Tujina

Srbski trinajstletnik pokola ne obžaluje

Beograd, 07. 05. 2023 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Denis Čulum
Komentarji
0

Trinajstletnik, ki je na beograjski osnovni šoli vzel devet življenj, krvavega pokola niti najmanj ne obžaluje. Napad je načrtoval mesec dni vnaprej, zanj pa se je odločil po tem, ko je na spletu podrobno preučeval srbsko zakonodajo in ugotovil, da ga zaradi starosti ne morejo kazensko preganjati, ugotavljajo na Policiji. Učiteljica zgodovine, ki jo je ustrelil in okreva v bolnišnici, je zdravnikom povedala, da ni kazal prav nobenih znakov o snovanju brutalnega napada. V Duboni so v nedeljo pokopali še tri žrtve nočnega strelskega pohoda. Njihov krvnik pa medtem čaka na psihiatrični pregled.

Trinajstletnik, ki je streljal na beograjski osnovni šoli, je na predvečer napada gledal film o pokolu, ugotavljajo policisti. Pregledali so njegove računalnike in mobilni telefon. Tam so našli sledi spletnega brskanja o srbskem kazenskem zakoniku. Za masaker se je odločil še pred julijskim 14. rojstnim dnem, ker je mislil, da se bo izognil pregonu. Na zaslišanju se ni pokesal.

Domačini v vasi Dubona
Domačini v vasi Dubona FOTO: AP

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je tragični dogodek komentiral: "Vsaka beseda, ki bi jo želeli izgovoriti, je enostavno težka in istočasno odveč ter nezadostna." Nekateri mediji navajajo, da so na mizi trije scenariji, in sicer Vučićev odstop, odstop vlade ali odstop obojih in predčasne volitve. 

Medtem pa Jelena Lakićević z oddelka za orožje, MNZ, poziva: "Od ponedeljka, 8. maja, do 8. junija v skladu z odredbo ministra za notranje zadeve državljani Republike Srbije, ki posedujejo neregistrirano orožje, tega lahko predajo najbližji policijski postaji ali policijski upravi med 7. in 19. uro."

Vlada je to storila z namenom, da bi preverili, ali ustreza pogojem za legalizacijo, izvora orožja pa lastnikom ne bo treba pojasnjevati. Lov na morebitne posnemovalce morilcev se medtem stopnjuje. Po več najstnikih so v Beogradu pridržali tudi 41-letnika, ki je na družbenih omrežjih grozil, da bo vzel puško in pobil vse prebivalce Rume v Vojvodini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3