Tujina

Trump 1.800 padlih marincev označil za 'naivneže', ki so se pustili ubiti

Washington, 04. 09. 2020 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić , K.K.
Komentarji
245

Ko je predsednik Donald Trump leta 2018 odpovedal obisk ameriškega pokopališča Aisne-Marne blizu Pariza, je za odločitev v zadnjem trenutku "obtožil" dež, rekoč, da "helikopter ni mogel leteti" in da ga tajna služba ne bi odpeljala tja. Pravi razlog naj bi se skrival v tem, da ni želel, da bi mu dež uničil videz.

Trump ima po pisanju Atlantica patološki strah, da bi bil sam videti kot "idiot/naivnež".
Trump ima po pisanju Atlantica patološki strah, da bi bil sam videti kot "idiot/naivnež". FOTO: AP

Trump je namreč idejo o obisku zavrnil, ker se je bal, da se bodo njegovi lasje v dežju razmršili in ker ni menil, da je pomembno spoštovanje ameriških padlih vojakov, trdijo štirje ljudje, ki so tisti dan bili prisotni na pogovorih s predsednikom, pravi The Atlantic. Trump je zjutraj v pogovoru z uslužbenci na načrtovanem obisku dejal: "Zakaj bi šel na to pokopališče? Napolnjeno je s poraženci."  V ločenem pogovoru na istem potovanju je Trump več kot 1.800 marincev, ki so umrli v Belleau Woodu, označil za "naivneže", ki so se pustili ubiti. 

Trump je sicer v petek obtožbe, da je omalovaževal ameriške vojake, ki so bili ujeti ali pobiti v bitki, zanikal. Na Twitterju je vse obtožbe označil za "izmišljene lažne novice". Dodal je, da "velikih padlih vojakov ni nikoli imenoval drugače kot heroji". Krivdo za obtožbe pa je pripisal "podli politični igri", s katero želijo njegovi nasprotniki vplivati na prihajajoče predsedniške volitve.

Belleau Wood je bila ena najpomembnejših bitk v ameriški zgodovini. V njej so se borili ameriški marinci, ki so uspeli zaustaviti prodor nemške vojske proti Parizu spomladi leta 1918. Trump naj bi svojim svetovalcem postavljal nenavadna vprašanja: "Kdo se je boril na pravi strani?" Prav tako ni razumel, zakaj so morale ZDA posredovati na strani zaveznikov.

Trumpovo nerazumevanje patriotizma in služenja v vojski je bilo moč opaziti že večkrat, ko je žalil različne pripadnike oboroženih sil ZDA. Najbolj zloglasen očitek je bil politične narave, in sicer ponavljajoči se napadi na pokojnega Johna McCaina, da se je pustil ujeti – Trumpu pa so všeč le tisti, ki se ne pustijo ujeti. McCain je bil namreč med vojno v Vietnamu pilot, ki so ga sestrelili nad Severnim Vietnamom in je v ujetništvu preživel več kot pet let. Vietnamci so ga pogosto mučili, kar je pustilo posledice v njegovem nadaljnjem življenju. 

"Sam misli, da je tisti, ki karkoli počne, kadar ni neposredne osebne koristi, idiot. V služenju narodu ni denarja."
"Sam misli, da je tisti, ki karkoli počne, kadar ni neposredne osebne koristi, idiot. V služenju narodu ni denarja." FOTO: AP

Atlantic še piše, da se Trumpovo razumevanje junaštva ni spremenilo, odkar je postal predsednik. Po navedbah virov, ki poznajo predsednikova stališča, se zdi, da resnično ne razume, zakaj Američani z nekdanjimi vojnimi ujetniki ravnajo spoštljivo. Prav tako ne razume, zakaj vojska časti pilote, ki jih sestrelijo v bojih. Po navedbah treh virov, ki so neposredno poznali njegova stališča, je Trump vsaj dvakrat po tem, ko je postal predsednik, nekdanjega predsednika Georgea W. W. Busha označil za "poraženca", ker so ga Japonci sestrelili v drugi svetovni vojni.

Zaradi takšnega odnosa do vojske se je pogosto soočal s kritiki, ki so se mu zoperstavili. Te je potem tudi odkrito napadal, napadi so bili pogosto izredno nesramni, kaže pa, da izhajajo ravno iz tega, da ne pozna pomena domovine, požrtvovalnosti in skupnosti. Vietnamski vojni se je izognil z nenavadno diagnozo, Trump pa je dejal,"da je njegov osebni Vietnam bil, da se je izognil spolnim boleznim v tistih letih."

Na spominski dan 2017, dan ko se ZDA poklonijo padlim, je Trump obiskal nacionalno pokopališče v Arlingtonu. Na tem obisku ga je spremljal John Kelly, ki je bil takrat sekretar za domovinsko varnost in ki bo pozneje imenovan za šefa kabineta Bele hiše. Moška naj bi obiskala oddelek, ki je pokopališče ubitih v najnovejših ameriških vojnah. Kellyjev sin Robert je pokopan v enem od teh oddelkov. Prvi poročnik marincev, Robert Kelly, je bil ubit leta 2010 v Afganistanu. Star je bil 29 let. Na tem obisku naj bi se Trump pridružil Johnu Kellyju in se poklonil na grobu njegova sina ter potolažil družine drugih padlih pripadnikov. Toda po navedbah virov, ki poznajo ta obisk, se je Trump, ko je stal ob grobu Roberta Kellyja, obrnil neposredno k očetu in rekel: "Ne razumem. Kaj je v tem njihova korist? " Kelly (ki glede te zgodbe Atlanticu ni želel dati komentarja) je sprva verjel, da govori o nesebičnosti, a je kasneje spoznal, da Trump dejansko ni razumel njihove odločitve, da gredo služit domovini. 

"Zakaj bi šel na to pokopališče? Napolnjeno je s poraženci."
"Zakaj bi šel na to pokopališče? Napolnjeno je s poraženci." FOTO: AP

"Ne more dojeti odločitve, da bi naredil kaj za nekoga drugega, ne le zase," je novinarju Atlantica rekel eden od Kellyjevih prijateljev, upokojeni general s štirimi zvezdicami. "Sam misli, da je tisti, ki karkoli počne, kadar ni neposredne osebne koristi, idiot. V služenju narodu ni denarja." Kellyjeva prijateljica je nadaljevala: "Trump si ne more predstavljati bolečine nikogar drugega."

Trump verjame, da se brez obljube o plačilu ničesar ne splača narediti in da so nadarjeni ljudje, ki se ne trudijo pridobiti velikega bogastva, "poraženci". Po navedbah očividcev se je Trump po sestanku v Beli hiši, ki ga je imel takratni predsednik generalštaba, general Joe Dunford, obrnil na pomočnike in rekel: "Ta tip je pameten. Zakaj se je pridružil vojski?"

Trump ima po pisanju Atlantica patološki strah, da bi bil sam videti kot "idiot/naivnež". Njegova obsežna opredelitev naivnežev vključuje tiste, ki izgubijo življenje v službi domovine, pa tudi tiste, ki so ujeti ali ranjeni v bitki. "Ima veliko strahu," je dejal neki častnik, ki je iz prve roke poznal Trumpove poglede. "Ne vidi junaštva v boju." Trump je bil v času svojega predsedovanja obseden s prirejanjem vojaških parad, vendar le določene vrste. Na sestanku v Beli hiše za tak dogodek leta 2018 je Trump prosil svoje osebje, naj ne vključuje ranjenih veteranov, ker naj bi se gledalci ob prisotnosti amputirancev počutili neprijetno. Rekel je le: "Nihče tega noče videti."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
07. 09. 2020 19.02
+2
FN ,ki bi ga morali etično poraviti. sedaj mediji sodelujejo z demokrati da bi zakrili svoje sodelovanje z izgredniki ker jim poli padajo. sramotno neodvisni mediji kaj to je. zgodba je fn. Tudi bolton v svoji knjigi ni napisal take laži je točno to kar je rekel predsednik. sramota toliko o etiki.
dannyer
05. 09. 2020 18.03
+7
Jason leopold iz buzfeed je zgodbo preveril in gre za FN. toliko o dobrem delu popa
dannyer
05. 09. 2020 18.02
+7
Obupni poskus medijev da bi zaščitili demokrate zaradi izgredov, ampak kok nizko gredo mediji je res ? ali jih sploh še lahko zaupsmo glede korone, afere??? pomojem ne
dannyer
05. 09. 2020 17.51
+5
Prvič Koliko sem zasledil gre za FN to je poročal the atlantic. zgodba ima velik olukenj. vse da bi pomagali demokratu. svobodni mediji kaj so to??? Trump ni angelček sam otoliko zavajanja kot sedaj pa je res že preveč. Tako kot so na cspenu klicatlji obtožili CNN da so v 4 letih zlagali zmanipuirai ai narobe poročali vsaj 300.000 .
dannyer
05. 09. 2020 17.53
+4
Zgodba se je izkazala za FN in ni res. to je tudi dokazal levi buzzfed. ko so dali dokumente iz mornarice. Če lahko buzzfed poroča prav. dajte se malo potrudit.
dante
05. 09. 2020 13.38
+2
Po eni strani ima prav, med2.sv vojno so padli vsi junaki bolj ali manj hrabri, njihove nazive so po vojni prevzeli skrivači
valovanje
05. 09. 2020 10.54
+3
Jao kako nabijajo in obračajo. Jaz razumem vsako njegovo besedo PRAV! In se strinjam z njim, ker razumem. Jaz se tudi ne bi šel nastavljat metkom, ker bi rad nekdo služil na orožju, ali zaradi političnih igric/kolonijalizma/nafte... Ja, vsak ki gre v vojno je id..t, jbg tako je. Kaj ima v glavi (sprane možgane od teh ali onih) ni relevantno, ker agresija, ubijanje... preprosto ni način dosaganja ciljev. Pa ne mi z obrambo, če bi razumeli zakaj sploh pride do teh situacij (načrtno se dovoljuje in financira, kot so tudi Hit..ja...) tako da to so vedno umazane igre že v osnovi, je..eš pol nek patriotizem za idi..te, ko napeljejo da kao ne moreš reči ne. Folk ne razume za kaj gre... No Trump zelo dobro razume, ampak but..li itak ne štekajo in zagovarjajo sprogramirano ovca mentaliteto... Ja lej, tako je. Hočjo da smo n..ri in seveda vse obračajo v norost, da človek podleže, še sam ne ve kje in kako ga zmanipulirajo... Mah, sama žalost. Katastrofa kje živimo. Sej bo... Go Trump. Zgleda folk ne razume da je tip na strani človeka, zato ga tako napadajo, ker so vsi ostali nastavljeni, vsi po vrsti prodane duše ali idi..ti. Prosim zamislite se. LP
nikhrast
05. 09. 2020 14.21
-6
Če ti razumeš Trumpa, potem ga nisi dobro poslušal.
CestniKolesar370Wattov
04. 09. 2020 21.52
+5
JOHN BOLTON. Anti-trump model, katerega ste nosili po rokah. Celo on je rekel, da je bil na temu srecanju in kaj taksnega ni slisal. Torej kdo laze, kdo si izmisljuje? Ocitno povzemate lazi lel.
nikhrast
05. 09. 2020 14.23
-4
Ni pa rekel da je slišal vse kar je Trump rekel.
jankomat
04. 09. 2020 21.50
-1
gre mu samo za koristi. ko se je poročil z melani je vse, kar je bilo možno prodal-slikanje,....
Charlie Nooris
04. 09. 2020 20.52
+4
V živo iz Bele hiše: debunked! Razkrite nesramne laži The Atlantica!
nikhrast
05. 09. 2020 14.27
-4
Atlantic je bil ostanovljen leta 1857, ugledna revija že stoletja, tudi konservativni editorji so progresivni.
Wahl
04. 09. 2020 18.51
+4
Tako ja, ustvari novo linijo nasprotnikov, tokrat veteranov ww2 in njihovih potomcev, bukselj.
Cervantes Saavedra
04. 09. 2020 18.45
-1
Trump torej ne razume patriotizma, ne pozna pomena domovine, požrtvovalnosti in skupnosti, zanj velja le osebna korist, sicer si idiot… Zdaj postaja bolj jasno, zakaj neka politična stran pri nas toliko občuduje Trumpa. Njegova ideologija jim je domača, kot njihovim duhovnim in tudi genetskim predhodnikom pri nas v 2. svetovni vojni, ki so raje kot v domoljubno borbo zoper okupatorja šli k njemu v plačano službo kot pomožne vojaške enote. V služenju narodu namreč ni denarja,meni krščanski car Trump. Prava reklama za krščanstvo.
Quatflow
04. 09. 2020 18.31
+5
Trump je car! In ni pedo kot vas Biden.
Quatflow
04. 09. 2020 18.29
+2
Kaj niste se dojeli, da ta portal pljuva po vsem kar je desnega ali krscanskega. To je resnica. Sedaj me pa spet hitro zbrisite, ker tu resnica...
Cervantes Saavedra
04. 09. 2020 18.51
+2
ZA Quat: To pa je več kot bi pričakovali! V tem članku se pljuva po nedomoljubnem razmišljanju, kar ti prepoznavaš kot desno ali krščansko. Odlično!!! Nikar zbrisati take resnične misli, kot so tvoje!
Wahl
04. 09. 2020 18.52
+4
Quatflow
04. 09. 2020 19.58
-1
Cervantes saj se razume kaj mislim, ne bodi tako pikolovski.
M teorija
04. 09. 2020 18.03
+5
A se je že našla kakšna knjiga o Trampu in Melaniji, da jih hvalijo!?
roten
04. 09. 2020 18.00
-1
tale ne bo dočakal novega leta
nikhrast
04. 09. 2020 17.49
+5
Pa je ta človek normalen? Pa da ga toliko folka v Sloveniji še podpira. Potem se pa sprašujejo zakaj je toliko lopovščine, podkupovanja, korupcije, nepotizma... v Sloveniji.
Minovak
04. 09. 2020 17.46
-4
Ne verjamem, da bi Trump žalil svojo vojsko, ki jo čisla čez vse, to je, po mojem, čista izmišljotina, toliko ga pa že poznamo.
Bott
04. 09. 2020 17.36
+21
Trump ima prav...domovina američanov so ZDA in ne Irak, Afganistan, Vietnam.....ti možje so resnično niso umrli za svojo domovino.
Cervantes Saavedra
04. 09. 2020 18.26
+3
za Bott: V te države so vlade ZDA pošiljale (celo pod prisilo!) svoje vojake, da tam branijo ameriško domovino in demokracijo (!). Ko tam ni bilo nobene ameriške domovine in ne demokracije. In tako Trump daje poučno sporočilo sedanjim ameriškim vojakom, če jih bo sam spet kam po svetu poslal branit taiste svete vrednote.
yanay
04. 09. 2020 17.24
+0
Eh, Trump, nisi vreden svojega denarja. Kdo, za vraga, pa je te ljudi poslal v ogenj. So šli morda sami, po svoji volji? Mislim, da ne. Poslali so jih na morišče, ob tem pa pričakujejo, da se bodo vsi vrnili živi?
CestniKolesar370Wattov
04. 09. 2020 17.05
+21
"trdijo štirje ljudje, ki so tisti dan bili prisotni na pogovorih s predsednikom, pravi The Atlantic". A to so isti 4je ljudje, ki so trdili, da ima Irak atomsko bombo, da bo Mueller obtožil Trumpa veleizdaje, da Trump zaostaja 30% v anketah...?