Tujina

Trump znova v Beli hiši: 'Počutim se bolje kot pred 20 leti'

Washington, 05. 10. 2020 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA, Maruša Slana
Komentarji
699

Ameriški predsednik Donald Trump je uspešno prestal zdravljenje v bolnišnici po okužbi s koronavirusom in se je že vrnil v Belo hišo. Ob tem se je znova posvetil volilni kampanji in na Twitterju svoje sledilce pozval, naj volijo zanj. Ameriško javnost je sicer močno razburil v nedeljo, ko je za kratek čas zapustil bolnišnico, da bi obiskal svoje podpornike. Medtem so okužbo potrdili tudi pri tiskovni predstavnici Bele hiše. Ta je še v nedeljo z novinarji govorila brez zaščitne maske, a meni, da niso bili dovolj časa blizu nje, da bi se lahko okužili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nejasne informacije
    02:49
    Iz 24UR: Nejasne informacije
  • Iz SVETA: Zmaga pri Trumpu na prvem mestu
    02:25
    Iz SVETA: Zmaga pri Trumpu na prvem mestu
Trump ob vrnitvi v Belo hišo.
Trump ob vrnitvi v Belo hišo. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je z zaščitno masko po treh dneh zdravljenja zapustil bolnišnico in se s helikopterjem vrnil v Belo hišo. Na stopnicah pred vhodom v Belo hišo je nato pozdravil vse prisotne, masko pa si je pospravil kar v žep. S svojim dejanjem je znova razburil medije. 

Da je danes dan, ko bo zapustil bolnišnico, je Trump javil tri ure pred odhodom, in sicer na družbenem omrežju Twitter. Počutim se res dobro, je zapisal. Američanom je sporočil, naj se ne bojijo covida-19 in naj ne dopustijo, da virus prevlada nad njihovim življenjem. Pohvalil se je, da je njegova administracija razvila "nekaj res odličnih zdravil". Dodal je še, da se počuti bolje kot pred 20 leti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpova zdravniška ekipa pod vodstvom dr. Seana Conleyja je na novinarski konferenci pojasnila, da se je predsednikovo stanje v zadnjih 24 urah zelo izboljšalo. Vročine ni imel že 72 ur, raven kisika v krvi je normalna. Preden bo danes zapustil bolnišnico, bo Trump prejel še en odmerek zdravila remdesivir. Še dva odmerka omenjenega zdravila bo prejel v naslednjih dneh v Beli hiši. Kljub temu da se je Trumpovo stanje izboljšalo, pa so njegovi zdravniki opozorili, da še ni povsem zunaj nevarnosti. V prihodnjih dneh bo predsednik pod 24-urnim nadzorom zdravstvene ekipe. 

Trumpova zdravniška ekipa.
Trumpova zdravniška ekipa. FOTO: AP

Trump sicer že vse od nedelje vztraja pri vrnitvi v Belo hišo. Šef kabineta Bele hiše Mark Meadows je to potrdil za televizijo Fox News. "Danes je pomemben dan, ker gre predsedniku še naprej na bolje in je pripravljen, da se vrne k normalnemu delovnemu urniku," je dejal Meadows. 

Dokaz, da se Trumpovo zdravstveno stanje izboljšuje, so tudi predsednikove objave na Twitterju. Danes dopoldne po lokalnem času je v manj kot eni uri objavil serijo 18 tvitov, v katerih je ljudi spodbujal, naj na volitvah glasujejo zanj. Trump je med drugim naštel vse svoje dosežke, kaj želi doseči v prihodnosti, dal pa je tudi vedeti, kakšno je njegovo stališče do določenih vprašanj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo sporočilo je poslal ob 6.19 po lokalnem času, v njem pa navaja, da se ameriški delniški trg "pripravlja na preboj najvišjih vrednosti". Nato je poudaril, da bodo demokrati v primeru izvolitve zvišali davke in znova zaustavili gospodarstvo ter posledično uničili številna delovna mesta. 

Trump je še tvital o "zakonu in redu" pa o verski svobodi, vesolju, "lažnih medijih", zdravstvu, splavu, pravici do orožja, zraven pa podpornikom z velikimi črkami sporočil, naj glasujejo zanj. 

Danes se je na Twitterju oglasila tudi prva dama ZDA Melania Trump. Zapisala je, da se počuti dobro in da bo še naprej počivala doma. "Moja družina je hvaležna za vse molitve in podporo," je dejala Trumpova in se ob tem zahvalila tudi zdravstvenemu osebju. Poudarila je, da bo še naprej molila za vse bolne in njihove družinske člane. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S koronavirusom okužena tudi tiskovna predstavnica Bele hiše

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je sporočila, da je okužena z novim koronavirusom, a naj ne bi imela simptomov. V nedeljo zvečer je brez zaščitne maske govorila z novinarji, vendar meni, da nobeden od njih ni bil dovolj časa blizu nje, da bi se lahko okužil.

McEnanyjeva je še tvitnila, da začenja karanteno in da bo še naprej delala za ameriško ljudstvo na daljavo. Uporabo maske je McEnanyjeva v preteklosti večkrat označila za osebno odločitev posameznika in poudarila, da se redno testira na novi koronavirus. Danes je pojasnila, da zdravniki Bele hiše nobenega novinarja niso opredelili kot njen tesen stik.

Združenje dopisnikov v Beli hiši je v minulih tednih večkrat izpostavilo nevarnost okužbe med kampanjo pred predsedniškimi volitvami 3. novembra. Po današnji novici, da je okužena tudi tiskovna predstavnica Bele hiše, se je znova oglasilo več ogorčenih novinarjev. "Malomarno je ogrožala življenja," je med drugim tvitnila novinarka revije New York Magazine Olivia Nuzzi.

Okuženi Trump za kratek čas zapustil bolnišnico in pozdravil svoje podpornike

Ameriški predsednik je sicer danes razburil ameriško javnost, ko se je sredi zdravljenja po okužbi s koronavirusom odločil, da na kratko zapusti bolnišnico Walter Reed v Marylandu, da pozdravi svoje podpornike. "Vsaka oseba v avtomobilu med to povsem nepotrebno predsedniško vožnjo bo zdaj morala v karanteno za 14 dni. Morda bodo zboleli, morda bodo umrli. Za politični teater. Trump jim je ukazal, da tvegajo življenja za teater. Pa to je norost," je to potezo komentiral zdravnik v bolnišnici Walter Reed James Phillips.

"Bila je zanimiva pot. Veliko sem se naučil o covidu. Res sem imel šolo. Jasno mi je in razumem," je dejal Trump, ki so ga v petek zaradi okužbe s koronavirusom odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Po objavi videa pa so ga z avtomobilom popeljali naokrog mimo podpornikov, ki že od sobote navijajo in molijo za njegovo dobro zdravje. Na njihovi uradni strani so medtem objavili fotografiji, kako bolni predsednik dela v pisarni, ki so mu jo uredili znotraj bolnišničnih zidov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preden se je zapeljal mimo njih, je Trump podpornikom tvitnil, da dokazujejo, da imajo res radi ZDA, in vidijo, kako jih dela večje, kot so bile kdajkoli prej. Večina podpornikov ni nosila mask in vršilec dolžnosti šefa Trumpove predsedniške kampanje se je v nedeljo spet norčeval iz demokrata Josepha Bidna, ker nosi masko. Šef kampanje Bill Stepien se ni mogel, ker je na bolniški zaradi covida-19.

Koronavirus je medtem po podatkih univerze Johns Hopkins v ZDA do zdaj okužil 7,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 210.000. Velika večina obolelih v najdražjem zdravstvenem sistemu na svetu nima niti približno takšne oskrbe, kot jo uživa Trump, in to zastonj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (699)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
11. 10. 2020 10.28
Tako dolg članek ,ko lahko poveš na kratko "demokrat se ne strinja z republikancem in obratno" haha...
videmc1
06. 10. 2020 21.27
Nekdo bi moral trumplna spravi v zaprti oddelek
Neža001
06. 10. 2020 17.41
+1
No, saj je jasno - Trumpelj Covida ni niti od blizu videl.... ves ta cirkus je samo predvolilna kampanja... Biden ga je deklasiral na zadnjem srečanju in je Trumpelj takoj "zbolel"... nagravžen dec do amena...
Jimi1
06. 10. 2020 13.08
+2
Ne vem na čemu je ta ,,mojster,, je pa res,da bi tudi sam to vzel! Zdravi,pomljajuje,,,jambor ves čas pokonci,, ... Lepo je biti kot kaže bogat,da si to lahko nabavis...
Neža001
06. 10. 2020 17.39
+1
ej; Jimi, pa ne, da verjameš temu orangutanu? Pa če mene vprašaš - rajš mam tazga, kot si ti, kot tega lažnjivca....
hladnajesen
06. 10. 2020 11.07
+2
Čudna je tale bolezen, da si po dveh dneh dobro! Mene že močan prehlad brez vročine zdela, saj me boli glava, grlo, kosti. Ne vem zdaj, kdo se tukaj dela norce, vem pa, da se tale gospod igra z lastnim življenjem in z življenjem tistih okrog sebe.
Frane Šajn
06. 10. 2020 10.21
+4
Če bi Moliere danes živel bi napisal komedijo namišljen bolnik pod naslovom "Trampy namišljen bolnik" za potrebe samopromocije seveda . Temu verjamejo samo še slepi in gluhi in pa umsko zaostali! In teh ravno v Sloveniji ta trenutek ne manjka!
borec91
06. 10. 2020 09.56
-1
res strah in groza od virusa
gremonadesno
05. 10. 2020 21.59
+1
Balki30
05. 10. 2020 21.59
Kwa ma.pa.kj.natasa briski spt.pametnega powedat..o volitvah...pa to
Satoshi Nakamoto
05. 10. 2020 21.59
+1
Kao rizičen je ker je malo močnejši. A vsak otrok ve da je dober apetit dokaz dobrega zdravja.
Satoshi Nakamoto
05. 10. 2020 21.59
+1
Neža001
06. 10. 2020 17.42
Ja, najbolj zdravi in pohotni imajo po 200 kil.... NOT!
Satoshi Nakamoto
05. 10. 2020 21.57
+2
No toliko o smrtno nevarnem covidu. Znanstveno je dokazano da podaljšuje življenje in zmanjšuje bolezni. Poglejte statistiko.
Big M
05. 10. 2020 21.57
+2
Trump, pokaži jim vetra😆👍 MAGA 2020❤️
jankomat
05. 10. 2020 21.55
+2
lahko je to del kampanje!
miselna policija
05. 10. 2020 21.53
+1
kako pa se je melanie okužila,saj že več let spita v ločenih spalnicah??
modelx
05. 10. 2020 21.54
+4
tokom
05. 10. 2020 21.55
-1
Z.I.Z.U.
05. 10. 2020 21.58
+1
glede na poznavanje virusov.. bi si mislil da veš da je aids bolezen.. virus je pa hiv..
Neutrino
05. 10. 2020 21.53
+9
A so mu tudi viagro stisnili da se počuti bolje kot pred 20 leti
Neža001
06. 10. 2020 17.43
od viagre so mu samo lasje stopili pokonci....
tokom
05. 10. 2020 21.51
+0
Covid-19 ni gripa ali prehlad, ne obratuje samo par dni, ubija na dolgi rok, ali vsaj precej namuči, če nisi med tistih srečnih recimo da 80%, ki jim nič kaj ni. In dostikrat se dogaja, da po začetnem poboljšanju pride nenadno poslabšanje. Tako da stavim, da še ni najhujše mimo. Je pa ob tem tudi vprašanje, kdaj dejansko se je okužil, ker sigurno se ni šele pred par dnevi, saj ne dobiš tako hitro takih težav, kot jih je že dobil na startu. Kar pomeni, da je tudi veselo kužil okoli in bodo še marsikoga iz njegovega kroga odkrili, da mu je podaril nekaj nepričakovanega. Je pa tudi živ dokaz, kako zgrešeno je mišljenje, da so maske in ostali ukrepi za zajezitev širjenja virusa nepotrebni, yelo dobro so republikanci demonstrirali, kako se ne sme delati in kaj se zgodi, če si poniglav/trumpoglav/potrčoglav. No, vsekakor mu to siljenje iz bolnišnice ne bo pomagalo ne zdravstveno, ne politično, saj bo v primeru poslabšanja precej zgubil tudi pri volivcih.
Z.I.Z.U.
05. 10. 2020 21.55
+2
ti si nek domtor predvidevam? pa po moje raziskuješ ta virus da tolimo veš.. al si pač to prebral kje?
gremonadesno
05. 10. 2020 21.55
+3
modelx
05. 10. 2020 21.56
najbolj, da se takoj pokoplješ. tako boš 100% varen pred virusi. koronca je malo hujša od gripe. na svetu pa prežijo hujši virusi - le pazi se jih. zato, takoj v zemljanko, ti trobilo
Z.I.Z.U.
05. 10. 2020 21.50
+8
john rambo.. aka.. donči.. je z golimi rokami premagal ta smrtonosni virus po dveh dneh hudega mučenja.. KAKO DOLGO BOMO ŠE SAMO SPREMLJALI TA CIRKUS??
Cheesecake
05. 10. 2020 21.49
+2
Kaj je zdej to?!
miselna policija
05. 10. 2020 21.51
+5
miselna policija
05. 10. 2020 21.49
+6
trumpeljn ima orgličar - čebelarjev sindrom!!se pravi oboleti pred vsakimi volitvami !!ne vem zakaj ta bolezen tako razneži (samo desne) volilce ampak očitno deluje!!
Sars2
05. 10. 2020 21.46
+5
zdaj je cas da se mal zamenjajo,kacin zA preds. Vlade,jansa v desus,hojs z dir ukc,tko k se ze zadnjih 20 let