Tujina

Politična obsodba Trumpa kot priložnost za republikansko stranko

New York, 14. 01. 2021 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
122

Ameriški poslanci so z novo ustavno obtožnico znova sprožili postopek za odstavitev predsednika. Donald Trump se bo poleg vseh svojih travestij najvišje politične funkcije v državi v zgodovino vpisal kot edini predsednik, ki se je dvakrat soočil s sojenjem v senatu. Ker se bo čez slab teden pogreznil v zgodovino, ne bo odstavljen, a je lahko vseeno obsojen.

Donald Trump se bo izognil odstavitvi s položaja predsednika, toda obsodba vseeno še vedno visi nad njim.
Donald Trump se bo izognil odstavitvi s položaja predsednika, toda obsodba vseeno še vedno visi nad njim. FOTO: AP

Američani so bili pred skoraj natančno letom dni v na videz enakem položaju. Demokratska večina v poslanskem domu je gladko sprejela ustavno obtožnico predsednika, nato so bili na vrsti senatorji, da presodijo, ali so argumenti dovolj trdni. Takrat republikanci v senatu niso kazali namer, da se bodo pridružili demokratskim kolegom in s 67 glasovi (za obsodbo je potrebna dvotretjinska večina) v stočlanskem zgornjem domu Trumpa tudi obsodili. Vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell je po hitrem postopku izpeljal glasovanje, na katerem je obtožnica padla. Toda po vdoru MAGA drhali v kongres pred dobrim tednom dni so karte precej drugače premešane in izid negotov. Dozdajšnji strah pred maščevanjem Trumpa je načel že njegov poraz v boju za Belo hišo. Izgubljena volilna boja za oba senatna sedeža v Georgii pa sta pokazala, da njegov vpliv na volivce desnice ni več tako samoumeven.

Po pozivanju protestnikov, naj se odpravijo na Kapitolski grič, in vse posledice, ki jih je to prineslo, je prekipelo tudi številnim republikancem, ki so štiri leta oportunistično podpirali onečaščenje najvišjega političnega položaja v državi. Tako ni več povsem jasno, da mu bo desnica v senatu znova stala ob strani. Pogum je že zmoglo deset poslancev desnice, njihova podpora obtožnice pomeni, da je bila ta sprejeta z 232 glasovi, do zdaj najvišjo podporo obeh strank. In prav tako ni več povsem nemogoče, da bi Trumpa obsodilo tudi dovolj (17) konservativnih senatorjev. Zgovorno je bilo sporočilo McConnella strankarskim kolegom, saj tokrat ustavne obtožnice ni obsodil že vnaprej, ampak zapisal, da bo "prisluhnil pravnim argumentom, ko jih bodo predstavili med sojenjem". Drži, da je hkrati zavrnil zahtevo demokratov, naj nemudoma skliče zasedanje senata, tako da se bo sojenje najprej lahko začelo v torek, dan pred koncem Trumpovega mandata. Toda dva republikanska senatorja (Pat Toomey iz Pensilvanije in Lisa Murkowski z Aljaske) sta že dejala, da bi predsednik moral odstopiti in da so njegova dejanja vredna odstavitve. Ben Sasse iz Nebraske je napovedal, da bo premislil o obtožnici, večina drugih republikanskih članov zgornjega doma molči.

Liz Cheney, tretja po vrsti v vodstvu republikanskih poslancev, je glas proti Trumpu označila za "glasovanje vesti".
Liz Cheney, tretja po vrsti v vodstvu republikanskih poslancev, je glas proti Trumpu označila za "glasovanje vesti". FOTO: AP

Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki je prejšnji teden ob novih in novih lažeh o ukradenih volitvah javno dejal "tega imam dovolj ... Joe Biden in Kamala Harris sta zakonito izvoljena in bosta predsednik in podpredsednica države," je eden tistih, ki glasno pozivajo kolege, naj znova zavrnejo poskus odstavitve. Kar dokazuje, da se v republikanski stranki ni zgodil tektonski premik, kot bi ga po prizorih iz prejšnjega tedna morda pričakovali. Toda med zagovorniki obsodbe predsednika je poslanka Liz Cheney, tretja po vrsti v vodstvu republikanskih poslancev, kar novi razpoki v "stari dobri stranki" daje toliko večji pomen. Veliko bo odvisno od odziva javnosti in merjenja njenega razpoloženja. Velik padec podpore Trumpu bi lahko vrh republikanske stranke prepričal, da se njegova ladja potaplja in je čas, da jo zapustijo. Večerni voditelji konservativne televizije Fox News in drugi medijski voditelji skrajne desnice sicer garajo, da se to ne bi zgodilo, in na vse pretege obsojajo demokrate ter "izdajalce" med republikanci, Cheneyjevo pa pozivajo, naj odstopi. Poslanka je jasna, "nikamor ne grem, to je bilo glasovanje vesti". Po njenih besedah se država sooča z ustavno krizo, ki ji niso bili priča vse od državljanske vojne.
 

Obsodba kot očiščenje

Za McConnella in vrh desnice bi bila obsodba predsednika izjemna priložnost, da stranko očistijo najhujših oblik trumpizma in vrnejo v smernice, preden jim jo je zvezdnik resničnostne televizije (sicer z njihovo tiho privolitvijo) ugrabil. Morda je bil zgovorni znak tudi odstop McConnellove soproge Elaine Chao s položaja ministrice za promet v Trumpovi vladi. Osredotočenost na prvega republikanskega senatorja ni naključna, saj je bil v zadnjih štirih letih kaosa v Beli hiši izjemno vpliven in je iz ozadja vlekel niti političnega dogajanja v državi. Javna skrivnost je, da mnogi senatorji na desnici zasebno ne marajo ali celo prezirajo Trumpa, toda ob njegovem vplivu na volilno bazo so mu vseeno stali ob strani. Morda so vse medijske govorice zadnjih dni, da McConnell podpira obtožnico, njegov prikrit signal kolegom, da je napočil čas za upor. Še posebej ker je vlada povsem ohromljena. Predsednik, izgnan z družbenih omrežij, je izgubil možnost neposrednega nagovarjanja volivcev, medtem njegova ekipa že pospravlja pisarne. Pravni svetovalec Bele hiše se ne pripravlja na sojenje, na poslansko obtožnico se ne odziva niti predsednikova pravna ekipa.

Republikanski vodja senata Mitch McConnell (levo) je dolgo podpiral Donalda Trumpa, poročila o ozadjih Washingtona pravijo, da je tega konec.
Republikanski vodja senata Mitch McConnell (levo) je dolgo podpiral Donalda Trumpa, poročila o ozadjih Washingtona pravijo, da je tega konec. FOTO: AP

Trump tako praktično ostaja brez obrambe, prav tako ni jasno, kdo ga bo zagovarjal na senatnem sojenju, ko bo v sredo odšel iz Bele hiše. Sprva so omenjali pravnika Rudyja Giulianija, toda zadnja poročila iz Washingtona pravijo, da se je vse bolj osamljen, čemeren in maščevalen predsednik znesel tudi nad svojim odvetnikom, saj naj bi osebju v Beli hiši prepovedal plačevanje njegovih računov, dokler jih sam ne odobri. Trumpa je menda razkačilo tudi to, da ga včeraj javno ni zagovarjal nihče iz najožjega kroga, niti družinska člana, ki ju je imenoval v vlado. A sta ga zet Jared Kushner in hčerka Ivanka Trump vseeno uspela prepričati, da je posnel video, v katerem je podpornike pozval, naj se odrečejo nasilju. Na ta način so želeli vplivati na neodločene republikanske senatorje, da ga podprejo. Trump naj bi zasebno trdil, da je celoten postopek odstavljanja nepomemben, saj od 20. januarja tako ali tako ne bo več predsednik. Toda če bo obsojen, mu lahko senat z navadno večino (ki je zdaj v rokah demokratov) prepove opravljati javne funkcije, kar bi končalo njegovo politično kariero in morebitno predsedniško kandidaturo čez štiri leta. Takšen razplet pa bi pozdravili mnogi ambiciozni senatorji desnice.
 

Slovenski skrajnež

Za zdaj mu javno ob strani stoji predvsem Graham in nekaj najbolj gorečih poslancev. A se demokrati ne nameravajo ustaviti le pri predsedniku, ampak razmišljajo o postopkih za izključitev iz kongresa proti republikanskim kolegom, ki so ali nastopili na protestnem zborovanju Trumpovih podpornikov ali pa pozdravljali njihov vdor v kongresno stavbo. Med njimi je Mo Brooks iz Alabame, ki je zbrani množici dejal "danes je dan, ko si pravi ameriški domoljubi začnejo zapisovati imena in zbrcajo riti". Lauren Boebert, podpornica nore teorije zarote QAnon, je med napadom MAGA drhali na družbenem omrežju Twitter objavljala, da je vodja demokratskih poslancev Nancy Pelosi zapustila svoje prostore, zaradi česar je bila deležna ostrih kritik tudi med nekaterimi poslanci desnice. Družbeno omrežje je tako tudi njej včeraj zamrznilo upravljanje njenega računa do Bidnove prisege.

Republikanski poslanec iz Arizone Paul Gosar, po očetu slovenskih korenin, je goreč zagovornik Donalda Trumpa.
Republikanski poslanec iz Arizone Paul Gosar, po očetu slovenskih korenin, je goreč zagovornik Donalda Trumpa. FOTO: AP

Za nas je najbolj zanimiv Paul Gosar iz Arizone. Poslanec slovenski korenin je tako skrajen, da je pred volitvami 2018 šest njegovih bratov in sester javno pozvalo ljudi, naj ne volijo zanj. Slovenski predsednik Borut Pahor mu je lani vseeno podelil odlikovanje zlati red za zasluge. Eden od domnevnih glavnih organizatorjev napada na kongres Ali Alexander je dejal, da je bil ves čas v stiku tudi z Gosarjem, ki že tedne vztrajno ponavlja laži o volilnih goljufijah in ljudi spodbuja k uporu proti Bidnu. Znova so se oglasili poslančevi sorodniki, brat Tim Gosar trdi, da je Paul "izgubil uvid, kaj pomenita značaj in integriteta ... razširja govorice, razširja propagando, vztrajno laže Američanom in svojim volivcem." Sestra Jennifer Gosar pa ga je pozvala, naj odstopi. "Za brata je nastopil trenutek, da prizna bolečino, ki jo povzroča, in sovraštvo," je sporočila. Tim Gosar trdi, da bo vztrajal pri pozivih k odpoklicu Paula, saj so "njegova skrajno desna stališča postala še bolj skrajna, še bolj radikalna, še bolj nevarna".



 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
14. 01. 2021 18.57
+1
Važno, da ga naš sladkobni pahi podpira in odlikuje....
amedeo
14. 01. 2021 18.56
+1
Važno, da ga naš sladkobni pahi podpira in odlikuje...
Mjaukamoskupaj
14. 01. 2021 17.42
napad na kapitol označuje kot izgred,nevem kakšen zločin proti človeštvu, napadalce pa z lepsim izrazom živali, se strinjam da kar so naredili ni bilo prav in definitvno ne podpiram ampak v primerjavi koliko škode so naredili oni, koliko pa "protesti" ,BLM se kapitol lahko skrije..ko so Blacklivesmatter pripadniki poziagli avte, trgovine, unicevali nevem kaj ste jih pa podpirali in jih označevali z mirne proteste. just lol
Mjaukamoskupaj
14. 01. 2021 17.41
rhett
14. 01. 2021 15.56
"...travestije" Pa ti veš, kaj pišeš?
Lutra Lutra 1
14. 01. 2021 15.07
+2
Slovenci smo lahko zelo ponosni na našega "zeta". Zelo smo postali prepoznavni po celem svetu.
Saloreich
14. 01. 2021 14.13
+3
Biden nikoli ne bo legalni predsednik ZDA. Nelegalni, neizvoljeni goljuf. Tako se bo pogreznil v zgodovino.
Saloreich
14. 01. 2021 14.11
+3
Glasnost (transparentnost) je povzročila razpad Sovjetske zveze. Cenzura pa začetek markističnega totalitarizma v ZDA.
nikhrast
14. 01. 2021 15.45
Kje je cenzura, Twitter, Facebook.. so privatna podjetja, Trump lahko vedno skliče press konferenco, tega se pa boji ker bi dobil preveč neprijaznih vprašanj.
Ici
14. 01. 2021 14.04
-1
Trump ni politik. Nikoli ni bil. In njegova izvolitev je podobna izvolitvi vseh "novih slovenskih obrazov", kot so Katarina Kresal, Miro Cerar, Marjan Šarec... Vsi so neslavno končali na smetišču zgodovine.
User1536496
14. 01. 2021 13.36
+1
Uf, volcji trop trga truplo, bravo ljudje, ni dovolj poraz, ni dovolj blokade povsod, sedaj je treba narerditi se linc, le tako naprej mediji, kaj bi vi brez takih novic...
sverc-komerc
14. 01. 2021 13.09
+2
resnica bo izvolila trumpa za naslednje 4leta. in god we trust pravijo
Smolapataaka
14. 01. 2021 12.54
+2
Zdaj pa naenkrat ni več slovenski zet? Ha, mediji???
Ate_ist
14. 01. 2021 12.13
+0
janša bi lahko poprosil trumpa, da nam donira 2 miljona doz cepiva proti kovidu tik predno se trump odpravi na florido
Ate_ist
14. 01. 2021 12.14
ukrepat je potrebno hitro, časa že zmankuje
soxx
14. 01. 2021 12.11
+2
Poteka borba za Trumplnove volivce. Nihče od republikancev se jih ne bo zlahka odrekel. Spametoval bi jih samo denar, torej če bodo veliki sponzorji, korporacije zaprle svoje pipice. Takrat bi v sekundi obrnili ploščo...
abmam
14. 01. 2021 11.45
+0
TRUMP? DVOJNEGA PROSIM!
Thor
14. 01. 2021 11.42
-3
obsodba Trumpa???????????? a ni kongres sprožil postopek odstavitve? kar je velika razlika
ValterUdovernik
14. 01. 2021 11.34
+2
Ne sam, da so med slovenskimi poslanci najbolj neumni Slovenci, tut med ameriškimi je najbolj neumen Slovenec.
Venice
14. 01. 2021 11.16
+5
Jasno je, da hočejo Trumpa trajno izbrisati iz političnega prizorišča.
ValterUdovernik
14. 01. 2021 11.35
-6
Generacija56
14. 01. 2021 10.51
+4
Naslednje, kar se bodo lahko zahvali prevsem ljudje v Rusiji in Kitajski. Trump jih je PRISILIL, da se začnejo oslanjati na lastno znanje, gospodarstvo, ker od sedaj naprej ne morejo več računati na enakopravno sodelovanje. Rusija je v tem mandatu postala največja svetovna izvoznica žitaric, ki jih je prej celo uvažala.... Kitajci so postavili največjo tovarno čipov na svetu, ki so jih prej uvažali iz ZDA. Oboji bodo sedaj zgradili srednji sloj prebivalstva, kar prej, ko so na njihov račun bogatele ZDA, ni bilo mogoče... Mnogo je obrazov... Kar sem opazil jaz, recimo, nekoč sem lahko dostopal do podatkov za svoje komentiranje direktno v bazo v ZDA... Sedaj ne morem več, zaprli so jo. Tako lažje lažejo.
AlenkinaBratovš?ina
14. 01. 2021 11.06
+0
Trump jih je prisilil? To je tvoj argument? Trump nima z vložki Rusije v tehnologijo in infrastrukturo, potrebno za večje donose in kapacitete za izvoz nič. Rusija postopoma dela na tem že vsaj od leta 2014. Kitajska se je vedno držala zase in skušala biti samozadostna. Srednji razred se tam eksponentno krepi že desetletje, morda bi pa pripisal zasluge Obami?
marker1
14. 01. 2021 10.48
-5
Ob ogledu oddaje o kitajskem nasilju nad Ujguri, lahko sklepamo, da je imel Trump prav o kitajski nevarnosti razširjanja Huawei tehnologije.
Generacija56
14. 01. 2021 11.22
+5
Kitajski Ujguri živijo mnogo bolje, kot ameriški Indijanci... Če ubije američan Indijanca, posili Indijanko, to ni predmet statistike zločinov v ZDA. BERI!