Tujina

Trump dobil prvo resnejšo tekmico na volitvah 2024: Nikki Haley

Charleston, 14. 02. 2023 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanja republikanska guvernerka Južne Karoline in veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Nikki Haley je napovedala, da se bo leta 2024 potegovala za predsedniško kandidaturo. S tem je postala prva resnejša tekmica nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki se bo znova potegoval za predsedniško nominacijo republikanske stranke.

Analitiki sicer veliko možnosti za kandidatko republikanske stranke, kjer prevladujejo belopolti moški, Nikki Haley kot ženski indijskih korenin ne pripisujejo. Vidijo jo predvsem kot morebitno podpredsedniško kandidatko ob Donaldu Trumpu, če bo slednjemu uspelo osvojiti predsedniško nominacijo.

Nikki Haley in Donald Trump
Nikki Haley in Donald Trump FOTO: AP

Kaj bo z njeno kandidaturo, bo po mnenju analitikov pokazala tudi intenzivnost morebitnih Trumpovih napadov nanjo. Če jo bo zasul s kritikami, bo to pomenilo, da jo jemlje resno, če se bo odzval zmerno, pa naj bi to pomenilo, da jo vidi ob svoji strani. Z nekdanjim podpredsednikom Mikom Penceom namreč Trump po pričakovanjih ne bo več sodeloval.

Haley, ki je bila v letih 2017 in 2018 veleposlanica ZDA pri Združenih narodih, je Trumpu menda že povedala, da bo kandidirala, ameriški mediji pa poročajo, da jo je pri tem spodbujal. Vendar se lahko še marsikaj spremeni, če bo začela pridobivati podporo v anketah.

Za podpredsednico je po mnenju analitikov ene in druge strani idealna, ker bi kot ženska z indijskimi koreninami morda lahko prepričala tudi določene demokratske volivce.

Haley je ob napovedi kandidature v tradicionalnem slogu republikanskih kandidatov kritizirala odločevalce v Washingtonu in zatrdila, da je čas za novo generacijo voditeljev. Republikanci v času kandidatur pogosto napadajo Washington, kritike pa običajno izzvenijo, če jim kandidatura uspe.

Današnjemu video posnetku naj bi v sredo sledil nagovor državljanov v Charlestonu v Južni Karolini, kjer naj bi Haley po pričakovanjih ponovila, da si bo prizadevala za proračunsko odgovornost, zavarovanje državne meje in naslovila vprašanja, ki jih kot prioritete vidijo konservativci.

Kdo je Nikki Haley? 

Nimrata Nikki Haley, hči indijskih priseljencev in nekdanja predsednica Nacionalnega združenja lastnic podjetij, je bila sicer prvič izvoljena v predstavniški dom Južne Karoline leta 2004. Šest let pozneje je postala prva guvernerka Južne Karoline in najmlajša guvernerka v ZDA.

Ob imenovanju na položaj veleposlanice ZN leta 2017 so bile to njene edine mednarodne izkušnje. Njena naloga je bila, da v New Yorku izvaja Trumpovo politiko po načelu "Amerika prva". V primeru uspeha na strankarskih volitvah bi postala prva ženska in prva Američanka ali Američan indijskih ali azijskih korenin s predsedniško nominacijo republikanske stranke.

Nikki Haley
Nikki Haley FOTO: Profimedia

V video posnetku ob napovedi kandidature je med drugim hvalila ZDA in zgodovino svoje države, pri čemer se je sklicevala na izkušnje v ZN, kjer je po lastnih besedah šele videla pravo zlo.

"Na Kitajskem izvajajo genocid, v Iranu morijo svoje ljudi, ker izzivajo vlado, in ko ti ženska pripoveduje o tem, kako so vojaki vrgli njenega otroka v ogenj, se stvari postavijo v pravo perspektivo. Tudi na najhujši dan smo blagoslovljeni, da živimo v Ameriki. Nekateri menijo, da naše ideje niso le napačne, ampak tudi rasistične in zlobne. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice," je dejala.

Haley se bo poleg Trumpa, ki je lani pohitel z razglasitvijo kandidature, da lahko številne preiskave proti njemu zavrača kot politični pregon, znotraj republikanske stranke soočila s številnimi drugimi potencialnimi kandidati za predsednika, ki svoje kandidature še niso uradno naznanili.

Med bolj znanimi imeni se med drugim omenjata guverner Floride Ron DeSantis, ki je glede na intenzivnost Trumpovih napadov njegov najresnejši tekmec, in nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki pa nima podpore republikanske volilne baze. O kandidaturi naj bi resno razmišljal tudi nekdanji državni sekretar Mike Pompeo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
15. 02. 2023 08.47
-5
Rusi so javno povedali da so podpirali tega mazača in ta pravi da bo kandidiral na volitvah prihodnje leto Izdal je državo Trampi malo se usedi za tebe se je vse končalo!
Zmaga Ukrajini ..
14. 02. 2023 21.59
-3
Vse je bolje kot trampel.
Matiy
14. 02. 2023 21.54
+3
Tramp je rešitev za Ukrajinsko krizo.
?ebula
14. 02. 2023 21.46
-1
Pa menda ne bo Sevniški zet zopet kandidiral. Kaj Amerika ne premore nikogar pametnejšega?
Foxn.ca
02. 06. 2023 20.53
+3
Najboljši je padalec Joe B., Kar sam od sebe pade...!
Jerry321
14. 02. 2023 21.45
-2
Več ko bo teh republikanskih telebajskev v igri boljše šanse ima trump 😂 Kar je seveda dobro, to bi namreč ponovno pomenilo zmago demokratov
eugene
24. 05. 2023 12.14
Urška iz Ugande
14. 02. 2023 21.36
+1
Oba sta super.
sapphireitaly
14. 02. 2023 21.27
+7
Sem vesel, da je ona. Trumpu zmaga ne uide.
Kaliopa
14. 02. 2023 21.24
-2
Apoteka
14. 02. 2023 21.22
+6
Dobro je usekana tale.
Sorry
14. 02. 2023 21.20
+4
S te moke ne bo kruha. Premlada, Američani imajo standard 65+
Foxn.ca
02. 06. 2023 20.55
+1