Tujina

Trump ali Biden: kaj bi izvolitev enega ali drugega pomenila za EU in Slovenijo?

Washington, Bruselj, Ljubljana, 18. 10. 2020 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
140

Že štiri leta je ameriška prva dama Slovenka, a kot ugotavlja ekonomski zgodovinar in strokovnjak s področja mednarodne politike dr. Jure Stojan, se "Američani za korenine predsednikove soproge zanimajo manj, kot smo mnogi upali po prejšnjih volitvah". Kaj nam bo torej prinesla ponovna Trumpova izvolitev in kaj, če bo sedež v Ovalni pisarni zasedel njegov protikandidat Joseph Biden? Katere so štiri ključne točke, v katerih bo bodoči ameriški predsednik usodno vplival na prihodnost Evrope in Slovenije?

Melania Trump Slovenijo redko omeni. Če že, pa jo povezuje s komunističnim režimom, pred katerim je pobegnila v 'obljubljeno deželo' ZDA. Tako je bilo tudi na njenem zadnjem govoru na konvenciji republikancev konec avgusta letos.
Melania Trump Slovenijo redko omeni. Če že, pa jo povezuje s komunističnim režimom, pred katerim je pobegnila v 'obljubljeno deželo' ZDA. Tako je bilo tudi na njenem zadnjem govoru na konvenciji republikancev konec avgusta letos. FOTO: AP

V zadnjih štirih letih, od kar se je na vrh ZDA povzpel 'slovenski zet' Donald Trump, smo spoznali, da to, da imamo v Beli hiši Slovenko, v resnici ne pomeni kaj dosti. Prva dama Melania Slovenijo redko omenja, če že, pa jo opiše kot "komunistično državo", iz katere je odšla v lepšo in svetlejšo prihodnost. V skorajda vsakem, čeprav redkem javnem nastopu o Združenih državah govori kot o 'obljubljeni deželi', ki je v nasprotju z njeno rodno domovino dežela "svobode in številnih priložnosti".

Niti demokrati niti republikanci si ne želijo močne in enotne EU, kjer bi Bruselj po vplivu dosegal Washington. Razlika je samo v taktiki. Demokrati negujejo prijaznejši in vljudnejši videz ter odnose s starim jedrom EU, republikanci pa bolj odkrito podpirajo Višegrajsko skupino. dr. Jure Stojan

Pa vendar – kdo bo v naslednjih štirih letih sedel v Ovalni pisarni, se nas še kako tiče. Morda ne neposredno, a novoizvoljeni predsednik, pa naj si bo to Trump ali Joseph Biden, bo vihtel vajeti na svetovnem političnem prizorišču in krojil odnos med ZDA in Evropsko unijo ter posledično tudi s Slovenijo. 

Evropski politični analitiki izpostavljajo štiri ključne točke, na katere bo imel bodoči ameriški predsednik močan vpliv in bo s svojimi odločitvami pisal zgodovino v naslednjih letih ali celo desetletjih.

1. Podnebne spremembe

Trump ni nikoli skrival svojega nestrinjanja z znanstveniki, ki že leta opozarjajo na podnebne spremembe. S prstom rad pokaže na ’krivca’, ki je – seveda ne po naključju – nekdo, ki mu je iz takšnih ali drugačnih razlogov trn v peti. Že leta 2012 je tako, denimo, za globalno segrevanje obtožil Kitajce.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

ZDA so aprila 2016 (pod vodstvom takratnega predsednika Baracka Obame) podpisale Pariški podnebni sporazum, v katerem se je skoraj 200 držav zavezalo, da bo zmanjšalo emisije toplogrednih plinov in pomagalo revnim državam pri soočanju z najhujšimi posledicami že segretega planeta. A Trump je 4. novembra lani naznanil, da bodo ZDA od sporazuma odstopile, češ da ukrepi predstavljajo nevzdržno breme za ameriško gospodarstvo. Pravno to lahko izvede šele po enem letu od najave, kar pomeni, da bodo ZDA od sporazuma dejansko lahko odstopile 4. novembra 2020 – en dan po predsedniških volitvah.

Trump sicer obljublja, da bo uvedel nekatere okoljevarstvene ukrepe (ki bi veljali samo za ZDA), na drugi strani pa Biden v svoji predvolilni kampanji zatrjuje, da se bodo Združene države pod njegovim vodstvom spet pridružile Pariškemu podnebnemu sporazumu. Ob njegovi izvolitvi bi ZDA tako odstop, ki ga je najavil Trump, lahko razveljavile, še preden bi se ta dejansko zgodil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2. Iranski jedrski program

Junija 2015 je bil med Teheranom, Kitajsko, Rusijo, Veliko Britanijo, ZDA, Francijo in Nemčijo skupaj z Evropsko unijo dosežen dogovor o omejitvi iranskega jedrskega programa. Velesile so Iranu ponudile omilitev sankcij, da je lahko nadaljeval trgovanje z zlatom in drugimi plemenitimi kovinami, prav tako pa so mu prižgale zeleno luč za določene mednarodne bančne posle. V zameno je moral Iran omejiti postopke bogatenja urana in zapreti sporni obrat v mestu Fordo.

A Trump je maja 2018 napovedal, da bodo ZDA odstopile od "groznega" sporazuma in zoper Iran znova uvedle sankcije. Dodal je, da se bodo Združene države povezale z zavezniki in z njimi poiskale "pravo rešitev" za Iran ter mu preprečile razvijanje jedrskega programa. Kot je še dejal, pa sicer "ni prav nobenih verodostojnih dokazov, da se v Iranu na področju jedrskega orožja po letu 2009 sploh karkoli pomembnega dogaja".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Biden je medtem pokazal nekaj pripravljenosti za oživitev dialoga z iransko oblastjo z izjavo, da je "sporazum, dokler je trajal, deloval".  Vseeno pa poznavalci razmer menijo, da se bodo demokrati pri tem vprašanju – za razliko od pariškega podnebnega sporazuma – težko poenotili in je zato manj verjetno, da bi ZDA še lahko dosegle soglasje z Iranom.

3. Trgovinski sporazum med EU in ZDA

Ne le vprašanje varnosti in s tem povezane stabilnosti v Evropi, Trumpovo predsedovanje je v zadnjih štirih letih odprlo marsikatero (novo) fronto tudi na področju gospodarstva. Odločitve v zvezi z mednarodnim trgovanjem ZDA pa imajo precej pomembno vlogo pri volivcih, menijo strokovnjaki s področja mednarodne politike.

V letu 2019 so države članice EU v ZDA izvozile za 384 milijard evrov blaga, uvozile pa za 232 milijard evrov blaga, kar pomeni, da je pozitivna razlika v višini 152 milijard evrov na strani EU.

A tudi na tem področju ni šlo brez zapletov: v začetku leta 2018 je Trump izjavil, da EU izkorišča ZDA. Nato je konec maja 2018 na evrskem območju uvedel carine na jeklo in aluminij. EU se je odzvala s svojimi carinami na ameriško blago v vrednosti tri milijarde dolarjev.

dr. Jure Stojan
dr. Jure Stojan FOTO:

Jure Stojan, ki je doktoriral iz ekonomske zgodovine na univerzi v Oxfordu in je strokovnjak na področju mednarodne politike, meni, da čeprav je Trump "nedvomno zaostril trgovinsko vojno, pa so sama nasprotja mnogo starejša". Nenazadnje se je spor glede subvencij proizvajalcem letal, kjer se je primer pred arbitražnim sodiščem Svetovne trgovinske organizacije končal šele minuli teden, začel pred več kot 14 leti, navede. "Čeprav bi pod Bidnom trgovinska pogajanja med Brusljem in Washingtonom postala znova bolj uglajena, pa so se v minulih letih odprle fronte, kjer so tudi ameriški demokrati ameriški, se pravi ne na strani enotne EU. Zlasti denimo glede regulacije in obdavčitve ameriških spletnih velikanov v EU," pove Stojan.

Na vprašanje, koga bi gospodarstveniki po njegovem mnenju v naslednjih štirih letih raje videli v Ovalni pisarni, pa odgovori, da je težko posploševati. "Obe ameriški stranki imata svoje podpornike med gospodarsko elito in vsaka svojo številčno skupino ljudi, ki bi jim bila zmaga enega od kandidatov v poslovno korist," meni Stojan.

Obe ameriški stranki imata svoje podpornike med gospodarsko elito in vsaka svojo številčno skupino ljudi, ki bi jim bila zmaga enega od kandidatov v poslovno korist. dr. Jure Stojan

4. Mednarodne organizacije

Trump je pogosto kritiziral evropske članice Nata, češ da premalo prispevajo v zvezo. Julija se je tako skoraj 12.000 ameriških vojakov umaknilo iz Nemčije, delno so bili premeščeni na Poljsko, v baltske države in črnomorsko regijo. To je poskrbelo za hudo nejevoljo v Nemčiji. Zaradi sprememb obsega ameriških sil v Evropi pa so se dileme zastavljale tudi v Sloveniji, denimo, kako se bo v novih razmerjih znotraj Nata pozicionirala in koliko sredstev bo namenjala za obrambni sistem.

"Pregledali bomo vse odločitve, ki jih je sprejel predsednik Trump, vključno s to," pred volitvami obljublja Antony Blinken, Bidnov višji svetovalec za zunanjo politiko. Biden trdi še, da se bo zavzel za to, da se ZDA spet priključijo Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) ter Komisiji Združenih narodov za človekove pravice. Razlog za izstop ZDA iz omenjenih organizacij je bil v njuni – po Trumpovem mnenju – nekorektnosti do Izraela, ki sta ga obe organizaciji obsojali zaradi odnosa do Palestincev.

Zagotovo pa je bila v zadnjem času največ pozornosti deležna Trumpova odločitev, da ZDA izstopijo tudi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Vodstvu WHO je očital, da so "lutka Kitjaske" in da so zatajili v pandemiji novega koronavirusa. Biden zagotavlja, da se bodo ZDA, če bo izvoljen, znova priključile tudi tej organizaciji.

Kdo bo vodil ZDA v naslednjih štirih letih: Trump ali Biden? Odgovor bomo dobili 3. novembra.
Kdo bo vodil ZDA v naslednjih štirih letih: Trump ali Biden? Odgovor bomo dobili 3. novembra. FOTO: AP

In kaj ima pri vsem tem Slovenija?

Po besedah Jureta Stojana podporniki aktualnega ameriškega predsednika Trumpa verjamejo v njegovo znamenito načelo 'America First' ('Najprej Amerika', op. a.). "Posledično pa se za korenine njegove tretje soproge zanimajo manj, kot smo mnogi upali po prejšnjih volitvah," o vlogi Melanie Trump meni Stojan.

Sicer je ameriška politika do Slovenije v vsakem primeru podrejena širši politiki do EU, izpostavi. "Niti demokrati niti republikanci si ne želijo močne in enotne EU, kjer bi Bruselj po vplivu dosegal Washington. Razlika je samo v taktiki. Demokrati negujejo prijaznejši in vljudnejši videz ter odnose s starim jedrom EU, republikanci pa bolj odkrito podpirajo Višegrajsko skupino," je še povedal Stojan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko Latar
27. 10. 2020 14.10
+2
Ta nam ,bo pa dal vzgled in prihodnost,sam satan ga vodi ,dusa hudiceva ,crna, itak ga caka trplenje ,oo se kmalu.hitro naj mine da ,se umakne dusa crna u propad in temo .
Niko Latar
27. 10. 2020 14.07
+2
Saj imamo enga jansa ,ki je drzavljane ,Slovenijo in vse skupaj,pahnil cist dol ,ze tako mali in bogi ,smo se primitivni ,cisto podn ,na balkanu.potem pa ,koga bo volila ,,Zda.kaj nam to mar ,.groza ,in d...,slo ,madzarska ,Romunija ,poljskka in podobne smr.drzave ,so se en od razlogov ,pri odstopu GBR .iz EU.
el capitano
26. 10. 2020 15.34
+2
Kako so bili sektasi ponosni na Melanijo ,naredili so celo tortico z njenim imenom in kip..hahaha..
el capitano
26. 10. 2020 15.33
+2
No.. Janša je pokazal svojo omejeno inteligenco, ko je podprl javno Trumpa.To lahko naredi res politični diletant, ki podpre nekoga med volilno kampanijo ,ko jo le ta v bistvu izgublja..
Branimir123
19. 10. 2020 15.26
-3
Demokratom nihče ne verjame več. Republikanci vsaj delujejo dokaj(!) transparentno. Biden ne bi prinesel nič dobrega.
el capitano
26. 10. 2020 15.31
+1
borec91
19. 10. 2020 12.29
+2
v bistvu za slovenijo vse eno a ker kloven trump ni pripadnik corona natega zato je za svet bolsi pa vojne tud ni nobene ustvaril vsaj ne take z orozjem
Vedezvevse
19. 10. 2020 10.54
+0
Bravo Trump, v vseh zgornjih 4 točkah ima prav. Glede Melanije : kaj ste pa pričakovali ?? Zmerjate jo s prostituko , Trumpa pa z fašistom.
Carmenbula
19. 10. 2020 10.53
+2
Trump ni nikogar ubil, skuhal nobene vojne preprečil pa vso zločinsko dejavnost prejšnjih Vlad..Dodobra je stolkel lenuhe...SOROŠA in zatrl LTGITRO IN OSTALE HUJSKAČE PO CESTAH.
borec91
19. 10. 2020 12.30
+1
no je pa bolano da puklasti podpira sorosa
Uporabnik1940659
03. 11. 2020 16.11
In povzročil napetosti in izredna stanja - pa naštejmo: Panama, Portoriko, Ekvador, Venezuela, Sirija, Iran.... Ubil pa je iranskega generala, pa še koga zraven - npr. 250.000 Američanov, ko je ignoriral corono!!
hotchilipoper
19. 10. 2020 10.35
+0
Če bo izvoljen trump,bo prepovedal korono v evropi
jps28
19. 10. 2020 10.16
+6
Naši jim pa v rit lezejo. Dokler se ne bo EU distancirala od ZDA, bo tako kot je.
DominusMaximuz
19. 10. 2020 10.09
-1
Where We go One...
borjac
19. 10. 2020 10.09
-3
Kaj bi pomenila zmaga Bidna ali Trumpa za Slovenijo in Evropo, če zmaga Trump nadaljevanje, napetosti, negotovosti , ki jo izvaja Psihopat, pa lepo prosim ne govorite mi kako, da ima Slovenko za ženo, ima jo že skoraj dvajset let pa še zmeraj ni ti ne ve kje Slovenija je, zmaga Bidna bo prinesla starca za predsednika ZDA, vendar bi bilo njegovo predsedovanje mirno in stabilno brez raznih nočnih psiho twitov, njegov demokratični štab, pa bi poskrbel za stabilno umirjeno predsedovanje, kar se tiče odnosa ZDA do ostalega sveta pa se ve , ZDA so zmeraj najmočnejša država na svetu, ki se bo za to pozicijo borila in širila svoj vpliv, ne ozirajoč se na to kdo predsednik bo, lahko je predsednik tudi Lebron James, Amerika je Amerika.
Sokril
19. 10. 2020 10.21
-2
Kako so lahko nove vojne umirjeno predsedovanje?
borjac
19. 10. 2020 20.23
+1
Sem obrazložil, da se bo kdorkoli bo zmagal boril za prevlado velesile ZDA v svetu , tudi z vojaškimi posredovanji, to je v današnjem svetu "normalno", umirjenost velja predvsem za Američane, pa tudi za ostali svet, ker ne bi bilo nenadnih političnih obratov Trumpa, to da hoče biti Amerika vodilna v svetu je pač način delovanja ZDA.
DominusMaximuz
19. 10. 2020 10.07
+8
TRUMP = Svetovni MIR! BIDEN=Vojna,Vojna,Vojna. Čisto na kratko.
smlatna
19. 10. 2020 10.25
+4
Itak je Trump javno povedal, da bije vojno z orožarskimi lobiji, češ da je premalo vojn in premalo prodanega orožja..
SlabaGuma
19. 10. 2020 11.04
+0
Če biden zmaga, bo trump svoje pripadnike pozval k državnemu udaru.
Cesar Millan - Vodja krdela
19. 10. 2020 11.27
+0
Biden bi bili ravno pravšni za v vrtec !!!!
Uporabnik1940659
03. 11. 2020 16.12
Sortegilio
19. 10. 2020 09.31
+0
Nobeden od njiju ni idealen kandidat. Gre samo za to, kdo je manj slabša izbira.
Apostol1
19. 10. 2020 09.44
+0
Sortegilio.......... No v primerjavi s Trumpom je Biden več kot idealen.
A si ti mal bogi
19. 10. 2020 10.07
-2
A si si ogledal kake posnetke vohanja otrok? Lazi, ki jih govori? Denar ki ga je nagrebel? Kako je vec kot idealen?
DominusMaximuz
19. 10. 2020 10.27
+0
Biden ni sposoben sestaviti enega stavka brez pomoči telepromterja in slušalke v ušesih in je verjetno najbolj RASISTIČEN kandidat vseh časov!
Apostol1
19. 10. 2020 10.52
+5
A si ti mal bogi............ Ti nisi mal bogi ampak 100% bogi.
Brabus
19. 10. 2020 09.08
+2
Če zmaga Biden, zna bit vsaj mala državljanska nepokorščina v velikih zveznih državah, kjer so bolj naklonjeni Trumpu, ki jih mimogrede podpihuje in že sedaj posredno in neposredno najavlja, da v primeru zgube ne bo priznal volitev.
DominusMaximuz
19. 10. 2020 10.08
+0
seveda ne bo priznal, ker goljufajo na veliko pri volitvah preko pošte, kjer so našli že na dest tisoč odvrženih ovojnic z glasovi zanj !
Supervillain
19. 10. 2020 09.02
+7
Trumpa za predsednika.
gorencdask
19. 10. 2020 08.34
+13
Zanimivo, če hočem oddat komentar proti demokratom, vsebuje "neprimerne besede". Nobene kletvice, nobene grde besede.
DominusMaximuz
19. 10. 2020 10.29
+4
kot naprimer fa-ke ne-ws je tudi neprimerna beseda. Pač ne morejejo več niti malo skrivati svoje pripadnosti extremni levici pri pop-u
Vedezvevse
19. 10. 2020 10.56
+1
Isto pri meni...moderatore me briše, brez vsakega razloga..
Uporabnik1940659
03. 11. 2020 16.13
Mislim, da je ravno obratno.... Izkušnje......LP!
Dragi
19. 10. 2020 08.18
+0
Moje videnje. Tramp mora zmagati. Če zmaga Bajden bo nadaljevanje tega kar imamo sedaj. COVID GATE. Verjetno ste že slišali, da Hilary Clinton, Bill Clinton, Obama so vpleteni v pedofilijo, mučenje otrok in sigurno ste slišali za PIZA GATE.
borjac
19. 10. 2020 09.26
-4
Trump je svetnik, pomaga revnim, podpira ženska gibanja, plačuje davke, ...... verjetno ga bo Vatikan proglasil za blaženega, še posebej če je kaj udeležen pri Vatikanskih sleparijah.
DominusMaximuz
19. 10. 2020 11.24
+1
Če zmaga Biden bo Covid zginil čez noč in on bo opevan kot veliki rešitelj! 100%! Ker isti ki so sprožili Covid so isti ki ga financirajo! Tako kot so protesti čez NOČ utihnili, ker so ugotovili da jim škodi pri glasovih. Ti ljudje so POKVARJENI do amena
bozohr
19. 10. 2020 08.14
-4
"Poznavalci" tu pišejo o zmagi Lumpa 70:30,80:20...ob tem, da je že na prvih volitvah dobil 3 mio glasov manj od protikandidatke...in ob tem, da je (normalnim ljudem) popolnoma jasno, da so takšni rezultati danes v ZDA nemogoči.Za vsak slučaj pa že danes pišejo o volilnih prevarah...Volilnih prevar seveda ne bo, zmagovalca bodo določili ameriški volilci oziroma elektorji.Mislim pa, da bodo pristaši Lumpa in teorije ravne zemlje 3. novembra precej razočarani...
gorencdask
19. 10. 2020 08.37
+9
Glede na videno v zadnjih mesecih, so demokrati pokvarjeni 100x bolj, kot Trump. Spremljam intervjuje, debate, če se le da, v živo. Tak medijski spin, kot se dogaja letos, se še ni. Uporabi svoje oči, ušesa in možgane, ne pa tistih iz main stream medijev.
slim386
19. 10. 2020 08.07
+0
A noben od domoljupcev ne bo protestiral proti zlorabi naše zastave na naslovni sliki?