Tujina

V Parizu in Bruslju prepovedali protestni konvoj svobode

Wellington/Ottawa, 10. 02. 2022 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Pred novozelandskim parlamentom je izbruhnil konflikt med policijo in protestniki, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom in cepljenju proti covidu-19. Policija, ki je proti protestnikom uporabila solzivec, je aretirala več kot 120 ljudi. Medtem je kanadska policija udeležencem protesta, ki ga vodijo tovornjakarji, zagrozila z aretacijami, premier Trudeau pa je proteste označil za nesprejemljivo početje, ki ogroža gospodarsko okrevanje države po pandemiji. Pariška policija je protestni konvoj svobode prepovedala, enako so storile oblasti v Bruslju.

Protesti na Novi Zelandiji so se po vzoru protestov kanadskih tovornjakarjev začeli v torek s konvojem tovornjakov pred parlamentom. Po 24 urah se je večina vozil umaknila, ostalo je še nekaj sto protestnikov, ki so pred parlamentom vztrajali tri dni. Napovedovali so, da bodo vztrajali, dokler bo treba. 

Preden je policija uporabila solzivec, je protestnike pozvala, naj se umaknejo z območja parlamenta, v nasprotnem primeru jim grozi aretacija.

Na Novi Zelandiji je cepljenje proti covidu-19 obvezno za določene poklice, med drugim za zdravstvene delavce, gasilce, prosvetne delavce, pravosodni sistem in vojsko. Dokazilo o cepljenju je potrebno za vstop v gostinske lokale, cerkve in telovadnice.

Nova Zelandija je dolgo zasledovala strategijo za nič okužb z novim koronavirusom, a so jo spodkopale bolj nalezljive različice. V državi s petimi milijoni prebivalcev so doslej potrdili okoli 18.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 53 covidnih bolnikov.

Trudeau obsodil proteste, policija zagrozila z aretacijami 

Tudi kanadska policija je v sredo udeležencem protesta proti ukrepom za zajezitev pandemije covida-19, ki ga vodijo tovornjakarji, zagrozila z aretacijami. 

Blokadi mostu Ambassador med Detroitom in Windsorjem, čez katerega poteka večina tovornega prometa med ZDA in Kanado, se je v sredo pridružilo še več protestnikov, kanadska prestolnica Ottawa pa je oblegana že dva tedna.

"Blokade in nezakoniti protesti so nesprejemljivi in negativno vplivajo na posle in proizvodnjo. Storiti moramo vse, da bi jih končali," je v spodnjem domu parlamenta v sredo dejal premier Justin Trudeau.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je v Washingtonu dejala, da so ameriški uradniki v tesnem stiku s kanadskimi glede blokade mostu. Tudi ona je poudarila, da blokada po nepotrebnem ogroža ameriško gospodarstvo.

Zaskrbljenost so izrazila tudi številna poslovna združenja na ameriški in kanadski strani meje, ki so zahtevala konec blokade. Za ameriške republikance, kot je senator Ted Cruz iz Teksasa, pa je protest politično darilo, ki ga izkoriščajo ne glede na posledice. Cruz skupaj z bivšim predsednikom Donaldom Trumpom izraža podporo protestu, poziva k podobnemu protestu na ameriški strani meje in napada Trudeauja.

Protestniki za zdaj ne nameravajo oditi nikamor in napovedujejo, da bodo vztrajali. To bi pomenilo policijsko posredovanje in množične aretacije. Več kot 90 odstotkov kanadskih poklicnih voznikov se je cepilo proti covidu-19, težave pa dela manjšina, ki zavrača cepljenje.

Pred vladnimi pisarnami v Ottawi je parkiranih okrog 400 vozil, katerih vozniki z glasnim hupanjem izražajo protest proti obveznemu cepljenju, karantenam in maskam.

Tako imenovani konvoj svobode kanadskih voznikov tovornjakov se je pred mesecem dni začel na zahodu države in se premikal proti prestolnici na vzhodu. Konvoj je sprožil solidarnostne proteste drugod po Kanadi, ZDA in drugih državah sveta.

Posledice so že oprijemljive, saj so v Windsorju v torek zaradi pomanjkanja materiala domov poslali 5000 tovarniških delavcev, zaprtje pa napoveduje nekaj avtomobilskih tovarn, ker ni delov.

Kanadsko sodišče je tovornjakarje že v ponedeljek pozvalo, naj nehajo hupati, policija pa jih je v sredo opozorila, da jih čakajo kazenske ovadbe in zaplemba vozil, če ne bodo nehali ovirati ulic v Ottawi, saj je to nezakonito.

Pariška policija prepovedala protestni konvoj svobode

Policija v francoski prestolnici pa je prepovedala protest tovornjakarjev in drugih voznikov. Ti so se namreč v sredo iz več francoskih mest že odpravili proti Parizu, kjer ta konec tedna načrtujejo proteste in blokade po zgledu kanadskih kolegov in njihovega t. i. konvoja svobode.

Pariška policija je danes sporočila, da tovrstnih demonstracij ne bo dovolila in da bo proti tistim, ki prepovedi ne bodo upoštevali, strogo ukrepala. Načrtujejo mobilizacijo dodatnih policistov, ki bodo preprečili morebitne blokade cest in morebitne kršitelje kaznovali z visokimi globami, zaplembami njihovih vozil ter aretacijami. Kot je še spomnila policija, bi lahko tiste, ki bodo skušali blokirati ceste, doleteli celo dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje.

Koliko konvojev je na poti v prestolnico in kako veliki so, oblasti za zdaj težko ocenijo. Cilj francoskega konvoja svobode, v katerem so tudi avtomobili, kombiji in motorji, je sicer najprej velik protest v soboto v Parizu, nato pa naj bi morda celo nadaljeval pot proti Bruslju.

Protestnike je pričakovano že podprla skrajno desna političarka Marine Le Pen in jih primerjala z gibanjem rumeni jopiči. Gre za množične in pogosto nasilne proteste ljudi, ki jih je konec leta 2018 sprožil dvig cen goriva, s časom pa so se prelevili v širše nasprotovanje neoliberalnim politikam in predsedniku Emmanuelu Macronu.

Za prepoved protesta konvoja svobode so se odločile tudi oblasti v Bruslju.