Tujina

Trumpova administracija Kitajsko obtožila genocida nad Ujguri

Washington, 19. 01. 2021 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek, STA, Karmelina Husejnović
Komentarji
140

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da odpravlja prepoved potovanj v ZDA za državljane EU, Brazilije in Velike Britanije, ki je zaradi pandemije veljala vse od marca lani. To naj bi se zgodilo 26. januarja, a so iz Bidnove pisarne že sporočili, da gre za nerazumen ukrep, ki ga ne bodo dovolili. Poleg tega pa je Trumpova administracija kitajske oblasti obtožila genocida nad muslimansko manjšino Ujgurov.

Na svoj zadnji polni dan v iztekajočem se mandatu je Trumpova administracija med drugim sprejela sklep, da je Kitajska izvedla genocid in zločine proti človečnosti zoper muslimansko manjšino Ujgurov in druge etnične in verske manjšinske skupine na območju province Šindžang na zahodu Kitajske. 

"Ta genocid še vedno poteka in priča smo sistematskemu poskusu uničenja Ujgurov s strani kitajske enopartijske države," je sporočil ameriški zunanji minister v odhodu Mike Pompeo

Pompeo naj bi takšno odločitev sprejel po tem, ko je pregledal »izčrpno dokumentacijo o kitajski politiki, praksam in zlorabam v Šindžangu«. Kot je dejal, tamkajšnje oblasti zločine izvajajo vsaj od marca 2017. 

ZDA kitajsko provinco obtožila genocida nad Ujguri
ZDA kitajsko provinco obtožila genocida nad Ujguri FOTO: AP

Ta poteza bo zagotovo privedla do dodatnega zaostrovanja že tako krhkih odnosov med dvema najmočnejšima gospodarskima silama na svetu. Odnosi med državama so v času mandata Donalda Trumpa padli na najnižjo raven v zadnjih desetletjih. 

Ugotovitve sicer niso v nasprotju z usmeritvami nove administracije. Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je namreč v svoji kampanji večkrat dejal, da se v tej kitajski zahodni provinci odvija genocid. 

Ta obtožba ameriške vlade avtomatsko še ne pomeni nobenih sankcij proti Kitajski, vendar pa bo zahtevala premislek o poslovanju s provinco Šindžang, ki je eden vodilnih svetovnih dobaviteljev bombaža. ZDA so sicer prejšnji teden že uvedle prepoved uvoza bombaža in izdelkov iz paradižnika iz te kitajske province.

Trump odpravil prepoved potovanj v ZDA za državljane EU, Brazilije in Velike Britanije

Ameriški predsednik Donald Trump je že v ponedeljek podpisal tudi ukaz, da se odpravi prepoved potovanj v ZDA za državljane EU, Brazilije in Velike Britanije, ki jo je marca lani sam uvedel zaradi pandemije covida-19, vendar pa novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden te prepovedi ne namerava odpraviti.

Trump je odpravil prepoved potovanj, ki naj bi 26. januarja začela veljati pod pogojem, da bodo potniki pred vstopom na letalo za ZDA imeli ne več kot tri dni star negativni test na koronavirus. Prepoved potovanj je Trump uvedel lansko pomlad zaradi pandemije covida-19, in sicer za državljane EU in Brazilije, ki nimajo dovoljenja za delo in bivanje v ZDA. Ustavili so se praktično vsi turistični in poslovni obiski.

Razlog za nenadno in nepričakovano Trumpovo odločitev o odpravi prepovedi tik pred iztekom njegovega mandata ni znan, saj se novi koronavirus še naprej širi po vsem svetu. So pa v Beli hiši zadnje dni potekali pogovori s predstavniki več letalskih družb, ki od vlade zahtevajo, da se uvede protokole o testiranju potnikov in da se čim prej odpravi prepoved potovanj.

Bidnova administracija nasprotuje odpravi potovalnih omejitev in napoveduje blokado Trumpovega ukaza.
Bidnova administracija nasprotuje odpravi potovalnih omejitev in napoveduje blokado Trumpovega ukaza. FOTO: AP

Biden Trumpovi potezi nasprotuje

Bidnova tiskovna predstavnica Jen Psaki je nemudoma sporočila, da tako ne gre. "Sedaj, ko se pandemija slabša in se po svetu pojavljajo novi bolj nalezljivi sevi, ni čas za umik omejitev mednarodnih potovanj. Po nasvetu naše zdravniške ekipe 26. januarja ne nameravamo odpraviti omejitev. Prav nasprotno, saj nameravamo glede mednarodnih potovanj okrepiti ukrepe javnega zdravja, da omejimo širjenje covida-19," je sporočila Psakijeva.

V ZDA se je z novim koronavirusom okužilo približno 24 milijonov ljudi, umrlo pa je skoraj 400.000 bolnikov s covidom-19. Biden v skladu s pričakovanji ne bo rahljal ukrepov proti pandemiji. Leto dni je namreč kritiziral Trumpa zaradi pomanjkljivega pristopa k pandemiji in vsaj na začetku ne bo naredil ničesar, kar bi ga izpostavilo enakim kritikam.

Prepoved potovanj med drugim povzroča dodatno gospodarsko škodo letalskim družbam in prav tako hudo prizadeti turistični industriji. Ideja, da bi lahko prepoved odpravili hkrati z uvedbo obveznega testiranja pred potovanji, sicer dobiva vse več podpore.

Pripadniki narodne garde v Washingtonu.
Pripadniki narodne garde v Washingtonu. FOTO: AP

Republikanec McConnell za vdor v ameriški kongres okrivil Trumpove izjave

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell je danes odgovornost za vdor v ameriški kongres 6. januarja pripisal lažem predsednika ZDA Donalda Trumpa. To je prva neposredna in jasna obsodba predsednika Trumpa s strani McConnella zaradi vdora Trumpovih podpornikov v ameriški kongres, v katerem je umrlo pet ljudi.

"Drhal so pitali z lažmi. Sprovociral jo je predsednik skupaj z drugimi mogočnimi ljudmi," je dejal McConnell, ki ni izrazil nasprotovanja postopku ustavne obtožbe Trumpa, ki jo je pretekli teden sprožila demokratska večina v predstavniškem domu s podporo desetih republikancev.

Mitch McConnell
Mitch McConnell FOTO: AP

Za zdaj še ni jasno, kdaj se bo postopek ustavne obtožbe začel v ameriškem senatu, vendar se v nobenem primeru ne bo končal, preden Trump 20. januarja zapusti položaj zaradi izteka mandata. Demokrati bodo morali v senatu za obsodbo Trumpa pridobiti na svojo stran kar 17 republikancev, kar ne bo enostavno.

McConnell ni ponavljal laži o volilnih prevarah, ki jih širi Trump s svojimi najbolj gorečimi privrženci. Vendar predsednika prav tako ni pozval, da prizna izid oziroma poraz proti demokratu Jospehu Bidnu vse do decembra. McConnell in drugi republikanci v senatu so zavzeli stališče, da ne bo nič narobe, če Trumpu dajo nekaj časa, da se sprijazni s porazom.

Napad na kongres je to spremenil in McConnell več ne skriva jeze na Trumpa, ki ga med drugim dolži tudi izgube republikanske večine v senatu. Trumpovo zavajanje glede volilnih prevar naj bi zmanjšalo republikansko navdušenje za drugi krog senatnih volitev v Georgii, kjer sta potem zmagala oba demokratska kandidata.

Zaradi tega bo novo razmerje v senatu 50 proti 50, odločilni glas večine za demokrate pa bo prispevala podpredsednica ZDA Kamala Harris. Nova demokratska senatorja Raphael Warnock in Jon Ossoff bosta prisegla na položaj na dan Bidnove inaguracije. Prisegel bo tudi Alex Padilla iz Kalifornije, ki bo dokončal senatni mandat Harrisove.

V Washingtonu razmere pred inavguracijo napete

V Washingtonu so varnostne razmere na najvišjem nivoju. Vse je pripravljeno na jutrišnjo inavguracijo, mestne ulice pa v glavnem samevajo oziroma so na njih v glavnem predstavniki narodne garde. Po obvestilih FBI, da naj bi desničarski ekstremisti načrtovali več nasilnih izgredov na dan zaprisege novega predsednika ZDA, so v Washington napotili več tisoč predstavnikov narodne garde, ki bodo skrbeli, da bo inavguracija minila mirno. 

Vse pa skrbi, kaj vse bo še odhajajoči predsednik 'zakuhal' zadnji dan svojega predsedovanja. Trump je sicer zadnje dni, še posebej potem ko so mu po vdoru njegovih privržencev v Kapitol ukinili Twitter račun, neobičajno tiho, zato se o njegovih zadnjih potezah v glavnem špekulira.

Uradna izjava iz bele hiše je bila zelo 'nedorečena'. Zapisali so le: "Predsednik Trump bo delal od zgodnjega jutra do poznega večera. Opravil bo veliko klicel in imel veliko sestankov."

V Washingtonu je skoraj vse pripravljeno na inavguracijo, ki pa bo tokrat potekala pod izredno strogimi varnostnimi ukrepi.
V Washingtonu je skoraj vse pripravljeno na inavguracijo, ki pa bo tokrat potekala pod izredno strogimi varnostnimi ukrepi. FOTO: AP

Se pa nekaj dni že na polno govori, da pripravlja seznam okoli 100 oseb, ki jih bo pomilostil pred zaključkom svojega mandata. Med njimi pa naj ne bi bilo njegovega odvetnika in podpornika Rudyja Giulianija, pa tudi ne njegovega nekdanjega svetovalca Stephena Bannona, poroča Reuters. Čeprav se je sprva domnevalo, da bosta. Bo morda pomilostil Edwarda Snowdna in Juliana Assangea? Menda pa Trump razmišlja, da bi pomilostil kar sam sebe. 

Protest proti gradnji kontroverznega naftovoda Keystone.
Protest proti gradnji kontroverznega naftovoda Keystone. FOTO: AP

Biden med prvimi ukrepi napoveduje ustavitev gradnje kontroverznega naftovoda

Medtem pa Biden, ki ga jutri čaka pomemben dan, saj bo potekala inavguracija, napoveduje prve ukrepe, ki jih bo sprejela njegova administracija. Ena od napovedi je, da bo že prvi dan po prevzemu oblasti ukinil kontroverzni projekt naftovoda Keystone XL. Naftovod naj bi potekal vse od kanadske province Alberta na severu do Nebraske na jugu, kjer bi se priključil že obstoječemu naftovodu. Gre za kar 1900 km naftovoda, kateremu že več kot desetletje nasprotujejo številna okoljevarstvena društva in organizacije, pa tudi indijanska skupnost. Dela na naftovodu so bila v času predsednika Baracka Obame ustavljena, a jih je Trump leta 2019 znova dovolil. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpija007
19. 01. 2021 21.59
-1
No vsaj nekaj, ceprav ne vem ce bo to sploh kaj pomenila. Vem pa da ne bodo obtožili židov za gencoid, aparthaid,...nad Palestinci...saj veste pes nikoli ne ugrizne lastnika
Kopriva60918022
19. 01. 2021 21.59
+0
bravo, kdaj pa bodo ZDA obtožile izrael genocida nad palestinci ??
Alojz69
19. 01. 2021 21.58
Vas prispevek je 😂😂😂😂
Alojz69
19. 01. 2021 21.54
@ mesecji sij kdo je dobavitelj
Komentator16381
19. 01. 2021 21.45
+2
Vse je dobro da se izvlece iz dreka.. Kje so bile prej te obtozbe?
Zmaga Ukrajini ...
19. 01. 2021 21.38
-3
Potrpeti moramo samo še kakšen dan s tem bedakom. In na koncu bo pomilostil sam sebe. Mogoče bi tega klovna kdo spomnil kako je on ločeval majhne otroke od staršev in jih zapiral v kletke, potem pa, ko je javnost pritisnila nanj, prenehal s tem, vendar pa za mnogo otrok sploh niso imeli podatkov s kom so prišli. Pa kako je Saudijcem veselo prodajal orožje s katerim ti tolčejo po Jemnu, narod umira, otroci lačni,... Pa še in še. Bljak.... ta oranžna nesnaga naj čimprej izgine.
panter790
19. 01. 2021 21.54
+2
Obamova administracija je naredila te kletke leta 2014, ko je še Biden sodeloval z Barackom in je že tistega ločevala otroke od staršev. Samo seveda, ker je demokrat ni nihče šel preverjat pa iskat luknje.
Madžaroš
19. 01. 2021 21.34
-8
važno da bodo bide zaposloval delfine in 60 letne dojecke v plenicah
brusilec
19. 01. 2021 21.43
+3
Flying spaghetti monster
19. 01. 2021 21.27
+4
Če bi se jim šlo za človekove pravice bi nehal prodajat orožja Saudi Arabiji, katera bombandira Jeman...
User1538643
19. 01. 2021 21.25
+3
Podtikanje smodnika nasledniku...
VAREN
19. 01. 2021 21.11
+0
Jaz pa Ameriko nad genocidom po celem svetu.
Franci Luzar
19. 01. 2021 21.41
+1
Umiri se gdo je pa končal drugo svetovno?
VAREN
19. 01. 2021 21.45
-3
babazaneti
19. 01. 2021 21.52
travc
19. 01. 2021 21.09
+6
Kitajci imajo na glavi pac rdeco zvezdo.
Nidani
19. 01. 2021 21.16
+2
smigol
19. 01. 2021 21.49
Erin Straus
19. 01. 2021 21.07
-4
trump je kralju! poglejte koksno pametno bejbo ima!
babazaneti
19. 01. 2021 21.04
+3
tramp je clovek ki ne prenese poraza nikoli ga ni in nikoli ga ne bo.a je človek kar jaz nemoremem imeti tudi ti ne boš imel naredil ti bom zdrahe kolikor se le da.:));)
Nidani
19. 01. 2021 21.05
+5
VAREN
19. 01. 2021 21.46
-1
Eno je ga sprejet ali ne, drugo pa ga doživet. Misli si lahko kar hoče.
Nidani
19. 01. 2021 20.52
+4
Kaj pa Palestina?
mferk1
19. 01. 2021 20.55
-4
C4 eksploziv navežejo na otroka in ga pošljejo proti Izraelu. Hamas teroristična organizacija brez primere. Kaj je s Palestino? Tudi oni so daleč od tega da bi bili nedolžni. Da o zlorabah drog sploh ne govorim in prostitucijo mladih punčk. Lahko pa greš v njihov park, ki je poln igel. Lahko si vse pogledaš na VICE.
Nidani
19. 01. 2021 20.56
+2
mferk1
19. 01. 2021 20.58
+1
Brez argumenta in začneš žalit na osebni ravni kaj? Na ulicah režejo glave svojim ljudem in to so pravi podatki. Daleč daleč od tega da so Palestinci nedolžni. Pojdi se jokat sedaj.
Nidani
19. 01. 2021 21.00
+1
Mislim...po tvoji logiki bomo potolkli Irce zaradi IRA? Če je Hamas teroristična organizacija, še ne pomeni, da se ne izvaja pogrom nad Palestinci...ovca ena...
mferk1
19. 01. 2021 21.07
+0
Jaz sem ti samo napisal da so daleč od tega da bi bili tudi oni nedolžni. Vsak ki da eksploziv na otroka je zame bolan, in za Arabce je to stalna praksa. Tudi Izraelce obsojam za določene stvari. Palestina ni tako boga kot vam jo prikazujejo. So si veliko sami krivi. Tudi sam sem včasih dal hešteg free Palestine ampak ko sem videl kaj delajo s svojo mladino in svojimi državljani s Hamasom mi je krepko obrnilo želodec.
Nidani
19. 01. 2021 21.13
+1
To si verjetno videl na NoRaTv? Ne bodi dvoličen in se ne odmikaj od bistva! Tako kot Dumba skrbi za Urguje, bi ga ravno tako morali Palestinci, a ne? No sam ne, ker je tam Izrael, na Kitajskem pa želi priliti olja na ogenj...navaden drek!
mferk1
19. 01. 2021 21.17
+1
O moj bog pa vi ste obsedeni s to norotv pa Janšo. Kaj ima Janša tukaj zraven a si normalen? Niso to namišljene zadeve, imaš tudi UN poročila zunaj in veliko posnetkov na yt in gradiva na googlu. Pa kaj si ti ja malo nor, brezveze izgubljam čas tukaj. Nasvidenje.
Nidani
19. 01. 2021 21.20
+0
Kdo je omenil Janša? Ti ali jaz? Kdo je obseden potem z njim? In strinjam se, nič se ne bova zmenila, imaš navado vsiljevati mnenje...
smigol
19. 01. 2021 21.46
-1
brusilec
19. 01. 2021 21.52
+1
oprosti .. ampak tebi ni jasno kaj je vojna, kaj je zatiranje .. zakaj se ljudje polijejo z bencinom in zazgejo v javnosti, zakaj ubijajo svoje otroke .. ker jim je samo se ta opcija ostala, ker so jjh nasprotniki vsepovsod drugje pohodili.. a je tebi jasno kaksno vojsko ima izrael, kaksno palestina?? to, kar ti opisujes je dejanjeniz obupa. pa da ne bo pomote, sem bil v izraelu, noro dobra hrana, ljudje .. ampak politika, politiki... so pa u k.
Uporabnik543728
19. 01. 2021 20.52
+4
To mi je pa najbolj zanimivo s strani zahodnih medijev. Ko je govora o ilegalnih migrantih, ki so v veliki meri muslimani, se govori, kako so bogi itd., Kitajska pa sistematično izvaja genocid nad muslimani (Ujguri) in jih ima zaprte v nekakšnih koncentracijskih taboriščih, pa se zahodni mediji ob tem sploh ne zganete, obnašate se, kot da se to ne dogaja in si zatiskate oči ter kimate CCP. Kitajska je šla tako daleč, da je s Turčijo celo sklenila dogovor, da jim Turki predajo del muslimanov, ki naj bi se naselili v Turčijo z območja Kitajske, v zameno pa jim je Kitajska nato dostavila svoje cepivo proti COVID.
mferk1
19. 01. 2021 20.50
+8
Kitajska ima koncentracijska taborišča potem je pa Trump bolnik. Vi ste bolniki, ki imate Trump sindrom in ne s prstom pokažete na res tistega krivega, Kitajsko, lažnjivo in kradljivo, ki da svoje miljarderje v taborišča, ki govorijo čez režim. Trump vsaj dopušča dve strani, Kitajska se pa po diktatorsko znebi na milijone ljudi vi pa še vedno orange man bad. Tudi Biden je lutka Kitajcev a vi ploskate. Bruham ko vidim vaše komentarje!
MucaNeGrize
19. 01. 2021 20.38
+0
Pomilostil je zločince plačance usa , ki so pobijali civiliste NI PA POMILOSTIL Julijana Assanga . Bolnik trumpistični švabski .
Gospod .
19. 01. 2021 20.48
+7
Nekateri ste res zblojeni. Vidite le eno stvar. Zgleda da stojiš pred enim drevesom, ne vidiš pangozda za njim.
Generacija56
19. 01. 2021 20.33
-4
Bilo bi zabavno, če ne bi bilo tragično. Država, ki je pobila 70-80 milijonov Indijancev, jim ukradla cel kontinent, država, ki je zasužnjila nekaj sto milijonov temnopoltih, v več kot 300 letih, OBSOJA! Saj ni le Trump kriv, je le simptom bolezni, simptom totalne izgube spomina.
mferk1
19. 01. 2021 21.14
+0
Tomb Raider
19. 01. 2021 20.26
+6
Tramp naj bi pomilostil assangeja in snowdena. Uf, to bo jok.
MucaNeGrize
19. 01. 2021 20.39
+2
puš?ica
19. 01. 2021 20.22
+1
Pravilno, bi pa morali ameri tudi malo pri sebi počistiti saj tudi oni niso angelčki.