Tujina

Trump je imel hujšo obliko covida-19, kot so sprva priznali

Washington, 12. 02. 2021 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
155

Ko je bil Trump oktobra hospitaliziran zaradi covida-19, se je njegova raven kisika v krvi tako znižala, da so se bali, da ga bodo morali vsak čas priključiti na ventilator.

Zdaj že nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je oktobra zbolel za covidom-19, a njegovo zdravstveno stanje je bilo hujše, kot so takrat javno priznali. Kot pravijo štiri osebe, ki so seznanjene z njegovim stanjem, je imel v nekem trenutku izjemno nizko raven kisika v krvi in težave, povezane s pljučnico po okužbi z novim koronavirusom. Njegova prognoza je bila celo tako zaskrbljujoča, da so, preden so ga odpeljali v Nacionalni vojaški zdravstveni center Walter Reed, menili, da ga bodo morali priključiti na ventilator, sta poznavalca pojasnila Trumpovo stanje.

Osebe, ki so seznanjene s Trumpovim zdravstvenim stanjem, so povedale, da je Trump ugotovil, da ima pljučni infiltrat, ki se pojavi, ko so pljuča vneta in vsebujejo snovi, kot so tekočina ali bakterije. Njihova prisotnost, zlasti kadar ima bolnik druge simptome, je lahko znak akutnega primera bolezni. Z rentgenskim slikanjem ali skeniranjem jih je mogoče zlahka opaziti, ko so deli pljuč neprozorni ali beli. Po mnenju ljudi, ki so bili seznanjeni z njegovo oceno, je bila raven kisika v Trumpovi krvi skrb vzbujajoča, saj je padla na 80. Bolezen se namreč šteje za hudo, ko raven kisika v krvi pade na 90. 

Pred tem so poročali, da je imel Trump 2. oktobra, na dan, ko so ga odpeljali v bolnišnico, težave z dihanjem in zvišano telesno temperaturo. Tudi vrsta zdravljenja kaže, da je bilo njegovo zdravstveno stanje resno. Toda nove podrobnosti o njegovem stanju in prizadevanjih znotraj Bele hiše, da bi mu omogočili poseben dostop do neodobrenega zdravila za boj proti virusu, razkrivajo eno najdrznejših epizod predsednikovanja Donalda Trumpa.

Po prihodu iz bolnišnice si je Trump strgal masko z obraza.
Po prihodu iz bolnišnice si je Trump strgal masko z obraza. FOTO: AP

Nova razkritja o Trumpovem boju z virusom namreč poudarjajo omejeno in včasih zavajajočo naravo takrat razkritih informacij o njegovem stanju. Nekdanji predsednik se je upiral in ni želel oditi iz Bele hiše v zdravstveni center Walter Reed, popustil je šele, ko so mu pomočniki rekli, da lahko sam odide ali čaka, da ga bo ameriška tajna služba prisilno odpeljala, če bo še bolj zbolel, sta povedali osebi, ki poznata dogodek. Medtem ko je bil Trump hospitaliziran, je njegova zdravniška ekipa skušala omiliti resnost razmer, češ da se Trump počuti že bolje. Pri 74 letih in prekomerni teži je bil v nevarnosti za hujši potek bolezni, zato so mu predpisali agresivno zdravljenje. Bolnišnico je zapustil po treh dneh, v tem času pa je 'uprizoril' še kratko vožnjo v svojem oklepnem športnem vozilu, da je lahko pomahal množici podpornikov pred stavbo.

Še vedno pa ostajajo neodgovorjena vprašanja, ali je Trump že zbolel za covidom-19, ko je sodeloval v predsedniški razpravi 29. septembra, le dva dni pred javno objavo, da je okužen, in tri dni pred poslabšanjem stanja, kar ga je prisililo, da je odšel v bolnišnico. Trumpov zdravnik Sean P. Conley je večkrat omilil razmere glede zdravstvenega stanja Donalda Trumpa med njegovo boleznijo. Na enem sestanku je Conley dejal, da je Trump imel rentgenske in CT-preiskave. Toda na vprašanje, ali obstajajo dokazi o pljučnici ali poškodbi tkiva, je rekel le, da obstajajo "pričakovane ugotovitve, vendar brez večjega kliničnega pomena".

Trumpovi zdravniki so večkrat omilili resno zdravstveno stranje takratnega predsednika Trumpa.
Trumpovi zdravniki so večkrat omilili resno zdravstveno stranje takratnega predsednika Trumpa. FOTO: AP

 

Conley je novinarjem povedal tudi, da čeprav je Trumpu raven kisika padla na 93 odstotkov, ni nikoli padla na "nizkih 80". Conley je priznal, da je imel Trump težave z dihanjem v Beli hiši. Dvakrat so mu dali kisik, preden so ga odpeljali v center Walter Reed. Ko je bil še vedno v Beli hiši, je prejel zdravilo, ki ga je razvilo biotehnološko podjetje Regeneron Pharmaceuticals. Koktajl s protitelesi, ki takrat še ni bil na voljo, pomaga ljudem, okuženim z virusom, da se borijo proti njemu. Potem ko je bil Trump hospitaliziran, je začel jemati steroide, deksametazon, ki je običajno priporočljiv samo za bolnike s covidom-19, ki imajo hude ali kritične oblike bolezni, pogosto tiste, ki potrebujejo mehansko prezračevanje ali dodaten kisik. Prav tako je pet dni prejemal protivirusno zdravilo Remdesivir. 

Medicinski strokovnjaki so takrat verjeli, da je njegov nabor zdravil jasen signal pomembnih težav, povezanih z njegovimi pljuči. Na novinarskih konferencah tisti vikend je Conley ponudil podatke, ki so pokazali, da njegov bolnik hitro okreva. Omenil je, da se je Trump dobro odrezal na spirometrijskem testu, ki meri pljučno kapaciteto. "Zmogljiv je," je dejal Conley. "Odlično mu gre." Medicinski strokovnjaki sicer pravijo, da je spirometrijski test pri bolnikih s covidom-19 praktično brez pomena. Ko je Mark Meadows, šef kabineta Bele hiše, novinarjem poskušal prikrito povedati, da so razmere bolj resne, je po besedah ​​ljudi, ki so govorili z njim, Trump jezno eksplodiral.

V nedeljo, 4. oktobra, je Conley priznal, da je govoril o lepši, rožnati različici Trumpovega stanja. "Poskušal sem odražati optimističen odnos ekipe, predsednika in njegove bolezni," je dejal. "Nisem hotel dati nobenih informacij, ki bi lahko usmerile potek bolezni v drugo smer, in pri tem se je izkazalo, da smo poskušali nekaj skriti, kar pa ni bilo nujno res." Trumpova zdravniška ekipa je dejala, da je imel tisti petek "visoko vročino" in da mu je raven kisika padla, zaradi česar je moral dobiti kisik. Trumpu je raven kisika spet padla v soboto.

Trump je pred bolnišnico pozdravljal svoje podpornike.
Trump je pred bolnišnico pozdravljal svoje podpornike. FOTO: AP

Zdi se, da se je Trump še vedno boril z boleznijo, ko se je vrnil v Belo hišo, kjer se je v koreografirani sceni postavil na balkon, strgal masko in salutiral helikopterju. Zdravniki so takrat ugotovili, kako si je Trump v teh trenutkih z vratnimi mišicami pomagal dihati, kar je klasičen znak, da nekomu pljuča ne delujejo normalno.

Na noč njegove diagnoze, 1. oktobra, so se uradniki Bele hiše poskušali dokopati do Regeneronovega koktajla protiteles – ki ga takrat še ni odobrila uprava za hrano in zdravila (F.D.A.) – za Trumpa. Odvetnik v pisarni Bele hiše Patrick F. Philbin je poklical Stephena M. Hahna, takratnega komisarja F.D.A., da bi razpravljal, da bi agencija lahko odobrila uporabo koktajla za dva višja uradnika uprave, ki ju ni hotel identificirati, je povedala oseba, ki je izvedela za klic. Philbin je raziskal, kako bi lahko predsednik hitro prejel zdravilo prek običajnih postopkov F.D.A. Philbin je Hahnu tudi dejal, da je Regeneron že podpisal za odmerek.

Regeneron je poslal paket odmerkov, ki je vključeval še dodatne "v primeru kakršnih koli administrativnih težav", je dejala predstavnica podjetja. Dodatnih odmerkov niso nikoli vrnili. Conley je v nekem trenutku sodelavcem povedal, da so jih hranili v hladilniku v zdravstveni pisarni Bele hiše. Šele v dneh po odobritvi vloge so uradniki Bele hiše priznali, da so bili odmerki namenjeni Trumpu in prvi dami Melanii Trump, ki je bila tudi pozitivna na novi koronavirus, vendar je zavrnila zdravilo, ki ga implicirajo intravensko približno eno uro. Približno takrat, ko so začeli zbolevati ljudje blizu Trumpa, je njegov zet in višji svetovalec Jared Kushner ponudil, da jim olajša zdravljenje z Regeneronom, sta povedala človeka, ki poznata pogovore. Kushnerjev pomočnik je ugovarjal takratni ponudbi.

V nekaj tednih po hospitalizaciji je bil Trump prepričan, da mu je zdravljenje z Regeneronom rešilo življenje, in je rekel pomočnikom: "Jaz sem dokaz, da deluje."

Koronavirus pasica november

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan Qwertz
15. 02. 2021 12.43
ma gene da bo 100 let živel
eugene
12. 02. 2021 17.58
+2
Bidna bi pobraral prvi prehlad.
eugene
12. 02. 2021 17.57
+1
Terminator! Trumpuzaurus Rex mf.
eugene
12. 02. 2021 17.55
+1
Tip ima 74 let, deloholik, pod stresom, s prekomerno težo, na fast food dieti, zboli tako hudo, da ga pajaci hočejo dat na ventilator, verjetno da mu pljuča raznese, po dveh v vojaški bolnišnici pa odkoraka domov , čez en teden pa nadaljuje z kampanijo po celi drževi. Ne vem no. In potem, kao nimajo zdravila za covid.
gremolevo
12. 02. 2021 15.54
-1
Popolnoma verjamem se mu je videlo vseh 4 leta hahaha
spoštovanje
12. 02. 2021 15.51
-2
blond psi-hič je šel, čelavi sladoled-ar pa še kar stoji
natmat
12. 02. 2021 15.32
+1
Saj tudi Janša ima hujšo shizofrenijo kot mislimo!!!
borec91
12. 02. 2021 15.06
+0
mu je corona se tisto mal slame v glavi pozgala
brusilec
12. 02. 2021 15.03
+2
ma sej je bil čist bogi ko so ga peljali v bolnico .. če bi bil zdrav, ga ziher ne bi, ker je lrevelik dečko, pravi fambo tale Trump. izgleda da je blo kr hudo da so ga mogl 2 dneva filat z vitamini in steroidi .. je tudi Juliani priznal, k je dobil isti tretma .. malce , samo malce je pa bil smesen ko je cisto se vedno bogi prisel pred belo hišo, koman prisel po stopnicah, pol pa z zadnjimi silami ponosno, PONOSNO salutiral, z njegovo majceno rokico .. ostani zdrav Trump, pa tudi vi Q podporniki, ni vazno kero teorijo zarote podpirate, ostanite zdravi, Trump je z vami in bog tudi ... Trump vas ma rad ... :D
Satoshi Nakamoto
12. 02. 2021 14.58
+1
Teorija zarote
SebaXLS
12. 02. 2021 14.58
Ampak zunaj je še vedno oblačno in mrzlo.
gremolevo
12. 02. 2021 15.52
-2
sebaxls pri tebi je tudi doma mrzlo in oblačno od zavisti imam zanesljive podatke da je imel corono že pred 4 leti in toje dokazoval ves čas kot predsednik s svojimi neumnostmi adi Trumpek cao,cao hahaha.
Mars1212
12. 02. 2021 14.52
+1
A res, tolk hudo je blo da je po enem tednu že imel kampanje po vsej zda? A še kar navijate za ta svetovni nateg 24ur?
mpk2
12. 02. 2021 15.30
+2
Itak da. Biden in njegovi ž..judovski lobiji so imeli že prvi dan pripravljenih 200 strani kako cepiti itd. za njihov svetovni nateg!
Al83
12. 02. 2021 14.38
+2
Biddenu so odrezal vrh lobanje, po tem pa dal ven četrt možganov in zašili nazaj, kar je takoj jasno vsakič ko kaj izusti. 24, zakaj ne pišete nič o vašem ljubljenčko Biddenčku. Aja sem že pozabil, nikomu ni mar za njega. Bidden najbolj priljubljen predsednik v zgodovini ZDA in nobenemu ni mar zanj, ko pa stopi iz Bele hiše ga pa vsi bujajo. Zanimivo, kako realnost ne odseva priljubnosti lažnih glasovnic iz demokratskih volišč, kjer je Bidden dobil po 300% glasov.
brusilec
12. 02. 2021 15.14
+2
najbrz bi Trumpi morali narediti enak poseg, pa niso našli možganov. te vaše teorije o glasovnicah sl brez pikice dokazov
brusilec
12. 02. 2021 15.21
+2
pa biden vsaj zna brati, Trump se tega ni znal, kaj sele ko je pa samprobal kej uzustit sno pa slisali taksne oslarije .. trump ni znal enega clanka dokoncati ..
Al83
12. 02. 2021 15.27
+0
Za razliko od Ruske koluzije, ki jo je 24 ur 3 leta potiskala vsak dan in je bila osnovana na zbirki govoric kupljeni od Hilari Klinton od Steela, ki je sam trdil, da niso zanesljive imamo pri zadnjih volitvah 1000 zapriseženih prič. Plus posnetke varnostnih kamer, ki so ujele, kako so raztovarjali kombije povne lažnih volilnic in tudi celo posnetke iz samih volišč, ko so demokrati nagnali opazovalce domov spat in po tem celo noč skenirali lažne glasovnice.
Maxx365
12. 02. 2021 15.28
+1
Biden si je dal pred volitvami odstranit ne samo četrt, ampak po nekaterih informacijah blizu bele hiše, celo pol možganov, da je bil v predvolilih debatah na trumpovem nivoju, ker je karakter in ni želel imeti nobene prednosti.
brusilec
12. 02. 2021 16.30
+1
aha.. pri stetju glasov se je pustil prepricati nasprotni strani naj vre domov? :) dejte se odločre,al ste neumni ali pa nesposobni .. ker jpajmo da pa niste oboje hkrati
eugene
12. 02. 2021 18.00
+2
Ne rabi brat. Trump lahko ure in ure inprovizira brez skripte. Sicer večinoma bedastoče ampak vseeno.
nivampomo?i
12. 02. 2021 14.23
"Nektar" dela čuda.
plejadanka
12. 02. 2021 14.37
+1
MENS
12. 02. 2021 14.17
+2
Premalo varekine so mu vbrizgali!
fake.c.o.r.o.n.a
12. 02. 2021 14.15
+2
Niso Trumpovi zdravniki, ampak so to zdravniki ameriske vojske..... Tako, da ne zavajajte!
plejadanka
12. 02. 2021 13.59
+2
Trump se je preventivno zdravil s hidroklorokinom, kar je tudi javno povedal. Ker je zdravilo tako poceni je prepovedano. Me pa zanima koliko politikantov ga žre pri nas. Dohtarjem ga je raji prepovedano pisat. Ajde, briši.
brusilec
12. 02. 2021 14.02
+1
to zdravilo je jemal preventivno . v bolnici so ga pa nafutral z vitamini in steroidi . . za 50k€
plejadanka
12. 02. 2021 14.39
+2
Tudi če bi ga. Boljše kot s krvjo dece nedolžne. Veliko boljše.
plejadanka
12. 02. 2021 13.57
+2
Ej, zakaj ne pišete o tem, da je po inavguraciji pedija, bela hiša v temi. Briši, ajde
eugene
12. 02. 2021 13.53
+2
Njega so zdravili z nečim kar deluje očitno.
morfo
12. 02. 2021 13.48
+2
Ma kdo ga barva? Vprašam za kolega, namreč potrebuje avtoličarja.😂😂😂😂
brusilec
12. 02. 2021 14.03
+1
ma to je pofarban ker so ga pri zdravljenju nafilal z korenčkovim sokom .. najbrz prvic v 40 letih da je dobil zelenjavo v telo