Tujina

Policist, ki je ob aretaciji ustrelil Raysharda Brooksa, obtožen umora

Washington, 17. 06. 2020 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
34

Ameriški predsednik Donald Trump je pred Belo hišo slavnostno podpisal izvršni ukaz, s katerim uvaja nekatere spremembe v ameriški policiji. Policijska reforma predvideva denarna sredstva, namenjena usposabljanju policistov in oblikovanju baze podatkov za sledenje policijskim zlorabam. Trump je znova zavrnil pozive k popolni preobrazbi policije, več ameriških mest pa je od predsednika pričakovalo korenitejšo reformo. Tožilstvo pa je sporočilo, da so policista, ki je ob aretaciji v hrbet dvakrat ustrelil temnopoltega Raysharda Brooksa, obtožili umora.

Prizadevanja za policijsko reformo so se začela po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je ubil beli policist v Minneapolisu. Po aretaciji je skoraj devet minut klečal na Floydovem vratu, dokler ta ni umrl. Po vsej Ameriki so nato izbruhnili protesti, jeza pa se je okrepila po smrti še enega temnopoltega moškega v policijskem pridržanju - Rayshard Brooks je umrl med aretacijo v Atlanti. 

27-letni Brooks je umrl zaradi dveh strelov v hrbet. Policist Garrett Rolfe, ki ga je ustrelil, je že pred dnevi ostal brez službe, danes pa je tožilec sporočil, da so zoper njega vložili obtožnico, ki ga bremeni umora. Grozi mu dosmrtna zaporna kazen. Drugi policist Devin Brosnan, ki je bil prisoten ob aretaciji, je pripravljen pričati, je dejal tožilec okrožja Fulton Paul Howard.  Brosnana so obtožili napada, saj je klečal na Brooksu, medtem ko se je ta boril za svoje življenje, ter mu ni nudil zdravstvene pomoči - a sedaj sodeluje s tožilstvom. Howard je ob tem dejal še, da Brooks v trenutku, ko je bil ustreljen v hrbet, ni predstavljal nikakršne grožnje ali nevarnosti, poroča AP

Posnetek policijske kamere aretacije Brooksa.
Posnetek policijske kamere aretacije Brooksa. FOTO: AP

Trump predstavil policijsko reformo: boljše usposabljanje in baza nasilnih policistov

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek v družbi predstavnikov policije in medijev podpisal izvršni ukaz, s katerim uvaja težko pričakovane spremembe v policiji. Uvodoma je predsednik dejal, da je spoznal številne afroameriške družine, ki so izgubile ljubljene osebe, med drugim sorodnike Antwona Rosa, Bothama Jeana in Ahmauda Arberyja, tekača, ki so ga ubili v zvezni državi Georgia. Kljub temu Trump ni želel komentirati trenutne razprave o rasizmu v ZDA, poroča BBC. 

Najti moramo skupno stališče, je dejal Trump, ki je še enkrat poudaril, da "odločno nasprotuje radikalnim in nevarnim prizadevanjem za razpustitev policijskih oddelkov". Policiji je izrazil podporo, ob tem pa obsodil roparje, ki proteste po vsej Ameriki "izkoriščajo za ropanje". 

"Brez policije je kaos. Američani se strinjajo, da moramo podpreti pogumne moške in ženske v modrem, ki nadzirajo naše ulice in nas varujejo. A hkrati tudi pričakujejo, da izboljšamo preglednost, povečamo odgovornost in vložimo več virov v policijsko usposabljanje," je dejal Trump. 

Trumpova oznanitev je prišla po tem, ko so tako demokrati kot republikanci v kongresu začeli oblikovati svoje reforme. Predsednikov izvršni ukaz predvideva denarna sredstva, ki bi jih namenili za izboljšavo policijskih oddelkov. Sredstva bodo dobili tisti oddelki, ki bodo pridobili potrdilo, da pri usposabljanju policistov dosegajo visoke standarde.  Ustvarjena bo tudi posebna baza podatkov, v kateri bodo zbirali pritožbe zoper nasilne policiste. Policijska reforma spodbuja tudi prisotnost socialnih delavcev ob policistih v manj rizičnih primerih, kot sta zasvojenost s prepovedanimi substancami in brezdomstvo. T. i. daviteljski prijem z roko bo prepovedan, razen če bo življenje policista ogroženo, je dodal Trump. Bela hiša je še izrazila željo, da bi policijo približala skupnosti. 

Po besedah predsednika vlada išče novo, manj smrtonosno orožje, da bi preprečili smrtne žrtve v interakcijah med policijo in osumljenci. Trump je komentiral tudi incident v Atlanti in ga označil "za zelo motečega". Obsodil je tudi smrt Floyda, a je zavrnil očitke, da je rasizem v ameriški policiji globoko ukoreninjen. 

Donald Trump je pred zbranimi novinarji predstavil ključne elemente svoje policijske reforme.
Donald Trump je pred zbranimi novinarji predstavil ključne elemente svoje policijske reforme. FOTO: AP

Poziv h korenitejšim spremembam

Več ameriških mest je sicer predlagalo korenitejše reforme. Vodja demokratov v senatu Chuck Schumer je zakonodajalce pozval, naj sprejmejo drznejšo zakonodajo. "Žal ta izvršni ukaz ne bo prinesel celovitih sprememb v ameriški policiji in povečanja odgovornosti, kar Američani tudi zahtevajo," je dejal. 

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je ob tem dodala, da "ukazu primanjkuje tisto, kar je potrebno za boj proti epidemiji rasne nestrpnosti in policijske brutalnosti, ki ubije na stotine temnopoltih Američanov". Kot je dodala, bi morali v teh trenutkih tesnobe vztrajati pri "pogumnejših spremembah, ne pa se zadovoljiti z golim minimumom". 

Predsednikov ukaz prav tako ne vpliva na kvalificirano imuniteto – doktrino, ki ščiti državne uradnike pred odgovornostjo, razen če kršijo jasno uveljavljene ustavne pravice. Zagovorniki reform trdijo, da doktrina ščiti policijo pred kazensko odgovornostjo. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
18. 06. 2020 18.44
+2
Še popravek tožilec se bori za ponovno izvolitev zato je lagala njihov GBI je besen zaradi tega policist ne bo pričal je tudi laž. to kar se dogaja je ............... policisti so ignorirali svoje delo zaradi tega. nimam besed. kako daleč lahk ogre to očitno nasilje deluje mam občutek da bi pri nas tudi izpustili kakega ,ki je pija n po napačni strani šel če bi njegovi masivno izražali po medijsk osvoja mirna mnenja. ni čuda da ljudje in skupnosti začenjajo sami varovati svoje domove in svojo okolico tako kot so delali v filadeliji in v new mexsico
dannyer
18. 06. 2020 18.15
+2
tožilčeve izjave se ne skladajo z video posnetki kar je sporno zaradi tega je sedaj večina policistvo orenehalo izvajati nalogee blu flu se temu reče . celo tp strokovnjaki so si jasni bilo je po protokolu to kar so mediji neodgovorno naredili plačajo ljudje danes . sramota novinarska etika kaj to je je ni. A je tak otežko objektivno poročati no
Razumnež
18. 06. 2020 13.51
+0
In kaj bi bilo, če bi pijan človek z elektrošokerjem naredil pokol?
dannyer
18. 06. 2020 11.35
+4
To samo da bi skrjneže pomirili zakonsko je policist ravnal pravilno saj je na posnetku jasno da se je obrni in ustrelil z paralizatorjem pol se je zgodilo . vsi ki se spoznaj os dajali pravilni postopek. ni šlo za rasizem ni šlo za policisko nasilje saj se je oseba sama upirala in napadla policista. ju premagala vzela paralizator in sprožil. še več policist lahko toži mesto zaradi tega. sramota kko popuščajo nasilnim skupinam.
dannyer
18. 06. 2020 12.37
+4
ekskluzivno bil je na pogojne mizpustu zaradi 4 zločine prav tako je bil nasilen do otroka. če bi ga zaprli bi dobil veliko led zapora. človek se je prepeljal pijan leva pa še vedno čivka fn. glede njega. zato se je upiral. ker bi ga čakala dolga ječa.
VolkBrenin
18. 06. 2020 08.46
-6
sektaši sđs so trdili v 4000 komentarjih tukaj na portalu ....da se je policist samo branil....Kam vse sežejo lovke MurgelJ ....pa Milan ...pa komunisti , ki so nastavili temnopolte v usa da nagajajo trumpu....jejejej
Svetec 2021
18. 06. 2020 08.46
+6
To da pa v Ameriki ubijejo preko 200 policistov na leto to pa ni nič al kaj ? Mislim če se ne upiraš policiji se nimaš kaj bat
VolkBrenin
18. 06. 2020 08.50
-5
lahko spisarite še 7000 komentarjev o drugih temah....Tale strelec policist je obtožen umora
User1538643
18. 06. 2020 08.40
+0
Strahovlada je ustvarila kontraprodukt. Le te, tudi z najboljšo voljo, ni mogoče čez noč demontirati, pa še prave volje ni. Tudi v ta zadnjem primeru je šlo za nesorazmeren odziv. Eno so bande, drugo vinjeni tatkoti in otroci. To kar v Evropi imamo, bi morali še bolj ceniti in se upreti kavbojskim.vplivom, ki skozi poceni filme in antiterorizem žal vstopajo tudi sem.
sLOVEnec56
18. 06. 2020 08.24
-1
a delajo v USA čistko?
Komendator
18. 06. 2020 08.08
+5
Zase na mestu policaja vem, da bi meril najprej v noge, sploh če ni obrnjen proti meni!
Koronavirusovec
18. 06. 2020 08.44
+3
V noge ga boš pa med tekom glih zadel, višek pameti
M teorija
17. 06. 2020 21.02
+16
V S Koreji temnopolti nimajo takih rasističnih problemov!?
Ici
17. 06. 2020 16.55
+4
Mi lahko pametujem. Pravih dejstev pa ne poznamo. Zato mislim, da je vsako komentiranje ameriških družbeno političnih razmer odveč.
SEJBOBOL
17. 06. 2020 11.20
+9
Sej je kot v S. Koreji , glavni na sredini ostali okrog njega ploskajo ...
kilklop
17. 06. 2020 11.31
+2
frufelj
17. 06. 2020 10.58
+2
baza nasilnih ameriskih se verjetno ne bo razlikovala od baze ameriskih policistov
Rok Karantanski
17. 06. 2020 10.56
+24
24ur pa še kr o "tekaču"... Na nadzornih kamerah posnet pred incidentom kako hodi po tuji hiši. Ko ga dva želita zaustavit do prihoda policije pa hoče pograbit puško... Ne ne, on je ubogi črni tekač.
CRUSADER
17. 06. 2020 10.13
+0
samanthka
17. 06. 2020 10.07
+50
Žalostno kar se je zgodilo Floydu, je pa res da so se večinoma ti ljudje, ki so umrli upirali aretaciji. Zakaj? Zakaj izziva? Če veš za diskriminacijo? Gledam bodycam in vem kak postopek imajo. Če napeti vate orožje ga lahko ustreli. Tako pač je. Težava je v tem, da imajo tam vsi orožje in to povečini črnci. Žal
Generacija56
17. 06. 2020 09.48
+12
A bo ukinjeno izobraževanje, kot je bilo nekaj dni nazaj predstavljeno v videu: " Vi ste predator! Če niste sposobni ubiti človeka, ste v napačnem poklicu!" Sodeč po reakcijah nekaterih sodelujočih, ki so se praskali za ušesi, je to velik problem.... A osnovne težave se sploh ni dotaknil! "professional immunity". Ustava omogoča, da se policista ne more civilno tožiti za uboj. To, kar v medijih pišejo, so pravljice! Pogledati si je potrebno notranjo sistemsko ureditev v ZDA. Kaj vse omogoča policijski sindikat...
jured100
17. 06. 2020 09.22
+18
"uvaja težko pričakovane spremembe v policiji." - odvisno koga vprašaš. Če vprašaš kakšno Katy Perry ali pa druge bogataše - zagotovo, saj tako ali tako živijo v lastnih domovih, obkoljenih z zidi in stražarji (ali pa na kakšnem otoku (Florida jih ima par)). Generalni ljudje so premalo inteligentni, da bi razumeli zakaj imajo vsi narodi na planetu policijo. So pa zelo glasni in to seveda pomeni več od mnenja večine.
jured100
17. 06. 2020 09.23
+15
... tako demokracija umre. Z močnim aplavzom.
Razumnež
17. 06. 2020 09.20
+47
Sem pa prepričan, da je po svetu več pokvarjenih novinarjev kot policajev.
nikhrast
17. 06. 2020 17.09
+1
Ne vem če si že kdaj srečal kakšnega policaja v Ameriki. Greš v kakšno policijsko postajo prijaviti problem, kriminal..., pa te zadene kap.
Razumnež
17. 06. 2020 09.17
+10
Maratona se ne šprinta, ampak se ga začne s prvim korakom. Pohvale Trumpu.