Tujina

Požar v Trogirju še aktiven na nedostopnem terenu, gasilci se bojijo vetra in upajo na dež

Split, 04. 08. 2021 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z največjim požarom na hrvaški obali v zadnjih štirih letih se je ponoči borilo 106 gasilcev s 37 vozili, zjutraj sta se vključili še dve letali kanader. V požaru, ki je pred tremi dnevi izbruhnil v zaselku Seget Gornji, nekaj kilometrov severno od Trogirja, je do zdaj zgorelo okoli 1600 hektarjev rastlinja. Čeprav obvladan, je požar na hribovitem terenu še vedno aktiven.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Požari po Evropi
    02:21
    Iz 24UR: Požari po Evropi
  • Iz 24UR: Pomoč za Severno Makedonijo
    02:51
    Iz 24UR: Pomoč za Severno Makedonijo
  • Iz SVETA: Boj z ognjem
    02:28
    Iz SVETA: Boj z ognjem

"Že ob šestih zjutraj so se v gašenje vključile zračne sile. Tam, kjer še vedno gori, je teren nedostopen, zato gasijo kanaderji. Ne vemo, kako se bo požar razvijal naprej, saj veter ves čas spreminja smer in razvoja dogodkov ni mogoče predvideti," so za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedali gasilci, ki dodajajo, da je zdaj na terenu videti predvsem dim.

Vso noč so se gasilci osredotočali predvsem na območje Labišnice, kjer kar ne neha goreti. A kot poroča Slobodna Dalmacija, ogenj vsaj za zdaj ne ogroža hiš in ljudi. Čeprav gre za res veliko pogorelo površino, po prvih ocenah materialna škoda ne bo velika. Gre namreč na območje makije, kjer rastejo predvsem trava in dišavnice.

Poleg lastnega napora gasilci velike upe polagajo tudi v vremensko napoved, ki za četrtek na širšem območju Splita (končno) obeta dež.

Iskra nazadnje zaprla tudi letališče

Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi požar povzročila gradbena dela na širšem območju naselja Seget Gornji. Med deli naj bi se poškodoval daljnovod, kratek stik na njem pa je ustvaril iskro, ki naj bi povzročila ta obsežen požar.

Zaradi omenjenega požara so morali vmes za nekaj časa zapreti Jadransko magistralo in celo splitsko mednarodno letališče, kar je povzročilo kaos v že tako (pre)polnem mestu, ki so ga v zadnjih dneh turisti povsem preplavili.

Tako je bil del gostov prisiljen ostati v Splitu en dan več, saj se niso mogli vkrcati na letalo za domov ali pa niso mogli nadaljevati svoje poti naprej proti otokom, saj pozno zvečer določene trajektne linije niso več vozile. 

Slovenska pomoč Makedoncem

Gori tudi v Grčiji, pa tudi v Severni Makedoniji, kjer so zaprosili za mednarodno pomoč. Tja tako odhaja enota 46 pripadnikov civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju s 16 vozili, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

podalpski
05. 08. 2021 10.23
na Hrvaškem danes praznujejo dan zmage in Domovinske zahvalnosti in bodo povsod fešte...k čestitkam se pridružujemo tudi Slovenci in kličemo še na mnoga leta (no sedaj izbris komentarja)