Tujina

Hči generala Solejmanija: Nori Trump, na ZDA in Izrael bo padel črni dan

Teheran / Washington, 06. 01. 2020 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na žalnih slovesnostih v spomin na ubitega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija, se je v Teheranu zbralo več sto tisoč ljudi. Pred krsto s posmrtnimi ostanki likvidiranega generala je že molil tudi iranski vrhovni poglavar ajatola Ali Hamenej in pri tem zajokal. Donald Trump medtem grozi z napadi na iranske kulturne objekte.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stotisoče žalujočih v Teheranu
    03:03
    Iz 24UR: Stotisoče žalujočih v Teheranu
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenka v Teheranu o pogrebni slovesnosti za generala Solejmanija
    02:34
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenka v Teheranu o pogrebni slovesnosti za generala Solejmanija

V Teheranu danes potekajo glavne slovesnosti v spomin na generala Kasema Solejmanija, ki je bil ubit v petek zjutraj v ameriškem letalskem napadu v Bagdadu. 

Hči ubitega poveljnika, je ZDA posvarila, da zaradi smrti njenega očeta prihaja ’’črni dan’’. Zeinab Solejmani  je namreč na slovesnosti napovedala, da bosta ZDA in Izrael nosila posledice za 'mučeništvo njenega očeta'. V televizijskem prenosu v živo je dejala: ''Nori Trump, ne misli, da je vse končano''. Dodala je, da bo na ZDA in Izrael ’padel črni dan', poroča Sky News.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Današnje slovesnosti so se sicer začele z molitvijo ob krsti, ki so jo postavili na univerzi v Teheranu. Molitev se je udeležilo na tisoče ljudi. Slovesnost so prenašale praktično vse iranske televizije.

Iranski vrhovni voditelj je ob krsti zajokal.
Iranski vrhovni voditelj je ob krsti zajokal. FOTO: AP

Ob Hameneju so na slovesnosti stali še iranski predsednik Hasan Rohani in druge osebnosti z vrha iranske politike in vojske.

Po koncu molitev so Solejmanijeve posmrtne ostanke prepeljali na trg Asadi na zahodu Teherana. Vzdolž te okoli tri kilometre dolge poti se je zbralo več milijonov ljudi, ki so se želeli posloviti od ubitega generala. Zaradi velike množice ljudi je procesija trajala veliko dlje kot so načrtovali.

Zbrani so bili oblečeni v črno, številni so nosili fotografije ubitega poveljnika, vihteli rdeče šiitske zastave in vzklikali gesla, kot so Smrt Ameriki in Smrt Izraelu. "Dati moramo uničujoč odgovor," je dejal eden od žalujočih.  Drugi je menil, da bi moral Iran napasti vse vojaške baze ZDA v regiji, ki so v dosegu iranskih raket.

Iz Teherana so nato posmrtne ostanke Solejmanija prepeljali v šiitsko mesto Kom južno od Teherana, kjer bo potekala posebno slovesnost. Sam pogreb Solejmanija naj bi bil nato v torek v njegovem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.

Žalne slovesnosti v Teheranu.
Žalne slovesnosti v Teheranu. FOTO: AP

Spominske slovesnosti za ubitim generalom so potekale že v nedeljo. Po poročanju iranskih medijev se je v Ahvasu na jugozahodu države in svetem mestu Mašhad na severu Irana zbralo več sto tisoč ljudi. Posnetki iz obeh mest kažejo nepregledne množice in kilometrske kolone. Zlasti v Mašadu je bil pritisk množice tako velik, da so komaj izvedli prevoz Solejmanijeve krste v Teheran. Zato so morali v Teheranu tudi preložiti slovesnosti na danes. 

Ob žalnih slovesnostih so potekali tudi protesti proti ZDA.
Ob žalnih slovesnostih so potekali tudi protesti proti ZDA. FOTO: AP

Trump grozi z napadi na iranske kulturne objekte

Odnosi med ZDA in Irakom ter Iranom se medtem še naprej zaostrujejo. Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer na poti s Floride nazaj v Belo hišo novinarjem ponovil grožnjo z napadi na iranske kulturne objekte, čeprav so člani njegove vlade na čelu z državnim sekretarjem Mikom Pompeom čez dan zagotavljali, da vojnih zločinov ne bodo izvrševali.

Trump je bil na poti s počitnic bojevito razpoložen in je tudi zagrozil s sankcijami Iraku, če bo skušal uresničiti sklep parlamenta, ki poziva k umiku ameriške vojske iz države. "Tam imamo izjemno drago letalsko oporišče, ki nas je stalo več milijard. Ne gremo nikamor, dokler nam ne povrnejo denarja," je dejal novinarjem. Zaračunali jim bomo take sankcije, kot jih še niso videli, je bil oster Trump. 

V Iraku je sicer trenutno približno 5.000 ameriških vojakov kot del mednarodne koalicije v boju proti Islamski državi. V Iran so medtem prispeli posmrtni ostanki ubitega iranskega generala Kasema Solejmanija, na ulice Teherana pa so se odpravili protestniki. Iran je ZDA zagrozil z 32 tarčami, Trump pa nazaj z 52 tarčami, pri tem pa poudaril, da ima največjo vojsko na svetu. 

Donald Trump še naprej grozi z napadi na iranske kulturne objekte, kar pa bi bil vojni zločin.
Donald Trump še naprej grozi z napadi na iranske kulturne objekte, kar pa bi bil vojni zločin. FOTO: AP

Zagrozil je z napadi na kulturne objekte, kamor spadajo tudi mošeje, kar bi bil vojni zločin. Napadi na kulturne objekte oziroma prizorišča so po mednarodnem pravu vojni zločin, prepoveduje pa jih tudi resolucije Varnostnega sveta ZN iz leta 2017, ki je torej imela podporo Trumpove vlade. Potem je tu še haaška konvencija o zaščiti kulturne dediščine iz leta 1954.

"Oni lahko uporabljajo obcestne bombe in razstreljujejo naše ljudi, mi pa se ne smemo dotakniti njihovih kulturnih objektov? Tako to ne gre," je zatrdil Trump in dejal, da če bo Iran kaj storil, bo potem prišlo do velikega maščevanja.

Pompeo je sicer v nedeljo nadaljeval s kampanjo prepričevanja javnosti, da je bila petkova usmrtitev poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Solejmanija potrebna za preprečitev "takojšnje grožnje", čeprav ni razložil kakšne. Trump je namignil na možnost, da bo objavil obveščevalne podatke, na podlagi katerih je sprejel odločitev za usmrtitev Solejmanija.

Na ulicah Teherana se je zbralo več tisoč protestnikov.
Na ulicah Teherana se je zbralo več tisoč protestnikov. FOTO: AP

Pompeo je v številnih intervjujih zagotovil, da ameriška vojska ne bo izvajala vojnih zločinov, Trump pa trdi nasprotno. 

Iran odstopa od jedrskega sporazuma

Iran je tudi napovedal, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora iz leta 2015, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več. Iran med drugim ne bo več spoštoval omejitev pri bogatenju urana. 

Maja 2015 je Iran po 12 letih spora z mednarodno skupnostjo podpisal sporazum o omejitvi jedrskega programa v zameno za odpravo številnih sankcij. Med ključnimi točkami je bilo zmanjšanje števila centrifug za bogatenje urana in nižja stopnja bogatenja urana, ki bi zadostovala za delovanje jedrskih elektrarn, ne pa za jedrsko orožje.

Trump je leta 2018 sporočil, da ZDA odstopajo od jedrskega sporazuma in znova vzpostavljajo gospodarske sankcije. Iran je takrat sporočil, da kljub temu ostaja zavezan sporazumu, kasneje pa je od svojih obvez postopoma odstopal.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes znova ponovil odločno nasprotovanje možnosti, da bi Iran kadarkoli pridobil jedrsko orožje.

"Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja," je danes tvitnil Trump.

Nato poziva Iran k umiritvi razmer

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Bruslju Iran pozval, naj se izogiba nadaljnjemu nasilju in provokacijam. Zaveznice pozivajo k umiritvi razmer, saj nov konflikt ni v nikogaršnjem interesu, je poudaril Stoltenberg po sestanku o krizi na Bližnjem vzhodu. Povedal je tudi, da Nato začasno ustavlja usposabljanje v Iraku.

Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije, ki so bile skupaj z Rusijo in Kitajsko podpisnice jedrskega sporazuma, so v skupni izjavi Iran pozvale, naj se vzdrži vseh nasilnih dejanj. 

"Pozivamo Iran, naj umakne vse ukrepe, ki niso v skladu z jedrskim sporazumom," so v skupnem pozivu zapisali nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron, voditelji treh držav, ki so sopodpisnice sporazuma z Iranom.

"Nujno je, da se zadeve umirijo. Pozivamo vse vpletene akterje, naj pokažejo kar največjo zadržanost in odgovornost," so zapisali v skupni izjavi, ki so jo sprejeli po nedeljskem skupnem telefonskem pogovoru.

V napadu teroristične skupine Al Šabab v Keniji umrli trije Američani

Ameriška vojska je medtem potrdila, da so v nedeljskem napadu teroristične skupine Al Šabab na letalsko oporišče Manda Bay v Keniji umrli trije Američani. Med njimi vojak in dva "pogodbenika". Šlo je za prvi napad pripadnikov te afriške podružnice Al Kaide na Američane, pri čemer je bilo uničenih tudi nekaj letal, helikopterjev in vozil.

Američani letališče Manda Bay že desetletje uporabljajo za urjenje in sodelovanje z državami vzhodne Afrike v boju proti Al Šababu, ki ima center v Somaliji, vendar napada po okoliških državah.
Američani letališče Manda Bay že desetletje uporabljajo za urjenje in sodelovanje z državami vzhodne Afrike v boju proti Al Šababu, ki ima center v Somaliji, vendar napada po okoliških državah. FOTO: AP

Teroristi so bazo napadli zgodaj zjutraj in jo razdejali. Al Šabab trdi, da je bilo med Američani in kenijskimi vojaki veliko več mrtvih, kar Pentagon zavrača kot propagando. Pentagon oziroma poveljstvo afriških sil ZDA trdi tudi, da so bila letala le poškodovana, policijsko poročilo Kenije pa govori o dveh uničenih letalih, dveh uničenih helikopterjih in več uničenih vozilih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MENS
07. 01. 2020 13.37
+3
Kam pelje agresivna zaletavost Trumpa? "Še nikoli nismo bili tako blizu tretje svetovne vojne kot jedrske vojne kot je to sedaj," ocenjuje dr. Ljubica Jelušič, nekdanja obrambna ministrica,
Mitch
07. 01. 2020 10.28
+4
Ameri so še hujši in ena večjih težav našega planeta. Mislim njihove t.i. liderje, ne normalne, v glavi porihtane ljudi.
smlatna
07. 01. 2020 09.18
+8
Joj ti Iranci.. Zakaj so svojo državo postavili poleg ameriških baz. Zakaj si dovolijo držati kontrolo nad svojim ozemljem in pa zakaj ne pustijo US da še kot eni od zadnjih držav začnejo kontrolirat banke.. Joj joj
Reallife
07. 01. 2020 08.38
+9
Kakšen srednji vek je to, da leta 2020 se vedno vira narekuje tvoje vsakdanje življenje..... In to že stoletja.. Neverjetno kej ja uspelo narediti tem velikim najstarejšim firmam.
detect
07. 01. 2020 08.39
+5
Maks Novak
07. 01. 2020 08.35
+9
Tile sprani možgani ,bodo zažgali .še par Ameriških zastav za kaj več niso sposobni,to je navadna plemenska skupnost iz srednjega veka,verski fanatizem.
RESNICA TE OSVOBODI
07. 01. 2020 12.05
+4
Kavboji še vedno delajo kar so delali stoletja! Kradejo nafto , če se jim to ne dovoli , uničijo državo.Ne samo nafto v Afganistanu tudi makova polja... Kdo je torej pravo zlo??? Ne hodimo k sosedom jemat njihove stvari - če bi vemo kaj bi se zgodilo. Živi on pusti živeti!
paradoxal
07. 01. 2020 08.25
+8
jih majo na thermo king hladilnici hahahah....da se mal ohladijo...cel cajt teli iranski divjaki nekaj protestirajo proti zahodu a niti oblect in rit si ne morejo obrisat brez produktov "dekadentnega zahoda"
grgrgr
07. 01. 2020 08.21
+5
No sj, ze to da majo vrhovnega poglavarja pove vse... Ko neko pleme iz neke šume..
Voluhar7
07. 01. 2020 07.38
+16
Nic ne bo samo strašenje brezvezno tak jim celi svet dirigira. Mrdnit ne morejo sprani možgani.
mijavci
07. 01. 2020 07.09
+13
Iran ne bo nič napadel, ker v slučaju napada bo cena nafte poskočila v nebo, kar pa ni po godu Kitajski, Rusiji ki so zaveznice Irana, tako da tole s strani Irana je prazno mlatenje slame.
rr3
07. 01. 2020 08.22
+0
Iran ne rabi nič napadat, samo spremeni dogovore in je EU v riti.
Bolfenk2
07. 01. 2020 07.06
+37
Vedno bolj sem prepričan, da je Islamska država bila delo ZDA, da bi prestrašili in oslabili Evropo. ZDA sedaj sovražijo vse, ki so uničili Islamsko državo- Ruse, Iran, Kurde. Naivna slovenska politika pa še vedno misli, da so ZDA in Nato naš zaveznik.
Razumnež
07. 01. 2020 07.17
-11
Koga so uničilli Rusi in Iranci? O čem trolaš?? :)))
Paskakvali
07. 01. 2020 07.32
+9
Razumnež
07. 01. 2020 07.34
-1
ISIS so razbili zgolj Kurdi, katere je oborožila ZDA... Vse ostale pravljice s Turki, Iranci, Rusi in ZDA lahko pozabite.
Paskakvali
07. 01. 2020 07.36
+3
Malo_sutra
06. 01. 2020 21.57
-8
Baš me briga.
širimresnico
06. 01. 2020 21.54
+15
ne se sekirat. režim v iranu bo padel v nekaj letih brez američanov. narod je sit te verske norosti, predvsem ženske. tako kot so ženske spremenile zahod bodo tudi islam...poti nazaj ni...
papi1
06. 01. 2020 21.52
+20
Kolikor poznam njihovo kulturo, tale gospodična še od šporgeta ne sme.Pa še res je!
Reallife
07. 01. 2020 08.40
+4
Glede na njeno pamet.. Se naj raje sporhata tudi drži..
papi1
06. 01. 2020 21.49
+17
Multi kulti ne bo šlo, pa kakorkoli politiki obrnete, pika, amen!
prerojeni_vzviseni_toncek
06. 01. 2020 21.47
+2
vojni zločinec in tiran trump terorizira iran
krtaksn
06. 01. 2020 21.46
+5
Kak bi posnel pornjak s to nuno.
M teorija
06. 01. 2020 21.35
+9
Doni dojema zadeve kot mularija pred računalnikom z jojystikom in vojnimi igricami. Razlika je le, da se igrice lahko začnejo znova!?
TolstojV
06. 01. 2020 21.22
+23
Če je kdo psihopat je to Trump in njegov zet judež še malo pa bosta zakuhala svetovno vojno.
alien8potnik
06. 01. 2020 21.18
+21
kaj nori, blazni trump. kdo bo ustavil tega norca?
Paskakvali
06. 01. 2020 21.20
+16
Kaj so potem naši sodržavljani ki mu ploskajo in ga podpirajo?
alien8potnik
06. 01. 2020 21.21
+9
raje ne komentiram. žalostno, ko to berem. prav nadrealistično.
Našvasan_zob
06. 01. 2020 21.18
+20
Tisti, ki odobravajo tale zločinski atentat na človeka, ki je Sirijo pomagal očistit ISIS niso vredno da jih pes poščije..