Ukrajina

'Treba je priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato'

Kijev, 15. 03. 2022 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
0

Treba je priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zadovoljen sem, da naš narod začenja razumevati, da se moramo zanesti sami nase, je dodal. Nato medtem skrbi, da bi lahko Rusija na podlagi izmišljenih informacij v Ukrajini uporabila kemično orožje.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: Profimedia

Zelenski je dejal, da so v preteklih letih večkrat slišali, da so vrata Nata odprta, a tudi, da Ukrajina ne more vstopiti. "To je resnica in treba jo je sprejeti," je dodal na videokonferenci s predstavniki vojaškega zavezništva pod vodstvom Velike Britanije, v katerem je več severnoevropskih držav.

Znova je izrazil obžalovanje, da Nato, "ki ga je ruska agresija očitno hipnotizirala", ne želi vzpostaviti prepovedi poletov nad ukrajinskim ozemljem.

"Slišati je argumente, da bi to lahko sprožilo tretjo svetovno vojno. Zaradi tega ruska letala lahko napadajo naša mesta in ubijajo ljudi, napadajo bolnišnice in šole," je dodal Zelenski.

Zelenski je že prejšnji teden nakazal, da Ukrajina spreminja stališče glede včlanitve v Nato. V intervjuju za ameriški ABC je dejal, da so doumeli, da zavezništvo noče Ukrajine v svoje vrste.

Ena od zahtev Moskve pred napadom na Ukrajino je bila sicer zagotovilo, da Ukrajina nikoli ne bo postala članica Nata.

Nova realnost

Nato medtem skrbi, da bi lahko Rusija na podlagi izmišljenih informacij v Ukrajini uporabila kemično orožje, je danes dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. V odzivu na rusko agresijo je v pripravljenosti na sto tisoče zavezniških sil, je opozoril in dodal, da bo napad na eno članico naletel na odločen odgovor celotnega zavezništva.

Stoltenberg je na današnji novinarski konferenci opozoril na laži, ki jih že mesece širi Rusija. Med drugim, da niso načrtovali invazije na Ukrajino in da ščitijo civiliste, a jih v resnici ubijajo. "Mesece smo razkrivali dolg seznam ruskih laži," je dejal.

Rusija po njegovih besedah sedaj navaja absurdne trditve glede laboratorijev za biološko in kemično orožje, kar je še ena laž. "Skrbi nas, da bi Moskva lahko izvedla operacijo pod lažnimi obtožbami, ki bi lahko vključevala kemično orožje," je opozoril.

Vsakršna uporaba kemičnega orožja bi bila kršitev mednarodnega prava in je nesprejemljiva, je opozoril Stoltenberg in Rusijo pozval, naj tega ne stori. Če bo Rusija uporabila kemično orožje, bo cena za to zelo visoka, je bil jasen prvi mož zavezništva.

Moskva je v minulih dneh navajala poročila o domnevnih skrivnih ameriških laboratorijih v Ukrajini, kjer naj bi razvijali biološko orožje.

Stoltenberg je pri tem tudi spomnil, da se je Nato na krizo v Ukrajini odzval hitro, z dvigom pripravljenosti in nameščanjem sil za zelo hitro odzivanje na svojem vzhodnem krilu.

V odzivu na rusko invazijo na Ukrajino je v državah zavezništva sedaj v povečani pripravljenosti na sto tisoče vojakov. V Evropi je 100.000 ameriških vojakov in okoli 40.000 vojakov pod neposrednim poveljstvom Nata, večinoma v vzhodnem delu zavezništva ob močni podpori zračnih in pomorskih sil ter protizračne obrambe.

Vse to pošilja nedvoumno sporočilo, in sicer da bo napad na eno zaveznico naletel na odločen odgovor celotnega zavezništva, je ponovno zatrdil Stoltenberg.

Ruska invazija na Ukrajino in njeno vojaško povezovanje z Belorusijo ustvarjata novo varnostno realnost na evropski celini in Nato se bo moral pripraviti na te nove okoliščine, je dan pred izrednim zasedanjem obrambnih ministrov zavezništva opozoril Stoltenberg.

"Obrambni ministri bodo jutri začeli pomembno razpravo o konkretnih ukrepih za dolgoročno krepitev naše varnosti na vseh področjih," je pojasnil. Do srečanja prihaja v odločilnem trenutku za našo varnost, ko "brutalna invazija ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino vsak dan povzroča smrt in uničenje".

Dolgoročna drža zavezništva in odzivanje na nove razmere bosta sicer poleg ruske agresije na Ukrajino ena od glavnih tem sredinega sestanka obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja