Tujina

Močna tropska nevihta pustošila po Avstraliji: poškodovani domovi in odkrite strehe

Sydney, 12. 04. 2021 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
4

Na zahodni obali Avstralije je tropska nevihta Seroja tretje stopnje odkrivala strehe, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Neurje je sicer oslabelo, a vremenoslovci svarijo, da bi še vedno lahko zabeležili močne sunke vetra in da je situacija še vedno resna.

Kot piše BBC, je tropska nevihta tretje stopnje Seroja z močnimi vetrovi pustošila na 1000 kilometrov velikem območju Zahodne Avstralije ter za seboj pustila številne uničene in poškodovane domove. Nevihta je medtem že oslabela na stopnjo dve

Z zahodne obale Avstralije prihajajo posnetki nastale škode po divjanju tropskega ciklona Seroja. Ta je na svoji poti rušil drevesa in strehe, poroča Sky News. 

Tropski ciklon v Avstraliji
Tropski ciklon v Avstraliji FOTO: AP

Kot so sporočile oblasti, je poškodovanih 70 odstotkov stavb v priobalnem mestu Kalbarri, območju, ki ga je nevihta najhuje prizadela. Kot so dodali, je nevihta hujšo škodo povzročila na skoraj 30 odstotkih domov na tamkajšnjem območju. 

Brez elektrike je ostalo več 10.000 prebivalcev. Odpreti so morali tri evakuacijske centre za prebivalce z najbolj prizadetih območij. Prebivalka mesta Kalbarri Debbie Major je za BBC povedala, da je nevihta divjala vso noč in da je bila absolutno grozljiva: "Ko sem zjutraj odprla vrata, sem pričakovala, da okoli mene ne bo ničesar več." Predsednik vlade Scott Morrison je sporočil, da je situacija kljub temu, da je ciklon oslabel, še vedno resna, še piše Sky News. Pričakovati je namreč še močne sunke vetra do 110 kilometrov na uro, piše BBC. 

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley Echo
12. 04. 2021 09.00
+0
EX-TC Seroja je že zapustil celino in je razpadel. Ime "Seroja" je prispevala Indonezija (pomeni lotus), ker je nastal ob otoku Timor. Tam je res pustil razdejanje, saj je umrlo 170 ljudi in še dodatnih 45 v Vzhodnem Timorju predvsem zaradi poplav in ker ljudje niso bili obveščeni kaj prihaja. Zahodna AU ima sicer vsako leto ciklone, vendar so v tem predelu zelo redki (zadnji je bil leta 1956). Žrtev ni, če odmislimo materialno škodo, ki pa je precejšnja v mestecu Kalbarri, V od Geraltona in manjših skupnostih v notranjosti. Pozneje je ciklon potoval po redko naseljenem področju. Sreča je edino v tem, da je potoval (sistem) zelo hitro. Po vstopu na obalo je pospešil na 40km/h in čez nekaj ur že na skoraj 70km/h. Tako ni povzročil poplav, veter pa je naredil kar pač je.
OneEarth
12. 04. 2021 08.41
+1
Masovni turizem je rak rana planeta! Manj potujte, manj nakupujte manj mesa, manj energije boste porabili vec boste maredili zase za otroke in zemljo
hotchilipoper
12. 04. 2021 08.52
+0
Kimberley Echo
12. 04. 2021 09.05
+1
Vas razumem kaj želite povedati, vendar je to le pobožna želja. Masovnega turizma pa že vsaj leto dni ni. In mnogo je držav, ki brez turizma ne-bi preživele dolgoročno.