Tujina

Ura in pol kaosa: Trumpove pikre opazke in malo 'težkih vprašanj' za Bidna

Washington, 30. 09. 2020 02.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
227

Rokavice v ameriški predsedniški tekmi so snete, aktualni predsednik Donald Trump in izzivalec, demokrat Joe Biden, sta se pomerila na prvem soočenju pred volitvami. V uri in pol naj bi odgovorila tudi na tista ključna vprašanja, ki najbolj zanimajo neodločene volivce in volivce ključnih držav. Namesto tega sta se predvsem pregovarjala in poskrbela za izjemno negledljivo soočenje, po katerem se je zagotovo marsikdo vprašal – ali res potrebujemo še dve takšni?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kandidata razočarala
    02:26
    Iz 24UR: Kandidata razočarala
  • Iz SVETA: Prvo soočenje Trumpa in Bidna
    04:22
    Iz SVETA: Prvo soočenje Trumpa in Bidna
Joe Biden je po anketah sodeč v precejšnji prednosti pred Donaldom Trumpom.
Joe Biden je po anketah sodeč v precejšnji prednosti pred Donaldom Trumpom. FOTO: AP

Debato je moderiral veteran Chris Wallace, ki pa nad dogajanjem ni imel nadzora. Precej živčen Trump se je nadvse trudil, da bi zmedel Bidna, kar mu sicer ni uspelo, kot si je najbrž želel, se je pa "debata" razvila v smer, ki ni imela prav velikega smisla na nobeni strani. Biden je na drugi strani Trumpa poimenoval klovn in mu rekel, naj utihne. Tudi v Bidnovem taboru najbrž ne bodo povsem navdušeni nad današnjo retoriko svojega kandidata, ki se je mestoma zagotovo preveč spustil na nivo Trumpa, ki mu je sicer nekaj kritikov poočitalo, da je s svojim vedenjem osramotil svojo funkcijo. 

H kaosu je sicer nekoliko pripomogel tudi Wallace, ki je ob tem tudi izpustil več priložnosti, da bi od kandidatov zahteval jasne odgovore – tudi od na anketah vodečega Bidna, ki se je tokrat spretno izognil jasnim odgovorom na nekatera zelo pereča vprašanja, kjer se mnenja krešejo znotraj zmernejšega in skrajnejšega demokratskega pola in bi mu – kot bolj "sredinskemu kandidatu" – utegnili odnesti glasove podpornikov bolj skrajno levo usmerjenega demokratskega volilnega telesa. Je pa dejal, da je zdaj "on demokratska stranka". 

Kandidata sta se sicer spopadla glede imenovanja nove vrhovne sodnice, okolja, zdravja, davkov, ogromno napetosti pa je bilo v debati o obvladovanju novega koronavirusa, kjer kandidata realnost dojemata povsem različno - tudi v povezavi z gospodarstvom - in ko je vprašanje naneslo na varnost v državi, kjer je nasilja spet vse več, medrasnih nasprotij pa tudi. In vse to bi utegnilo eksplodirati ob volitvah, kjer olje na ogenj prilivajo prav vsi vpleteni, vključno z mediji, ki s ponavljanjem, da se Trump v primeru poraza ne bo želel izseliti iz Bele hiše, kar nekako pripravljajo teren za težave. Ta tema je zaokrožila današnja soočenja. Biden je sicer obljubil, da bo spoštoval rezultat, čeprav je prepričan v zmago. Vseeno je po izkušnji izpred štirih let mogoče, da bi se v primeru poraza spet odpravili na ulice nezadovoljni demokratski podporniki. Bolj neodločen je bil v odgovoru Trump, ki meni, da bi se utegnile volitve razplesti na sodišču, vztraja namreč, da glasovanje po pošti ni zanesljivo. 

Če kaj, potem je bilo današnje soočenje nedvomno napoved, da ZDA čakata burna politična jesen in zima.

Jasno je, kdo je s tem soočenjem izgubil – ameriški volivci.

Medtem ko bodo analitiki še ure in ure ugotavljali, kdo je zmagal v debati, in se najbrž odločili za Bidna, čeprav je Trump nedvomno dominiral, kar pa seveda samo po sebi še ne pomeni zmage, je jasno, kdo so poraženci – ameriški volivci. 

Wallace je sicer ob začetku soočenja zagotovil, da nobena stran pred soočenjem ni prejela vprašanj. To so bili namreč predvsem pomisleki Trumpovega tabora. Je bilo pa skozi debato precej očitno, da je Biden prišel bolj pripravljen – tudi na področju neverbalne govorice. Gledal je v kamero in se skušal povezati z občinstvom, kar mu je uspevalo bolje kot Trumpu tudi po zaslugi v trenutnih razmerah zagotovo bolj všečnih odgovorov s področja zdravstva. 

Demokrati so se tako izognili mučni situaciji, ki so jo pričakovali nekateri, in sicer da se Biden, ki je na demokratskih soočenjih občasno deloval nekoliko zmedeno, na soočenju ne bo znašel. Napovedali so tudi, da bo Biden - kljub kaosu - prišel tudi na naslednja soočenja, prav tako pa naj bi mu uspešen nastop prinesel ogromno donacij. 

Po soočenju ob splošnem kaosu na soočenju, v medijih odmevajo različni pogledi kandidatov na obvladovanje covida-19, Trumpov odziv na njegove davke, Trumpovi napadi na Bidnovega sina ter dejstvo, da ni jasno obsodil skrajno desnega ekstremizma. A po drugi strani niti Biden ni želel ostreje nastopiti proti podobnim pojavom na drugi strani. 

Televizija CNN je  med svojimi gledalci izvedla raziskavo, ki pravi, da šest od desetih vprašanih meni, da je bil bolj prepričljiv Biden. Je pa že pred debato 56 odstotkov sodelujočih v njeni raziskavi menilo, da bo šlo bolje Bidnu. Izid je podoben tistemu iz leta 2016, ko je po prvi debati Hillary Clinton in Trumpa 62 odstotkov vprašanih menilo, da je šlo bolje Hillary. 

 

Soočenje je veliko volivcev spravilo v slabo voljo, kar kažejo tudi prve ankete po soočenju.
Soočenje je veliko volivcev spravilo v slabo voljo, kar kažejo tudi prve ankete po soočenju. FOTO: AP

Imenovanje konservativne sodnice kot prva tema soočenja

Prva tema soočenja je bilo pričakovano Trumpovo imenovanje Amy Coney Barrett na vrhovno sodišče. "Zmagali smo na volitvah, to dam daje pravico, da jo imenujemo, poleg tega imamo odlično kandidatko, ki bo odlična vrhovna sodnica," je Trump dejal v odgovoru na vprašanje, zakaj se je odločil za imenovanje tik pred volitvami. Dodal pa je tudi, da meni, da bi povsem enako postopali tudi demokrati, če bi bili v njegovem položaju. 

Zanimiv podatek – čeprav se je zdelo, da Donald Trump govori več, saj je skakal v besedo tako Bidnu kot Wallaceu, je dejansko govoril manj - 37 minut v primerjavi z Bidnovimi 43 minutami. 

V nasprotju z veliko demokrati je Biden dejal, da "proti sodnici nima nič, da je najbrž krasna ženska". Demokratski tabor ji namreč očita "nazadnjaška in konservativna stališča". Je pa prepričan, da je njeno imenovanje neprimerno v času tik pred volitvami, in meni, da vse skupaj pomeni slabšo zdravstveno oskrbo. "Na drugi strani predlagam, da razširimo Obamacare," pravi Biden. Trump pa mu je poočital, da "se želi Bidnova stranka 'iti socializem' in da ga bo nadvladala". "Trenutno sem jaz demokratska stranka," pa pravi Biden, ki meni, da je s Coney Barretovo pod vprašajem pravica do splava in zavrnitev sodbe Roe vs. Wade, ki je v ZDA uzakonila splav. 

"Nič ni bilo storjenega na področju zdravja"

Wallace je nato Trumpa povprašal, kaj se dogaja na področju zdravstvene oskrbe, potem ko je Trump zavrnil razvpiti Obamacare in napovedal novo reformo. Wallace je ocenil, da se ni zgodilo nič. Trump meni drugače, kot pravi, bodo med drugim cene zdravil velikih farmacevtskih družb znižali za 80 do 90 odstotkov. Bidnu pa je poočital, da hoče – v skladu z načrtom Bernija Sandersa –"socialistično zdravstvo". Kar je Biden zavrnil in dejal, da ne bo skušal izpodbijati "Trumpovih laži": "Vsi vedo, da lažeš!"

"Ne glede na to, kako skušate izvajati Obamacare, ne gre, saj je predrago," je bil odločen Trump. "Nima načrta za zdravstvo," pa je na drugi strani menil Biden. "V 47 letih javne službe nisi storil ničesar," mu je vrnil Trump. Debata je tukaj začela vse bolj razpadati, število prekinitev in zbadljivk pa je bilo vse večje. 

Biden sicer ni želel odgovoriti na vprašanje o izjavah radikalnejšega dela stranke glede vrhovnega sodišča. Vseeno je Wallace prekinil ta del debate in odprl vprašanje obvladovanja izbruha novega koronavirusa. 

"Je, kar je"

Da Trump nima načrta glede covid-19, je prepričan Biden, ki meni, da je Trumpa, ko je izvedel za virus, zgrabila panika, ker ni želel vznemirjati ljudi, pa naj bi jim lagal. "Jaz sem že marca in julija povedal, kaj bi morali početi. Ljudem bi morali zagotoviti zaščitno opremo, predsednik bi moral z golfigrišča iti v pisarno in urediti zadeve," je menil Biden. 

Po drugi strani Trump vztraja, da je država le nekaj tednov oddaljena od cepiva, poudarja – kljub veliko okuženim je vse manj mrtvih. Prepričan je, da je njegova administracija "kitajsko kugo" dobro obvladala. "Ti tega ne bi zmogel. Smo videli na primeru prašičje gripe," je poočital Bidnu in se obregnil ob medijsko poročanje. Kot meni, je Biden vedno deležen pozitivne publicitete, medtem ko on ne more storiti ničesar prav. Biden sicer vztraja, da je umrlo preveč ljudi – v ZDA je novi koronavirus vzel več kot 200.000 življenj. 

V ZDA se vse bolj politizira tudi vprašanje cepiva, kar utegne imeti dolgoročne posledice, če bo del politike cepivo zavračal le zato, da bi kljuboval Trumpu. Ta je sicer tudi med debato vztrajal, da bo cepivo morda na voljo že v nekaj tednih. Biden je na to dejal, da so njegove ideje nore. "Proizvajalci govorijo, da cepiva za splošno uporabo ne bo pred poletjem 2021," je poočital Trumpu. 

Medtem je Wallace Bidna opozoril, da njegova podpredsedniška kandidatka Kamala Harris razglaša, da bo "Trump skušal utišati znanstvenike", ki bodo imeli pomisleke o cepivu – in to potem, ko je javnost že tako prestrašena. Biden podrobnejšega odgovora na to ni imel. 

Trump se ne strinja, da bi bilo treba državo spet zapreti: "Zdaj o bolezni vemo več, in to ni potrebno. Vidimo pa tudi, da zveznim državam, ki so zaprte, ne gre dobro. Ampak očitno želijo nekateri zaprtje obdržati do časa po volitvah." Trump je tudi zanikal, da nasprotuje nošenju mask. "Če bi vsi nosili maske in se distancirali, bi rešili 100.000 življenj," pa je prepričan Biden, ki meni, da je Trump slab zgled. 

Ukrepi proti novemu koronavirusu so sicer zaznamovali tudi kampanjo. Medtem ko Trumpova kampanja zboruje z občinstvom, Bidnova večinoma poteka virtualno. "Ker bi prišli samo trije," ga je zbodel Trump, ki pravi, da za zdaj ni bilo izbruhov. Biden pa meni, da je Trumpovo vedenje "povsem nesmiselno". 

Donald Trump se je trudil, da bi zmedel Bidna, a se je ta na njegove napade zelo dobro pripravil.
Donald Trump se je trudil, da bi zmedel Bidna, a se je ta na njegove napade zelo dobro pripravil. FOTO: AP

Koronavirus sesul ekonomijo

Naslednji segment je posvečen ekonomiji. "Težko je bilo, da smo morali zapreti ekonomijo, bi pa najbrž  bila mrtva dva milijona ljudi, če je ne bi, in že ena smrt je preveč," je dejal Trump, ki pa se ne strinja z vnovičnim zaprtjem. Meni, da bo imela krivulja okrevanja obliko V, da bo torej okrevanje hitro. Med argumenti proti zaprtju je naštel tudi nekaj takšnih, ki niso povezani z gospodarstvom. "Kar poglejte, kaj se dogaja z ločitvami, drogami, alkoholizmom, kjer so še naprej zaprtja?! On bi rad uničil državo," je dejal Trump. 

Biden na drugi strani meni, da je šlo v krizi dobro samo bogatašem in tistim, ki  plačujejo malo davkov. "Mislim, da bo Trump prvi predsednik v ameriški zgodovini, ki bo imel manj zaposlenih, ko bo zapustil pisarno, kot jih je imel, ko jo je prevzel," je poočital Trumpu. Dejal je, da ni bilo storjenega nič za majhna podjetja, prav tako pa ni bilo poskrbljeno za varno vračanje v šolo.

"Eno leto sem plačal 38 milijonov davkov"

Pričakovano se je med temami soočenja znašlo vprašanje davkov. Medtem ko poročanja trdijo, da naj bi leta 2016 in 2017 plačal le po 750 dolarjev davka, kar je 645 evrov, Trump pravi, da je plačal "več milijonov davkov", neko leto tudi "38 milijonov". "Dejstvo pa je, da plačujem davke po zakonodaji, ki jo je sprejel Obama," je žogico vrnil Trump, ki meni, da vsaka racionalna oseba izkoristi, kar ponuja zakonodaja. Prav tako je povedal, da bo pokazal davčne napovedi, ni pa razkril, kdaj. Biden na drugi strani napoveduje davčno reformo, čeprav Trump meni, da bi nekatere Bidnove ideje povzročile beg podjetij. 

Biden je Trumpova "davčna pojasnila" sprejel precej mirno – glede na to, koliko pomembnosti je zadnje dni njegova kampanja pripisovala temu področju. Po drugi strani pa je malo možnosti, da bi razkritja od Trumpa odgnala njegove prepričane volivce, saj so bili njegovi davki tema že pred prejšnjimi volitvami. 

Biden sicer pravi, da je Trump zapravil "cvetočo ekonomijo, ki jo je zapusti Obama". Wallace ga je ob tem opozoril, da je bila pred covid-19 brezposelnost rekordno nizka. Vseeno je Biden prepričan, da je Trump uničil ekonomijo:"Malo je naredil. Govori tudi o trgovinskih sporazumih, pa poglejte, kaj se dogaja."

Biden je sicer v tem segmentu omenil tudi Kitajsko, kar je Trump videl kot priložnost, da napade Bidnovega sina in njegove domnevno sporne posle v Rusiji. "Moj sin ni storil ničesar narobe," je poudaril Biden, ki meni, da so doslej "že vsi povedali, da Trumpovo stališče o tej temi ni pravo". 

Debata je na tej točki vse bolj uhajala izpod nadzora, več minut smo bili priča nevsebinskemu prerekanju. Wallace je Trumpa in Bidna opozoril, da bi bilo bolje, če bi se manj prekinjala – še posebej je to predlagal Trumpu. 

Država, ki jo pretresajo rasna nasprotja

Naslednja tema so bila rasna nasprotja. "Vedno smo želeli enakost za ZDA. Ni nam uspelo, nismo pa nikoli obrnili hrbta tej odgovornosti," je dejal Biden, ki meni, da se Trump, ko gre za vprašanje rasnih napetosti, "skriva v bunkerju". 

Meni tudi, da je kriza covid-19 zelo prizadela temnopolto skupnost, za katero tako ali tako Trump po njegovem ni storil nič – razen tega, da je bil v tem smislu "katastrofalen predsednik"

Trump pa je Bidnu poočital preteklo zakonodajo, ki je temnopolte označila kot "super predatorje" in jih neproporcionalno pogosto pošiljala za zapahe. Trump sicer meni, da je zelo uspešen, ko gre za pomoč temnopolti skupnosti. Glede mest, kjer so veliki protesti in nemiri, pa meni, da gre za "liberalna, demokratska mesta, ki jih vodi radikalna levica, ki ji ni mar za red in mir"

V debati se je znašel tudi primer Breonne Taylor. Biden meni, da v ZDA vlada sistemski rasizem, tudi v policiji. "So gnila jabolka, ki morajo odgovarjati, in če bom predsednik, bom sklical svet, in to bomo rešili tako, da bo več transparentnosti, ko se bodo zgodili primeri, kot sta George Floyd ali Breonna Taylor." Je pa Biden obsodil nasilje in dejal, da je primeren način protesta le miren protest. 

Trump je na drugi strani ukinil programe, ki naj bi ljudi učili medrasnega sožitja. Trump meni, da je šlo za radikalne programe, ki so "ljudi učili, naj sovražijo našo državo, ki da je grozen, rasističen kraj"

Biden na drugi strani meni, da bi se morali ljudje bolj zavedati, kaj drugega žali, saj bodo lahko tako otroci "lažje odrasli v samozavestne ljudi", prav tako bo manj primerov, ko bodo ljudje na drugega gledali z viška. 

Trump pa je poudaril, da je prav Obamova administracija, katere del je bil Biden, povzročila veliko medrasnih napetosti. Biden se s tem seveda ni strinjal. 

Soočenje Trumpa in Bidna
Soočenje Trumpa in Bidna FOTO: AP

Vse več nasilja

Nasilje, ki je v ZDA v porastu, je bila naslednja tema. Medtem ko je Trump prepričan, da so to predvsem težave krajev, kjer so na čelu demokrati, je Wallace dejal, da statistika kaže, da so težave z nasiljem tudi v republikanskih krajih. 

Bidnova stranka na drugi strani želi "drugačno policijo". Wallace ga je vprašal, ali podpira stališča gibanja Black lives matter glede (ne)financiranja policije. Biden je dejal, da se ne strinja z ukinitvijo financiranja policije. Potem ko je vmes posegel Trump, je sicer Wallace zelo hitro odnehal s temo, ki je ena najbolj vročih med demokrati. 

Je pa Bidna povprašal, zakaj tamkajšnjim demokratskim voditeljem ni predlagal, da vpokličejo oblasti in uredijo zadeve, a na to prav tako ni bilo jasnega odgovora, je pa Biden Trumpu poočital, da "mu kaos koristi". 

Na vprašanje, ali potem ko je od Bidna zahteval, da obsodi antifo, lahko obsodi desni ekstremizem, je Trump nedorečeno dejal, da lahko, a hitro prešel na poudarjanje, da je v ZDA velika težava antifa, nakar je Biden vztrajal, da je antifa ideja, ne organizacija, s čimer se Trump odločno ni strinjal, a je Biden ostal pri svojem in poudaril, da tudi FBI meni, da imajo ZDA težavo z levim, ne desnim ekstremizmom. 

"Pred covid-19 je šlo vse dobro"

Na vprašanje, zakaj bi bil eden ali drug dober predsednik, je Trump dejal, da naj zanj glasujejo, ker "tako dobre administracije še ni bilo", in poudaril, da je "pred covid-19 šlo vse dobro"

"Pod tem predsednikom smo postali bolj bolni, bolj šibki, bolj razdeljeni, bolj nasilni. Jaz sem dobil recesijo in sem jo rešil. Jaz sem se spopadel s Putinom, on je njegov postrešček. Revni smo postali, obogatili pa so se bogataši. Ko sem bil jaz v pisarni, je bilo 15 odstotkov manj nasilja, prav tako smo razdeljeni, in v takšnem stanju ne moremo ostati," pa je dejal Biden. 

Na koncu je še pohvalil vojake in svojega sina ter dejal, da je bil Beau Biden junak, kar je Trump izkoristil za to, da je na dan znova potegnil Hunterja Bidna. Dejal je, da ta ni imel službe, dokler njegov oče ni postal podpredsednik, ter da je bil zasvojen z drogami. 

Rešitev za gozdne požare?

ZDA se v tem času spopadajo s hudimi požari, zato ni presenetljivo, da je na seznamu tem soočenja končalo tudi vprašanje okolja. Trump, ki pogosto dvomi o znanosti na tem področju in je v tem smislu sprejemal odločitve, je dejal, da "hoče čisto vodo in čist zrak". "Stvari gredo na bolje, ne želim pa uničiti gospodarstva. Kar zadeva požare, je pa dejstvo, da potrebujemo boljše gospodarjenje z gozdovi. V Evropi živijo v 'gozdnatih mestih' in imajo bolj vnetljiva drevesa, pa ni takšnih težav". 

Biden na drugi strani napoveduje oster zasuk v zeleno, čeprav Trump meni, da bi to uničilo na tisoče delovnih mest. "V ZDA ne bo nihče zgradil nove termoelektrarne, floto vozil bomo spremenili v električna vozila, zagotovili bomo prenovo stavb, da bodo porabljale manj energije, spet se bom pridružil Pariškemu sporazumu, nova ekonomija pa bo ustvarila nova delovna mesta," je zagotovil Biden, ki je sicer na koncu priznal, da ima "Bidnov plan", ki se razlikuje od načrta, ki ga je predlagal skrajno levi del stranke z Alexandrio Ocasio Cortez na čelu in je naletel na veliko odpora ter bil celo tarča posmeha. 

Zakaj je zmagovalec kaosa, ki si pravzaprav ne zasluži zmagovalca - Biden? Ker je zdržal pritisk, nastopil samozavestno z jasnim pogledom v kamero, čeprav se je zadnje mesece otepal očitkov, da ne bo zdržal pritiska ostrojezičnega Trumpa in da bo do izraza prišla njegova starost. 

Bodo volitve izvedene pravilno in kaj sledi?

Zadnja tema pa je bila izvedba volitev. Biden je menil, da bodo volitve izvedene pošteno, Trumpovi pomisleki pa naj bi po njegovem želeli ljudi odvrniti od glasovanja. "Prikažite se in volite na način, ki je za vas najboljši. Izida volitev se ne da spremeniti, jaz bom sprejel vsakršen rezultat, ampak on na oblasti ne bo ostal," je dejal Biden in ljudi pozval, da se odrečejo lažem. 

Trump pa meni, da po zadnjih volitvah ni bilo prav nobene tranzicije, saj so ga demokrati napadali od prvega dne, ko je prevzel položaj. "Mislim pa, da nam bo šlo na volitvah dobro, ker smo dobro delali." 

Trump sicer meni, da se bodo volitve znašle pod drobnogledom sodišča. "Upam, da sam izid ne, glasovanje pa," je ocenil. Meni namreč, da se dogajajo nepravilnosti. "Poštarji prodajajo glasovnice in jih mečejo v potoke," je prepričan Trump. Biden meni, da bi morale biti veljavne vse glasovnice, na katerih bo znamka imela vsaj datum volilnega dne. 

Wallace je kandidata na koncu vprašal, ali bosta sprejela izid in svoje volivce pozvala k mirnemu sprejetju rezultatov. Biden se je s tem strinjal:"On pa se bo tudi, kajti ko bo vse prešteto, bo konec." Trump pa je svoje volivce pozval, naj postanejo opazovalci na voliščih, saj se dogajajo nepravilnosti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

censoredbyjack
01. 10. 2020 13.42
+0
Ne morem vrjet kašni lažnivci ste. Ob 1:56 Trumpa vprašajo za skupino Proud Boys zato Trump tudi to reče, vi ste pa v imenu spodbujanja rasizma ta kontekst iz posnetka izrezali, da bi izpadlo kot, da Trump podpira white supremacy. V realnosti je Trump že obsodil "skrajneže, ki podpirajo belo nadvlado". Ta debata ni bila sramota za Ameriko ampak za demokrate, Bidena, moderatorja in medije h katerim zdaj spadate tudi vi.
Covidus
30. 09. 2020 21.53
-2
Skrajni čas da klovn kramp izgine.
dannyer
30. 09. 2020 21.45
+0
Še bolj šokantno je da naj bi J Black zlorabil žensko v priču otroka. potem pa okradel ključe in avto z v katerim so otroci avto sploh ni bil njegov. imel je nož in ga povzdvigujejo v božanstvo . teta ali mama ni sem prpričan je tvitila zakaj tega ,k je zlorabil mojo hčer povzdivgujete in so cenzorirali njo oz izbrisali. BLM in atifa so na ulicah drugih ni.
-1
Sicer mi je vseeno kdo zmaga v Ameriki je pa jasno,da jo bo Biden uničil,ker je navaden nesposobnež samo z velikimi obljubami seveda kot se to godi vsepovsod. Razen tega bi bilo bolje,če bi si Biden namesto kandidature raje ogledoval prostor na pokopališču,ker izgleda kot,da naokrog hodi z Matildo.
trieko
30. 09. 2020 21.31
Zanimivo, najbolj varovana oseba na svetu a v dvorani ni videti, da nosijo maske.
dannyer
30. 09. 2020 20.37
+1
Baiden ni obsodil antife pa blma zaradi izgredov nasilja in umorov. praud boys pa vodi enrike E ki je kubanec in je TP, Sedaj so kot prava organizacija. Veliko laži o nekih RW milice koliko vidimo so salo sk levi na ulici in napadajo ljudi. tudi laž o davkih je jasna. 2016 1.000.000 po NYT in 4,200,000 2017. skupno 5,200,000 moral pa bi 750 usd. Mim grede Richard spenser WS podpira bajdna in identitarsko levico saj imajo trenutno enake pogled. to me moti da mediji lažejo.
nikhrast
30. 09. 2020 21.47
-2
mferk11
30. 09. 2020 18.10
-1
Trump bo pojedel tegale papka za zajtrk. Biden prosim lepo sam odstopi, nisi kos temu. 47 let v politiki pa ni naredil dva procenta toliko kot pa je Trump v štirih letih. Four more years, Trump 2020!
nikhrast
30. 09. 2020 20.29
-3
Pa si to gledal z lahkoto, je Trump sploh predstavil kakšen program? Poglej ankete Biden 60% podpore, Trump 10%, ostali niso sigurni kdo je zmagal v tej debati. Pravzaprav sramota za Ameriko za takšno predsedniško debato.
mferk11
01. 10. 2020 09.50
500 milijard za temnopolte manjšine, to je delo Trumpa. Lahko še enkrat zbrišete "novinarji"!
nikhrast
30. 09. 2020 17.57
-10
Neverjetno kako je Trump pogorel včeraj, res se je obnašal kot klovn, samo mnenje volilcev se ne bo spremenilo, Trump bo še vedno imel podporo tistih 40% fanatikov. Pa zakaj ni Biden še bolj pritisnil na Trumpa, "pokaži davčne pole"... Pa koliko laži je včeraj povedal Trump, kaj je številka?
Fejst pob?
30. 09. 2020 17.50
+2
Ali je to res vse kar zmorejo ZDA, včasih simbol demokracije in naprednega sveta? Ta dva kandidata ?
Kaktus111
30. 09. 2020 17.46
+4
a amerika res tako tone, da ne premore enega resnega , pametnega kandidata za predsednika? Zaradi takih afenguncov nasrka pa celi svet z američani vred.
Zvezda3000
30. 09. 2020 16.54
+2
seveda spet pristransko napisan clanek. nic novega pri vas
proofreader
30. 09. 2020 16.38
+8
Biden je s tem soočenjem verjetno zapravil možnost, da postane predsednik.
7Scythe7
30. 09. 2020 16.00
-4
Trump bo spušil volitve, če smo pristranski ali ne. So pa Američani ene velike ovce če jih take debate prepričujejo za koga naj volijo in ne predsednik zadnja 3 leta sploh delal
Tirea
30. 09. 2020 15.58
+2
Komicno in ob enem tragicno soocenje.
nightifly
30. 09. 2020 15.45
+2
Wallace je zal smrtni neprijatelj Trumpa .Res daje na Foxu ,ker imajo tudi -k sreci - v tejm medijski hisi kar nekaj cistih demokratov , ki vodijo in tudi sodelujejo v kontaktnih oddajah . To je zelo dobro ,ker si tako vsak lahko ustvari mnenje na podlagi sprejetih novic ,analiz ,mnenj ,faktov in ostalega . Skoda ,ker ni vec Hilarije ,da bi ji lahko kdo postavil vprasanja o 300 mio premozenja , ki ga imata zdaj Clintona po odhodu iz Bele hise , njun chelsea pa ze zavidljivo vsoto milionov . Kot drugo , lepo bi bilo vprasati Hilarijo ,zakaj je zaje ....ala stvari v Libiji ,ko so ubili ambasadorja ,ona pa povsem odpovedala in lagala o svoji neposredni krivdi . Da ne govorimo o podli seviciji Gadafija v zivo pred kamerami ,kar sta tudi ona in Obama v zivo spremljala preko monitorjev . Posebno zato ,ker sta Gadafija izdala Britancem ,ti pa so klanje prepustili Gadafijevim nasprotnikom . Popolna napak je bila eksekucija Gadafija . Kriv je Obama ,in veliko drugih evropskih politikov . Marsikaj je slo narobe v teh desetletjih od Clinrona naprej do leta 2017 .Upam ,da Trump zmaga prav kmalu .
brusilec
30. 09. 2020 15.50
+2
fox je cista republikanska televizija. je pa res da se tudi cisti republikanci odrekajo trumpu. je pa tudi res da z svojo nasilno retoriko unicuje nasprptnike, tako kot je tudi Bidena vceraj.
919191
30. 09. 2020 15.53
+5
Nightfly, Wallace je bil (vsaj do še pred kratkim) ljubitelj Trumpa. A mislim, da so prišla navodila z višjega nivoja, da se je treba od Trumpa malce distancirati. Kar se tiče Clinton družine, Obame, itd - vse na mednarodno sodišče za vojne zločine. Koliko smrti so oni povzročili, pa seveda Bush family..... V času Obame 90% žrtev, ki so bile ubite z droni, so bili civilisti. A tega ne bo noben večji medij navedel.
nikhrast
30. 09. 2020 15.43
-1
Sramota, saj to ni bila "presidential debate", to je zgledalo bolj kot "food fight" v kakšni kafetariji v šoli. Težko je bilo gledati, Chris Wallace je pa totalno izgubil kontrolo. Po anketah je pa Trump potegnil ta kratko, mislim da večina mi mogla verjeti takšno obnašanje predsednika. Pa da Trump ni obsodil rednecke ki spodbujajo premoč bele rase.
Shisui
30. 09. 2020 15.21
+5
Bidna so obravnavali kot da je senilen, dementen ata. Nobenega konkretnega vprašanja, če pa že mu pa ni bilo treba odgovoriti.
Justice4all
30. 09. 2020 15.15
+6
Ma res ne vem več kam ta svet gre, ampak tale dva sta za v dom...
Justice4all
30. 09. 2020 15.14
+1
Ma res ne vem več kam ta svet gre..
revolucijakorupcijafasizem
30. 09. 2020 15.07
+8
Pa še to zakaj bi vrjel nekdo Bidnu v 47 letih ni naredil nič zakaj bi bilo 2020 drugače