Tujina

The Wall Street Journal: Težki časi za vzhodnoevropske populiste

New York, 24. 11. 2020 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
212

Vzhodnoevropski populisti se pripravljajo na spremembe v politiki mednarodnih odnosov, potem ko je po zmagi Joeja Bidna na ameriških volitvah pričakovati, da bo ta zavzel bolj kritično držo do Trumpovih zaveznikov na evropskih tleh, piše The Wall Street Journal, ki omenja tudi Slovenijo in javne objave njenega premierja Janeza Janše.

"Dan po ameriških predsedniških volitvah, 3. novembra, je desničarski predsednik slovenske vlade Janez Janša postal prvi – in edini – svetovni voditelj, ki je Donaldu Trumpu javno čestital za zmago. Od takrat je zaposlen s pisanjem in deljenjem objav o neosnovanih teorijah glede domnevnih volilnih prevar," prispevek začne finančni časnik The Wall Street Jorunal

Beseda teče tudi o estonskem notranjem ministru Martu Helmeju in njegovem sinu, finančnem ministru Martinu Helemeju, ki sta Joeja Bidna in "globoko državo" obtožila kraje volitev in govorila, da si bo Donald Trump povrnil oblast prek državljanske vojne. Poljski predsednik Andrej Duda je Bidnu sicer čestital za uspešno predsedniško kampanjo in dodal, da čaka na odločitev volilnega kolegija, medtem ko poljska državna televizija namiguje, da so bile predsedniške volitve potencialno neregularne. 

Finančni časnik nadaljuje, da to nakazuje na razkol med zahodnoevropskimi silami in geopolitično šibkejšimi državami evropskega vzhoda, kjer so večinoma podpirali Trumpa. Ta se je zapletal v spore s Francijo in Nemčijo, medtem pa izoblikoval čvrstejšo vez z vzhodnim delom evropske celine, kjer so njegov politični program sprejele nacionalistične in populistične stranke. 

Ob tem pa Wall Street Journal poudarja, da so se omenjeni voditelji povzpeli na oblast še pred izvolitvijo Trumpa leta 2016. Madžarski premier Viktor Orban je tako na oblasti že deset let. "V tem času si je zagotovil večji nadzor nad mediji, civilnimi institucijami in sodstvom." Duda je za poljskim krmilom od leta 2015.

Izvolitev Joeja Bidna napoveduje nekatere premike v geopolitičnih odnosih.
Izvolitev Joeja Bidna napoveduje nekatere premike v geopolitičnih odnosih. FOTO: AP

"S Trumpovo osvojitvijo Bele hiše so bili prepričani, da so del zmagovalnega globalnega trenda." Med prvim predsedniškim obiskom v Evropi je Trump v Varšavi pozval k skupnemu boju proti silam, ki poskušajo "izbrisati vezi kulture, vere in tradicije, ki nas tvorijo".

Z Bidnovo zmago pa so regionalni nacionalisti v defenzivi, ocenjuje časnik. "S Trumpovim porazom so izgubili tesnega zaveznika. Zdaj Trumpov efekt ne bo več deloval, saj je poraženec," je dejal evropski poslanec Robert Bierdon.

Sprememba v Beli hiši nastopa v času, ko sta Poljska in Madžarska v spopadu s preostalo Evropsko unijo zaradi zahteve bloka, naj bo finančna pomoč pogojena s spoštovanjem vladavine prava. Takšna določba bi prisilila Madžarsko in Poljsko, da ustavita sodne in medijske čistke v zameno za dostop do evropskih finančnih sredstev.

Takšen mišičast pristop večjih vlad EU je neposredna posledica poraza gospoda Trumpa, je prepričana Kati Piri, evropska poslanka, rojena na Madžarskem, ki zastopa Nizozemsko. "Spremenilo se je to, da se liberalne sile zdaj počutijo močne," je dejala. "V zadnjih nekaj letih se mnogi evropski voditelji niso upirali tem avtokratom. Zdaj imam občutek, da se to ne bo ponovilo."

 

Številni nekdanji ameriški uradniki in svetovalci, ki so z Bidnom sodelovali, ko je bil še podpredsednik, so izjavili, da pričakujejo, da bo njegova administracija močno spremenila ameriško politiko in v regiji zavzela bolj agresiven pristop. "Prepričan sem, da bo novoizvoljeni predsednik Biden ponovno potrdil naše skupne vrednote, ko gre za demokratične norme in človekove pravice," je dejal senator Dick Durbin.

"To bo precej velika sprememba," je dodal predsednik sveta za globalne zadeve v Chicagu Ivo Daalder, ameriški veleposlanik pri Natu pod predsednikom Barackom Obamo. "Demokratične vrednote in zavzemanje za pravno državo bodo zelo pomembni za dobre odnose z Washingtonom." Tiskovni predstavnik Bidnove skupine za tranzicijo oblasti je v članku, objavljenem na začetku letošnjega leta, spomnil na zavezo novoizvoljenega predsednika, da bo  "krepitev demokracije znova postavil na svetovni dnevni red".

Trump in Orban
Trump in Orban FOTO: AP

Krepitev pritiska na Madžarsko?

Madžarski premier Orban, ki je septembra podprl Trumpa, a je po glasovanju čestital Bidnu, je sicer vajen hladnega sprejema v Beli hiši. Potem ko sta se do njega nezaupljivo vedla George W. Bush in Obama, je razvil tesnejše vezi z Rusijo in Kitajsko, kar je povzročilo skrb pri Trumpovi administraciji, piše časnik. ZDA so se sicer pripravljale na sprejetje sankcij proti Orbanovim najbližjim sodelavcem, vendar so nato našle pot mehke diplomacije. Biden je v času kampanje madžarsko vlado označil za "totalitarni režim", ni pa povedal, ali bo uveljavil načrtovane sankcije. 

"Trump je bil dober za vlado Orbana. Predsednik Biden bo dober za Madžarsko," pa je dejal župan Budimpešte Gergely Karacsony, ki je na lanskih volitvah premagal Orbanovega kandidata. 

Drugačen položaj Poljske in Estonije

V nasprotju z Madžarsko, ki ne meji na Rusijo, pa Poljska na Moskvo gleda kot na eksistencialno grožnjo, na ZDA pa kot na poroka njene varnosti. Trump je povečal število ameriških vojaških sil na poljskih tleh in ravno ta mesec aktiviral štab 5. korpusa ameriške vojske v mestu Poznan.

Slavomir Debski, direktor poljskega inštituta za mednarodne zadeve, ki je blizu poljski vladi, je za časnik dejal, da imajo Poljska in ZDA ne glede na to, kdo zasede Belo hišo, veliko skupnih interesov. Med njimi sta tudi zadrževanje globalnega vpliva Kitajske in Rusije . "Dolgoročno bo ameriški odnos do Poljske uravnotežen s trezno oceno ameriških interesov. Biden je navsezadnje rekel, da je združevalec in ne ločevalec."

V Estoniji, ki se morda še bolj kot Poljska zaveda ruske bližine, je premier Jüri Ratas notranjega ministra Helmeja po izpadu proti Bidnu zaprosil, naj odstopi. Skrajno desna stranka, ki jo vodi Helme, pa ostaja del vladne koalicije. Njegov sin Martin, sicer finančni minister, ki je skoval slogan "Če si črn, vrni se" proti temnopoltim priseljencem, je v parlamentu preživel nezaupnico. "Ko nekdo uporablja najbolj grobe rasistične izjave, nisem prepričan, da bo to ustvarilo dobro estonsko podobo v Washingtonu," je dejal nekdanji predsednik Estonije Toomas Hendrik llves, sicer nasprotnik sedanje vlade.

Janez Janša se bo verjetno moral pripraviti na drugačno obdobje odnosov z ZDA.
Janez Janša se bo verjetno moral pripraviti na drugačno obdobje odnosov z ZDA. FOTO:

V Sloveniji, državi rojstva Melanie Trump, je premier Janša med volilno kampanjo odkrito navijal za Trumpa in oktobra tudi zapisal, da bi bil gospod Biden "eden najšibkejših predsednikov v zgodovini," opozarja ameriški finančni časnik. Na neposredno vprašanje, ali je zaskrbljen, da bodo njegove trditve o Trumpovi zmagi lahko škodovale odnosom s prihajajočo Bidnovo administracijo, je Janša odgovoril le: "Oprostite, gospod, toda vaša natančnost me ne prepriča." Evropski poslanec Klemen Grošelj, sicer minister za obrambo v prejšnji vladi, je dejal, da je premier stavil na Trumpovo pozornost in naklonjenost, ko bo Slovenija julija prihodnje leto prevzela predsedovanje EU. 

"Janša je pričakoval velike koristi. Šlo je za izračun, a se je izkazalo, da gre za napačen izračun. To bo močno vplivalo na naše odnose z ZDA. Tovrstnih izjav ne morete prezreti," z Grošljevo izjavo prispevek sklene The Wall Street Journal. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungus
21. 01. 2021 14.59
Bravo Bajdn kr dej tem populistom tinte pit da že enkrat za vse veke izginejo in nehajo terorizirat poštenomiroljuben narod!
Let it be ...
25. 11. 2020 11.01
-1
Na najnižji sliki sta dva osebka, ki ju korona more dobiti v najhujši obliki.
tiandra4
25. 11. 2020 09.53
+5
Trumpa so ogoljufali pri volitvah, Twitu je volitve ukradla globoka država, Slovenijo pa kradejo in uničujejo.....?
metulj?ek
25. 11. 2020 09.50
+8
In Janez nas poriva v smer teh držav. Brez podpore naroda. Pa to je norišnica. Bo ta človek kdaj odgovarjal za svoja dejanja?
Žiga Habjan 1
25. 11. 2020 09.00
Ja sigurno bo desnica zdaj kar čez noč izginila..
Kačon Jelko
24. 11. 2020 21.34
+9
Kje si maršal Tvito?? Nujo moram eno stavo vplačat, pa potrebujem en fix dogodek...ker ta lockdown je kriv, da nimam za položnice plačat. SlovenijiDelamoSramoto
-2
Povsem jasno je,da Bidena resno ne jemljejo vse države sveta,ker se ve,da je neuravnovešen ter na strani "sorosa" in njegovih migrantskih naseljevanj. Sicer pa kaj ima ZDA z Slovenijo in zakaj bi naj bilo pomembno njeno mnenje o bilo čem? Slovenija od ZDA nima apsulotno nikakršne koristi ima jo pa hrvaška katero so oskrbeli z helikopterji,ladjami,čolni,vso vojaško opremo itd. tako,da se naj ta slini z američani dokler ne bo sprevidela,da je polna naseljena z migranti.
Golobek
24. 11. 2020 20.47
+3
JJ >a si mislu to sliko🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂
Saloreich
24. 11. 2020 20.42
-2
A vzhodnoevropejci pa nimajo pravice izvoliti kogar želijo?! Če ni po okusu teh globalističnih medijev je kar vse populizem ali pa teorija zarote.
Nimasmisla
24. 11. 2020 20.36
+8
Tam kjer je drek tam smo mi po zaslugi našega firerja
JohannDoe
24. 11. 2020 19.44
-2
Še par napihnjenih člankov o Janši naj objavijo slovenski levo usmerjeni novinarji v ameriških levo-liberalnih medijih, da Američanom slučajno kaj ne uide, pa bodo mogoče popravili vtis o državi.
JohannDoe
24. 11. 2020 19.47
+1
Potem pa naj zraven objavijo še kako anketo o tem, v katerih državah najbolj sovražijo Američane, kot je že nekdo spomnil. Da bomo v celoti v družbi Irana in Palestine. Naj zraven pripišejo, da je za to tud Janša kriv, da se bo ujemalo.
brus li
24. 11. 2020 19.30
+6
Berdem
24. 11. 2020 19.24
+5
Kazni, ki so nam jih dali Američani Kupiti moramo oklepnike Prekiniti smo morali sodelovanje s Kitajsko glede G5 Sledijo pa še kazni za nepremišljene poteze Jajota
Betuul
24. 11. 2020 18.58
+1
stokviz
24. 11. 2020 18.14
-4
Vse rajši, kot zopet boljševiška diktatura !!!
Dobra
24. 11. 2020 17.51
+10
Nič hudega za Trumpa in desničarske voditelje vzhodne Evrope. Nastradali bomo mi, narod brez služb in ustrezne zaščite, brez javnega prevoza, samo s strogimi kaznimi za vsak burek. Karieristi kot Logar pa blebečejo po Evropi. Ali je govoril kot zasebnik ali je minister? Je bolj mali jj ministrantek.
MASTERSS
24. 11. 2020 16.52
-8
24 bidnov čredni nagon...bi moralo bolj zanimat novinarje, če se jim lahko še tako reče, kaj narod misli o wall streetu pa o njih.....
ms1966
24. 11. 2020 16.29
+3
To je zelo naivno gledanje na politiko, države imajo predvsem interese. Ameriška administracija ni tako naivna, da bi slabšala odnose z višegrajci, ker bi od tega imeli korist predvsem Rusija in Kitajska. Biden bo pozabil vse morebitne zamere, če bo Slovenija npr. od njih kupila tehnologijo za drugi blok nuklearke, verjetno bi zadoščala že nabava vojaške opreme. ZDA so predvsem United States of Business (OK, Borat bi rekel US&A). Janša je tukaj nepomemben igralec, enako velja za kateregakoli prejšnjega in bodočega predsednika vlade ali države. Sicer ne glede na to, kdo je pri nas na oblasti ali v vladi, lahko izvaja samo takšno politiko, kot jo omogočajo tisti, ki kreditirajo Slovenijo. Večina držav na svetu živi od kreditov in po tej pandemiji bo ta problem še večji.
Ost1234
24. 11. 2020 16.36
+4
Ameri se v takih primerih posvetijo zamenjavi vlade.
ms1966
24. 11. 2020 16.47
+9
To se naredi tako, da se poslabša bonitetna ocena "poredne" države in se podražijo krediti, posledično se poslabša splošno gospodarsko stanje v državi in se zgodijo predčasne volitve, na katerih zmagajo "njihovi" (ni važno ali so levi, desni ipd.). V Afriki zadošča že to, da oborožijo opozicijo ali nekega nezadovoljnega generala in njegovo pleme, sledijo pokoli tistih, ki so na oblasti oz. njihovega plemena in po tem pride na oblast general, ki postane novi demokratični predsednik države. Mogoče ga celo povabijo v Washington, da se slika s predsednikom in podpiše kakšen sporazum, ki omogoča legalno ropanje njihovih naravnih bogastev.
puspan
24. 11. 2020 15.51
+8
No pa naj nekdo reče, da Janšev Janezek ni svetovno znana osebnost.
simeoni
24. 11. 2020 16.22
+5
Res, ampak v slabem smislu in slabi luči. Kar je hotel biti naj pa bo, povsod prvi.
WolfeWoof
24. 11. 2020 14.19
+6
Bravo! Jankota pa Orbana pa Poljskega pedofilčka naj takoj z vojsko pospremijo vn iz držav pa njihove prijatle rasiste pa tašne bedake use vn izdgnat tut.