Tujina

Več ur po nasilnem vdoru v kongres znova steklo potrjevanje Bidnove zmage

Washington, 06. 01. 2021 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana, Tina Švajger, Maja Račič, Danijela Levpušček
Komentarji
1010

Ameriški kongres je začel potrjevanje izidov predsedniških volitev, na katerih je slavil Biden, ko so ameriško prestolnico zasedli Trumpovi podporniki in je izbruhnilo nasilje. Nekaj posameznikom je uspelo vstopiti v Kapitol, kjer so šteli glasove. Trump je podpornike medtem nagovoril in ponovil, da je zmagovalec volitev on in ne Biden. Med množico je zavrelo, nekaj zamaskiranih nasilnežev se je prebilo v dvorane kongresne palače. Štetje glasov so prekinili, stekla je evakuacija. Kongresna palača je obkoljena z vseh strani, neko žensko pa so ustrelili in je umrla. Medtem sta Američane nagovorila Biden, pa tudi Trump.

Več videovsebin
  • Izgredi v Kapitolu
    01:41
    Izgredi v Kapitolu
  • Protestniki vdrli v kongres
    00:17
    Protestniki vdrli v kongres
  • Iz 24UR ZVEČER: V ZDA vse bolj napeto
    02:20
    Iz 24UR ZVEČER: V ZDA vse bolj napeto
  • Iz 24UR ZVEČER: Tadeja Lampret o nemirih v ZDA
    03:51
    Iz 24UR ZVEČER: Tadeja Lampret o nemirih v ZDA
  • Nemiri pred Kapitolom
    01:04
    Nemiri pred Kapitolom
  • Iz SVETA: V Washingtonu vse bolj napeto
    03:00
    Iz SVETA: V Washingtonu vse bolj napeto

Ameriški kongres je danes začel potrjevanje izidov novembrskih predsedniških volitev, na katerih je slavil demokrat Joseph Biden. Volilne izide, na katerih je Biden premagal dosedanjega predsednika Donalda Trumpa, so sredi decembra potrdili tudi elektorji.

A izbruhnili so protesti Trumpovih podpornikov, ki so nato tudi vdrli v poslopje kongresa ter pri tem povzročali škodo. Med drugim so uspeli vstopiti v dvorano kongresa in pisarno predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi. Zasedanje so med izgredi prekinili, kongres pa delno evakuirali. Že pred tem so sicer sporočili, da sta ameriški podpredsednik Mike Pence, ki se ni uklonil Trumpovim pozivom, naj ne razglasi zmage Bidna, in njegova naslednica Kamala Harris na varnem. 

V senatu so medtem izvlekli orožje, v poslopju kongresa je bila v prsi ustreljena ženska, ki je umrla, poročajo ameriški mediji. Kdo je, kdo jo je ustrelil ter kje točno, še ni znano. Ranjenih je več policistov, vsaj enega so odpeljali v bolnišnico.

Množica izgrednikov je očitno presenetila kongresno policijo, ki je poskušala poslopje zavarovati z barikadami, a je bila nemočna. Policijski šef Washingtona Robert Contee je dejal, da so protestniki, ki so jih demokrati označili za drhal, napadli kongresne policiste s kemičnimi sredstvi, podobnimi solzivcu. Washingtonska policija je na pomoč poslala okrepitve, prispele so tudi policijske enote iz sosednjih držav. Mobiliziranih je bilo več kot tisoč pripadnikov nacionalne garde in preiskovalci pravosodnega ministrstva. Preseneča sicer, da je bilo za varnost tako slabo poskrbljeno.

Županja Washingtona Muriel Bowser je razglasila policijsko uro, ki se je začela ob 18. po lokalnem času (opolnoči po našem) in bo trajala do šestih zjutraj.  Poudarila je, da je obnašanje Trumpovih podpornikov sramotno, nedomoljubno in predvsem nezakonito. "Ohranili bomo zakon in red. Takšnega obnašanja ne bomo prenašali," je dejala.

Približno štiri ure po vdoru so uspeli zagotoviti varnost v kongresu in odstraniti še zadnjega protestnika, nato pa so začeli proti njim ukrepati še pred poslopjem. Kongresniki so medtem odločeni, da bodo še nocoj potrdili Bidnovo zmago. Zasedanje poteka, kongresniki, ki so nameravali ugovarjati rezultatu, pa en za drugim sporočajo, da tega ne bodo storili.

Mike Pence je takoj po povratku v poškodovan kapitol rekel, da "niste zmagali." Kongresniki in senatorji so s hitrim povratkom na svoja mesta dali protestnikom in vsem tistim, ki se je to zdelo upravičeno, da njihove želje po nasilni zamenjavi oblasti v demokratični državi ne bodo delovale.

Nekateri senatorji in kongresniki so se zaradi nemirov premislili in ne bodo več igrali na željo Donalda Trumpa. Tako so glasovali v nasprotju z njegovimi željami in potrdili rezultate volitev v posameznih zveznih državah, kljub temu pa je še vedno kar nekaj ostrih besed glede varnosti volitev.  

Bodo Trumpa odstranili?

V Washingtonu medtem krožijo domneve, da predsednik Trump ni več zmožen opravljati službe in da bi ga moral za dva tedna, kolikor nas loči od Bidnovega prevzema funkcije, zamenjati podpredsednik Pence. Kongresniki naj bi to obravnavali kot zelo resno opcijo, kot je poroča dopisnica iz Bele hiše April Ryan naj bi na nerazkriti lokaciji razpravljali o uporabi 25. amandmaja, ki to omogoča. 

Biden: Pozivam Trumpa, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. To ni protest, ampak vstaja

Američane je med izgredi nagovoril tudi Biden. "Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," je uvodoma izpostavil. "Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo. To je kaos in mora se končati zdaj. /.../ Temu pravim mafija. Da preprečujejo, da bi demokracija šla naprej," je dejal v govoru, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije. "Predsednika Trumpa pozivam, da to konča. Da stopi pred volivce in temu naredi konec. Nemudoma naj javno zahteva konec tega obleganja. To ni protest, ampak vstaja. Svet gleda. Resnično sem pretresen, da je naš narod prišel do tako temnega trenutka," je med drugim še sporočil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj (...) To ni protest, ampak vstaja," je opozoril Biden. Napovedal je, da bodo naslednja štiri leta skušali obnoviti demokracijo.

Trumpu je sporočil, da besede predsednika ZDA lahko navdihnejo ali podžigajo, zato je od njega zahteval, naj ustavi to obleganje. Ob odhodu z odra se je še obrnil k novinarjem in dodal: "Dovolj je dovolj, dovolj!"

Trump je nato v posnetem televizijskem nagovoru pozval ljudi, naj gredo domov. "Vem, da ste prizadeti (...) Vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red," je dejal Trump. A obenem je znova zatrdil, da so mu ukradli zmago. Te trditve je ponovil tudi na Twitterju, družbeno omrežje pa je najprej onemogočilo deljenje ali komentiranje zapisa, ob katerem so dodali opombo, da se ne sklada z dejstvi, nato pa so - sploh prvič - šli še korak dlje in objavo izbrisali, nato pa sporočili, da je predsednikov račun za 12 ur zaklenjen, kar pomeni, da ne bo mogel ničesar objaviti.

Med Bidnovim nagovorom iz Wilmingtona so sicer ameriški mediji potrdili, da je v drugem krogu volitev v zvezni senat poleg Raphaela Warnocka zmagal tudi drugi demokrat Jon Ossoff. Demokrati bodo tako imeli naslednji dve leti večino tudi v senatu, za Trumpa in republikance pa to pomeni kar trojni poraz na volitvah. 

Svet pretresen nad dogajanjem

Trumpovi privrženci doslej niso uprizarjali podobnih izpadov, sedaj pa so si po Bidnovih besedah privoščili separatizem. "To ni izražanje nasprotovanja. To je nered. To je kaos. Meji na separatizem in se mora nemudoma končati," je dejal Biden in dodal, da je vdor v kongres, razbijanje oken, zasedba pisarn in dvorane kongresa, lomastenje po predalih, ogrožanje izvoljenih uradnikov prej kot protest vstaja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na dogajanje v Washingtonu se je odzval tudi generalni sekretar Nata. "Pretresljivi prizori v Washingtonu. Izid demokratičnih volitev je treba spoštovati," je sporočil na Twitterju. Tudi sicer je bilo dogajanje v Washingtonudeležno obsodb in zgražanja po svetu. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo.  Na današnji vdor podpornikov Donalda Trumpa v ameriški kongres so se odzvali tudi nekateri slovenski politiki, med njimi Janez Janša, ki prizore iz Washingtona označujejo kot žalostne, šokantne in kot napad na demokracijo. V odzivih so med drugim izpostavili demokratičnost ameriških volitev, nekateri pa v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo.

Potek dogajanja

V Washingtonu je sprva potekal 'le' shod v podporo Trumpu. Zbrala se je množica ljudi, ki nasprotuje slovesu dosedanjega predsednika. A Trump je svoje privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Jezni Trumpovi podporniki so nato prebili varnostne barikade in vstopili v Kapitol, kjer so preštevali glasove. V zgradbo lahko vstopijo le posamezniki, ki imajo akreditacijo. Zaposlenim, ki so bili takrat v zgradbi, so svetovali, naj se zaprejo v svoje pisarne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri tem so se nekateri izgredniki tudi spopadli s policisti. Policija je zaradi naraščajočih nemirov in nasilja evakuirala dve bližnji zgradbi, celotno območje Kapitola je zaprto, poroča CNN. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec. Županja Washingtona je zaradi nemirov odredila policijsko uro, ki se bo začela ob 18. uri po lokalnem času.

Kasneje pa je nekaj posameznikov vdrlo v dvorane Kapitola. Štetje glasov so prekinili, stekla je evakuacija.

Medtem ko so se protestniki prebijali v Kapitol, je Trump na Twitterju Pancea označil za "strahopetca, ki ni naredil nič, da bi zaščitil svojo državo in ameriško ustavo".

Napad na kongres je presenetil kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Županja Washingtona Muriel Bowser je pred pričakovanimi protesti poklicala na pomoč nacionalno gardo, vendar vojske okrog kongresa ni bilo.

Protestniki so se na pot proti zgradbi ameriškega kongresa sicer odpravili po tem, ko jih je nagovoril Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nikoli ne bomo obupali. Nikoli se ne bomo predali. To se ne bo zgodilo. Ne predaš se, ko veš, da je v ozadju prevara," je dejal Trump in znova zanikal uradne izide volitev. Udeležence shoda sta med drugim nagovorila Trumpova sinova – Eric in Donald Trump mlajši.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump je sicer že vse od jutra aktiven na družbenem omrežju Twitter. V enem od zapisov je nagovoril tudi podpredsednika Pencea in mu sporočil, da je zdaj "čas za izjemen pogum". Pred zasedanjem kongresa pa ga je pozval, naj razveljavi rezultate volitev, za kar ta sicer nima nobenih pooblastil.

V skladu z ameriško ustavo se morata na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki preštejeta elektorske glasove in razglasita zmagovalca. Zasedanju predseduje podpredsednik ZDA, v tem primeru republikanec Mike Pence.

K razveljavitvi volitev je Trump podpredsednika znova še enkrat pozval tudi pred svojimi podporniki. "Upam, da bo Mike storil, kar je prav. Upam. Upam, ker če bo to naredil, bomo zmagali in spet boste najsrečnejši ljudje," je dejal.

A Pence je še pred zasedanjem kongresa javno objavil pismo, v katerem je pojasnil, da Trumpove volje ne more uresničiti. Kot je zapisal, bi bilo njegovo poseganje v rezultat volitev v nasprotju z ameriško ustavo, sam pa je prisegel, da jo bo spoštoval. Vse prisotne na zasedanju je pozval, naj dajo tokrat svoje politične razlike in nesoglasja na stran in spoštujejo ustavo.

Protest Trumpovih podpornikov
Protest Trumpovih podpornikov FOTO: AP

Po poročanju New York Timesa je Pence Trumpu že v torek pojasnil, da ne more vplivati na potrjevanje rezultatov v kongresu. Zdajšnji podpredsednik ZDA naj bi imel tudi sam predsedniške ambicije. Ameriški mediji poročajo, da namerava Trump nanj zvaliti krivdo za neuspeh pri poskusih sprememb rezultata predsedniških volitev.

Trump se je lotil tudi drugih republikancev, ki so mu obrnili hrbet. Nekateri namreč poudarjajo pomen upoštevanja zakonov in ustave. Trumpov odvetnik Rudy Giuliani pa je med drugim dejal, da bi bilo treba vsakega republikanca, ki je proti razveljavitvi novembrskih volitev, izključiti iz stranke. Guvernerju Arizone je na primer predlagal, naj se raje pridruži drugi politični stranki, saj Trumpovi ekipi ni pomagal pri razveljavitvi Bidnove zmage v tej zvezni državi.

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile, navaja STA. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo dejansko vdreti v samo poslopje.

Trumpovi privrženci so podobne akcije danes izvedli tudi drugod po ZDA, kar kaže, da gre za organizirano delovanje. Zaradi vdora so morali tako evakuirati državni kongres v St. Paulu v Minnesoti, v državni kongres so vdrli tudi v Kansasu, v Ohiu je prišlo do spopadov med Trumpovimi privrženci in nasprotniki, državni kongres pa so evakuirali tudi v Novi Mehiki.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

06.42

Spremljamo v živo

Glasovanje in potrjevanje rezultatov spremljamo v novem članku.

06.32

Senat zavrnil ugovor rezultatov Pennsylvanije

Po presenetljivo hitri vrnitvi je senat potrdil rezultate Pennsylvanije in zavrnil ugovor. Sedem senatorjev je potrdilo ugovor, 93 senatorjev pa zavrnilo.

06.30

Kongres in senat že nazaj

Kljub temu, da poslovnik predvideva dve uri za deliberacijo, so se kongresniki in senatorji ponovno sestali že po nekaj minutah. Zdaj preštevajo glasove na ugovor rezultatov.

06.28

Poostrene varnostne razmere

V Washingtonu in v okolici kapitola je možno videti dodatne enote policije in nacionalne garde.

06.21

Ugovor rezultatov zvezne države Pennsylvania

Podan je bil ugovor rezultatov zvezne države Pennsylvania, kongres in senat bosta zdaj prekinila potrjevanje rezultatov za dve uri, nato pa bodo glasovali o pritožbi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1010)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
08. 01. 2021 11.42
Poglejte v Leku Stegnah imajo polne kontejnerje kokaina na parkirišču.sprehajalci z otroki ga čuvaja. Avtoceste Kranj novo mesto koper polna delavska vozila kokaina policije pa ni.pravkar Trzin BTC nov kokain se mesa posta
stokviz
07. 01. 2021 19.34
Počakajmo do 15. januarja. In če boljševikom ne bo uspel dan D, se bo tudi pri nas dogajalo isto ! Tudi oni (boljševiki) se ne bodo sprijaznili z Janševo vlado !!! A pri nas se ne dogaja to že pol leta???
FAUSTOS1
07. 01. 2021 19.03
TOREJ twiter fašistična provokacija-ki se že dogaja tudi v sloveniji-zlo zmaguje ,ker pametni i zavedni slovenci molčijo.
lado-a1
07. 01. 2021 16.52
+1
Težava je v tem, da je dogajanje v Washingtonu le predogled kaj nas čaka v Sloveniji. Maršal tweeto, občudovalec Trumpety Trumpa, ponoreli tviteraš, človek v prav tako slabem mentalnem stanju kot je Trump, bo svoje fanatične ovce vodil v vse kaj hujšega, kot to, kar se je zgodilo v kongresu ZDA!
Koronaskeptik
07. 01. 2021 14.25
+2
Ta Trump me spomni na nekoga... Le na koga že? No kakorkoli. Tudi tistega bo treba odnesti ven iz parlamenta.
Bojan Bizjak 1
07. 01. 2021 12.25
+1
žal ne med njimi ne opazim kakšnega slovenčka
55bojan
07. 01. 2021 12.15
+2
Slike govorijo ,da gre za ogromno privržencev Trumpa
SlabaGuma
07. 01. 2021 16.51
-1
za razliko od nekaj slovenskih kolesrjev, karla in njihovih 43 glasov.
Sputnik8
07. 01. 2021 12.00
SEm že enkrat napisal. Prekršek v nogometu je takrat, ko zapiska sodnik. Ne takrat ko se nekomu zlomi noga. Razumete?
boško08
07. 01. 2021 11.59
+0
Takšna je politika Trumpa, nasilje povzročajo njegovi podporniki, ki jih podpira sam Trump. Pri nas pa nasilje izvaja vlada in njene stranke SDS, NSi,
Bojan58J
07. 01. 2021 12.52
+1
Kolesarji, ki kurijo pred parlamentom in razbijajo po Ljubljani, to niso podporniki SDS, NSi ampak se ve kdo. Upam, da bodo ljudje spregledali, ker danes ni leto 1945.
lado-a1
07. 01. 2021 16.54
+1
Kolesarili so čisto OK ljudje. Huligani in skini, ki so razbijali pa so tweetova volilna baza!
FAUSTOS1
07. 01. 2021 19.05
DEJSTVO-tudi janšisti igrajo na isto karto kot trump,zato je nujno preprečiti taki scenarij ki ga želijo janšisti.
Build NEK2
07. 01. 2021 11.50
Lopovi skup držijo
relos
07. 01. 2021 11.45
+1
... prva vojna, ki jo začel Trump
malaraja
07. 01. 2021 10.47
-1
Bojmo se politike, ki mobilizira ljudi najslabše vrste in s hujskanjem iz njih na dan potegne najslabše. Pri nas in v US. Ko gledaš te ponorele Trumpove zmanipulirane množice in čisto hujskaštvo in nepripravljenost slišat karkoli vidiš, da je človeštvo nekako zašlo od humanizma v vode iz tridesetih let prejšnjega stoletja.
orthodox rs
07. 01. 2021 10.10
+3
Sedaj napad na demokracijo, v drugih drzavah bi bili borci za svobodo, oh kaksna dvolicnost! Celem svetu diktirajo in upeljujejo njihovo umazano demokracijo, sedaj, ko se to dogaja pri njih pq zgrozeni...kar sejes, to zanjes!!!
JApajaDAja
07. 01. 2021 09.42
+1
početja blm, antife...v usa so bili le ghandijevski pohodi miru :-)
CtrlDelete
07. 01. 2021 09.41
+5
Še Orban se smeji Janši.
komarec
07. 01. 2021 09.31
+6
No sedaj se vidi kdo izvaja nasilje.
Paskakvali
07. 01. 2021 09.29
+7
Popoln poraz janšistov in njihovega pastirja!
Janez_53
07. 01. 2021 09.15
+9
A je Janša že čestital Trumpu za uspešen vdor v kongres?
Wolfman
07. 01. 2021 08.40
-10
Se spomnim, ko je večina komentarjev blatila in udrihala po Janez Janši za predčasno čestitko za zmago Trumpu!!! Narod samo laja pri nas, Janez pa vsaj nekaj naredi.
PIERREBRICE
07. 01. 2021 08.45
+11
avioo
07. 01. 2021 08.56
-6
malaraja
07. 01. 2021 10.34
+1
Po mnenju vseh svetovnih komentatorjev je Janševa čestitka bila največja blamaža katerega koli politika in dokazuje, da bi bil rad pomemben svetovni državnik, pa to ni. Poguglaj, to ni bila tema v grosupeljski gostilni ampak se je zgražal in smejal cel svet. Janša je po tej blamaži seveda mednarodno politično truplo, zdaj lahko smeti in zdrahari samo še v podalpski deželici s podporo 200.000 občudovalcev.
lado-a1
07. 01. 2021 16.58
To kar si zaužil, preden si napisal to modrost, zelo verjetno ni legalna substanca!
graf
07. 01. 2021 08.32
+4
to kar trump dela sedaj je poskus prevrata oziroma veleizdaja za katere je v preteklosti kar nekaj voditeljev končalo na vislicah ! Prav nič ne obsojam protestnikov ki jih sploh ne bi bilo če bi njihov lider po moško sprejel rezultate volitev ! To ubogo mevžo od trumpa bi morali še pred inavguracijo razdolžiti vseh funkcij ...
avioo
07. 01. 2021 08.51
-4
a zato bi morali trampa razrešit vseh funkcij, ker je bido pedo kradel,goljufal?Pa ti nisi diht levak.
Janez_53
07. 01. 2021 09.17
+5
Avioo, a si res takšen butelj, da verjameš v ponarejanje volilnega izida v ZDA???
RUBEŽ
07. 01. 2021 09.23
+7
avioo - spet si dobil sok in sendvič? Daj začni že enkrat misliti s svojo glavo. Ali pa si res tako odvisen od IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN?