Tujina

Trump: Prevzemam odgovornost za pandemijo v ZDA

New York, 20. 07. 2020 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
140

Ameriški predsednik je boj proti pandemiji mesece prepuščal posameznim zveznim državam, sam pa hkrati z bizarnimi izjavami in trmastim zavračanjem, da bi si nadel masko, oteževal delo guvernerjem. V objavljenem pogovoru mu je na pol ušlo, da je kot predsednik odgovoren za razmere v državi, toda v isti sapi je znova trdil, da je nov izbruh koronavirusa posledica več testov in da bo izginil sam od sebe.

Donald Trump se izogba nošenju maske, kar naj bi spodbudilo odpor do njih pri mnogih njegovih volivcih.
Donald Trump se izogba nošenju maske, kar naj bi spodbudilo odpor do njih pri mnogih njegovih volivcih. FOTO: AP

Novinar konservativne televizijske mreže Fox News Chris Wallace v doslej enem najboljših pogovorov z Donaldom Trumpom temu ni pustil, da bi se z zavajanjem ali izmišljevanjem dejstev zlahka izmuznil težkim vprašanjem. Eno od njih je bilo, ali je odgovoren za to, da ZDA nimajo zveznega načrta za boj proti pandemiji. "Vedno prevzemam odgovornost za vse, saj je to na koncu moja služba," je dejal Trump. Marca se je na podobne pritiske odzval z razvpito izjavo"sploh nisem odgovoren" in za ameriške težave okrivil prejšnjo vlado predsednika Baracka Obame. Po treh mesecih sedanja vlada še vedno nima ukrepov, kako ustaviti širjenje okužb, predsednik pa daje izjemno slab zgled, ko se izmika nošenju maske. 

To se je prav zaradi njega iz zdravstvene sprevrglo v politično temo, saj je Trump tudi po 3. aprilu, ko je ameriško Središče za na nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) priporočilo nošenje mask, javno izjavil, da tega ne bo storil. Prvič si jo je v javnosti nadel med obiskom vojaške bolnišnice pred dobrim tednom. V CDC pravijo, da bi obvezno nošenje mask za štiri do osem tednov pomagalo obvladati sedanje nezadržno širjenje okužb. Toda predsednik je v pogovoru za Fox News znova zatrdil, da zvezna vlada ne bo prisluhnila nasvetom, saj "želim, da imajo ljudje določeno svobodo", poleg tega pa "se ne strinjam z izjavo, da bo vse izginilo, če bodo vsi nosili maske".

Donald Trump pravi, da imata s svetovalcem za boj proti pandemiji dr. Anthonyjem Faucijem (levo) dober odnos, a ga je hkrati označil za "paničarja".
Donald Trump pravi, da imata s svetovalcem za boj proti pandemiji dr. Anthonyjem Faucijem (levo) dober odnos, a ga je hkrati označil za "paničarja". FOTO:

Trump je med pandemijo že imel nekaj – milo rečeno – nenavadnih medicinskih nasvetov, kot je bila zamisel, naj si ljudje vbrizgavajo belilo, po kateri so prekinili serijo njegovih vsakodnevnih novinarskih konferenc o pandemiji. Znova je prišel navzkriž z dr. Anthonyjem Faucijem, glavnim ameriškim epidemiologom, ki je lokalne voditelje pozval, naj bodo"tako odločni, kot je le mogoče" pri uveljavljanju nošenja mask. Bela hiša skuša popraviti škodo, ki si jo je povzročila, ko je z objavo "vrste napak" skušala diskreditirati dr. Faucija. To je sprožilo oster odziv javnosti, ki veliko bolj zaupa strokovnjaku kot predsedniku. A Trump tudi tokrat ni mogel iz svoje kože in je v isti sapi, ko je dejal, da ima "zelo dober odnos" z epidemiologom, tega obtožil, da je"nekoliko paničar".

Zmeda v Georgii

Panika za zdaj najbolj grabi republikanske politike, saj je postalo jasno, da sta pandemija in katastrofalen odziv vlade nanjo postala hudo breme za ameriško desnico, predvsem za senatorje, ki jih jeseni čakajo volitve. Predsednik, ki hitro izgublja podporo javnosti, se po rezultatih zadnjih anket zdi kot mlinski kamen, ki celotno stranko vleče v globine hudega volilnega poraza. Prav nošenje mask je postalo nekakšen lakmusov papir političnega prepričanja, saj se je iz Bele hiše navzdol razširilo upiranje, ki je najbolj bizarne razsežnosti doseglo v Georgii. Tamkajšnji guverner Brian Kemp je namreč vložil tožbo proti demokratski županji Atlante Keishi Lance Bottoms, ker je ukazala obvezno nošenje mask v največjem mestu zvezne države.

Guverner Georgie Brian Kemp s tožbo izpodbija ukaz županje Atlante o obveznem nošenju mask.
Guverner Georgie Brian Kemp s tožbo izpodbija ukaz županje Atlante o obveznem nošenju mask. FOTO: AP

Bottomsova, ki sodi v ožji krog izbrank, med katerimi bo demokratski predsedniški kandidat Joe Biden izbral podpredsedniško kandidatko, je tudi sama okužena s koronavirusom. Po njenih besedah pa bi bilo boje, če bi Kemp državni denar namenil za še več testov in za sledenje okuženih, namesto da ga zapravlja za tožarjenje. Nasveti medicinskih strokovnjakov počasi prodirajo skozi politično meglo v republikanski stranki, saj tudi guvernerji z desnice vse bolj spoznavajo, da brez odločnih ukrepov ne bo mogoče preprečiti okužb in so začeli podpirati nošenje mask ali pa ga že zapovedujejo. Celo Kemp je pozval prebivalce, naj si jih naslednji mesec nadenejo na javnih prostorih, čeprav jim tega (še) za nobeno ceno noče ukazati.

Prehlajena mladina

Zdi se, da so si na desnici sami skopali jamo, saj se je njihovo prvotno nasprotovanje maskam razširilo med konservativno volilno bazo in preraslo v plaz, ki ga je vse težje obvladovati. Pojavljajo se tako bizarni odzivi, kot so pozivi k javnemu sežiganju mask, kar naj bi bil znak svobode. Medtem ZDA dosegajo nove rekorde po številu novo obolelih, nedelja je bila že 41. dan zapored, ko se je povprečje novo okuženih v sedmih dneh zvišalo. Trump se je skušal porazne statistike otresti z besedami, da je mnogo okuženih mladih, ki "se bodo pozdravili v enem dnevu", ter da "imajo nahod, ki smo ga zabeležili kot (pozitiven) test". Hkrati znova razširja že mnogokrat zavrnjene trditve, da "tudi maske povzročajo težave". Na koncu pa je za dobro mero vseeno dodal: "Verjamem v maske, maske so dobre."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah predsednika imajo ZDA "eno najnižjih smrtnosti na svetu", toda naraščati je začelo tudi število žrtev pandemije, bolnišnicam na jugu ZDA pa zmanjkuje prostih postelj. Interni dokument Bele hiše je 18 zveznih držav umestil v rdečo območje, kar pomeni, da so imele najmanj sto novih okužb na sto tisoč prebivalcev. Republikanski guvernerji, nezadovoljni z odzivom Bele hiše, se po poročanju New York Timesa že nekaj časa mimo nje posvetujejo na skupinskih telefonskih klicih. A se hkrati izogibajo kritikam predsednika, ki je znan po jedkih odzivih. Vprašanje je, koliko časa bodo še tako zadržani, saj po zadnji anketi Washington Posta okoli dve tretjini Američanov ne zaupa Trumpovim besedam o pandemiji.

Zato pa toliko bolj verjamejo "paničarju" dr. Fauciju. Po besedah kolumnistke New York Timesa Maureen Dowd sta zdravnik in predsednik čuden par. "Eden je zagovornik resnice in dejstev. Drugi mojster zavajanja in zanikanja. Eden je izjemno discipliniran, dela po 18 ur na dan. Drugi se ne zmeni za svojo domačo nalogo in raje igra golf. Enemu zagon dajeta znanost in javno dobro. Drugi je javna grožnja, poganjata ga pohlep in ego. Eden je washingtonska institucija, drugi želi uničiti washingtonske institucije. Enega se ne da podkupiti, drugi podkupuje. Eden je apolitičen, drugi spolitizira vse, česar se dotakne – stranišča, okna, fižola in, najbolj usodno, maske."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prinašalec
20. 02. 2021 12.03
Govoriti je lahko Trump, a še še nisi poslovil? Bedno.
tornadotex
20. 07. 2020 20.19
+4
Pa to ni res ,do kdaj bo še igral klovna...
ValterUdovernik
21. 07. 2020 08.39
+1
Walter Pravicek
20. 07. 2020 17.11
+6
Se zopet heca?Kateri mpredsednik na svetu bi prevzel takšno odgovornost?
modelx
20. 07. 2020 16.38
+7
evo, priznal je množični umor. obsodba je tam sigurno smrtna kazen, za katero je ponovno uvedel izvršitev.
Z0r98xyw
20. 07. 2020 16.27
+2
Zdravje mu vsak dan bolj peša,kot našemu velikem vodju
kasja1111
20. 07. 2020 16.03
+9
Bližajo se volitve
nikhrast
20. 07. 2020 16.00
+4
Ste gledali intervju, nekaj težkih vpašanj za Trumoa, ta pa z otročjim odgovorom. Pa da bo virus sam izginil, pa pustimo vse pri miru, seveda bo, pa saj bomo na koncu vsi uzginili. Pa na njegovi ljubi TV mreži, še tam niso več tako prijazni do njega. Ni čudno da ga ankete potapljajo tudi 15% pod Bidnom.
Face
20. 07. 2020 15.26
+6
Navijam za Trumpa ...prav zato ker je WHO zaprl vrata , ki stoji za tem. Zato ker je padla tožba proti Bill G, H Cilton , G Soros..to niso ljudlje to so masoni
ubroslav
20. 07. 2020 15.49
-1
JohannDoe
20. 07. 2020 19.45
-4
A beseda "masoni" ti je tako ljubka, ker se fajn sliši ali ker jo uporabljajo naši južni bratje? Saj veš tisto, se zbudiš nekega jutra in kar naenkrat govoriš tuj jezik s slovenskim naglasom.
Malinha
20. 07. 2020 15.15
-6
Sagići, pojasni, kako je v tvojo firmo, ki se bavi tudi s transportom prišel vprašati za delo "doktor glasbenih umetnosti"? Kajti, to je namreč svetovni čudež. Potem še na napiši kako kaj tvoja žena Ilona, gor v Moskvi. Pa tudi kakšen kapitalist si, da imaš "v najemu 2000 kv. veliko halo v Avstriji".
Da se mene pita..
20. 07. 2020 15.06
+1
Paše mu maska.
Lock Down
20. 07. 2020 16.41
-4
Malo večjo bi rabil, pravzaprav kar vrečo.
sonofabitch
20. 07. 2020 14.45
+17
Saj bo kmalu bolje bo izvoljen Biden pa boste spet imeli svoje vojne po svetu. Kot pri zadnjih 6 "normalnih" ameriških predsednikih.
c00kies
20. 07. 2020 15.15
+18
Biden na zapuščini Trumpa še stoje scat ne bo mogel. Pardon izrazu. američani si po covid19, zlomu gospodarstva, sociale in po tistih protestih še lep čas ne bodo opomogli, žal. Kriminal jim je poletel v nebo in najprej se bodo morali soočiti s situacijo na lastnih tleh. Tam jih reveže čakajo res težki časi in sem jim v črnem scenariju zna zgoditi še državljanjska vojna.
sonofabitch
20. 07. 2020 15.19
+3
Američani bodo to z lahkoto premagali, ker imajo čisto drugačno mentaliteto kot mi. Je pa tipično slovensko podcenjevanje ostalih sploh američanov češ mi smo najpametnejši zraven smo pa zabiti balkanci, če bo kdo propadel bomo mi prej.
c00kies
20. 07. 2020 15.22
+5
Ne podcenjujem. Jih pa čaka dolgo obdobje okrevanja. Je pa to zgolj špekulacija, odvisna od tega kar bodo spet izvolili.
MASTERSS
20. 07. 2020 16.26
+0
mislim da američane so ustavil bolj rusi in kitajci pa tudi turki pri teh napadih na tuje države...pač pri sirji so turki uzel ameriški kos pogače.... prav tako turki zmagujejo v libiji, kjer se borijo proti francozom in rusom....američani zgublajo tudi venezuelo in moč v iraku in afganistnu upada zaradi irana...kr nekaj držav je nardilo zavezništva proti amerki...nič se ni sprmenilo z trumpom...trump bi napadel iran ali venezuelo pa mu pač ni rata in ker so ocenil da bojo vojno zgubil se raje niso spustil v odprt bojo proti rusom in kitajcem...rusi in kitajci so prevzel predelavo njihove nafte zato pričakuj vzpon venzeule, v kratkem času...po trumpovem odhodu bojo usmeril vse sile na kitajsko in rusijo...pričakujem kakšno proxy vojno na tajvanu ali kakih otočjih....
sonofabitch
20. 07. 2020 17.29
+2
Ti bo striček Biden pokazal kdo je koga ustavil. Američani pregazijo Iran in Venezuelo ob enem brez problema kot valjal. Odločil se pa ni ker bi to pomenilo veliko žrtev. Samo ljudi iz klike Clintonovih in Bidna to ne skrbi ker so za njih življenja ljudi samo koleteralna škoda.
brabusednet
20. 07. 2020 14.27
-31
Podoben našemu Šačiriju,najprej odstopi pa jamra sedaj bi pa spet vladal.Nimam pojma,kaj je sedaj pojedel in popil,da je tako pameten ratal.
Nidani
20. 07. 2020 14.40
+26
nivampomo?i
20. 07. 2020 14.22
+8
Danes smo dobili novega svetnika.Sv.Donald.Bruhaha!
BUONcaffee
20. 07. 2020 14.20
-15
Trump je edini kateri lahko reši svet.
Karlo
20. 07. 2020 14.31
+18
c00kies
20. 07. 2020 15.04
+3
Balsonaro nima konkurence pri uničenju sveta 😉
janezccc
20. 07. 2020 14.14
+12
Tip je resno bolan v možgane.
Karlo
20. 07. 2020 14.33
+4
To se ve že zelo dolgo. "Februarja, kmalu po inavguraciji, je 35 uglednih psihiatrov v New York Timesu objavilo odprto pismo o Trumpovem mentalnem stanju – stvar je preresna, da bi molčali, so rekli."
johan842
20. 07. 2020 15.00
+6
JohannDoe
20. 07. 2020 19.53
-2
To je kot, ko se pri nas spravi 50 intelektualcev pisat "pismo intelektualcev" proti Janševi vladi. Potem pa sama imena iz leve scene. To je kot, da bi Green Dragonsi pisali "pismo zaskrbljenih državljanov proti medalji Maribora".
BITINOVINAR
20. 07. 2020 14.08
-3
Trumpa ne bi nikdar volil. Vendar to ne pomeni, da z njim ne bi sodeloval v korist Slovencev. PRVA DAMA ZDA JE SLOVENKA SAMO CERAR IN MARJAN tega nista znala. Za Slovenijo je boljši TRUMP, če bo Janša to znal vnovčiti, če ne je relativno vseeno. Vsaj vojne ne bo nobene. Pod demokrati so bile.
Banion
20. 07. 2020 14.07
+9
Najlepše v politiki je da se posuješ s pepelom, češ saj sem odgovoren odstopil ne bom tamveč vas bom še naprej tlačil
Amasakul
20. 07. 2020 13.56
+8
KOMAJ ZDAJ ? LEPO.
sagesse
20. 07. 2020 13.44
-15
Trunp je ustvaril 9 milijard $ osebnega premoženja.1000 X več kot vsi levičarski kolesarji na protestih in potem tu modrujejo kako je trump omejen in podobno.Saj ni res pa je... aja naši kolesarji so intelektualni presežniki za molzenje državnega denarja....
hanss
20. 07. 2020 13.49
+12
Desničarji ste pa sami poštenjakarji a ne sagesse.Ali morda sploh veš katera je leva no ali desna.
Iztok Belšak
20. 07. 2020 13.56
+16
To pravi sam , davčnih napovedi noče objaviti, medtem se po različnih razlagah njegovo premoženje giblje med največ 100 milj. in cca. 2 mljrd. $ , vse daleč od njegovih 9 miljard, so pa ugibanja če sploh ima kaj premoženja.
Shisui
20. 07. 2020 13.57
+3
Nepremičnin ima za 3 milijarde, kako bo potem njegovo premoženje nekaj 100 milijonov?
lluckyss
20. 07. 2020 14.01
+23
Še en Butalc, ki pogojuje inteligenco z nagrabljenim premoženjem...V resnici raziskave kažejo, da je povprečen IQ brezdomcev precej višji od tistih, ki ga premorejo politiki ali podjetniki....Grabežljivost in lopovščina se vsaj zaenkrat vsaj uradno še ne štejejo kot pozitivne lastnosti človeškega bitja..
pepithesailor
20. 07. 2020 14.12
+21
a "sagesse", trump ni ustvaril nič, ata ga je porival, in kako že pravijo? Prvi milionček je problem, potem pa "sky is the limit". Štiri krat je bankrotiral (to da misliti), a če si v teh krogih ni problem sposoditi kakšen revni milionček, za počrez! Samo eno vprašanjce, ti ne kolesariš a vseeno nimaš trumplove miliončke (a mogoče tudi ti malce pomolzeš državno blagajno, a?
Primius
20. 07. 2020 14.50
+13
Sposobnost se meri v milijardah? Potem je Jansa najsposobnejsi, ker pa sploh ne ve od kje ima.
User416781
20. 07. 2020 15.08
+3
@shisui, nima on nepremičnin, ampak njegovo podjetje, katerega domnevam, da lastnik ni sam. Koliko ima pa dolgov?
sagesse
20. 07. 2020 15.09
-3
Upam,da stojite za svojimi besedami in delave v službi brezplačno....
Banion
20. 07. 2020 15.42
+5
Saj so si tudi naši desno po osamosvojitvi kar lepo nabrali, nekateri toliko da je celo oblast reagirala, ker je bilo že nesramno veliko
Tomaž Safran
20. 07. 2020 13.42
+12
Melanijo za predsednico,ce ne drugega nam ne bo treba vec gledat tega ogabnega ksihta,kako se je lahko jahala z njim???
Perun
20. 07. 2020 13.56
+13
Z njim bolj malo, za jahanje ima raje mladega osebnega trenerja! 😇
Amasakul
20. 07. 2020 13.57
+6