakamo na rezultat DNK testiranja, ki nam bo natančno pokazalo, kakšno je Julijino etnično poreklo in iz katere države sta ona in njena prava družina," je za The Sun povedala njena predstavnica in zasebna preiskovalka Fia Johansson, poroča Sky News.

"Seveda bomo glede na rezultate tega nadaljevali preiskavo, da bi ugotovili, ali je Julia morda Madeleine ali katera druga pogrešana oseba."

Johanssonova trdi, da je Faustyna po zanemarjanju in letih zlorabe v otroštvu slabega zdravja. "Njeno zdravstveno stanje je zelo slabo, ima hudo astmo in ima veliko bolečin v kosteh," je dejala.

"Tudi njen krvni izvid ni, kot bi moral biti, zato moj zdravnik tukaj v ZDA preiskuje, ali bi lahko imela levkemijo, zato čakamo na rezultate tega. In če bo potrebovala kakršno koli zdravljenje, bomo poskrbeli, da ga bo dobila."

Faustyna je hitro zbrala veliko sledilcev na Instagramu in TikToku, ko je naložila fotografije sebe in Madeleine, ki kažejo podobnosti v videzu.

Trdila je tudi, da sta Kate in Gerry McCann pristopila do nje in ji ponudila DNK test, vendar družina McCann o tem ne daje izjav. 

Faustyna je nato zaprla svoje račune na družbenih medijih in odletela s Poljske v ZDA – saj naj bi bila deležna groženj s smrtjo. 

"Kljub vsemu, kar je preživela, je veliko srečnejša tukaj v ZDA. Resnično je kot druga oseba," še pravi Johanssonova.

Poljska policija sicer navedbam o tem, da je Julia Madeleine, ne verjame. V začetku tega meseca je štab pokrajinske policije v Wroclawu medijem potrdil, da so "izključili" različico dogodkov, kot jih prikazuje Julia, saj da se dejstva enostavno ne ujemajo. 

Švicarsko podjetje: Julia ni Madeleine

V zgodbo se je medtem vključilo tudi švicarsko podjetje, ki se ukvarja s prepoznavo obrazov. Podjetje Ava-X je natančno pregledalo fotografije – s programom za ujemanje obrazov (primerjava obrazov). Podjetje običajno uporablja to tehnologijo za identifikacijo storilcev in tako tudi pomaga policiji pri njenih preiskavah, poroča blick.ch. Sodelujejo pa tudi z nevladnimi organizacijami, med drugim na področju ponovne združitve izgubljenih ali posvojenih otrok z njihovimi starši. 

"Praktično nemogoče je, da bi bila mlada Poljakinja Maddie," pravi za Blick šef Ava-X Christian Fehrlin. Najprej so primerjali otroško podobo Poljakinje z njeno odraslo podobo. "To se je ujemalo. Ko smo naredili Maddiejino sliko, pa ni bilo mogoče najti ujemanja."

Programska oprema išče identiteto z uporabo vektorjev. To pomeni, da program obraz razdeli na različne dele. Program nato preveri, ali obstajajo ujemanja z deli obraza drugih slik v drugih zbirkah podatkov.

Programska oprema deluje zelo natančno, zato lahko v dobrih 90 odstotkih trdijo, da mlada Poljakinja ni Maddie. "Lahko si prihranite DNK test," pravi Fehrlin.

Tudi preiskovalci še naprej domnevajo, da je bila Maddie žrtev zločina. Državno tožilstvo v Braunschweigu je junija 2020 sporočilo, da v tem primeru preiskujejo Nemca Christiana B. Imel je zajetno kartoteko spolnih prestopkov in je od leta 1995 do 2007 redno živel v Algarveju. Trenutno je v zaporu zaradi posilstva 72-letne ameriške turistke na Portugalskem leta 2005.

Težave z duševnim zdravjem?

Pri tem, da Julia nikakor ni Madeleine, pa vztraja tudi Julijina družina. Družina je pred časom prekinila molk in zanikala, da bi lahko bila Julia pogrešana deklica. Dejali so, da ima težave z duševnim zdravjem in ni upoštevala njihovih prošenj, naj preneha z "lažmi in manipulacijami", poroča New York Post.

Sorodniki tudi pravijo, da so šokirani nad medijsko pozornostjo, ki jo je prejela zaradi objavljanja viralnih videoposnetkov, v katerih trdi, da je Madeleine.

"Julia je naša hči, vnukinja, sestra, nečakinja, sestrična. Imamo spomine, imamo slike," je sporočila družina. "Tudi Julia ima te fotografije, saj jih je odnesla iz družinske hiše skupaj z rojstnim listom, pa tudi številne odpustnice iz bolnišnice."

Družina tudi zanika, da ji niso več pustili na terapijo zaradi težav z duševnim zdravjem, ker je "začela spraševati". "Vedno smo ji poskušali pomagati, da se postavi na noge. A Julia je že nekaj let polnoletna. Odselila se je iz hiše, zavrača zdravljenje, ne jemlje redno zdravil," so povedali.

"Prav tako ni izkoristila možnosti zdravljenja v zelo dobrem centru na Poljskem, ki se je strinjal, da jo sprejme," so dodali.

Družina trdi tudi, da jo motivira pozornost. Pravijo, da je nekoč želela biti pevka, zdaj pa je na družbenih omrežjih dobila pozornost, ki jo je želela. 

Skrbi pa jih, kako se bo spopadla s posledicami svojih dejanj, ko bo vsega konec: "Internet ne bo pozabil in očitno je, da Julia ni Maddie. Uničeni smo zaradi te trenutne situacije."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1