Tujina

Trije mrtvi, šest ranjenih: 48-letnik z nožem moril v vrtcu

Peking, 03. 08. 2022 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V napadu z nožem v vrtcu na jugovzhodu Kitajske so bili ubiti trije ljudje, še šest pa je bilo ranjenih, je sporočila tamkajšnja policija. Napad je izvedel zamaskiran moški, ki ga policija še išče. Starost žrtev ni znana.

Na Kitajskem je v zadnjih letih naraslo število napadov z noži.
Na Kitajskem je v zadnjih letih naraslo število napadov z noži. FOTO: Shutterstock

Napad se je zgodil v zasebnem vrtcu v kitajski provinci Jiangxi, kamor je vdrl 48-letnik, ki je po navedbah policije nosil masko in kapo. "Organi za javno varnost delajo vse v svoji moči, da bi našli osumljenca," je policija dodala v izjavi.

Na posnetku s prizorišča napada, ki ga je objavil državni medij Beijing Daily, je videti policista, ki v svojih rokah nosi otroka proti reševalnemu vozilu.

Množični napadi so na Kitajskem, kjer državljani ne smejo biti lastniki orožja, redki, je pa v zadnjih letih naraslo število napadov z noži. Po vsej državi se pojavljajo tudi napadi, usmerjeni na vrtce in šole, ki jih po navadi zagrešijo ljudje z željo po maščevanju ali z zamerami do kolegov, pojasnjuje AFP.

Aprila lani sta bila denimo dva otroka ubita, še 16 pa ranjenih, ko je moški z nožem izvedel napad v vrtcu na jugu Kitajske. Leta 2020 je napadalec z nožem na osnovni šoli, prav tako na jugu države, ranil 37 otrok in dva odrasla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
03. 08. 2022 16.19
+1
Treba je samo ozavestiti, da je to relativno sodoben pojav in ni vezan na orožje. V Ameriki prednjači streljanje, ker je orožje tam res lahko dostopno. V Evropi se isti pojav kaže v napadih z avtomobili. Res noben problem se ni vsest v avto in s polnim gasom povozit gručo otrok, ki čaka na avtobus. To se že dogaja. In se bo še bolj. V Aziji, kjer imajo še težji dostop do orožja npr., so zelo popularni noži. To ni prvič, da je na Kitajskem kdo vpadel v vrtec in začel zabadati otroke. Skupno vsemu temu pa je, da je zaradi nekega lastnega nezadovoljstva iti ubijati popolne neznance, po možnosti otroke, ter jih pobiti čim več in dobiti čim večjo pozornost v medijih za "pet minut" ali več slave, postalo takorekoč normalen in pričakovan način reševanja lastnih neuspehov. Tega ni bilo nikoli prej. In vprašati se moramo kaj to žene in zakaj je tega zgolj vedno več. Potem pa zam začet reševat problem.
JohannDoe
03. 08. 2022 16.10
+1
Obstajajo okolja, kjer se kljub lahki dostopnosti do orožja take stvari ne dogajajo ali pa so zgolj redka statistična anomalija. To pa zato, ker so za varnost neke družbe bolj ključni številni drugi dejavniki. Američani so oboroženi že od nekdaj, ker so živeli in ponekod še vedno živijo v divjini, kamor je zaradi razdalj in nenaseljenosti zakon iz mest zgolj redko in omejeno posegel. Pa je navkljub temu ta logika, da zaradi lastnega "slabega počutja" napadeš in ubiješ popolne neznance v nakupovalnem centru ali otroke v vrtcu, stara šele kakih 40 let. In ne zgolj to, od takrat postaja vedno bolj pogosta in "normalna". Prej ali slej se bo treba vprašat zakaj. In tudi kakšno vlogo in igro pri tem igrajo mediji in zabavljaška industrija, ki je vedno bolj eno in isto.
JohannDoe
03. 08. 2022 16.02
+2
Tudi če pokrovko zavariš na lonec in na vrh naložiš še 50kg utež, hkrati pa pod loncem naprej privijaš plin, zakonov fizike nisi zaobšel. Režimi in elite bodo dočakali svojo revolucijo. Edino, kar lahko storijo, je, da nas za nekaj časa premotijo, da se pobijamo med sabo. In upajo, da nas bodo do takrat z medijskim pranjem in kitajskim sistemom kamer, točkovanja in popolnega nadzora popolnoma dehumanizirali.
oježeš
03. 08. 2022 14.30
+2
To ni nikakor v redu in s takimi dejanji se ne more strinjati nihče, ki je zdrav. Napadati otroke v vrtcih, ali druge ljudi, ki takim osebam ne želijo nič žalega je sramotno dejanje. Vseeno me pa zanima, če je bil napadalec v mask, neprepoznaven, kako so ugotovili, da je 48-letnik? Po maski ali čevljih?
IKOSS
03. 08. 2022 13.19
+3
Tudi kitajska družba se žal vse prepogosto srečuje z množičnimi poboji. In to navzlic izjemno restriktivni področni zakonodaji, hudim sankcijam ter dejansko policijski državi. V članku to dejstvo ni dovolj jasno izpostavljeno. Če storilci v ZDA v vlogi orožja pogosto izberejo ognjeno strelno sredstvo, se na kitajskem odločijo za rezalna sredstva v vlogi orožja. V obeh primerih je dejstvo, da se posameznik odloči izvršiti takšen zločin, družbeni problem. Tudi najbolj osnovni problem je v obeh okoljih isti; neustrezne temeljne osebne vrednote. Ob tem je zanimivo, da obstajajo okolja, kjer se navzlic lahki dosegljivosti sredstev posebej primernih za vlogo orožja, takšni zločini ne dogajajo, oziroma so ti zgolj statistična anomalija.
Skodabesed
03. 08. 2022 12.56
+0
Zanimivo zgleda da nrmarajo strlnega orozja kot v zda ampak raje noze ubogi otroci na obeh straneh
belazala
03. 08. 2022 12.42
+8
kamor je vdrl 48-letnik, ki je po navedbah policije nosil masko in kapo. Kako pa vedo koliko je star........
capon
03. 08. 2022 12.33
+6
Nevem zakaj že po toliko primerih v šolah in vrtcih ne postavijo kakšnega varnostnika, ki bi lahko preprečil marsikatero nedolžno žrtev.. Ko pa je korona malo v porastu pa na vsak vogal postavijo varnostnika, da slučajno nebi vstopil kdo brez potrdila ali maske..
Komendator
03. 08. 2022 12.31
+3
Globalizacija! Tudi Kitajci si želijo biti slavni, tudi če ga potem na stadionu zanesljivo čaka metek v zatilje!